Evenimente astronomice: eclipsa de Soare

Articole asemănătoare

eclipsaPamantul face o orbita completa in jurul Soarelui intr-un an, iar Luna se roteste in jurul Pamantului in mai putin de o luna. Eclipsa este un eveniment astronomic care are loc atunci cand un corp ceresc trece prin umbra altuia.

Fazele Lunii

In functie de pozitia fata de Soare, Luna vazuta de pe Pamant, pare mai mult sau mai putin luminata, in diferite faze. Cand se afla intre Soare si Pamant, Luna pare aproape invizibila: fenomenul se numeste Luna Noua. Atunci cand se afla in partea opusa Soarelui, Luna ne prezinta fata ei luminata: fenomentul se numeste Luna Plina. Intre aceste doua extreme, cand se gaseste pe o directie perpendiculara fata de cea a Soarelui, Luna ni se infatiseaza sub aspectul unei jumatati de disc: se spune ca este primul patrar sau ultimul patrar.

Cand se pot produce eclipsele?

Daca Luna s-ar roti in jurul Pamantului exact in acelasi plan in care Pamantul se roteste in jurul Soarelui s-ar produce o eclipsa la fiecare Luna Noua si o eclipsa de Luna la fiecare Luna Plina. In realitate insa, orbita lunara este inclinata cu cinci grade fata de orbita terestra: oricat de mic ar parea, acest unghi are, totusi o valoare de aproape zece ori mai mare decat diametrul aparent al discului Lunar pe cer. Este suficient, asadar ca de cele mai multe ori, cand e Luna Noua sau Luna Plina, globul Lunar sa treaca prea „sus” ori prea „jos” fata de linia care uneste centrul Soarelui de cel al Pamantului, incat sa nu se mai poata observa nici o eclipsa. Iata de ce nu avem o eclipsa de Soare la fiecare Luna Noua si nici nu avem o eclipsa de Luna la fiecare Luna Plina. Eclipsele se pot produce doar atunci cand Luna este suficient de aproape de planul orbitei terestre, astfel spus de unul dintre cele doua puncte in care planul orbitei ei se intersecteaza cu cel al orbitei Pamantului, puncte care se numesc noduri ale orbitei Lunare.

Cel prin care Luna trece indreptandu-se dinspre sud spre nord este nodul ascendent, iar cel care trece indreptandu-se dinspre nord spre sud este nodul descendent. Dreapta care uneste aceste doua puncte este linia nodurilor.

Totala, partiala sau inelara?

O eclipsa de Soare poate fi totala, partiala sau inelara. Este totala atunci cand umbra Lunii trece peste o portiune din suprafata terestra, si partiala atunci cand doar penumbra ei atinge suprafata globului terestru. O ecplisa totala nu este perceputa ca atare decat pe fasia de teritoriu peste care trece umbra Lunii; de o parte si de cealalta a acestei fasii, exista o zona mult mai vasta traversata de penumbra Lunara, unde ecplisa este perceputa ca partiala. In ceea ce priveste eclipsa inelara, ea se numeste asa intrucat, in momentul in care atinge punctul maxim, Soarele nu dispare complet in spatele Lunii, ci se mentine sub aspectul unui inel luminos subtire. Fenomene de acest fel survin atunci cand sunt intrunite conditiile pentru o ecplisa totala, dar Luna se afla aproape de apogeu (punctul de pe orbita s-a situat la cea mai mare distanta fata de Pamant) globul Lunar este situat prea departe, iar conul lui de umbra nu mai poate atinge Pamantul. Pe cer, discul Lunar pare ceva mai mic decat cel al Soarelui, pe care nu-l mai poate masca in intregime.

Eclipsa din 11 august 1999

Eclipsa totala de Soare de la 11 august 1999 a fost ultima din acest secol si mileniu, dar a doua produsa in Romania chiar in acest veac. Cu toata frecvecta extrem de scazuta pentru un anumit loc de pe Pamant a acestui fenomen, sudul Romaniei si orasul Bucuresti au mai trait in anii trecuti o experienta similara. Urmatoatrea ecplisa totala de Soare din Romania va avea loc in 2081 iar in Bucuresti in anul 2236.

Foto: National Optical Astronomy Observatories

Articole recente

Comentarii

  1. Azi-noapte (la ora 23:39 ora Romaniei) s-a produs o interesanta eclipsa partiala de Soare. Luna a acoperit Soarele in proportie de aproape 60%. Nu a fost vizibila din Romania, ci din Oceanul Arctic, nordul si estul Siberiei, nord-estul Chinei, Coreea de Nord, nordul Japoniei, Alaska, nordul Canadei si nordul extrem al Europei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări