Un robot pradator: Ecobot

Articole asemănătoare

ecobotEcobot (robot ecologic) este realizat de Bristol Robotics Laboratory. Ceea ce-l face deosebit este faptul ca foloseste ca drept combustibil, insecte.

Biomasa este transformata in electricitate prin intermediul unor celule cu combustibil microbial (MFC).
Aceste celule genereaza energie electrica datorita bacteriilor care elibereaza un flux puternic de electroni, din momentul in care microorganismele incep sa digere materia animala.

La Ecobot I, voltajul circuitului masoara 5,4 volti si 15 mA, lucrand la 1.93 – 2.83 volti. Ecobot I poate parcurge 80 de centimentri in 20 de minute, la viteza de 2.4 metri pe ora.

ecobot-300x208Ecobot II poate functiona neintrerupt 12 zile cu un consum de 8 muste. Ecobot III, o versiune mai noua, are performante si mai bune: consumul s-a redus la cinci muste, perioada de autonomie de lucru a crescut la doua saptamani, iar robotul a fost micsorat, ajungand la dimensiunile unei cutii de chibrituri.

Ecobot III este dotat cu camere video si senzori si poate functiona fara oprire. Spre deosebire de Ecobot II, acesta este capabil sa-si procure singur hrana cu ajutorul unui recipient care elibereaza feromoni pentru atragerea mustelor si a unei pompe care le aspira.

Obiectivul principal a fost de a realiza un robot capabil sa colecteze energie din mediul inconjurator si sa nu consume multa energie. Pentru acest lucru s-au realizat circuite ce functioneaza la un curent scazut.

In multe dintre inventiile recente se folosesc sisteme ce functioneaza perfect in natura, iar acest robot se adauga pe lista lor. Desi bateriile ar fi o sursa de energie mult mai eficienta decat mustele, Ecobot prezinta un prim pas spre o noua – dar si ciudata – generatie a robotilor. Celulele sunt capabile sa furnizeze o cantitate mica de energie. Animalele pot inmagazina energie pentru a fi folosita ulterior. Pentru acest lucru s-au folosit acumulatori pentru a stoca energia pana ce ajungea la un nivel ridicat iar apoi transmisa catre robot pentru a-l pune in functiune.

Autor: Marius

Articole recente

Articolul precedentLama lui Ockham
Articolul următorAlzheimer, probabil cea mai grava boala

Comentarii

  1. Mhm .. .asteptam sa se inventeze un robot care se va hrani cu oameni , si care va putea colinda prin tot spatiul cosmic..cu doar 5 oameni pe post de benzina 😀

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări