Lacul Balea, un lac in varf de munte

Articole asemănătoare

balea-lacOdata ce te-ai oprit in oricare din satele Tarii Fagarasului si dupa ce ti-ai gasit locul la gospodaria care-ti este pe plac, poti sa incepi marea aventura prin Muntii Fagaras.
Acesti adevarati Alpi ai Transilvaniei se disting in lantul Carpatilor ca o coama uriasa de 70 de km lungime si 40 km latime.
La Est, au ca vecini Muntii Piatra Craiului, care pornesc de la Curmatura Foii.
La Vest, intre Turnul Rosu si Caineni, ii margineste Defileul Oltului peste care iti fura privirea Muntii Lotrului.
Iar spre Transilvania, se opresc la sesul Tarii Oltului dominandu-l arogant printr-un abrupt tectonic.
In schimb, la Sud aluneca in culmi prelungi spre bazinul depresionar al Lovistei unde oamenii au trimis apele Argesului la odihna in Lacul de la Vidraru. Dincolo de bazin, nu mai sunt Muntii Fagarasului – incepe Culmea Coziei.
La final, calculam cei 70 de km lungime si cei 40 de km in profil transversal: rezulta ca ai la picioare o suprafata de 2800 de km patrati. De pe ea se ridica sa intepe inaltul cerului varfurile Moldoveanu (2544 m), Negoiu (2535 m), Vistea Mare (2527 m) si Vanatoarea lui Buteanu (2507 m). Si le-am adus aici doar pe cele mai mari…
Ca sa calci pe pamant sigur, 26 de trasee turistice iti deschid calea spre peisaje naucitoare.

Lacul Balea este cel mai mare lac glaciar si unul dintre cele mai frumoase din masivul fagarasean. Lasa-ti ochiul sa se scalde pe intinderea de apa de peste 45 000 de mp pe care altadata era o insula ce se apropia de tarm printr-un mic istm. Acum insula si istmul s-au transformat intr-o peninsula ce poarta in spate una dintre cele mai cautate cabane din Muntii Fagaras.
Merita sa ajungi in aceste frumoase locuri dimprejurul lacului si cascadei Balea. Sunt unele dintre cele mai frumoase, nu doar din acesti munti, ci din intregul lant carpatic.

Lacul Balea este un lac glaciar (format in circ glaciar) situat la o altitudine de 2.040m, in Muntii Fagaras, Judetul Sibiu.

Dimensiunile lacului sunt: 360 m in lungime, suprafata de 46508 mp si adancimea de 11,35 m.

In anul 1932 lacul Balea si o suprafata de circa 180 de hectare in jurul lacului au fost declarate rezervatie stiintifica.

La Lacul Balea se poate ajunge in timpul verii cu masina, pe Transfagarasan, iar in restul timpului cu telecabina, de la cabana „Balea Cascada”. In Muntii Fagaras se mai afla si lacurile Capra, Podragu mic, Podragu mare, Avrig, Urlea, etc.

lacul-balea-300x199In anul 2006 a fost construit in apropierea lacului Balea primul hotel de gheata din Europa de Est.

O suprafata de circa 180 de hectare in jurul lacului Balea a fost declarata rezervatie stiintifica inca din 1932, ce adaposteste numeroase plante (printre care floarea de colt – Leontopodium Alpinum, bulbucii – Trollius Europaeus, Vartejul Pamantului – Pedirularis Oederi) si animelele ocrotite (capra neagra – Rupicapra rupicapra, rasul, acvila de munte).

Un lac in varf de munte si un peisaj ce-ti ofera o stare de liniste, departe de orasele agitate, te conving sa mergi pe transfaragasan.

Note:
http://www.vacantafagaras.ro/descriereatrasee.htm

http://ro.wikipedia.org/wiki/Lacul_Balea

Informatii utile:

http://www.balea-lac.ro

Articole recente

Articolul precedentNasterea si moartea unei galaxii
Articolul următorSibiu, un oras medieval

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări