Samanismul

Articole asemănătoare

Ce este samanismul?

Samanismul este, fara doar si poate, „religia” primitivilor. El a fost prezent in stepele asiatice, in China si Japonia dar si in cele doua Americi la pieile rosii. A fost un sistem de credinte simplu care s-a mulat pe sufletul individului de preutindeni. Un soi de credinta universala.

Cum si unde a aparut samanismul?

S-a nascut din nesiguranta care caracteriza spatiile intinse si mediul deschis, s-a nascut din nevoia de a visa, de a fii mai mult, de a intelege natura si Divinitatea (care coincideau de multe ori). Am urmarit acest „fenomen” tulburator in studiile mele si m-a uimit filozofia.
O filozofie a nostalgiei originilor, a vremii visarii, a cautarii primordialului, a dedicarii vietii sacrului, a traiului in concordanta cu legile naturii si ale firii.
Un comportament etic nemaivazut la niste… barbari. Ciudat, dar extraordinar!
Lectii de viata, de insusire a unor elemente estetice, morale dar si de supravietuire.

Adevaratul samanism a luat nastere acolo unde el mai exista sub forma lui cea mai autentica, adica in Asia Septentrionala, mai ales la populatiile siberiene sau altele, cum sunt samoiezii si tungusii. Acest samanism din nordul indepartat, vechi de mai multe milenii, inca n-a putut fi studiat in intregime, deoarece regiunile unde samanii isi exercita talentele sunt, si astazi, greu de explorat. In plus, climatul neospitalier care domneste acolo nu e propice turismului. Astfel incat, acolo, in singuratatea inghetata a Siberiei, s-au pastrat cel mai bine traditiile samanice.

shaman-300x204Cu toate acestea, asemenea traditii lasa impresia ca s-au practicat pretutindeni in lume. Riturile de cinste la populatiile de la poli (laponi, eschimosi, indienii din Alaska, din Nordul canadian) se apropie de riturile siberiene. Cele pastrate la indienii din America de Nord si la triburile primitive din Indonezia si Oceania prezinta indeaproape, incontestabile similitudini. Etnologii, care au preferat sa nu se piarda intr-un hatis de diviziuni si de subdiviziuni, au facut din cuvantul samanism numitorul comun al tuturor riturilor ce prezinta asemanari, mai mult sau mai putin evidente, cu ei. E de netagaduit faptul ca leaganul samanismului se situeaza in Siberia europeana sau asiatica.

Despre samanism

Samanismul se refera la anumite credinte si practici traditionale legate de comunicarea cu „lumea spiritelor” (planul astral). Desi existe numeroase forme imprastiate in toata lumea, au cam aceasi idei:
-spiritele pot juca un rol deosebit de important in viata oamenilor, motiv pentru care omul trebuie sa fie in buna intelegere cu ele, fapt implinit cu ajutorul samanului/vraciului, care are datoria de a asigura o buna comunicare intre cele doua lumi paralele;
-spiritele pot ajuta oamenii, dar de asemenea le pot face rau;
-samani au dezvoltat numeroase metode de intrare in transa: dansul, meditatia etc…
-in timpul transei, spiritul samanului/vraciului paraseste corpul, mergand cu anumite scopuri bine definite in „planul astral”;
-samanii au capacitatea de a diagnostica si de a trata bolile, ei fiind de fapt primii medici ai omenirii;
-ocupau un loc deosebit in societatea lor.
-sunt deosebit de intalnite relatarile despre ritualuri care au ca scop aducerea sau oprirea ploii, ritualuri de dinaintea razboiului si alte asemenea lucruri care au ca scop prosperitatea sau apararea integritatii comunitatii;
-sunt intalnite numeroase metode de divinatie: prezicerea viitorului in zborul pasarilor, pozitia norilor, a astrelor. Este intalnita divinatia cu ajutorul animalelor sacrificate, carora le erau cercetate organele imediat dupa sacrificiu;
-dadeau viselor o importanta deosebit de mare, devenind experti in interpretarea lor.

Samanismul, trecut si viitor

Samanismul a devenit o lectie pt viitoarele religii. Unele l-au acuzat, ironizat, persiflat, excomunicat. Atele si l-au insusit chiar si fara sa vrea!
In prezent, a devenit parte integranta a religiilor dar si a mostenirii culturale.

Acesti primitivi vroiau tot timpul sa fie in prezenta Cerurilor si a spiritelor pe care noi le-am uitat si nu le mai intelegem mesajele. Nevoia de ascensiune spirituala este declarata azi nula si neavenita. Poate cei putini norocosi…

Articole recente

Articolul precedentApa pe Luna
Articolul următorCredinte despre munti

Comentarii

  1. Lumea se sperie de samanism pentru ca nu il cunoaste destul Trebuie sa ne gandim ca daca aceasta forma de comunicare nu ar fi existat,nici alte religii nu s-ar fi putut dezvolta si manifesta.Este salutara ideea de4 a face cunoscute notiunile strict necesare dar………….poate doar atat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări