Eratostene – cum a calculat circumferinta Pamantului?

Articole asemănătoare

terraA fost o data o vreme, cand planeta noastra parea imensa. Cand era singura lume pe care o puteam explora. Dimensiunea sa adevarata a fost pentru prima data dezvaluita printr-o cale simpla, dar si ingenioasa, de catre un om care locuia in Egipt, in secolul III i.e.n. El se numea Eratostene. A fost un astronom, istoric, geograf, filozof, poet, critic de teatru si matematician. De asemenea, era bibliotecarul sef al marii Biblioteci din Alexandria.

Eratostene s-a nascut in jurul anului 276 i.en. la Cirene (Libia de azi). A facut o serie de descoperiri si inventii, incluzand un sistem de latitudine si longitudine. Este posibil ca el sa fi fost primul care a calculat distanta Pamantului pana la Soare. A creat o harta a lumii bazata pe cunostintele vremii, a fost initiatorul cronologiei stiintifice si a instituit sistemul de stabilire a datelor evenimentelor fata de data cuceririi Troiei.

Intr-o zi, in timp ce citea un papirus in biblioteca, a intalnit o insemnare curioasa. “Departe in sud, la ultimele frontiere ale Sienei, ar putea fi vazut un lucru notabil in cea mai lunga zi a anului. Pe 21 iunie, umbrele coloanelor templelor sau a unui bat vertical se micsoreaza odata cu apropierea de amiaza. La orele amiezii razele Soarelui aluneca pana in adancul unui put, acolo unde, in alte zile, este umbra. Si atunci, exact la amiaza, coloanele nu mai au umbra, iar Soarele straluceste direct in apa putului.”

Era o observatie pe care oricine altcineva ar fi putut-o ignora cu usurinta. Bete, umbre, reflexii in apa, erau doar niste lucruri banale. Ce importanta ar putea avea? Eratostene, insa, era un om de stiinta, iar contemplarea sa asupra acestor lucruri obisnuite avea sa schimbe lumea. Intrucat Eratostene a avut prezenta de spirit sa experimenteze, sa se intrebe daca aici, langa Alexandria, un bat face o umbra in amiaza zilei de 21 iunie?

Un om prea sceptic ar fi putut zice ca raportul din Siena era eronat. Dar era o observatie simpla, de ce ar fi mintit cineva legat de un aspect atat de lipsit de importanta? Eratostene s-a intrebat cum se poate ca in acelasi moment un bat din Siena sa nu aiba umbra si un bat din Alexandria, aflat la 800 km la nord sa arate o umbra foarte clara? Singurul raspuns era ca suprafata Pamantului este curbata. Nu numai atat, dar cu cat curbura este mai mare, cu atat este mai mare si diferenta de lungime dintre umbre. Soarele este atat de departe incat razele sale sunt practic paralele cand ating Pamantul.

Betele aflate in unghiuri diferite fata de Soare, vor avea lungimi diferite ale umbrelor. Pentru diferenta observata intre lungimile umbrelor, distanta dintre Alexandria si Siena ar trebui sa fie de 7 grade la suprafata Pamantului. Daca v-ati putea imagina aceste bete intinzandu-se catre centrul Pamantului, ele s-ar intersecta sub un unghi de 7 grade. Ei bine, 7 grade inseamna aproximativ a 50-a parte din intreaga circumferinta a Pamantului, de 360 grade.

Eratostene stia ca distanta dintre Alexandria si Siena era de 800 kilometri. Cum a aflat? A angajat un om care sa mearga pe jos si sa masoare distanta, putand efectua calculul despre care vorbim. Deci, 800 kilometri inmultit cu 50, rezulta 40.000 de kilometri. Aceasta trebuia sa fie circumferinta Pamantului. Eratostene a reusit sa masoare circumferinta Pamantului folosind doar bete, privirea, picioarele si mintea, cu o inalta precizie.

Astazi stim ca Pamantul are o circumferinta de 40.075,017 km la ecuator si o circumferinta meridionala de 40.007,86 km.

Articolul a fost scris dupa filmul documentar “Cosmos”,  Carl Sagan – traducerea si adaptarea Corneliu Hutui, corecturi “ZergAteu”.

Sursa foto: http://teachers.egfi-k12.org/lesson-measure-the-earths-circumference/

Articole recente

Articolul precedent21 grame
Articolul următorExplorarea spatiului – seria nr.4

Comentarii

  1. nu e clar cum amiaza coincidea in cele 2 pct aflate la 800 km unul de celalalt . Masuratorile trebuiau facute simultan. Sau aveau celulare sa confirme simultaneitatea ?

  2. nu a mers nimeni pe jos ci cu o „trasura” ,roata avea o circumferinta cunoscuta si o mica nuia sau shitza atasata care lovea ceva asemanator, fixat(a) de trasura si se numarau cate lovituri (zgomote) s-au auzit apoi se inmulteau cu perimetrul cercului, deci = distanta Alexandria – Sienne din lectiile dlui prof Prisaciuc cca 1948-49 (D-zeu sa-l odihnesca)…

  3. ###### Eratostene s-a intrebat cum se poate ca in acelasi moment un bat din Siena sa nu aiba umbra si un bat din Alexandria, aflat la 800 km la nord sa arate o umbra foarte clara? ###### Ion na citit bine articolul in care clar se vede ca la Siena batul nu avea umbra iar la Alexandria avea umbra Ioane lasa celularele pentru vremurile de acum nu le amesteca cu betele de atunci ca te faci de ras.

  4. Ptr. bcfchc ( postacul din 5.03.2013 ):
    Cand zici „A dracului Antici erau mai destepti ca noi „, te referi la tine si la..? Probabil ca sunteti un grup, acolo in ograda ta. Si va chinuiti inca sa aflati cati iezi are capra cu 3 iezi.
    P.S. Nu mai generaliza, ca ascunsul in multime, nu te face mai destept.

  5. Noi oamenii suntem inzestrati cu putere de observatie si ne punem intrebari .Cind ne punem intrbarea si ce inspiratie avem pentru a gasii raspunsul,ne gaseste intr-un timp pe care il cunoastem in cazul lui Eratostene(¬sec 3. i en). E clar este curbura pe circumferinta pamantului.El a aproximat o cifra .Calculele facute in anul ? ,sec ? arata o precizie in cifre . Cifra de atunci cu cifrele de astazi .Incerc sa ma” furisez”,in mintea ginditorului ,dar sincera sa fiu ,nu mi-as fi pus intrebarea .Ce lucru mare este sa ai prezenta de spirit si cite intrebari ne punem noi astazi peste intrebarea lui Eratostene .

  6. Excelent articol succint! Din pacate, contine si o eroare de traducere: „trivial” in engleza inseamna „lipsit de importanta”, dar in limba romana cu totul altceva, asa ca faptul ca o coloana are umbra sau nu, nu poate fi ceva „trivial” 🙂

  7. Am urmărit și eu câteva filme referitoare la Pământul Plat, dacă îmi poți da niște răspunsuri?
    Există ceva din nimic, cum se explică asta?
    1. Cum se poate crea materie organică, complexitatea ei, din anorganica, se spunea ca exemplu, ai toate ingredientele în natură, dar n-ai să vezi niciodată într-o pădure vreun Ferrari sau vreun Boeing făcut din experimentele universului.
    2. Cum se explică filmele cu Nikon P900 sau P1000 la nivelul oceanului când se mărește câmpul vizual, și se readuc bărcile în focalizare?
    3. In jurul fiecaruia câmpul vizual este plat, fiind în avion îți mărești acest câmp vizual dar rămâne tot plat, dacă la o anumită distanța de tine un alt avion are alt camp vizual plat care se intersectează cu al tău rezultă un camp vizual plat dublat, tu vezi orizontul plat și celalalt avion sau avioane ce se intersectează cu fiecare câmp vizual în parte …
    4.Eratosthenes a dedus că Pământul e rotund plecând de la premiza ca este o sferă de 360 grade și că razele soarelui sunt paralele dar fără a lua în calcul refracția atmosferică(există experiment pe model plat care probează și teoria Pământului Rotund).
    A luat in calcul elevatia fiecarui oras in parte? Alexandria si Siena(pare sa fie Aswan)
    https://www.mapsdirections.info/ro/coordonate-gps.html
    5.O tangentă la raza Pământului ar trebui ca la 5 Km să aibă 1,98m diferență față de nivelul ei, la 16 Km să aibă 20,15m iar în cazul orașului Chicago la 94 Km să fie o diferență de peste 600m, asta țintind cont de raza Pământului de la ecuator(maximul).
    Se poate să greșesc, dar ignoranta se zice că e o binecuvântare.

  8. Teoria lui Eratostene, sau hai sa-i zicem cu indulgenta experiment, dovedeste ca pamantul este plat si nimic alceva. Dupa cum se sustine mai sus, se considera ca datorita distantei enorme pana la soare, razele acestuia ajung pe pamant, paralele. Si de aici teoria cu betele si umbrele acestora. Acesta si cei care ii canta in struna, nu vor sa observe realitatea simturilor lor, ca de fapt soarele este cu mult mai aproape de pamant si ca razele acestuia nu sunt deloc paralele. Ex. Mergi in parc si vezi ca razele unui bec situat intr-un stalp, inconjurat de copaci, nu cad paralel printre frunze, ci foarte rasfirat, pentru ca becul care se afla deasupra pomilor este f. aproape de coronamentul pomilor. Dupa ce te-ai convins, mergi apoi si te uita la razele soarelui care lumineaza printre nori si ai sa vezi acelas fenomen ca cel de la pomi. Si uite asa, cu o asemenea logica a lui Erastotene s-a dus tot rotundul pamantului si toata polemica de pe acest sait. A venit vantul printre crengile pomilor si ale norilor si a rasfirat razele ca altfel ar fi fost paralele, nu ?.” Nu tot ce zboara se mananca „! Sa ne incredem in primul rand in convingerile noastre cu conditia sa ne straduim sa cunoastem adevarul si nu altceva. Sa aveti cu totii, zile insorite si minti dezrobite ! Teoriile fara experimente realiste si adevarate raman simple teorii. Nu va ia ameteala ca ne invartim in „spatiu ” cu peste un miliard de rotatii ? Ce spuneti ?

  9. Te doare mintea cand citesti bazaconii despre pamantul plat. Mai calatoriti si voi cu avionul, mai studiati un pic distantele. Alo, gigi cu „pamantul e mai aproape de soare” si deci „razele nu sunt paralele”. Pai Soarele e de 100 ori mai mare decat Pamantul si se afla la o distanta de ~150 milioane km. Doar sa numeri non-stop pana la 150 milioane iti ia o jumatate de an. Nu prea ai idee despre proportii, vad.

  10. Articol tradus prost și fără noimă, din care cititorii înțeleg că Eratostene a făcut măsurători simultane în două localități aflate la 800 km una de alta. În realitate, observația grecului a avut loc doar în Alexandria, nu și la Siena. Informația despre lipsa umbrei la Siena a luat-o dintr-un manuscris, căruia i-a dat crezare; așadar nu a verificat personal cele menționate în manuscris.

  11. Stiinta aproximare si noroc. Sa masori 800 km cu mijloacele existente la acea data inseama pura aproximare deoarece drumurile nu sunt in linie dreapta iar o diferenta si de 10 m, eroarea de calcul ar fi destul de mare, la fel si masurarea unghiului dinntre cele doua bete. Din cati au dat cu presupusul asta a fost cel mai aproape.

  12. Parea mea este ca ceea ce a realizat Eratostene este remarcabil mai ales intr-o perioada in care putini erau de parere ca pamantul este rotund. Grecia prin oamenii ei de stiinta si-a adus o contributie deosebita la progresul stiintelor, iar Eratostene este unul dintre cele mai bune exemple.

  13. Știm că distanța Soare-Pamant este de 149 597 870,7 km iar diametrul Soarelui este de 1 392 700 km , valori obținute cu mijloace moderne de măsurat din zilele noastre . Daca am forma un triunghi isoscel , având că laturi egale 2 raze ce pornesc din doua puncte de pe Soare aflate la cea mai mare distanta ( diametral opuse ) , atunci aplicând tangenta sau sinusul , printr-un raționament simplu , se deduce că unghiul maxim (!!) dintre două raze ajunse la ochi pe Pamant este de un grad sexazecimal deci foarte mic . De aceea putem considera cu foarte buna aproximație că razele ce vin de la Soare sunt paralele , dovada că dacă într-o zi însorită punem doua vergele , bete în poziție verticală atunci când Soarele sa fie până la ora 12 sau după 12 că umbrele sa fie mai lungi , constatăm că ele sunt paralele . Eratostene nu a greșit când a determinat circomferință Pământului dovada că a obținut o valoare foarte apropiată de cea obținută astăzi . Totul este că cele două localități să fie pe aceiași paralela sau cam pe aceiași paralela .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări