Tinutul Altai – locul unde ploua cu rachete

Articole asemănătoare

Tinutul Altai din Rusia este o zona pitoreasca si linistita, cel putin la prima vedere. Triburile nomade au traversat acest teritoriu in perioada marilor migratii fiind compuse dintr-o mare diversitate de popoare.

Aceasta zona a fost parte a unei mari incrucisari de drumuri ale lumii antice, iar astazi, se afla de-a lungul traseului de zbor al lansarilor de rachete in spatiu.

La o distanta de aproximativ 1.400 km, in Kazahstan, se afla cel mai vechi si mai mare cosmodrom din lume, Baikonur. De aici a fost lansat Sputnik 1, primul satelit comercial si Vostok 1, prima lansare cu echipaj uman.

Tinutul Altai este o zona linisita, insa la fiecare lansare a unei rachete de la cosmodromul Baikonur, linistea este tulburata de resturile de rachete ce cad inapoi pe Pamant.

Recent s-au petrecut doua incidente ce au determinat fermierii sa depuna plangeri impotriva Agentiei Spatiale Federale Ruse pentru daunele provocate. Patru cai au murit datorita contaminarii solului cu combustibilul toxic scurs din rachete iar o alta bucata de metal de 4,5 metri s-a prabusit foarte aproape de o casa.

Potrivit „Moscow Times”, Agentia Spatiala Federala Rusa si autoritatile din Altai au desemnat o fasie de pamant unde se presupune ca vor cadea resturile de rachete. Oamenii care locuiesc in zona sunt avertizati cu cel putin 24 de ore inaintea lansarii, insa doar cei din afara zonei au dreptul la orice compensatie pentru daunele provocate de resturile rachetelor purtatoare.

In cazurile in care exista o defectiune a rachetei, resturile cad de cele mai multe ori in afara acestei fasii. Oamenii din regiune spun ca sovieticii au curatat temeinic pajistile din zona, insa in ultimul timp eforturile de curatare s-au redus considerabil.

Ce urca trebuie sa si coboare

Mai mult de un sfert din Tinutul Altai a fost contaminat cu deseuri chimice si resturi de rachete purtatoare, depasind in total 11.000 de tone.

Vehiculele de lansare spatiala sunt rachete balistice cu mai multe trepte, concepute pentru a transporta sarcini utile in spatiu. In general, vehiculele de lansare au cel putin 2 trepte, uneori 4 sau chiar mai multe. Rachetele rusesti nu se pot reutiliza precum rachetele Falcon X. Acestea isi consuma combustibilul in cateva minute si apoi se prabusesc pe Pamant dupa ce au lansat pe o traiectorie potrivita sarcina utila pe care o transporta.

O mare parte din resturi, unele ajungand la un diametru de cativa metri si o lungime de 10 metri, zac si astazi acolo unde au cazut. Cu toate acestea, exista un obicei printre siberieni de a recupera parti din rachete pentru a le vinde la fier vechi.

Un localnic pe nume Serghei, spune intr-un interviu dat pentru The Telegraph, ca „Pamantul ar trebui sa fie destinat agriculturii, insa deseurile distrug si otravesc legumele”.

Ca baiat, Serghei Belankov a visat sa devina cosmonaut si chiar a studiat ingineria rachetelor. Piesa pe care a gasit-o la 8 kilometri de casa lui, a recunoscut-o imediat ca fiind un injector de combustibil.

Efecte asupra sanatatii

Regiunea are o biodiversitate bogata, multe paduri, stepa si varfuri inalte. Este ca o Elvetie a Siberiei. La sud, se invecineaza cu China, Mongolia si Kazahstan. In acest tinut se afla un parc national, insa daca umblati pe dealurile impadurite este probabil sa gasiti bucati de metal rasucite.

Locuitorii din zona rurala traiesc din agricultura. Deceniile de poluare chimica au transformat multe parti din Altai intr-un dezastru. In unele sate, mai mult de jumatate dintre copii se nasc cu icter. Locuitorii spun ca acest lucru se datoreaza contaminarii solului si implicit, a legumelor si fructelor. Icterul este adesea, insotit de boli neurologice grave si ireversibile.

Alan Johnston, de la University College London, spune ca „nu pot spune sigur ca bolile sunt cauzate de aceste deseuri chimice, insa pot spune ca exista o problema serioasa de sanatate acolo. Noi stim ca heptilul (combustibilul folosit de rusi) este extrem de periculos.”

La o conferinta internationala in Minsk, Belarus, in 1993, chimistii au spus ca riscurile heptilului au fost subestimate. Oamenii de stiinta recunosc ca este dificil sa se demonstreze ca epidemia de icter la copiii din Altai este cauzata de combustibilul rachetelor.

Dovezile circumstantiale, cel putin, exista. Un raport al Institutului de Biofizica de la Ministerul Sanatatii din Rusia a mentionat ca in regiunea Altai, heptilul poate fi detectat in sol si plante. In zonele unde au cazut componente ale rachetelor, concentratiile de substante chimice in sol si plante ating 0,3 miligrame pe kilogram – ingrijorator de ridicate pentru o substanta atat de toxica.

Bibliografie:
https://www.universetoday.com
https://www.telegraph.co.uk
https://www.newscientist.com

Foto:
Paul Cooper, https://twitter.com/PaulMMCooper
Jonas Bendiksen, eurasianet.org

Articole recente

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări