Energia terestra si punctele fierbinti

Articole asemănătoare

vulgan-augustinPlacile litosferice sunt in numar de 12, din care 7 principale: placa nord-americana, sud-americana, africana, eurasiatica, indo-australiana, antartica si a Pacificului.

Suprafata placilor difera foarte mult, unele sunt imense, iar altele deosebit de mici.

Placile se deplaseaza datorita unei activitati interne a Pamantului. Ridicarea magmei din profunzime se afla la originea anumitor vulcani: vulcani din punctele fierbinti.

De ce se misca placile?

Datorita unui fenomen fizic, convectia, toate placile se misca. Principiul convectiei este simplu: materia rece (mai densa decat materia calda) tinde sa coboare, in timp ce materia calda (mai putin densa) tinde sa urce. In mantaua terestra, zonele aflate la adancime sunt calde, in timp ce mantaua superioara este cea rece. In permanenta, materia calda urca iar materia rece coboara. Intre aceste miscari pe verticala, materia circula orizontal, la nivelul astenosferei, provocand la suprafata miscarea placilor. La nivelul foselor oceanice convectia determina scufundarea litosferei, reci, in manta.

La cealalta exterminate a placii, la nivelul dorsalei, convectia antreneaza ridicarea magmei calde, deci mai usoare, care provine din manta. Astfel, datorita acestor miscari are loc o circulatie a materiei intre suprafata si adancurile Pamantului.

Originea magmei

Cand rocile ajung la o temperatura foarte ridicata devin lichide: acestea sunt rocile topite (sau magma). Dar, daca temparatura topeste rocile, presiunea, in schimb, le solidifica. Or, in manta presiunea este foarte ridicata, intr-atat incat are o influenta mai mare decat temparatura: astfel, peridotitul, roca din care este alcatuita mantaua, se gaseste in stare solida. La nivelul dorsalelor, datorita curentilor de convectie, peridotitul se apropie de suprafata si presiunea la care supus scade. Astfel, temperatura devine suficienta pentru a topi roca: acesta este motivul pentru care, la nivelul dorsalelor, rocile mantalei urca sub forma de magma. Totusi, in mantaua inferioara exista uneori pungi de roci topite (sau magma), numite puncte fierbinti. Geologii nu cunosc originea acestor pungi, dar cred ca anumiti vulcani sunt creati de ele.

Ce este un punct fierbinte?

Un punct fierbinte este o ridicare a magmei aflate in mantaua inferioara, care, la suprafata, da nastere unor vulcani care apar la limita placilor, vulcanii produsi de punctele fierbinti se pot situa si in mijlocul placilor. Acest fenomen se datoreaza existentei pungilor de magma in manta sau la limita dintre manta si nucreu. In acest caz, magma strabate placa situata deasupra si creeaza un vulcan. Pungile de magma situate in manta nu se misca, in timp ce placa de deasupra se deplaseaza incetul cu incetul.

Cand se afla sub o placa oceanica, punga care expulzeaza magma creeaza treptat un lant de vulcani ce formeaza insule.

In acest lant, insulele sunt cu atat mai vechi, cu cat sunt situate mai departe de punctul fierbinte. Asa s-au nascut Insulele Hawaii, lantul Tuamotu si Insulele Australe. De asemenea, punctele fierbinti pot strabate placile continentale.

Astfel Platoul Deccan din India a fost creat de un punct fierbinte. Placa australo-indiana s-a deplasat spre Asia, iar punctul fierbinte, care nu s-a miscat, a ajuns sub placa africana. Astazi el formeaza vulcanul Piton de la Fournaise, situat in Insula Reunion, din Oceanul Indian.

Foto: http://eqseis.geosc.psu.edu

Articole recente

Articolul precedentCe este cancerul?
Articolul următorCastigatorii concursului Descopera.org

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări