Sistemul gustativ

Articole asemănătoare

sistemul-gustativSimtul gustativ este bazat, ca si cel olfactiv, pe stimuli chimici. Senzatia gustului este determinata de particulele ce se dizolva in apa (saliva). Informatiile sunt transmise catre creier prin intermediul nervilor de catre mugurii gustativi in vederea identificarii gustului. Mugurii gustativi sunt situati in tesuturile moi ale gurii (cavitatii bucale) si pe suprafata limbii, iar sensibilitatea lor ne ajuta sa depistam gusturile alimentelor. In total exista aproximativ 10.000 de muguri gustativi la un om normal.

Mugurii gustativi

Avand in vedere ca toate alimentele ingerate trebuie sa treaca prima data prin cavitatea bucala, putem spune ca limba este organul fundamental al gustului. Proeminentele de pe suprafata limbii poarta denumirea de papile, iar mugurii gustativi se alfa pozitionati in jurul acestora, dar si in faringe sau epiglota (membrana fibrocartilaginoasa asezata in partea superioara a laringelui, care astupa glota in momentul inghitirii, pentru a impiedica patrunderea alimentelor pe caile respiratorii).

Stratul care inveleste intregul corp este format din epiteliu care, la randul sau, este alcatuit din cel putin 40 de celule epiteliale, reprezentand mugurul gustativ. Un mugur gustativ poate avea insa pana la 100 de celule epiteliale. Aceste celule ale mugurilor gustativi se schimba in permanenta, durata medie de viata a acestora fiind de aproximativ 10 zile. Odata cu dizolvarea alimentelor cu ajutorul salivei, mugurii gustativi sunt „activati” imediat.

Identificarea si perceperea gusturilor

Dupa cum aminteam la inceput, gustul depinde in mare masura de simtul olfactiv, deci de miros. De aici vine si explicatia faptului ca o mancare neincalzita nu are acelasi gust cu una incalzita, mai ales pentru ca gustul depinde in proportie de 80% de miros. Prin ingerarea condimentelor, receptorii de durere din gura sunt activati si de aici porneste acea placere de a manca mai sarat, mai piperat sau mai iute. Cavitatea bucala dispune si de alti receptori care pot accentua sau, din contra, ameliora un gust.

Diferitele zone ale limbii reactioneaza sensibil la anumite senzatii gustative. Senzatiile gustative principale sunt: dulce, sarat, acru si amar. Referitor la zonele limbii, se pare ca substantele dulci sunt percepute foarte bine de varful limbii, cele acre de fata dorsala ,cele sarate de margini, putin spre spate, iar cele amare la baza ei.

Calea gustativa

Saliva in care s-au dizolvat substantele ingerate contine si cilii gustativi fini care fac parte la randul lor din fiecare celula gustativa. Impulsurile gustative catre creier sunt transmise de catre neuronii senzitivi care se grupeaza in jurul celulelor gustative prin asa-numita cale gustativa.

Bibliografie:
Revista “Interiorul corpului uman”, Editura DeAgostini, Bucuresti, 2010;
http://ro.wikipedia.org/wiki/Limb%C4%83_%28anatomie%29
http://dexonline.ro/

Autor: Lucian Timofte, articol trimis pentru Concursul Descopera.org

Articole recente

Articolul precedentDarwin’s Nightmare (2004)
Articolul următorSistemul vizual

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări