Sahara va redeveni verde

Articole asemănătoare

saharaFolosind tehnologia Seawater Greenhouse, oamenii de stiinta au venit cu un proiect ambitios. Popularea desertului Sahara cu… vegetatie. In cel mai mare desert al lumii se va realiza proiectul numit Padurea Sahara.
Mai multi investitori din tari precum Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Quatar, Oman si Kuweit si-au exprimat deja interesul pentru finantarea proiectelor demonstrative.

Insuficienta apei si mediul necorespunzator pentru dezvoltarea agriculturii provoaca multe probleme si lipsuri. Peste un milion de oameni nu au acces la o sursa de apa potabila, iar numarul lor este in crestere.
Suprafete mari de pamant sunt aride si nu ofera locuitorilor posibilitatea de a dezvolta agricultura.
Insuficienta apei este o problema serioasa. In nordul Africii, 90 % din apa existenta este folosita in agricultura. Nicio activitate nu se poate desfasura fara apa. In acest scop, se va realiza proiectul Seawater Greenhouse, un proces relativ usor de implementat ce va oferi o solutie destul de ieftina comparabil cu alte idei. Acest proiect va putea produce apa proaspata si va ajuta la cresterea legumelor.

cale-prin-sahara-300x211Charlie Paton, a combinat diverse tehnologii pentu a dezvolta un mediu propice in vederea productiei de legume si diverse vegetale pentru locuitori. Este un plan ambitios si nu a fost testat la o scara atat de mare. Paton a mai construit asemenea sere pe insula Tenerife, in Abu Dhabi si Oman.
Costul nu este atat de astronomic precum se crede, fiind estimat la aproximativ 118 milioane de dolari pentru 20 de hectare.
Paton lucreaza cu o companie numita Exploration Architecture, la realizarea celei mai mari sere din Anglia, numita Proiectul Eden.

De la concept la realitate

Proiectul Seawater Greenhouse a inceput in anul 1991. Un prototip asemanator a fost construit in Tenerife. Rezultatul a demonstrat ca este posibil si pentru alte zone secetoase. Structura a fost proiectata pentru a fi cat mai putin costisitoare. O alta sera a fost construita pe insula Al-Aryam, in Abu Dhabi si Emiratele Arabe Unite, in anul 2000. Aceste proiecte au demonstrat ca simularea modelelor termodinamice au oferit date precise, iar un astfel de proiect va putea fi realizat chiar si in desertul Sahara.

Orasul Abu Dhabi este casa a peste 800.000 de oameni ce se confrunta cu lipsa unui teren propice pentru dezvoltarea agriculturii, fiind nevoiti sa importe fructe si alimente vegetale. Si aici s-a gasit o solutie. Arhitectii de la Studiomobile spun ca aceste probleme ar putea fi rezolvate. Proiectul lor consta intr-un turn pe care sunt fixate niste cupole asemenea unor gogosi de matase, unde sunt amplasate serele (in imagine). De asemenea, apa poate fi si distilata pentru a produce apa potabila. Acest proiect foloseste acelasi sistem, „Seawater Greenhouse”.

Seawater Greenhouse (sera irigata de apa marii) este o tehnologie folosita pentru a face apa potabila din apa marii, oferind posibilitatea de a dezvolta agricultura in locurile secetoase.
Tehnica implica o pompa ce va transporta apa in locuri secetoase, mai apoi impartindu-se in doua procese. In primul, apa este folosita pentru a produce umiditate si pentru a raci aerul dintr-o sera. Al doilea proces, apa evaporata de razele soarelui este distilata pentru a produce apa potabila. La final, aerul umed este eliminat din sera si folosit pentru a imbunatatii conditile si in urmatoarea sera.

Serele folosesc vaporii de apa din mari pompand aerul umed si scazand temperatura cu aproximativ 15 grade Celsius fata de mediul exterior. Serele vor avea parte de umiditate chiar si in desertul Sahara si in acelasi timp, aducand temperatura la conditii propice pentru dezvoltarea vegetatiei. Vaporii de apa vor fi condensati, iar o parte din apa rezultata va fi utilizata pentru a uda plantele, iar restul va fi folosita pentru curatirea oglinzilor solare. Substantele nutritive de care plantele au nevoie pentru a se dezvolta vor fi extrase chiar din apa de mare. Culturile vor putea creste fantastic datorita acestui sistem.
Proiectul va folosi energia solara, folosind oglinzi pentru a directiona razele catre incalzitoarele de apa, producand vapori ce va pune in functiune turbinele. Schema a fost realizata in asa fel incat serele sa creeze un gard viu (vezi prima imagine), permitand si in jurul lor dezvoltarea vegetatii. Astfel de module de procesare a apei vor fi plasate la o anumita distanta de-a lungul gardului. Surplusul va fi folosit pentru a iriga plantele, ce mai tarziu acestea pot fi folosite pentru a fi transformate in bio-carburant si pentru alte necesitati.
Proiectul este in curs de dezvoltare.

Autor: Marius, www.descopera.org

Articole recente

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări