Aducerea siliciului la viata

Articole asemănătoare

aducerea-siliciului-la-viataMulte misiuni pe Marte au avut ca scop cautarea unei forme de viata. Sau cel putin, cautarea unei forme de viata asa cum o stim.

Viata e facuta din carbon, necesita apa lichida si foloseste lumina sau alta energie chimica ca sursa primara de energie. O metoda indirecta de a detecta viata pe o alta planeta este prin studierea gazelor aflate in cantitati neobisnuite. Pe Pamant, oxigenul si metanul reprezinta o biosemnatura. Daca acestea nu ar fi fost in mod constant completate de procesele vietii (plante care produc oxigen si bacterii care produc metan) cele doua gaze ar produce dioxid de carbon.

S-au facut multe speculatii in randul oamenilor de stiinta cu privire la formele de viata ciudate ce ar putea trai pe alte planete. Si avem motive serioase sa credem ca biochimia de pe planeta noastra nu e singurul mod prin care viata poate exista.

Pe Terra, siliciul si oxigenul reprezinta caramizile principale ce formeaza crusta Pamantului. Majoritatea rocilor, in mare parte vulcanice si magmatice, sunt facute din minerale de silicat, care se bazeaza pe siliciu si oxigen. Orice siliciu liber ar fi legat de aceste roci.

Dar nu este totul pierdut pentru viata bazata pe siliciu. Pe o planeta precum Titan unde nu exista oxigen in atmosfera iar apa este inghetata, siliciul nu este oxidat imediat in roca inerta. Mai mult, pe Titan exista metan lichid si etan, iar metanul ar fi un bun solvent pentru siliciu. Moleculele de siliciu, cum ar fi silan (SiH4) si polisilan (compusi cu mai multe grupari SiH4) imita chimia organica de pe Pamant.

Recent, oamenii de stiinta au reusit sa creeze legaturi carbon-siliciu in celule vii, demonstrand pentru prima data ca natura poate incorpora siliciul in “caramizile” ce alcatuiesc viata.

Oamenii de stiinta au mai realizat legaturi carbon-siliciu. Acestea sunt gasite in orice, de la pantaloni, semiconductori, calculatoare sau ecrane de TV, dar nu au fost gasite in natura.

Studiul realizat  Jennifer Kan, Russell D. Lewis, Kai Chen si Frances H. Arnold de la Universitatea Caltech va ajuta la intelegerea vietii bazate pe siliciu, daca exista undeva in Univers…

Cercetatorii au inceput prin a izola o proteina care apare in mod natural in bacteria Rhodothermus marinus. Aceasta proteina, numita cytochrome c enzyme, are ca rol principal transportul electronilor intr-o celula. Proteina nu a fost aleasa la intamplare. In urma testelor s-a observat ca ar putea facilita tipurile de legaturi pentru a lega atomi de siliciu de cei de carbon.

Dupa ce proteina a fost izolata, au introdus gena intr-o bacterie E. coli pentru a observa daca faciliteaza intradevar realizarea de legaturi carbon-siliciu in celulele vii.

Dupa cateva mutatii, proteina putea lega siliciu de carbon de 15 ori mai eficient decat un catalist sintetic.

Experimentul este interesant din doua motive. In primul rand, poate avea implicatii in farmaceutica sau agricultura, iar in al doilea rand, ne arata ca viata poate fi bazata partial pe siliciu, cercetatorii putand continua cresterea unor astfel de bacterii pentru a avea o intelegere mai buna asupra cum ar putea arata viata bazata pe siliciu.

Studiul a fost publicat in revista Science.

Articole recente

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări