Ipoteza Ad hoc

Articole asemănătoare

scrabbleAceasta este o ipoteza creata pentru a explica lucrurile prin care e invalidata teoria sau credinta cuiva. Aceste teorii sunt intalnite des in cercetarile paranormale si pseudostiinte. Unii cercetatori din domeniul extrasenzorial dau vina pe gandurile ostile ale spectatorilor, ganduri care influenteaza indicatiile aparatelor de masura. Aceste unde ostile fac imposibila duplicarea unui experiment care inainte a avut parte de rezultate pozitive. Duplicarea unui experiment constituie un factor esential in validarea sa.
Daca este sa se tina cont de aceasta obiectie, ar insemna ca toate experimentele extrasenzoriale sunt valide deoarece indiferent de rezultat, cercetatorul poate da vina oricand pe fortele psihice paranormale, fie cele care sunt testate, fie cele care nu sunt testate.
Acest gen de teorie a atins o culme datorita parapsihologului Helmut Schmidt. Experimentul acestuia consta intr-o cutie care a fost populata cu gandaci, aceasta cutie mai continea si un mecanism care administra socuri electrice, acesta era declansat de catre gandaci.
E normal sa presupunem ca gandacilor nu le plac socurile electrice si ca nu si le-ar aplica. Dar gandacii si-au aplicat mai multe socuri, decat cele prevazute de factorul aleatoriu. Schmidt a ajuns la concluzia ca datorita repulsiei si a gandurilor sale negative fata de gandaci, a reusit sa influenteze comportamentul gandacilor.
Ipoteza ad hoc e folosita si in cazul teoriei bioritmurilor.

Exista multi oameni care nu se incadreaza in tiparele descrise de aceasta teorie. In loc sa se accepte aceasta contrazicere a teoriei, s-a creeat o noua categorie: aritmicii. Mai pe scurt, ori de cate ori, teoria nu functioneaza, probele contrare sunt subestimate. Adeptii acestei teorii sustin ca pot prezice sexul unui copil nenascut. W. S. Bainbridge, profesor de sociologie, a demonstrat ca sansele de ghicire a sexului unui copil nenascut, folosind teoria bioritmului, sunt de 50%, aceleasi sanse ca si atunci cand dam cu banul.
Un expert in teoria bioritmului a incercat sa prezica sexul unor copii, evident ca rata de succes a fost mica. Asa ca acel expert a propus o teorie ad hoc interesanta. Si anume ca in cazurile in care s-a inselat e vorba de homosexuali cu identitati sexuale nedeterminate.
Astrologii folosesc des statistici si analize pentru a ne impresiona cu natura stiintifica a astrologiei. Bineinteles ca o analiza stiintifica a statisticilor folosite nu favorizeaza intotdeauna astrologul, de aceea el incearca sa potriveasca rezultatele contrare in alte tipare. O ipoteza ad hoc des intalnita e ca influente necunoscute au respins influentele planetelor dominante.
Folosirea de teorii ad hoc nu se limiteaza doar la pseudostiinte. Un alt tip de ipoteza ad hoc apare in stiinta, atunci cand e propusa o noua teorie stiintifica care concureaza cu cea acceptata de majoritate, desi ii lipseste un mecanism explicativ esential. O ipoteza ad hoc e propusa pentru a explica ceea ce noua teorie nu poate.

Atunci cand Wegener a propus teoria derivei continentale, el nu a putu explica si mecanica din spatele miscarii. S-a sugerat ca gravitatia ar fi forta din spatele miscarii continentelor, desi nu exista nici o dovada stiintifica. Ba mai mult, cercetatorii au aratat ca gravitatia e o forta prea slaba pentru a pune in miscare continentele. Alexis du Toit, un aparator al teoriei lui Wegener, a spus ca topirea radioactiva dintre placile tectonice a fundului oceanului ar fi cauza miscarii. Dar dupa cum a remarcat si Stephen Jay Gould, aceasta teorie ad hoc nu a marit plauzibilitatea speculatiei lui Wegener.
Respingerea explicatiilor care necesita credinta in ocult, supranatural sau forte paranormale in favoarea unei explicatii mai simple si mai plauzibile, se face cu ajutorul Lamei lui Occam.
De exemplu, eu te prind in flagrant, in timp ce tu furi un ceas de mana dintr-un magazin. Tu zici ca nu ai furat nimic. Eu iti zic sa iti golesti buzunarele, esti de acord si scoti ceasul. Eu iti zic ca am avut dreptate, l-ai furat. Dar tu imi zici ca nu e asa, dar recunosti ca nu il aveai in buzunar atunci cand ai intrat in magazin. Eu iti cer explicatii, iar tu imi zici ca ai folosit telekinezia, cu ajutorul mintii, ai luat ceasul din vitrina si l-ai „materializat” in buzunar. Eu iti cer sa repeti gestul. Tu incerci dar nu ai cum sa faci sa iti apara un ceas in buzunar. Asa ca imi zici ca se pune prea multa presiune asupra ta sau ca sunt prea multe vibratii negative in aer, pentru ca tu sa iti poti transporta ceasul in buznarul tau. Tocmai mi-ai oferit o ipoteza ad hoc pentru a explica faptele care infirma teoria ta. Ipoteza mea e ca tu ai furat ceasul.
Nu e o ipoteza ad hoc, am ales sa cred ipoteza cea mai plauzibila.

Este mult mai rezonabila aplicarea Lamei lui Occam, decat oferirea unei ipoteze ad hoc, doar pentru mentinerea posibilitatii existentei unor forte supranaturale sau paranormale.

Articole recente

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări