Glucoza – energia creierului

Articole asemănătoare

creierDesi creierul reprezinta doar 2% din greutatea corporala, primeste 15% din cantitatea totala de sange din organism, 20% din cantitatea totala de oxigen si 25% din glucoza necesara intregului corp. La 57 ml/100 g-min, creierul extrage aproximativ 50% din oxigen si 10% din glucoza din sange.

Glucoza este compusul organic apartinand clasei zaharidelor, ce alimenteaza furnalele din mitocondrii ce dau energie creierului. Deoarece neuronii nu pot stoca glucoza, acestia depind de fluxul sanguin pentru a le asigura o aprovizionare constanta de energie. Glucoza este in mod natural obtinuta din carbohidrati.

Cum activitatea mentala necesita multa energie, este necesara o dieta zilnica bogata in carbohidrati. Un neuron necesita de doua ori mai multa energie decat o celula obisnuita, deoarece sunt intr-o permanenta stare metabolica. Neuronii nu se odihnesc nici macar in timpul somnului, acestia repara si reconstruiesc structurile componente; din acest motiv dimineata putem gasi rezolvarea unei solutii ce ne-a dat batai de cap in ziua anterioara. Pe baza informatiilor acumulate in ziua respectiva se creaza noi legaturi intre neuroni, iar informatiile se solidifica.

Daca v-ati intrebat de ce este nevoie sa dormim atat de mult, acesta e motivul. Creierul are nevoie de o “pauza” pentru a-si pune in ordine ideile, altfel, corpul s-ar putea odihni chiar daca nu dormim ci stam doar pe scaun sau comfortabil pe canapea.

O alta activitate importanta a creierului ce necesita destul de multa energie este realizarea enzimelor si neurotransmitatorilor, folositi pentru a transporta informatia. Cea mai multa energie se consuma doar pentru transmiterea semnalelor bioelectrice, jumatate din energia necesara creierului si aproximativ 10% din energia totala necesara a corpului.

Carbohidratii simpli si compusi

Carbohidratii complecsi nu ajung repede in sange deoarece organismul are nevoie de o perioada mai mare de timp pentru a-i descompune. In alimentele naturale, peretii celulei sunt construiti din fibre de celuloza ce rezista digestiei incetinind eliberarea zaharurilor in sange.

Spre deosebire de cei complecsi, carbohidratii simpli contin compusi usor si rapid de digerat, aproape atat de rapid ca si cum ar fi introdusi prin siringa direct in sange.

Energia gandului

Ati observat ca atunci cand rezolvati probleme la matematica, sau efectuati o munca intelectuala obositi mult mai repede decat daca v-ati fi uitat la un film. “Munca intelectuala” poate fi extrem de obositoare, iar cand ne solicitam creierul foarte mult poate aparea senzatia de oboseala si somn, ca si cum creierul v-ar implora sa ii dati o pauza sa-si puna ideile in ordine.

Ultimele descoperiri au aratat ca atunci cand suntem foarte concentrati, glucoza se “scurge” catre o parte cheie a creierului, asociata cu memoria si invatarea – aratand cat de cruciala este glucoza pentru o functionare corespunzatoare a creierului.

Profesorul Paul E. Gold a cercetat nivelul glucozei in creier. Experimentele sale facute pe sobolani de laborator au aratat un nivel mai crescut de glucoza in hippocampus – o regiune a creierului necesara pentru invatare si memorie – iar nivelul scadea o data cu inaintarea in varsta a organismului. Lipsa glucozei nu afecteaza doar memoria si invatatul, ci poate impiedica sinteza acetilcolinei, unul din neurotransmitatorii cheie ai creierului.

Ce e prea mult, strica…

Probabil v-ati intrebat, daca tot este atat de necesara glucoza, de ce nu este bine sa consumam mai multa?

O gustare mica dar bogata in glucoza ridica nivelul de zaharuri in sange dar pentru o scurta durata. Atunci cand mancam un aliment bogat in zaharuri pancreasul incepe sa secrete insulina. Insulina provoaca celulele din corp sa depoziteze glucoza pentru a o folosi mai tarziu. Acest mecanism de reglare este esential, insa in curand, glucoza se va sfarsi iar creierul va ramane fara “combustibil”. Neuronii, neputand stoca glucoza precum o celula normala, vor intra intr-o criza de energie. Cateva ore mai tarziu te vei simti mai slabit, mai confuz si / sau nervos. De asemenea, abilitatea de concentrare va suferi. Deficienta de glucoza se numeste hipoglicemie si poate duce chiar si la inconstienta.

In mod normal, nivelul de glucoza in sange este de 100 miligrame pe decilitru. Adica un gram de zahar la un litru de sange, ceea ce inseamna aproximativ 5 grame in tot sistemul circular. Atunci cand consumam o bautura racoritoare bogata in zaharuri – de 10 ori mai mult decat aceste valori – senzorii din hipotalamus vor comanda pancreasului sa secrete insulina, ce va avea ca efect scoaterea excesului de glucoza din sange pentru a fi pastrat pentru mai tarziu. Chiar si cand nivelul de zahar din sange ajunge inapoi la normal, nivelul insulinei ramane crescut deoarece ficatul nu poate scoate insulina din sange atat de rapid.

Zaharurile si persoanele diabetice

Persoanele ce sufera de diabet au sanse mai mari de a suferi de probleme mentale o data cu inaintarea in varsta. Diabeticii pot suferi si de o incetinire a procesarii informatiei si o reducere a capacitatii de memorare.

Cum poate aparea diabetul

Daca mai multi ani la rand, o persoana consuma multe zaharuri si supraincarca circuitul sanguin cu acestea, corpul va inceta sa raspunda la insulina. Receptorii pentru acest hormon nu vor mai functiona corespunzator devenind “rezistenti la insulina”, iar nivelul de zaharuri din sange va ramane crescut – chiar daca pancreasul va continua sa secrete insulina.

Bibliografie:

http://www.acnp.org/g4/gn401000064/ch064.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Glucose
http://www.fi.edu/learn/brain/carbs.html

Articole recente

Articolul precedentFascinatia Lunii
Articolul următorMisterul manuscrisului Voynich

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări