Satelitii artificiali

Articole asemănătoare

Satelitii au devenit o parte indispensabila a tehnologiei de azi. Ei sunt folositi pentru diverse scopuri, de la asigurarea legaturilor telefonice la mare distanta, la difuzarea directa a emisiunilor de televiziune si radio, obtinerea de informatii geologice, meteorologice sau pentru alte facilitati.

Orbita satelitilor este diversificata. Alegerea uneia dintre ele depinde de serviciul pe care trebuie sa il asigure satelitul sau de aria deservita. Astfel, orbita poate fi joasa, la doar 160 km in timp ce alti sateliti orbiteaza la peste 36.000 km.

Intrucat satelitii se rotesc in jurul Pamantului, ei sunt atrasi de forta gravitationala. Daca nu ar avea o miscare proprie, ar cadea inapoi pe Pamant, aprinzandu-se in straturile superioare ale atmosferei. Insa, miscarea de rotatie in jurul Pamantului are asociata o forta centrifuga care impinge satelitul, indepartandu-l de Pamant.

Pentru orice orbita data, exista o viteza pentru care aceste doua forte se echilibreaza. Viteza care trebuie imprimata unui satelit pentru ca acesta sa intre pe orbita se obtine din egalarea fortei de greutate (kMm/r^2, unde k este constanta gravitationala) cu forta centrifuga (mv^2/r, unde r este raza orbitei). In final obtinem v = sqrt(kM/r).

Evident, cu cat orbita este mai joasa, atractia gravitationala este mai mare si satelitul trebuie sa se roteasca in jurul Pamantului mai repede, pentru a contrabalansa aceasta atractie. La inaltimi mai mari atractia gravitationala este mai mica si in consecinta si viteza unghiulara trebuie sa fie mai mica. Pentru o orbita foarte joasa, aflata undeva la 160 km, este necesara o viteza in jurul a 21 160 km/h si aceasta inseamna ca satelitul va inconjura Pamantul in aproximativ 90 de minute. La o altitudine de 36 000 km, este necesara o viteza de aproape 11 265 de km/h, dand o perioada de rotatie de 24 ore (aceasta valoare – viteza satelitului geostationar – se obtine egaland vitezele unghiulare ale celor 2 corpuri gravitationale: satelitul si Pamantul).

Era spatiala a inceput pe 4 octombrie 1957 o data cu lansarea primului satelit artificial, Sputnik 1. Micul satelit a rezistat doar 3 luni pe orbita si in cele din urma, a ajuns sa arda in atmosfera Pamantului. Dupa acest pas istoric au fost plasati numerosi alti sateliti pe orbita Pamantului, a Lunii sau a chiar a altor planete.

Astazi exista aproximativ 1100 sateliti operationali ce orbiteaza Pamantul dintre care jumate sunt lansati de Statele Unite ale Americii. Aproximativ 120 sateliti apartin Rusiei si 116 apartin Chinei. Aproximativ 470 se afla pe orbita joasa a Pamantului la doar cateva sute de kilometri altitudine, printre care si Statia Spatiala Internationala, telescopul Hubble precum si alti sateliti de observare a Pamantului.

Aproximativ 20% se afla pe orbita medie a Pamantului la o altitudine de 20.000 km si orbiteaza pe orbite eliptice dispuse deasupra polilor sau deasupra Ecuatorului. Acestia sunt folositi in general pentru sistemele de navigatie (retele GPS) si pentru comunicatii. Daca am vedea satelitii de pe Pamant, ar aparea ca niste puncte fixe pe cer. Datorita acestui lucru, sunt utili pentru telecomunicatii, analiza meteo sau GPS.

Mai departe, avem satelitii geostationari care sunt plasati pe orbite situate la o distanta fixa de 35.786 km ce se rotesc cu aceeasi viteza si in acelasi sens cu Pamantul. Un astfel de satelit poate acoperi in orice moment 42,2% din suprafata planetei. Timpul in care un punct aflat pe Pamant are vizibilitate directa cu satelitul este de 24 de ore. Acestia sunt utilizati pentru supraveghere militara sau meteorologica. Pe orbita Pamantului se afla 423 sateliti cu orbita geostationara.

Insa pe langa acesti sateliti exista mult mai multe obiecte create de om ce orbiteaza in jurul planetei. De la boostere, sateliti morti pana la manusi. Potrivit Retelei de Supraveghere a SUA, exista peste 21.000 obiecte mai mari de 10 cm ce orbiteaza Pamantul si este estimat ca exista peste 500.000 de obiecte intre 1 si 10 cm.

De aici de jos, de pe Pamant, spatiul arata curat, dar orbita Pamantului este atat de poluata incat Statia Spatiala Internationala trebuie adesea mutata pentru a evita impactul cu resturile ce orbiteaza Pamantul. Multe dintre aceste obiecte au fost create datorita coliziunilor si ar putea pune in pericol viitoarele calatorii spatiale avand atat de multe resturi ce orbiteaza planeta noastra cu o viteza de 29.000 km/ora.

Satelitii construiti de om nu orbiteaza doar planeta noastra. Astazi, NASA “Lunar Reconnaissance Orbiter” si “Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer” orbiteaza Luna. Mai exista un satelit ce orbiteaza planeta Mercur, unul ce studiaza planeta Venus, 3 orbitand planeta Marte, iar Cassini a intrat pe orbita planetei Saturn in 2004.

Mai mult, cateva sonde spatiale se afla pe traiectoria de a parasi Sistemul Solar, sau Voyager care a iesit din heliosfera in 2013 si a intrat in mediul interstelar.

Este uimitor cati sateliti au fost lansati in doar 60 de ani dar in acelasi timp resturile ramase pe orbita sunt ingrijoratoare si pot avea consecinte dezastruoase, precum in dramatizarea din filmul Gravity.

Bibliografie:

https://www.nasa.gov/mission_pages/ladee/main/index.html
https://www.nasa.gov/mission_pages/cassini/main/index.html
http://arstechnica.com/science/2013/07/how-nasa-steers-the-international-space-station-around-space-junk/
http://www.astronomy.ro/satelitii-artificiali-ai-pamantului_698.html

Articole recente

Articolul precedentMateria si antimateria
Articolul următorOriginea elementelor chimice

Comentarii

  1. Un film original si bani online pentru tine! Hollywood: magie si splendoare! Implica-te si tu! Noi mergem spre Hollywood! Fa bani si vino mai aproape de Hollywood! Mergem hotarati spre Hollywood! Tocmai ai intalnit o mare sansa! Castigi bani cu cel mai spectaculos subiect de film! Solicita acum detalii la adresa de email : locmunca.office@gmail.com

  2. Ioane si Adi luativa si spanzurativa ! ca sunteti prea primitivi sau intoarcetiva in evul mediu sau comuna primitiva!

  3. Ca sa fiu sincer stiam toate astea dar nu mai stiam calculele plus ca se adauga forta Coriolis despre care nu sa amintit in articol!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări