Civilizatii


Pagina 1 din 212

Aborigenii Tasmaniei

Aborigenii Tasmaniei

Vecinii cei mai apropiati ai australienilor – triburile din insula Tasmania – par a fi inruditi cu ei si ca origine. Au fost complet exterminati de catre colonizatori inca din secolul al XIX-lea, mai inainte de a se fi putut incepe studerea lor. Ultima reprezentanta a populatiei bastinase din Tasmania a murit in 1877. Pe […]... (Citeste tot)

Revolutia neolitica

Revolutia neolitica

Revolutia Neolitica a fost prima revolutie agricola. Aceasta a facut posibila trecerea pe scara larga a multor culturi umane de la un stil de viata bazat pe vanatoare si culegerea hranei la agricultura si mai apoi la alte tehnici si unelte avansate. Datele arheologice indica faptul ca diverse forme de plante si animale si-au inceput […]... (Citeste tot)

Cea mai veche civilizatie din lume

Cea mai veche civilizatie din lume

Daca doriti sa aflati detaliile exacte despre cea mai veche civilizatie din lume, atunci asta va fi putin dificil deoarece nu exista înregistrari clare legate de o singura civilizatie. În acest articol, am sa va vorbesc despre cele cinci civilizatii care au înflorit în jurul aceleiasi perioade si ar putea fi candidate pentru titlul de […]... (Citeste tot)

Declinul civilizatiei si renasterea

Declinul civilizatiei si renasterea

Declinul Am mentionat intr-un articol precedent ca ideile evolutionismului au o vechime de peste 2500 de ani. Cartea “Respingerea tuturor ereziilor”, scrisa de Hipolit in secolul III, nu este singura sursa care ne arata povestea reala a declinului civilizatiei vestice. Toate cunostintele si conceptele care au fost condamnate de crestinism au fost considerate erezii si […]... (Citeste tot)

Cultura si evolutie

Cultura si evolutie

Istoria culturii cuprinde o lunga perioada de timp, incepand in preistorie, o data cu aparitia limbajului, pana la tendinta de astazi de globalizare. Cultura si aparitia limbajului a actionat ca un catalizator, unind grupurile comunitatii in numele supravieturii. Perioada Renasterii a pavat drumul spre elaborarea conventiilor sociale si politice in Epoca Iluminismului. Istoria culturii clarifica […]... (Citeste tot)

De la mit la ratiune prin istoria omenirii

De la mit la ratiune prin istoria omenirii

Vanatul, focul si limbajul Civilizatia umana a aparut cu aproximativ 2 milioane de ani în urma, când Homo habilis a parasit padurile africane pentru a vâna în savana.  Aceasta tranzitie de la o societate de culegatori, care se alimentau doar cu fructe si alte tipuri de hrana vegetala, la vânatori, consumatori de carne, a semnificat […]... (Citeste tot)

Marile scrieri ale omenirii si literatura antica

Marile scrieri ale omenirii si literatura antica

Povestirile cu caracter oral au prevalat la începuturile culturii civilizatiilor, realizând comunicarea între generatii, dar si între popoare si contribuind, în plus, la dezvoltarea diferitor societati. Multe dintre ele au devenit din ce în ce mai importante odata cu trecerea timpului, astfel ca oamenii au încercat sa le reprezinte în imagini sau în scris, ca […]... (Citeste tot)

Sanctuare si temple in Grecia antica

Sanctuare si temple in Grecia antica

Despre etimologia cuvântului templu aflam ca în greaca veche ὁναός,/ho NAOS se traduce prin “locuinta” (în limba latina este templum). Templul a fost un edificiu sacru în care se oficia serviciul religios, închinat zeului ce era divinizat si adorat de anumite popoare antice, printre care si grecii. La început, sacrificiile si ritualurile în cinstea zeilor aveau loc în […]... (Citeste tot)

Orasul Gurob – Egiptul antic

Orasul Gurob - Egiptul antic

Orasul Gurob poarta numele de Medinet Ghurab in limba araba, care s-ar traduce prin  “Orasul Corbului”. Acest nume este folosit de catre egiptologisti pentru a descrie un sit arheologic aflat la marginea desertului de lânga Lahun. Separarea asezarilor rurale de cele urbane a fost o caracteristica de baza în istoria veche a Egiptului. Orasul a […]... (Citeste tot)

Kaymakli – orasul labirint

Kaymakli - orasul labirint

Orasul subteran Kaymakli face parte din cetatea Kaymakli în Regiunea Centrala a Anatoliei in Turcia. Deschis pentru turisti în 1964, satul e situat la aproximativ 19 km de la Nevuehir, pe drumul Nevuehir-Nigde. Numele antic a fost Enegup. Casele din sat sunt construite în jurul a aproape o suta de tuneluri din orasul subteran. Tunelurile sunt înca folosite astazi […]... (Citeste tot)

Derinkuyu – orasul subteran

Derinkuyu - orasul subteran

Derinkuyu este un oras antic subteran construit pe mai multe nivele în districtul Derinkuyu în provincia Nevuehir, Turcia. Cu 13 etaje se extinde la o adâncime de aproximativ 85 m, a fost suficient de mare pentru a adaposti mii de oameni, împreuna cu animalele lor si magazii cu alimente. Acesta este cel mai mare oras subteran excavat […]... (Citeste tot)

Chachapoya – Oamenii Cerurilor

Chachapoya - Oamenii Cerurilor

Civilizatiile pierdute trezesc astazi tot mai mult interes atat in sanul societatilor academice cat si in lumea profana. Ultimele descoperiri in materie ne vorbesc despre cultura apusa a chachapoya sau oamenii norilor. Cunoscuti mai degraba din povestirile spaniolilor despre Lumea Noua, se pare ca aceasta inzestrata natiune de razboinici a luptat alaturi de incasi. S-au […]... (Citeste tot)

Hinduismul – cea mai veche religie din lume practicata si azi

Hinduismul - cea mai veche religie din lume practicata si azi

I.CIVILIZAŢIA INDULUI   1.Civilizaţia Indului A fost creată în mileniul III î.Hr.(3000-2001î.Hr.) de o populaţie de rasă amestecată (negroidă, mongoloidă, europoidă) care vorbea o limbă de tip dravidian. Limbi dravidiene se vorbesc azi de negroizii din India de sud şi de europoizii din Belucistan (în Pakistan şi Iran). 2. Invazia Ariană (prima jumătate a mil. […]... (Citeste tot)

Cultura si civilizatia japoneza

Cultura si civilizatia japoneza

Cultura si civilizatia japoneza – Tara Soarelui-Rasare Cuvantul fascinatie este adesea folosit atunci cand te intorci din Insule si povestesti peripetiile prietenilor tai. Japonia este o frontiera culturala, un loc unde istoria si traditia se impletesc, un spatiu unde zgarie-norii si povestile despre samurai si onoare sunt la ele acasa. Tehnologia de ultima ora, dar […]... (Citeste tot)

Slavii – origini, cultura, traditie

Slavii - origini, cultura, traditie

La sfârsitul sec. V d.H. au loc primele incursiuni ale triburilor slave ale Antilor si Sclavinilor în Peninsula Balcanica. În ritualul de înmormântare cunoscut mai târziu la slavi, ei asezau corpul raposatului pe o sanie, indiferent de anotimp, fapt care dovedeste “coborârea” de odinioara a slavilor spre sud. Din cele trei ramuri ale slavilor (de […]... (Citeste tot)


Pagina 1 din 212