Ortodontia

Articole asemănătoare

ortodontiaOrtodontia este o specializare a medicinei dentare care se ocupa de corectarea anomaliilor dentomaxilare. Ortodontia este specialitatea care se ocupa cu indreptarea pozitiei  dintilor, reglarea ocluziei (muscaturii) si a rapoartelor dintre cele doua maxilare.

Aparatele ortodontice sunt mijloacele prin care se realizeaza acest lucru. Aparatele ortodontice sunt de mai multe tipuri ( fixe sau mobile, vizibile sau invizibile) si se recomanda de catre ortodont pentru fiecare caz individualizat. Acestea  actioneaza pentru realinierea dintilor, reantrenarea muschilor si influentarea cresterii maxilarelor. Aparatele ortodontice functioneaza prin exercitarea unei presiuni usoare asupra dintilor si maxilarelor. In functie de severitatea problemei, medicul dentist va recomanda tipul de aparat corespunzator.

Exista mai multe tipuri de anomalii care pot fi corectate ortodontic :

–          Supraocluzie verticala (overbite) – cand dintii frontali superiori ies cu mult in fata celor inferiori;

–          Ocluzia inversa (underbite) –  aspectul de buldog, cand dintii frontali inferiori sunt iesiti mult in fata, sau cei superiori sunt retrasi mult in spate;

–          Ocluzie incrucisata – cand dintii superiori nu se potrivesc in fata peste cei inferiori, la o muscatura normala ;

–          Ocluzie deschisa – formarea unui spatiu intre suprafetele ocluzale ale dintilor frontali si/sau laterali, atunci cand muscati pe dintii posteriori;

–          Malocluzie pe linia mediana – cand centrul dintilor frontali superiori nu se aliniaza cu centrul dintilor frontali inferiori;

–          Dinti distantiali – spatii interdentare sau „brese edentate”, rezultat al lipsei dintilor sau al dintilor care nu umplu toata arcada;

–          Inghesuire dentara – cand exista prea multi dinti pentru a avea loc pe arcada dentara;

Pe langa aspectul inestetic, dintii strambi sunt mai greu de ingrijit, pot fi pierduti mai devreme datorita carierii si parodontopatiei, si obliga muschii masticatori la un efort suplimentar, ce poate duce la dureri de cap, disfunctia articulatiei temporo-mandibulare si dureri la nivelul gatului, umarului si spatelui. Avantajele tratamentului ortodontic includ o mai buna sanatate orala, un aspect mai placut si o durabilitate mai mare a dintilor.

Partea buna este ca ortodontia nu mai este o ramura care se adreseaza doar copiilor. Datorita tehnicilor moderne aparute, dintii pot fi indreptati la orice varsta. De altfel exista aparate ortodontice invizibile care pot fi purtate si de persoane care nu isi doresc sa se vada acest lucru. Pe langa aspectul fizionomic ce il comfera tratamentele ortodontice ( uneori schimbarile de fizionomie sunt drastic inbunatatite ) ele comfera si o stare de sanatate a aparatului dentomaxilar.

Durata unui tratament ortodontic variaza foarte mult in functie de complexitatea problemelor, de colaborarea pacientului etc. In general se situeaza intre 18 si 24 luni.

In continuare, vom vorbi despre aparatele ortodontice la copii.

Ortodontia si aparatele ortodontice la copii 

Trebuie precizat din start ca tratamentul ortodontic, atat la adulti cat si la copii, trebuie realizat doar de catre medicul ortodont specialist. Este foarte important sa ducem copiii la ortodont cat mai repede deoarece problemele ortodontice sunt mai usor de corectat daca sunt interceptate din timp.  Varsta ideala la care trebuie sa ducem copilul la ortodont este considerata varsta de 7 ani. Tratamentul ortodontic realizat in copilarie are numeroase avantaje :

–          Dintii si maxilarele sunt in crestere, motiv pentru care este mult mai usor sa aranjezi dintii si sa ghidezi cresterea si pozitionarea corecta a maxilarelor.

–          Tratamentul ortodontic are o perioada mai scurta decat la adulti.

Anomaliile datorate obiceiurilor vicioase  ( Ex : sugerea degetului ) se corecteaza mult mai usor si rapid.

Ortodontia la copii nu trebuie vazuta doar din prisma esteticii; pe langa corectarea imaginii fetei si a gurii, prin indreptarea dintilor si realizarea unei muscaturi corecte, copilul poate vorbi mai usor, poate mesteca mai usor alimentele si bineinteles se poate spala mai usor pe dinti, lucru care duce automat la rezolvarea problemelor de gingivita si carii dentare.

Este foarte usor pentru parinte sa isi dea seama daca trebuie sa isi duca copilul la ortodont. Trebuie doar sa urmareasca cateva semne. Copilul trebuie dus la ortodont daca se observa urmatoarele :

–          Au dintii inghesuiti sau rau pozitionati ;

–          Pierderea prematura sau dimpotriva intarziata a dintilor temporari;

–          Dintii de sus si dintii de jos nu se intalnesc ;

–          Respiratie dificila;

–          Dificultati la masticatie;

–          Prezinta obiceiuri ca : sugerea degetului, respiratie pe gura, muscarea obrazului, scrasnirea dintilor sau inclestarea maxilarelor;

–          Expresie faciala asimetrica;

Un tratament ortodontic efectuat in perioada copilariei dirijeaza cresterea si dezvoltarea osoasa armonioasa la nivelul fetei si duce la un zambet frumos si sanatos.

Aparatele dentare pentru copii sunt de mai multe feluri :

–          Aparate ortodontice mobile

–          Aparate ortodontice fixe

–          Aparate ortopedice

Aparatele mobile sunt cele mai folosite aparate la copii. Ele reprezinta alegerea cea mai buna in cazurile de reeducare a functiilor ( ex: deglutitie , pozitia limbii ) si in cazul inghesuirilor dentare mai mici. Acestea se pot realiza din diferite culori, lucru ce ii incanta pe micuti si ii determina sa le poarte cu drag. Aparatele mobile trebuie purtate pe parcursul noptii si cat mai mult pe durata zilei, dar se scot in timpul meselor, cand copilul doreste sa vorbeasca si bineinteles pentru igienizare.

Aparatele fixe pot fi de mai multe tipuri : metalice, ceramice, invizibile. In cazul copiilor cele mai utilizate aparate ortodontice sunt cele vizibile : metalice si ceramice. Aparatele ortodontice fixe se pot purta la orice varsta si sunt alcatuite din brackets – elemente lipite pe suprafata vestibulara ( vizibila ) a dintelui pe toata durata tratamentului si pot fi metalice, ceramic sau transparente,  arcuri – cele care furnizeaza forte pentru a deplasa dintii si ligaturi elastice – pentru fixarea arcurilor in brackets.

Aparatele ortopedice sunt utilizate la copii pentru a corecta decalajul bazelor osoase ( de obicei sunt completate ulterior de aparate dentare fixe ) si pot sa fie insotite de tractiuni extraorale. Cele mai des utilizate la copii sunt : Activatorul,Twinblocul si Trainerul cu mentiunea ca se recomanda sa fie folosite la copiii cu varsta intre 8 si 10 ani.

Ortodontia fixa vizibila la adulti

Niciodata nu e prea tarziu sa ai un zambet minunat. Si acum datorita tehnologiilor actuale aparatele dentare nu mai sunt asociate doar copiilor si adolescentilor.

Zambetul este considerat a fi cartea de vizita a individului asa ca e de inteles cresterea tot mai mare a numarului de adulti care apeleaza la ortodont pentru realizarea zambetului pe care si-l doresc. Ortodontia la adulti se refera in mod deosebit la aparatele ortodontice fixe. Ele pot fi vizibile ( metalice, ceramic, transparente ) sau invizibile ( tehnica linguala, incognito, invisalign ).

Trebuie precizat ca inainte de inceperea oricarui tratament ortodontic la adult trebuie realizat tratamentul tuturor afectiunilor dentare si gingivale existente ( carii, infectii, tartru, gingivita ).

Aparatele ortodontice fixe sunt alcatuite din : brackets (elemente ce vin atasate de dinti ) , arcuri ( elementele care exercita fortele de deplasare) si elastice ( fixeaza arcul la brackets).

Situatiile care necesita tratament ortodontic la adulti sunt urmatoarele :

–       Anomalii de clasa II – mandibula este pozitionata mult in spatele maxilarului superior;

–       Anomalii de clasa III –mandibula este pozitionata mult spre anterior fata de maxilarul superior;

–       Dinti inghesuiti ;

–       Spatii intre dinti, mai ales in zona frontala;

–       Unul sau mai multi dinti superiori musca in spatele dintilor inferiori ( angrenaj invers);

–       Dintii frontali superiori ii acopera in totalitate pe cei inferiori, venind in contact cu gingia ( ocluzie adanca);

–       Dintii superiori nu se ating cu cei inferiori ( ocluzie deschisa );

–       Dintii frontali sunt inclinati mult spre anterior ( protruzia dintilor );

–       Probleme de vorbire si masticatie;

1. Aparatele ortodontice fixe metalice sunt cele mai utilizate . Sunt aparate ortodontice conventionale, designul actual facand purtarea lor foarte confortabila.

Avantajele purtarii acestui tip de aparat sunt urmatoarele : este foarte rezistent si nu se fractureaza, este confortabil datorita dimensiunii reduse, este usor de relipit in cazul dezlipirii unui bracket de pe dinte si nu in ultimul rand are pretul cel mai scazut in comparatie cu celelalte aparate ortodontice. Singurul dezavantaj al acestui aparat este estetica.

Aparatul dentar poate fi personalizat pentru fiecare pacient in parte prin fixarea arcului cu elastice colorate in functie de preferintele fiecaruia, facand designul acestuia unic si mult mai vesel.

2. Aparatele ortodontice fixe ceramice ca si actiune sunt la fel ca si cele metalice, ele reprezentand varianta estetica a celor metalice. Sunt foarte populare datorita esteticii crescute, mai ales in randul adultilor pentru care estetica primeaza. Avantajul major al acestui aparat este estetica, fiind foarte putin vizibil datorita faptului ca bracket-urile sunt realizate din diferite tipuri de ceramica, in culoarea dintelui.

3. Aparatele ortodontice fixe transparente ( ex. ICE, Safir ) sunt cele mai estetice aparate ortodontice fixe vizibile. Bracket-urile  sunt confectionate din safir si sunt singurele bracket-uri complet transparente, fiind aproape invizibile. Pe piata exista numeroase bracket-uri “estetice”, albe sau colorate in culori apropiate de culoarea dintilor, insa  estetica nu este la fel de buna ca in cazul bracket-urilor complet transparente  deoarece fiecare persoana are o nuanta diferita de culoare a dintilor.

Mai mult, ele au o structura monocristalina si nu isi modifica culoarea si nu se pateaza in timp, astfel incat va arata la fel de bine pe toata durata tratamentului.

Bracket-urile transparente sunt rezistente si sigure si pot fi folosite cu succes in locul bracket-urilor metalice chiar si la cazurile unde sunt necesare forte mai mari si bracket-uri puternice. Durata tratamentului este similara cu cea in cazul bracket-urilor metalice, dar ofera o experienta mult mai placuta.

Ortodontia Invizibila 

Aparatele ortodontice invizibile sunt la mare cautare in tara noastra in ultimii ani. Oricat de estetice ar fi aparatele ortodontice fixe transparente sunt pacienti care nu doresc sa li se vada absolut deloc aparatele ortodontice datorita faptului ca au o viata sociala foarte activa sau sunt persoane publice, dar isi doresc un zambet frumos. Pentru aceasta categorie exista aparatele ortodontice invizibile, cele mai representative fiind Incognito(aparat ortodontic fix) si Invisalign (aparat ortodontic mobil).

2. Incognito este cel mai utilizat dispozitiv lingual din lume. Bracket-urile sunt realizate prin tehnologie computerizata din aliaj de aur (material antialergic si extrem de biocompatibil ) personalizat pentru fiecare caz in parte si sunt lipite pe suprafata interna a dintilor ( deci aparatul nu se vede deloc). Avantajul principal, pe langa estetica, este ca poate corecta orice tip de malocluzie sau malpozitie. Este un aparat usor de purtat si eficient.

Principalele avantaje ale tehnicii Incognito:

–       nu modifica estetica fetei si a zambetului, nu schimba forma si conturul buzelor;

–       Bracket-urile incognito sunt plate, astfel te vei simti confortabil, vei putea vorbi si manca fara probleme;

–       Bracket-urile sunt fabricate din materiale pretioase, astfel sunt perfecte pentru persoanele alergice la nichel;

2. Invisalign este o procedura revolutionara de indreptare si aliniere a dintilor fara brackets sau sarme. Este un aparat ortodontic invizibil, mobil, usor de purtat si cu rezultate spectaculoase.

Printre avantajele aparatelor Invisalign se numara :

–       Estetica – este invizibil, comfortabil ;

–       Nu este afectata masticatia – aparatul fiind mobil se scoate ori de cate ori mananci sau te speli pe dinti;

–       Este personalizat – realizat special pentru tine, ceea ce il face usor de purtat;

–       Poti vedea rezultatul final printr-o simulare 3D a evolutiei tratamentului, de la stadiul initial la cel final, chiar inainte de inceperea acestuia;

Aparatul ortodontic INVISALIGN este format din niste elemente de plastic transparent si foarte dur (alignere), care indreapta dintii gradual si invizibil. In decursul tratamentului se vor purta mai multe seturi de alignere ( gutiere), acestea inlocuindu-se cam  o data la 2 saptamani, pana cand dintii vor fi perfect aliniati.  Aparatul este realizat printr-o tehnologie computerizata si este individualizat fiecarui pacient.

Orice tip de aparat ortodontic a-ti alege este foarte important sa va mentineti o igiena buna si sa mergeti la controalele periodice fixate de catre medicul specialist ortodont.

Dr. Andreea Milos

Dr. Bogdan Fondrea

www.dentaldesign.ro

 

Articole recente

Articolul precedentCompetitia internationala a robotilor
Articolul următorOmul bionic

Comentarii

  1. Ceva informații despre costurile lor ne puteți da? Mă interesează în special aparatul ortodontic INVISALIGN. 
    Mulțumesc anticipat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări