Descopera Romania: Dobrogea

Articole asemănătoare

delta-dunariiDobrogea este un teritoriu istoric si geografic care face parte din teritoriul Romaniei si cel al Bulgariei, intre Dunare si Marea Neagra. In trecut, era cunoscuta sub numele de Dacia Pontica, sau Scitia Minor. Pe teritoriul Romaniei de astazi, Dobrogea contine doua judete, Tulcea si Constanta, iar in Bulgaria, Dobrici si Silistra.

Istorie

Istoria Dobgrogei se intinde pe o perioada documentata de peste 2.500 de ani
Acum mai bine de 2800 de ani, corabiile grecesti purtand familii intregi de negustori, mestesugari, ostasi si marinari, intra in marea denumita de Sciti Axaina (albastru intunecat) si o denumesc Pontos Euxeinos.

delta-dunarii-300x223Multi colonisti veniti din Marea Egee si de pe coasta de sud a Pontului Euxin (Marea Neagra) se intemeiaza aici datorita posibilitatilor comerciale. Au intemeiat mai multe cetati – porturi, precum: Odessos (Varna), Apollonia, Callatis, Tomis, Histria, Argamum, iar pe cursul Dunarii Aegyssos (Tulcea) si Axiopolis (Cernavoda).
Pe teritoriul Dobrogei s-au descoperit urme ale civilizatiei trace. Asa cum Herodot mentioneaza in Istoriile sale, in 514, anul expeditiei lui Darius, Dobrogea era locuita in mare parte de triburi geto-dace.
Dobrogea a avut un loc aparte in istoria si progresul dacilor, influentand semnificativ comertul dintre mare si Dacia.

In jurul anului 330 i.en. Alexandru cel Mare a ocupat Dobrogea, imperiul sau ajungand pana la Dunare. Mai tarziu, dupa destramarea imperiului lui Alexandru, Dobrogea a fost inclusa in regatul macedonian, iar geto-dacii isi reiau autonomia locala.
In anul 55 Dobrogea si cetatile grecesti de pe malul marii au fost inglobate in statul dac al lui Burebista, pana in anul 44.
In secolele IV – III i.e.n. sunt mentionati cativa conducatori daci printre care: Zalmodegikos, Zoltes, iar in secolul I i.e.n, sunt mentionati conducatorii: Roles, in sudul Dobrogei, Dapyx in centru, iar Zyraxes in nordul Dobrogei, ce ulterior au fost infranti de romani. In urma infrangerii, Roma isi extinde stapanirea si asupra Dobrogei (28 i.e.n.).

In timpul razboaielor dacice pe teritoriul Dobrogei s-au desfasurat numeroase lupte intre daci aliati cu samatii, contra romanilor. Barbarii nu au ocolit si Dobrogea. In secolul al III-lea au aparut gotii, gepizii si hunii.
Dupa impartirea definitiva a imperiului roman din 395, Dobrogea a intrat in componenta Imperiului Roman de Rasarit si a fost crestinat treptat.

Dupa anul 534, in urma invaziilor pustiitoare ale hunilor au fost distruse multe asezari, precum Tropaeum, Ulmentum, Callatis si Histria unde au fost gasite urme de incendieri serioase.

In jurul anului 600 bulgarii au invadat teritoriile la sud de Dunare, iar dupa anul 680 au patruns si la nord de Dunare. Dobrogea a fost sub dominatie bulgara pana in anul 971, in acest timp diverse populatii slave asezandu-se printre tracii latinizati sau elenizati din regiune. Mai tarziu, Dobrogea a retrecut in stapanirea bizantina, iar Bulgaria a fost in cele din urma cucerita integral de bizantini, in anul 1014.
Multe batalii s-au purtat, iar Dobrogea a trecut pe rand, de partea Imperiului Otoman, Tarii Romanesti, si invers.
Nicolae Iorga socoteste ca acest teritoriu a intrat definitiv sub stapanirea turca in anul 1416.
In 1462 Vlad Tepes reuseste sa recucereasca cel putin o parte a Dobrogei.

Unirea Principatelor Romane din anul 1859 a pus bazele Romaniei moderne.
Mai apoi, prin tratatul de la San Stefano, granita romano-bulgara in Dobrogea pornea de la un punct de pe malul Dunarii situat la nord de Rasova, si ajungea la mare intr-un punct la sud de localitatea Agigea.
Altfel au stat insa lucrurile in privinta Dobrogei de Sud (Cadrilaterul), unde populatia de crestini era bulgareasca in proportie de 80 %, si pe care Romania nu o revendicase niciodata, cu exceptia Silistrei.

In primavara – vara anului 1915, asupra Romaniei neutre s-au facut noi presiuni din directia ambelor tabere. Drept consecinta, Romania a acceptat sa intre in razboi alaturi de Antanta, alianta militara care a promis implinirea dezideratelor nationale romanesti, declarand razboi Austro-Ungariei.
In vara anului 1916 Romania se afla in razboi cu Germania, Austro-Ungaria, Bulgaria si Imperiul Otoman. Bulgaria intrase in razboi de partea Puterilor Centrale, cu interesul manifestat al reanexarii Cadrilaterului, ce revenise Romaniei prin tratat in urma razboaielor balcanice din anii 1912 – 1913.
La 1 septembrie 1916 a avut loc batalia de la Turtucaia, ce avea sa marcheze prima mare infrangere militara a Romaniei in acest razboi.

Statul roman a pierdut astfel intregul teritoriu al Dobrogei, iar ostasii romani macelariti de armata bulgara indoctrinata cu ura fata de ocupantul roman, au platit sangeros pentru politica de extindere teritoriala din anul 1913.
Situatia Romaniei s-a agravat odata cu iesirea Rusiei Sovietice din razboi, lasand-o in mijlocul Puterilor Centrale.
Ramasa singura, Romania a fost obligata sa incheie Armistitiul de la Focsani din 1917 si apoi sa ia in discutie Pacea de la Buftea prin care recunostea ocupatia militara a Puterilor Centrale asupra teritoriului dobrogean, iar accesul Romaniei la Marea Neagra fiind permis numai de-a lungul unui ingust drum militarizat Cernavoda – Constanta. Tratatul nu a fost ratificat de catre regele Ferdinand, astfel incat acesta a ramas nul de drept.

Toamna lui 1918 a inclinat definitiv balanta armelor de partea Antantei pe Frontul de Vest, momentul de deruta al Puterilor Centrale fiind sesizat de conducerea politico-militara a Romaniei, care a decis reintrarea in „Marele Razboi”.
Astfel, in 1918 Bulgaria a fost infranta decisiv de Antanta iar Dobrogea a redevenit parte a Romaniei.

Atractii turistice

Delta Dunarii
Delta Dunarii are o suprafata de 3.446 km patrati si este cea mai mare si cea mai bine conservata dintre deltele europene. A intrat in patrimoniul mondial UNESCO in anul 1991 ca rezervatie a biosferei.
Delta Dunarii contine peste 320 de specii de pasari si 45 de specii de peste de apa dulce in numeroasele sale lacuri. Acesta este locul unde milioanele de pasari din diferite colturi ale Pamantului (Europa, Asia, Africa, Marea Mediterana) vin sa se cuibareasca.
Vegetatia deltei este reprezentata in mare parte de o vegetatie specifica mlastinilor (stuful, papura, rogozul, in amestec cu salcia mitica) si ocupa 78 % din totalul suprafetei.
In Delta Dunarii convietuiesc aproximativ 14 mii de oameni. Din cele mai vechi timpuri, pescuitul a constituit principala ocupatie a locuitorilor din Delta. Si astazi traiesc in special din pescuit, dar si din agricultura.

Castrul Capidava
Aici pot fi admirate ruinele si monumentele cetatii din secolui IV ale castrului roman, Capidava.
Cetatea romana a fost defapt construita la sfarsitul secolului al III-lea, cand intregul limes dunarean a fost reconstruit, procesul incheindu-se in vremea imparatului Constantin.
Printre cele mai importante monumente descoperite la Capidava, se inscriu cele epigrafice, sclupturale si ceramica precum: vase, amfore, caldari din lut, vase si opaite. Au fost descoperite si obiecte de metal, os, sticla, piatra si monede. S-au descoperit si monumente funerare si altare.

Histria
Pe malul lacului Sinoe, in partea nordica a actualei peninsule Istria, s-a ridicat in urma cu peste doua mii sase sute de ani vestitul oras Histria, intemeiat de navigatorii si negustorii greci, care s-au asezat in ospitalierul golf de odinioara, cu scopul de a face comert cu bastinasii geto-daci. Uleiul de masline, vinurile, podoabele grecesti erau schimbate pe grane, miere, ceara de albine, piei de vita, peste sarat, oferite de triburile locale.
Acest oras a devansat cu aproape un secol celelalte trei colonii grecesti, Tomis (Constanta), Callatis (Mangalia) si Tyras (Cetatea Alba).
Bazele sale au fost puse de catre masele de colonisti greci veniti din Milet. Chiar si astazi se pot observa pe Acropola histriana, in zona sacra a orasului, ruinele unui mare templu inchinat lui Zeus.
Cultura greaca si-a lasat o influenta puternica. Tot aici, au fost gasite altare inchinate altor zei greci precum: Athena, Hermes, Afrodita sau Dyonisios. Existau teatre, arene sportive, gimnazii pentru educarea tinerilor si palestre pentru exercitii. Se punea un accent puternic pe educatie si pe dezvoltarea stiintelor.

Marea Moschee din Constanta
Este cunoscuta si drept Moscheea Carol, fiind un lacas de cult musulman, un monument de arhitectura, construit intre anii 1910 si 1912.

In municipiul Constanta se mai pot vizita si Muzeul de Arta Constanta, Muzeul de Arta Populara Constanta, Acvariul Constanta, Delfinariul, Microrezervatia si Expozitia de Pasari Exotice, sau Muzeul Marinei Romane.

Pe litoralul romanesc se afla multe statiuni care atrag in fiecare an numerosi turisti din Romania si din strainatate. Statiunea Mamaia (in stanga in imagine), cu un renume international este unica prin plajele intinse (de cca 8 km) de-a lungul Marii Negre si late (100-250 m), cu un nisip extrem de fin, permitand helioterapia si talasoterapia. Caracteristic statiunii este faptul ca majoritatea celor 50 de hoteluri, vilele si campingurile se afla in imediata apropiere a plajei. Alte statiuni sunt: Statiunile Eforie Nord si Sud, Statiunea Costinesti, Statiunile Neptun – Olimp, Statiunea Jupiter, Venus, Saturn, Mangalia si Vama Veche.

Orase importante din Dobrogea

Constanta
Conform recensamantului din anul 2002, Constanta avea 310.471 locuitori. In jurul municipiului exista o arie metropolitana impresionanda care face din Constanta a doua zona metropolitana a tarii, dupa Bucuresti.
Constanta are o suprafata de 1013,5 km patrati, si 446.595 de locuitori. Zona metropolitana Constanta reunind in afara orasului alte 13 localitati, precum: Agigea, Eforie, Murfatlar, Navodari, Techirghiol etc.
Portul Constanta acopera o suprafata de 39,26 km patrati si o lungime de aproape 30 km, fiind cel mai mare port din bazinul Marii Negre si al patrulea in Europa.

Tulcea
Orasul este situat pe 7 coline din Dealurile Tulcei, pe o vatra populata continuu incepand din perioada culturii Gumelnita (2900 – 200 i.e.n.), continuand cu asezarea greaca Aegyssus (secolul VIII i.e.n.), cu portul si orasul roman din secolele I – II e.n. si cu orasul numit Tulcea din vremea lui Mircea cel Batran.
Orasul a fost atestat documentar in anul 1657.
Printre cele mai importante obiective turistice se enumera: Muzeul de Stiinte Naturale „Delta Dunarii”, Muzeul de Arta, Muzeul de Istorie si Arheologie, Monumentul Independentei si Complexul Delta Dunarii (acvariu).

Mangalia
Localitatea este mentionata sub numele de Pangalla sau Pancalia in unele portulanele genoveze din secolul al XIII-lea. Numele de Mangalia a aparut prima data in anul 1593.
Anterior secolului al XIII-lea, localitatea apare sub numele antic de Callatis. Aceasta a fost o colonie a cetatii grecesti in secolul al VI-lea inaintea erei noastre. Portul si jumatate din orasul din Antichitate sunt acum acoperite de ape.
In ciuda inevitabilelor razboaie, orasul a prosperat timp de 1200 de ani. Cetatea a disparut insa odata cu navalirea popoarelor migratoare din secolele VIII si IX, fiind locuita cu o simpla asezare de pescari.

Diverse date istorice au fost folosite din Wikipedia: http://ro.wikipedia.org/wiki/Dobrogea

Articolul face parte din campania „Descopera Romania”, lansata de Descoperi.info si Descopera.org

Articole recente

Articolul precedentDescopera Romania: Muntenia
Articolul următorDescopera Romania: Oltenia

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări