Hexafluorura de sulf

Articole asemănătoare

hexafluorura-de-sulfToata lumea a auzit de heliu. Daca umflam un balon cu heliu si il lasam liber, acesta se va ridica deoarece este de 6 ori mai usor decat aerul.

Daca inhalam heliu, vocea noastra va deveni mai subtire. Fiind mult mai usor, va circula cu o viteza mai mare rezultatul fiind… o voce foarte subtire. Insa exista si gaze mai grele decat aerul, precum hexafluorura de sulf.

Daca inhalam hexafluorura de sulf, vocea noastra va deveni mult mai groasa deoarece acest gaz este de 6 ori mai greu decat aerul.

Hexafluorura de sulf (SF6) este un gaz anorganic, incolor, inodor, non-toxic si non-inflamabil (in conditii normale). Hexafluorura de sulf are o geometrie octaedrica, alcatuita din sase atomi de fluor atasati la un atom de sulf situat in centru. SF6 este o molecula hipervalenta.

La ce se foloseste?

Din cele 8000 de tone de hexafluorura de sulf produse pe an, circa 6000 de tone sunt folosite in industria electrica ca un mediu dielectric gazos, sau la geamurile de termopan.

In industria electrica este folosit pentru voltaje mari (peste 35 kV), pentru disjunctoare, aparataje si diverse echipamente electrice. Gazul sub presiune este folosit si ca un izolator in comutatie, deoarece are o putere de rupere a arcului electric mult mai mare decat aerul sau azotul uscat.

SF6 este intalnit si in mecanisme precum generatorul Van de Graaff sau in microscoape electronice.

Este acest gaz periculos?

Hexafluorura de sulf este un gaz cu efect de sera, insa e folosit intr-o cantitate atat de mica, incat efectele sale sunt extrem de mici. SF6 poate fi scos din ecociclu printr-un proces termal ce il retransforma inapoi in fluorina si gips.

Din SF6 a rezultat S2F10 (in imagine SF6 si S2F10), un gaz foarte toxic similar cu fosgenul (un biclorit de oxid de carbon, grupa de polimere fiind numita fosgene). Nici S2F10 nu constituie un risc pentru sanatate deoarece este produs in cantitati foarte mici.

Cum poti face sa leviteze un obiect?

Nu este vorba de nimic paranormal, ci de hexaflorura de sulf. Daca „turnati” gazul intr-un recipient si puneti deasupra un obiect usor (precum o barcuta de hartie) aceasta va ramane „suspendata in aer”. Un astfel de experiment puteti urmari mai jos.

Un alt clip cu un experiment asemanator:

http://www.youtube.com/watch?v=XjCmwuGKR6g

Autor: Marius Ignatescu, www.descopera.org

Articole recente

Comentarii

  1. „Gazul sub presiune este folosit si ca un izolator in comutatie, deoarece are o putere mult mai mare decat aerul sau azotul uscat.”

    Trebuie corectat intrucat nu are sens, asfel:

    Gazul sub presiune este folosit si ca un izolator in comutatie, deoarece are o putere de rupere a arcului electric mult mai mare decat aerul sau azotul uscat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări