Si totusi, cine a descoperit America?

Articole asemănătoare

harta-vecheLa ora actuala, Cristofor Columb este considerat in intreaga lume ca fiind exploratorul care a descoperit America, In octombrie 1492, deschizând astfel drumul unei întregi pleiade de conchistadori care au adus civilizatia indigenilor din Lumea Noua, exterminandu-i aproape definitiv. Si totusi, in ultima vreme s-au facut cunoscute unele teorii care pun la indoiala actiunea de pionierat a controversatului aventurier de origine italiana. Unii sustin ca vikingii ar fi gasit de fapt primii drumul spre America, altii spun ca africanii ar fi facut mai intai drumul peste Atlantic, in vreme ce teorii de ultima ora acrediteaza ideea ca adevaratul descoperitor al noului continent ar fi fost un amiral chinez sau chiar un navigator mongol.

america-harta-vechePista africana

In urma cu cateva decenii, unele descoperiri facute pe coasta nord-estica a Americii de Nord i-au facut pe arheologi sa sugereze o posibila colonizare a acestor teritorii de catre navigatorii vikingi, inainte de anul 1000. Dar, potrivit unei teorii de ultima ora, avansata de istoricul american Frank Joseph, de la Universitatea Minnesotta, primii calatori veniti in America, de peste mari, ar fi fost africani! in cartea sa, Comoara pierduta a regelui Juba, istoricul aminteste ca pe la anul 40 i.Chr., in timpul domniei tiranicului imparat Caligula, in nordul Africii exista un regat care a intrat in conflict cu Roma.

Amenintati cu distrugerea sau sclavia, pe masura ce legiunile romane se apropiau, amenintatoare, conducatorii acestui regat african s-au suit pe corabii si au navigat, purtati de vanturi favorabile, spre coastele Americii. Aici au pus bazele unei asezari si probabil ca nu s-au mai intors niciodata in Africa. Pe seama lor pune istoricul din Minnesotta obiectele misterioase descoperite intr-o pestera din apropierea orasului Olney, Illinois, in 1992. Cele aproape 7000 de artefacte, incluzand statuete, obiecte de cult, sau componente ale unor ritualuri de sacrificiu nu ar fi putut apartine, sustin cercetatorii, populatiei native amerindiene, a carei cultura era net inferioara, si nu i-ar fi permis realizarea unor asemenea veritabile „opere de arta”.

Ele sunt foarte asemanatoare cu piese similare, descoperite in Africa, apartinand aceleiasi perioade si prezinta clare influente ale artei romane din primul secol al Imperiului. Intampinat cu critici vehemente din partea confratilor de breasla, Joseph a declarat ca, desi pare exagerata, teoria descoperirii Americii de catre africani, acum doua milenii, reprezinta singura explicatie ce poate fi data bizarelor artefacte de la Olney.

Pista chineza

Luna trecuta, istoricul britanic Gavin Menzies a starnit, la randul sau, senzatie, sustinand ca a descoperit dovezile ce atesta ca America a fost descoperita de catre un amiral chinez cu sapte decenii inainte de Columb – teorie emisa in urma cu cativa ani. Menzies spune ca o flota chineza a adus, In 1434, in Italia, enciclopedii cuprinzand referiri la tehnologii nedescoperite in Occident si care au pus bazele unor minuni ingineresti precum masinariile zburatoare schitate ulterior de Leonardo da Vinci. Toate lucrurile cunoscute de chinezi pana la anul 1430 au fost aduse la Venetia: De aici, ambasadorii imparatului chinez au pornit spre Florenta si apoi au ajuns la curtea papei Eugeniu IV.

Ele au reprezentat scanteia care va declansa toate inventiile si descoperirile Renasterii. Leonardo da Vinci si Galileo Galilei si-au bazat activitatea pe cunoasterea acestor tehnologii. Este adevarat, meritul lui Leonardo este ca a redesenat toate aceste schite in trei dimensiuni, ceea ce a reprezentat un urias progres, scrie Menzies, in cartea sa 1434: Anul cand chinezii au declansat Renasterea. Precedenta lucrare a britanicului in varsta de 70 de ani, 1421, a fost best-seller in Europa, vanzandu-se in peste un milion de exemplare.

Ipotezele potrivit carora europenii ar fi descoperit intreaga lume, prin expeditii de explorare, sunt false. Chinezii au ajuns in America, Australia si Noua Zeelanda cu mult timp inaintea acestor expediti. In recenta sa carte, Menzies afirma ca patru corabii chinezesti au ajuns in peninsula italica in prima jumatate a secolului XV, aducand cu ele harti ale lumii, atlase astronomice si enciclopedii mult mai avansate decat orice exista in Europa la acea vreme. Potrivit lui, Leonardo da Vinci ar fi intrat in contact cu informatiile din lucrarile respective prin intermediul copiilor realizate de eruditii italieni Taccola si Francesco di Giorgio.

In sprijinul teoriilor sale, Menzies a publicat desene ale unor arme de asediu, mori si pompe hidraulice extrase dintr-un tratat chinez de agricultura, datand din anul 1313, Nung Shu, in paralel cu ilustratii realizate de di Giorgio si Leonardo. Totodata, Menzies arata ca Cristofor Columb era la curent cu hartile aduse de chinezi, prezentand copia unei scrisori datate 1474 si apartinand matematicianului italian Toscanelli, copie descoperita printre documentele ce i-au apartinut „amiralului Marii Ocean”. Dar se pune intrebarea: cum de aceste harti nu au atras atentia si altor oameni ai epocii, ci doar lui Columb?

Cercetatorul britanic sustine ca pentru majoritatea contemporanilor genovezului, hartile nu spuneau mai nimic, dar ca singur acesta a avut rabdare sa le studieze, sa puna cap la cap datele obtinute si in final sa traga concluzia – partial gresita, este adevarat – ca in China se poate ajunge nu doar mergand pe uscat, spre est, ci si strabatand marea, spre vest. Desigur, academicienii au primit cu reticenta teoriile lui Menzies. Felipe Fernandez-Armesto, profesor de istorie la Queen Mary College din Londra afirma ca nu exista dovezi certe care sa ateste ca persoanele la care facea referire Toscanelli erau chinezi.

Este evident ca unele idei si descoperiri ale chinezilor au ajuns in Europa iar ideile europene au patruns, prin intermediul Drumului Matasii, in China. Dar premisele de la care porneste cartea lui Menzies mi se par total lipsite de substanta si nu se bazeaza pe nici o marturie istorica indubitabila, spune Fernandez-Armesto.

Pista mongola

Dar convingerile lui Menzies nu sunt nici pe departe cele mai spectaculoase referitoare la descoperirea Americii. O noua ipoteza face inconjurul lumii: in acest sens: nici vikingii, nici Columb si nici chinezii nu au pus prima data piciorul in patria tomatelor si a curcanilor, ci… mongolii. Este teoria pe care o sustine profesorul Sumiya Jambaldorj de la Universitatea Genghis-Han din Ulan Bator. Ilustrul om de stiinta, specialist in lingvistica, a facut un studiu comparativ al denumirilor topografice din America si termeni din limba mongola, ajungand la concluzia ca intre cei doi factori exista numeroase puncte comune. Probabil in urma cu circa 2000 de ani, inaintasii triburilor de mongoli din zilele noastre au traversat insulele Aleutine si au ajuns in America. Aici si in Alaska eu am gasit peste 20 de denumiri care ar putea fi de origine mongola. Sunt nume de rauri si de locuri, pastrate aproape nealterate de milenii. De altfel si in ziua populatiilor indigene din Alaska exista cuvinte similare cu cele din mongola „haagan” inseamna stramos, si la ei, si la noi. Un argument in plus ar fi, sustine Sumiya Jambaldorj, ca uneltele stravechi descoperite in Alaska sunt similare cu cele utilizate de mongolii din vechime.

Sursa: revista-magazin.ro

Articole recente

Comentarii

  1. Buna…
    Exista multe teorii prin care pune la indoiala „marea descoperire” a lui C. Columb. Inaintea lui, cu vreo 600 de ani, vikingi au plecat spre noi teritori si noi cuceriri. Astfel, navigand, ei au descoperit un intreg continent nou, locuit de oamenii mai micuti de inaltime (cam 1,60 -1,68) fata de vikingi, care aveau o inaltime de 1,80-1,90 cm. Necunoscand teritoriul, vegetatia si vremea schimbatoarea cu climat „ciudat” fata de cel de unde ei au plecat, vikingi nu au rezistat, fie sau intors in locurile natale, fie au disparut. Am citit un articol despre acest lucru, daca il gasesc o sa-l postez aici…

  2. Eu stiam ca America a fost descoperita in 1492 de Columb, dar a crezut ca a ajuns India, asa ca numele de America a fost dat dupa italianul Amerigo Vespuci.
    Aici este deja un artcol de ce sa postezi altul?fa si tu un rezumat, cateva ideei principale,etc.

  3. chinezii sunt cei mai apreciati oameni de pe planeta,ei sunt baza inteligentei fiidca ne-au luat-o mereu inainte
    si japonezii,dar mai recent au avansat

  4. Mai fratilor e foarte simplu cine a descoperito , chiar eu in persoana am descoperito acum 50000 ani , plecasem la vanatoare si am dat peste ea. nu va vine sa credeti , de fapt eu m-am nascut de mai multe ori de atunci pina azi , ieri am visat ca am aveam par pe tot corpul si mergeam in patru labe deci e sigur ca eu am mai trait intro alta viata ca prea se leaga toate. odata am visat ca il bateam pe Costica Columbeanu adica cristofor columb cum i se spunea mai de mult. deci venisa el cu pluta sa imi ia mie pamantul .

  5. :)) frate ce proasta sunt habar naveam k habarnaveti ca oul este o fiinta nica a gainii Z:))

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări