Prima misiune interplanetara: intalnirea cu Venus

Articole asemănătoare

mariner2SUA – Mariner 2 – 14 decembrie 1962

Mariner 2 a fost sonda care a pornit explorarea planetelor din sistemul nostru solar si a fost lansata in data de 27 august 1962. Mariner 2 a trecut pe langa Venus la doar 34.833 de kilometri, in data de 14 decembrie 1962.

Sonda a avut ca obiectiv trecerea pe langa planeta Venus si determinarea temperaturii  de la suprafata acesteia, obtinerea unor date referitoare la compozitia atmosferei, stabilirea comunicatiilor si studierea campului magnetic.

Observata de pe Pamant, planeta prezinta mereu un disc alb-galbui, fara detalii. Multa vreme s-a crezut ca prin telescoape se poate vedea numai atmosfera lui Venus. Dovada a venit in 1962, pe 14 decembrie, cand sonda americana Mariner 2 a trecut la numai 34.833 km de planeta.

S-a observat ca planeta este acoperita de o patura foarte groasa de nori, ce nu lasa caldura degajata de sol sa iasa in spatiu. Astfel se produce efectul de sera, temperatura la sol fiind atat de mare incat plumbul se poate topi. Presiunea atmosferica este asemanatoare cu cea de la 900 m adancime de pe Terra (de 90 de ori mai mare decat presiunea de la sol).

venus_mariner2Atmosfera planetei este compusa din dioxid de carbon, existand si nori de acid sulfuric. Exista si o mica cantitate de apa in atmosfera lui Venus. Procentul de gaze din atmosfera este urmatorul: 96% dioxid de carbon, 3% azot, 1% monoxid de carbon, heliu, argon, dioxid de sulf, xenon, kripton. (Foto: Concept artistic, Mariner 2 in apropierea planetei Venus).

Norii din atmosfera inalta a planetei se misca cu viteza de 350 km/s, dar spre sol, viteza scade la numai 2-3 km/h. O particularitate deosebita este faptul ca atmosfera ajunge pana la sol. In timpul miscarii acesteia, obiectele usoare sunt tarate.

Norii ce acopera planeta reflecta foarte bine lumina Soarelui, acesta fiind si motivul pentru care Venus este cea mai stralucitoare planeta.

Dupa Mariner 2, nu mai putin de 20 de sonde au vizitat planeta pana astazi, cele mai importante fiind Pioneer Venus, Venera 7 si Magellan.

Mariner 2 a survolat planeta in decembrie 1962 si a confirmat ca Venus este un loc foarte fierbinte, cu o atmosfera formata in mare parte din dioxid de carbon.

venusInstrumente stiintifice la bord

Doar 18 Kg au putut fi alocate pentru echipamentul stiintific, printre care, un radiometru cu microunde folosit pentru a determina temperatura absoluta la suprafata planetei, dar si pentru a obtine mai multe informatii despre radiatii. La bordul sondei au mai fost instalate un radiometru in infrarosu, un magnetometru, o camera de ionizare (cunoscuta ca si detector de raze cosmice) folosita pentru a masura radiatia cosmica de energie inalta, un detector de particule, un detector de praf stelar si spectometru pentru a masura particulele incarcate pozitiv de catre Soare (vantul Solar).

Observatii stiintifice

Radiometrul cu microunde a efectuat 3 teste incepand cu ora 18:59. Primul test a fost realizat pe partea intunecata a planetei, al doilea test aproape de rasarit, iar al treilea, pe partea luminata. Testele au aratat o medie de 460 grade Celsius, pana la 511 grade Celsius pe partea luminata de Soare.

Magnetometrul a detectat o persistenta magnetica interplanetara variand intre 2 γ si 10 γ, ceea ce corespunde cu datele colectate de Pioneer 5 in 1960.

S-a observat si ca, vanturile solare si densitatea prafului cosmic este mult mai scazuta decat in zona Pamantului.

Bibliografie:

http://www.astro-urseanu.ro/venus.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Mariner_2

Foto: Nasa.gov

Articole recente

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări