Despre Nostradamus: Profetiile si postdictia

Articole asemănătoare

nostradamusMichel de Nostredame

Renumitul profet Nostradamus (Michel de Nostredame) s-a nascut la 14 decembrie 1503, in Saint Remy, Provence, Franta. El provine dintr-o familie de doctori si carturari evrei. Familia sa trece de la iudaism la crestinism, in 1502, din cauza persecutiilor, aparute odata cu urcarea pe tron a lui Louis al XII-lea. Dupa o educatie clasica, a studiat medicina, astrologia si herbalismul.

In timpul vietii sale, Moartea Neagra (astazi cunoscuta sub numele de ciuma bubonica) a decimat peste un sfert din populatia Europei. De aceea nu ar trebui sa ne miram, daca in catrenele lui Nostradamus, se simte o oarecare teroare apocaliptica.

Nostradamus, a fost fara nici o indoiala, inaintea timpului sau, din punct de vedere a practicarii medicinei, cel putin. Felul in care a tratat problema Mortii Negre, implica printre altele, indepartarea cadavrelor infectate, apa nepoluata si aer curat pentru cei inca sanatosi, o fiertura bogata in vitamina C si (ignorand practicile medicale existente) refuzul de a mai lua sange.

Nostradamus a reusit sa micsoreze efectul Mortii Negre, in capitala orasului Provence, Aix. Cetatenii orasului, i-au oferit in semn de recunostinta, o bursa pe viata.

Nostradamus s-a apucat sa isi scrie versetele profetice in orasul Salon, in 1554. Ele sunt impartite in 10 capitole, numite Secole (acest nume, se refera la numarul de versete din fiecare capitol, nu la perioada de 100 de ani).

Secolele au fost publicate, in 1555 si in 1558, de atunci sunt tiparite mereu.

Nostradamus avea viziunile, pe care mai apoi le-a transpus in versuri, de regula noaptea, in timp ce fixa cu privirea, fie o flacara, fie suprafata apei, unori folosea stimulanti vegetali.

Catrenele obtinute, sunt oblice si eliptice, folosind jocuri de cuvinte, anagrame si alegorii. Marea majoritate a catrenelor sunt foarte interpretabile, iar altele nu au nici un sens. Altele sunt socante, descrieri literare a unor evenimente, oferind nume corecte ori aproape corecte, locatii geografice, configuratii astrologice, uneori chiar si date calendaristice.

Dar Secolele, fiind in general, un amestec vag si lipsit de informatii exacte, fiecare generatie isi permite sa le re-interpreteze.

Postdictia

Potrivit criticilor postdictia, sau clarviziunea retroactiva, predictia dupa ce evenimentul s-a intamplat, este un efect al unei erori cognitive. Prabusirea unui avion sau dezastre naturale, sunt doar cateva exemple de astfel de predictii.

Intr-un context religios se refera la termenul vaticinium ex eventu. Criticii sustin ca multe profetii biblice, sau alte profetii din diferite religii, au fost scrise dupa ce evenimentul prezis a avut loc, sau textul, interpretarea, a fost modificata dupa eveniment pentru a se potrivi intamplarilor.

Astfel de predictii sunt intalnite si in astrologie; astrologii sustin ca pot prezice evenimente, insa predictia originala fiind foarte vaga si poate lasa loc de interpretari ulterioare, dupa ce evenimentul prezis a fost savarsit.

Majoritatea predictiilor precum cele ale lui Nostradamus si James Van Praagh au fost pline de ambiguitati facand interpretarea aproape imposibila inainte ca evenimentul respectiv sa se intample. Dupa ce evenimentul a fost savarsit, detaliile ies la suprafata prin sustinatorii ce folosesc o gandire selectiva amplificand ceea ce s-a adeverit si ignorand greselile, care de multe ori, cele din urma sunt mult mai numeroase. Acest mod de gandire duce la credinta ca profetia a fost una adevarata, dar ignorand predictiile gresite.

Textele profetilor sunt reinterpretate, uneori fiind folosite texte religioase ca argumente.

In general, predictiile sunt vagi. De exemplu, ele prezic un dezastru, predictie ce poate fi acoperita de numeroase evenimente. Altele pot fi deschise potrivindu-se multor evenimente, fara a fi specificata o data exacta. Mai exista si predictii reciclabile. Acestea sunt refolosite iar si iar, pentru a se potrivi cu cel mai recent eveniment. Catrenele lui Nostradamus au fost refolosite de nenumarate ori.

Prezicere cu intarziere…

Un caz cunoscut a fost cel al Tamarei Rand care a „prezis” ca Ronald Reagan a fost pus in pericol de o persoana cu initialele „J.H.”. Insa interviul a fost filmat a doua zi dupa incercarea de asasinare. O astfel de predictie nu poate fi verificata daca nu exista o inregistrare de dinaintea evenimentului.

Entuziastii si sustinatorii lui Nostradamus l-au creditat cu predictia corecta a numeroaselor evenimente din istoria lumii, de la marele foc din Londra, Napoleon I, Adolf Hitler pana la atacul terorist din 11 septembrie 2001 asupra World Trade Center.

James Randi sugereaza ca reputatia sa ca profet a fost „construita” de sustinatorii lui din zilele noastre care au potrivit cuvintele sale pentru a se potrivi evenimentelor deja trecute.

S-au realizat filme, iar profetiile sale au fost subiectul multor carti, scrierile sale fiind in continuare un subiect de interes media.

Alte tipuri de preziceri

Prezicerea este actiunea de a descrie actiuni care vor avea loc in viitor, dar si rezultatul acestei actiuni. In antichitate era numita oracol. Prezicerea este bazata pe fenomene supranaturale, spre deosebire de prognoza care este bazata pe metode stiintifice.

Cateva tipuri de preziceri sunt: astrologia (dupa pozitiile corpurilor ceresti), bibliomancia (dupa carti, de multe ori religioase), cartomantia (dupa carti de joc sau de ghicit), chiromantia (dupa liniile din palma), cristalomantia (dupa cristale), extispicia (dupa intestinele animalelor sacrificate), geomantia (dupa pamant), numerologia (dupa numere), taseografia (dupa resturi din cestile de cafea) etc.

Autor: Marius Ignatescu & G.F., www.descopera.org

Articole recente

Articolul precedentExpeditia lui Sir John Franklin
Articolul următorJocurile gladiatorilor

Comentarii

  1. De ce sa faci interpretari? De ce ai fi tocmai tu in masura sa faci interpretari?
    Atunci cand o sa stii limba vorbita in acel secol si o sa ai la dispozitie editia originala a catrenelor, de abia atunci o sa poti da cateva catrene pe site, pana atunci bazeaza-te pe traducerile si interpretarile altora…ceea ce ai si facut pana acuma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări