Perpetuum mobile – de ce nu functioneaza?

Articole asemănătoare

Suprimarea energiei libere este o teorie a conspiratiei si pretinde ca anumite tehnologii avansate privind energia sunt suprimate de unele grupuri de interes. Aceste grupuri sunt de obicei considerate a fi cele asociate cu industria petrolului, carbunelui, nucleara sau a gazelor naturale, grupuri care fac profituri uriase din metodele curente de generare a energiei, sau agentii guvernamentale care ar considera noile tehnologii potential daunatoare sistemului economic.

In acest context, termenul de “energie libera” nu este bine definit si nu trebuie sa fie confundat cu “energia libera” dintr-un sistem termodinamic.

Conform acestor idei ale conspirationistilor, este posibila construirea unor dispozitive perpetuum mobile care isi mentin o miscare ciclica permanenta. Despre aceste dispozitive vom discuta in continuare.

Cele mai vechi modele au fost descrise in secolul al XII-lea. Cea mai notabila era roata Bhaskara, avand spitele umplute cu mercur. Acest design de baza, numit roata dezechilibrata, a fost repetat de mai multe ori de-a lungul secolelor. Roata lui Villard din secolul al XIII-lea folosea sapte ciocane articulate. Un alt design similar a fost roata lui Taccola din secolul al XV-lea si folosea parghii articulate. Chiar si Leonardo da Vinci a desenat o serie de modele de roti dezechilibrate, insa a stiut ca functionarea lor la nesfarsit este imposibila.

Au fost propuse si alte tipuri de masini cu miscare perpetua, bazate pe proasta intelegere (a autorilor) a fizicii. Un exemplu este ceasul care se intoarce singur, ce produce energie din schimbarile de temperatura sau presiunea atmosferei. Acesta depinde si de energia ce provine direct de la Soare si nu este, prin urmare, un dispozitiv perpetuum mobile.

Ce sunt aceste mecanisme?

Un perpetuum mobile este un dispozitiv ce incalca legile de conservare acceptate, sau incalcand ireversibilitatea fenomenelor din natura, ireversibilitate de asemenea acceptata.

Aceste dispozitive pot fi impartite in 3 spete.

Perpetuum mobile de speta intai incalca principiul conservarii energiei, indiferent in ce forma.

Perpetuum mobile de speta a doua, incalca cel de-al doilea principiu al termodinamicii. Actual in aceasta categorie intra toate dispozitivele care incalca comportarea statistica a materiei la nivel molecular.

Perpetuum mobile de speta a treia cuprind dispozitivele care, desi nu schimba energie cu exteriorul (sunt sisteme izolate), incalca ireversibilitatea fenomenelor.

De ce nu functioneaza?

Proprietatile obiectelor fizice conspira pentru a impiedica dispozitivele cu o miscare perpetua sa functioneze. Frecarea si alte procese disipative transforma miscarea ordonata in miscare dezordonata, impiedicand eforturile noastre de a obtine o eficienta energetica perfecta (100%).

Insa inventatorii nu vor doar sa produca un dispozitiv cu miscare perpetua. Ei doresc o performanta chiar mai mare pentru a se putea folosi de surplusul de energie. Altfel, ce rost ar mai avea? Presupunand ca putem face un dispozitiv cu o eficienta de 200% (deci produce de 2 ori mai multa energie decat foloseste). Putem sa luam jumatate din energia produsa si sa o utilizam ca energie de intrare pentru dispozitiv si sa ruleze pentru totdeauna. Aceasta ar fi o masina cu adevarat revolutionara.

Sa presupunem ca am construit acest dispozitiv cu o eficienta de 200%. Cu jumatate din curentul produs alimentam dispozitivul, iar cu cealalta jumatate alimentam un alt dispozitiv identic si vom dubla inca odata energia produsa initial. Un al treilea dispozitiv va fi alimentat de primele doua, si tot asa, in cascada, vom putea obtine o putere de iesire practic nelimitata, gratuit. Pentru o investitie modesta, am putea sa alimentam tot Pamantul. Sau sa-l distrugem. Dar nu trebuie sa ne ingrijoram de un astfel de scenariu apocaliptic.

Cateva concepte comune de perpetuum mobile reprezinta un motor magnetic, un dispozitiv cu magneti permanenti ce pun in miscare un rotor, dispozitive cu bile care pun in miscare o componenta pentru totdeauna. Acestor dispozitive li se adauga uneori un motor electric, iar inventatorul pretinde ca, odata ce acesta va fi pus in miscare, energia cinetica depaseste energia electrica introdusa in motor. O cautare pe internet afiseaza mii de rezultate pentru astfel de masini. Multi dintre acestia prezinta videoclipuri cu dispozitivul pus in functiune. Deci, toti acestia sunt niste mincinosi?

Principiul intai al termodinamicii (cunoscut si ca legea conservarii energiei) arata ca energia poate fi transformata, dar nu poate fi creata sau distrusa. Acest principiu afirma ca energia oricarui sistem inchis ramane constanta.

Principiul al doilea al termodinamicii (cunoscut si ca legea entropiei), afirma ca cantitatea de energie introdusa intr-un sistem va fi intotdeauna mai mare decat cantitatea de energie pe care o scoate acel sistem. Altfel spus, entropia unui sistem izolat va avea tendinta sa creasca in timp. In principiu, sistemele cauta echilibrul termic.

Avand o “miscare perpetua” inseamna ca va continua sa se miste / invarta la nesfarsit. O problema cu o astfel de masina este ca ar dura la infinit sa o testam. O alta problema cu un astfel de dispozitiv ipotetic este ca produce o cantitate de energie cel mult egala cu cea data initial, asa ca, indata ce extragem sau folosim energia, viteza de rotatie se va micsora iar in cele din urma se va opri.

Daca o nava spatiala fara niciun dispozitiv de propulsie s-ar deplasa in spatiu, nefiind altceva care sa-i afecteze miscarea, se presupune ca se va deplasa pentru totdeauna in linie dreapta, fara a incetini. Si daca nu ar mai fi nimic altceva in Univers pentru a o afecta, nu ar exista nimeni care sa o observe. Dar Universul este plin de lucruri si obiectele interactioneaza cu alte obiecte. Chiar si planetele care se misca in jurul Soarelui pierd energie mecanica datorita fortelor disipative.

Dispozitivele de tip perpetuum mobile sunt precum leaganul lui Newton. Desi se pot autosustine pentru o perioada scurta de timp, in cele din urma vor pierde energie datorita unor forte precum frecarea (termodinamica explica aceste forte si efectele ei asupra miscarii) iar la un moment dat dispozitivul va avea nevoie de mai multa energie pentru a se misca decat poate creea.

Chiar daca nu exista niciun dispozitiv perpetuum mobile, acestea pot fi totusi brevetate in anumite tari unde nu se cere un model functional al dispozitivului pentru a obtine un brevet. Oficialii altor tari lasa insa in responsabilitatea autorului realizarea practica, considerand ca nu este cazul sa decida daca o inventie este realizabila sau nu. Sigur ca daca o idee nu este realizabila, ea nu poate fi realizata nici de cei ce nu detin brevetul, deci nu poate exista litigiu. Daca este realizabila, protectia functioneaza, ceea ce este si scopul brevetului. In Romania, un mecanism de tipul “perpetuum mobile“ nu se poate breveta deoarece contravin legilor fizicii, deci nu sunt posibile.

Chiar daca inventatorii acestor tipuri de dispozitive nu sunt mincinosi, oricine crede ca a obtinut energie gratuita dintr-un perpetuum mobile se inseala. In cele mai multe cazuri, inventatorul nu este fizician educat care sa inteleaga cum si de ce functioneaza sistemele electromecanice. Majoritatea inventatorilor acestor dispozitive sunt amatori ce prezinta diagrame complexe si calcule gresite. Unii recunosc ca nu inteleg totul despre mecanismul lor; dar de cele mai multe ori, ei pretind ca au rasturnat legile fizicii.

Exista, de asemenea, un apetit pentru solutiile magice ce pot gasi rezolvari usoare la probleme complicate. Nu exista aproape nicio dorinta umana care sa fie la fel de raspandita ca aceasta. Indiferent de scop – puteri psihice supranaturale sau energie gratuita – multi oameni vor fi ghidati in mod obsesiv ca sa-l obtina. In mod inevitabil, acesti oameni se inseala pe ei insisi si pe altii cu solutii presupuse si nefunctionale. Visul energiei libere este aici sa ramana.

Bibliografie:

https://skeptoid.com/episodes/4341
https://www.lhup.edu/~dsimanek/museum/themes/whynot.htm
https://www.britannica.com/science/perpetual-motion
http://www.osim.ro/brevete/Intrebari-frecvente-domeniu-PI-inventii.php

Articole recente

Comentarii

  1. Nu sunt in masura sa va dovedesc practic ca anumite inventii sunt suprimate de grupuri de interese. Totusi, e suficient sa cunoasteti psihologia umana ca sa realizati ca exista o probabilitate mare ca o parte din teoriile conspiratiei sa fie adevarate. In plus chiar dvs. afirmati „incalca legile de conservare acceptate”, deci doar ceea ce cunoastem momentan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări