Vaccinurile – pot cauza autism?

Articole asemănătoare

„Evitati” este un cuvant tot mai des folosit. Evitati margarina, soarele, zaharul, alimentele modificate genetic, conservantii, carnea, evitati… of, lasati-o balta! Sunt lucruri care trebuie evitate, dar in general, doar excesul lor trebuie evitat. Asa cum pana si banala apa ne poate omori daca este consumata in exces.

Insa sunt si sfaturi care sunt periculoase, precum sfatuirea parintilor sa renunte la vaccinurile pentru copii, ceea ce nu este doar nejustificat din punct de vedere stiintific, ci si periculos.

Vaccinarea este o metoda de imunizare activa, profilactica, impotriva unor boli prin inocularea unui vaccin. Acestea sunt preparate biologice dotate cu proprietati antigenice, care declanseaza aparitia raspunsului imun la organismele supuse vaccinarii. Termenul de vaccinare a fost introdus in medicina de medicul englez Edward Jenner in anul 1796, cu ocazia descoperirii primului vaccin, impotriva variolei.

In prezent toate tarile si-au elaborat propriile scheme nationale de vaccinare impotriva bolilor infectioase. In Romania, vaccinarea copiilor incepe de la varsta de 2 ore, cu administrarea primei doze de vaccin impotriva hepatitei B.

Vaccinarea este unul dintre cele mai mari progrese ale medicinei. Este dificil de estimat numarul vietilor salvate (este vorba de milioane), ca sa nu mai vorbim de nenumaratele persoane care au scapat de grozaviile oreionului, rujeolei, tusei convulsive sau ale poliomielitei.

Ultimul caz de variola a fost consemnat in 1978, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii a estimat ca variola a ucis aproximativ 500 de milioane de oameni in secolul 20 si era inca responsabila in 1967 pentru doua milioane de decese pe an.

vaccinurile-comparatieIn stanga, comparatie intre numarul anual de imbolnaviri in SUA, inainte si dupa introducerea programului de vaccinare (Sursa: The Scientist)

Este probabil ca alte vaccinuri nu au eradicat boli, insa cu siguranta au redus in mod semnificativ incidenta acestora. In SUA, cazurile de tuse convulsiva s-au redus de la 300.000 pe an la 10.000. Rujeola a fost redusa de la 1 milion pe an la cateva zeci, iar difteria si poliomelita sunt aproape inexistente astazi in tarile dezvoltate.

Este clar ca beneficiile vaccinurilor nu se pot pune la indoiala. Hepatita B a fost redusa cu un factor de 40, rujeola cu 200, iar oreionul cu 400.

Daca vaccinurile si medicina chiar functioneaza, atunci de unde aceasta neincredere in „sistemul medical”?

Raspunsul este simplu. Au aparut diverse practici medicinale alternative, naturiste, mult mai usoare, ne-dureroase si care promit vindecarea oricarei boli. Mai mult, mass-media si publicitatea agresiva a acestor companii care produc si comercializeaza produsele naturiste sau homeopate au reusit cu usurinta sa stigmatizeze medicamentele alopate.

Vaccinurile prezinta si riscuri, cauze adverse. Desi nu o facem neaparat constient, deciziile noastre sunt de fapt o analiza a riscurilor si a beneficiilor. Este adevarat ca imunizarea presupune un risc. Eruptiile cutanate, durerile articulare sau febra, sunt efecte secundare consemnate.

Vaccinul impotriva poliomelitei in varianta orala chiar a declansat boala in cateva cazuri izolate. A fost nevoie de aproape douazeci de ani pana s-a trecut la forma injectabila, mult mai sigura. Insa unii oameni spun ca vaccinurile pot cauza si autism…

Vaccinurile si autismul

Nu exista dubii cu privire la eficienta vaccinurilor, si nu exista controverse sau corelatii intre vaccinuri si autism. Exista doar mass-media, celebritati care se cred mai intelepte decat medicii si jurnalisti iresponsabili.

Multi parinti au fost inspaimantati de vaccinuri iar rata imunizarii a scazut, avand ca urmare pierderea multor vieti. Consecintele sunt grave si se inrautatesc, supunandu-ne pe toti la un risc extrem.

In loc sa ne ingrijoram ca milioane de oameni mor de variola, rujeola etc, ne facem griji pentru ca vaccinarea ar putea fi responsabila pentru unele cazuri de autism.

The Lancet, un jurnal medical englez, a facut aceasta informatie publica pentru prima data, in 1998. Andrew Wakefield si alti 12 colegi au declarat ca vaccinul impotriva rujeolei, oreionului si al rubeolei, cauza mai intai o boala digestiva si apoi autism.

Aceasta stire a avut parte de multa publicitate si a dus la demonstratii publice impotriva vaccinarii obligatorii.

In anul 2002, in „New England Journal of Medicine”, un grup de cercetatori danezi a analizat registrele de vaccinare si diagnosticele de autism pentru toti copiii nascuti intre 1991 si 1998 si a descoperit la copiii nevaccinati tot atatea cazuri de autism ca si in cazul celor vaccinati. Studiul din „The Lancet” a fost discreditat si mai mult cand s-a descoperit ca Wakefield uitase sa mentioneze despre o subventie generoasa primita de la un grup de avocati dornici de munitie intr-un proces cu producatorii de vaccinuri. Dar cine stie acest lucru? Oamenii au ramas cu ideea ca vaccinurile pot provoca autism, iar informatia se propaga cu o viteza la fel de mare cu a oricarei fabule. Intr-un final, zece dintre colaboratorii lui Wakefield si-au retras sprijinul pentru studiul initial, spunand ca, rezultatele acestuia sunt eronate.

Alte studii din toata lumea au adus dovezi impotriva asocierii vaccinului cu autismul, si cert este ca autismul este diagnosticat cam la aceeasi varsta la care se fac si vaccinurile pentru copii. De aici si aceasta „legatura” intre autism si vaccinare, care poate fi confundata cu o relatie cauza-efect.

In Marea Britanie, consecintele fricii de vaccin pot fi vazute deja in inmultirea cazurilor de oreion, rujeola si rubeola. Si asta nu e tot: homeopatii britanici recomanda ca persoanele care calatoresc spre destinatii afectate de malarie sa foloseasca remedii homeopate, in loc de tratamentul profilactic testat deja cu succes. Remediile homeopate nu contin ingrediente active de niciun fel, asa ca nu este de mirare ca unii turisti au platit deja pretul pentru naivitatea lor. Multi homeopati isi sfatuiesc pacientii sa evite vaccinurile in schimbul unor medicamente homeopate cu efecte putin plauzibile.

Daca tot vreti sa evitati ceva, puteti evita chiar aceste sfaturi stupide si periculoase a homeopatilor sau a sustinatorilor tratamentelor alternative.

Vaccinurile au devenit victimele propriului succes. Pe masura ce amintirile despre bolile eradicate de acestea dispar, acestea devin si mai nesemnificative.

Bibliografie:

Joe Schwarcz – Intre adevar si aberatie

The Scientist

http://www.skeptic.com/eskeptic/09-06-03/

Articole recente

Articolul precedentCelula, un mic univers
Articolul următorTinerii viitorului

Comentarii

  1. Oamenii de știință din diferite țări din diverse institute de cercetare independente, companii farmaceutice sau spitale au luat în serios temerile părinților și au condus studii care să arate dacă există vreo legatură între vaccinuri și autism. Concluzia generală este că nu exista nicio o legatură între vaccinuri și autism.

    1. Un studiu danez care a verificat 500 000 de oameni și nu a găsit nicio o legatură între vaccinuri și autism http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa021134

    2. Un studiu finlandez pe 1.8 milioane de oameni care urmărea efectele adverse ale vaccinurile. Nici urma de autism http://europepmc.org/abstract/MED/9643797/reload=0

    3. Un studiu canadian care a verificat legătura între tiomersal şi autism şi nu a găsit niciuna
    http://pediatrics.aappublications.org/content/118/1/e139.short

    4. Un studiu Japonez care concluzionează ca nu este nici o legătură între vaccinuri şi autism
    http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1469-7610.2005.01425.x/full

    5. Un studiu polonez care spune că demonstrează că nu există nici o legătură între vaccinul ROR sau vaccinul pentru rujeolă într-o singură doză și autism http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19952979

    6. Un studiu din Asia care recomandă să nu se întrerupă vaccinarea din cauza temerii că vaccinurile duc la autism, pentru că nu există dovezi în privința asta
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22521285

    Pe lângă aceste studii mai avem și review-uri de studii care ajung la aceeași concluzie: Institutul Cochrane afirmă că nu vaccinul ROR nu duce la autism, un review peste 20 de studii condus de Children’s Hospital of Philadelphia ajunge la aceeași concluzie. Uniunea Europeana finanțează un meta-review peste 120 de articole, iar autorii concluzionează că vaccinul ROR nu are nicio legătură cu autismul, boala Chron, colită ulcerativă sau meningita aseptică.
    http://www.skepticalraptor.com/skepticalraptorblog.php/importance-cochrane-reviews-debunking-pseudoscience/
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22336803
    http://cid.oxfordjournals.org/content/48/4/456.full.pdf+html
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12922131

    De asemenea mai există și studii comparative între perioadele când a fost folosit vaccinul și când nu a fost. Japonia a făcut un studiu în acest sens și afirmă că: ”Importanța acestor concluzii este că vaccinarea cu ROR este cea mai puțin probabilă de a fi cauza principală a ASD-ului și nu poate explica creșterea în timp a incidenței autismului, iar prin retragerea vaccinului ROR în țările unde este folosit încă nu se poate aștepta la reducerea incidenței autismului”
    http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1469-7610.2005.01425.x/abstract

  2. Adi, nu exista studii care sa compare populatii generale vaccinate si nevaccinate. Exemplele tale sunt de subpopulatii vaccinate pentru MMR sau cu vaccinuri cu mercur. Uita-te la articolele din ultimii ani care leaga aluminiu din vaccinuri de probleme neurologice si boli autoimmune. Exista o presiune uriasa de la CDC de a masca efectele secundare ale vaccinurilor „for the greatest good”. Vaccinurile sunt o idee buna, dar trebuie imbunatatite.

  3. Alice, cum ar putea cineva sa compare populatii vaccinate cu populatii complet nevaccinate (cred ca la asta te refereai)? Ar fi ceva lipsit de etica. Ar fi o condamnare automata a grupului de control (nevaccinat) la probleme serioase care ar fi putu fi usor prevenite, inclusiv probleme neurologice (posibile urmari ale rujeolei, poliomelitei etc). Aceste efecte ale bolilor infectioase sunt foarte bine documentate. Doar fiindca multi isi amintesc rubeola/rujeola/oreionul drept ‘bolile copilariei’, nu inseamna ca sunt ‘blande’.
    De asta se investigheaza (cand exista dubii) efectele secundare ale unui singur vaccin. Cum a fost cazum MMR/ROR.
    (desi, in acest caz, nu au existat niciodata dovezi ca ar fi cauzat autism. Doar mass-media scapata de sub control)
    Este adevarat ca imunitatea de grup (‘herd immunity’) este o tinta important a programelor de imunizare. Insa, in acelasi timp, vaccinarea reduce sansele cuiva de a contracta o anumita boala/de a face o forma severa a bolii.
    Ai putea cita studiile mentionate?

  4. prin 2001 ne-am vaccinat împotriva gripei eu și fiul meu (pe atunci avea 9 ani)… a fost un vaccin cu vreo 40 de tulpini ceva mai scump… timp de 10 ani nu am răcit nici măcar odată… nici unul …nici măcar o forma ușoara…acum chiar dacă nu ne-am mai vaccinat mai facem în sezon cate o forma ușoară… pana la urma poate ca e o noua selecție naturala… cei prosti n-au decât sa moara (pentru prostie nu exista … încă… vaccin)… păcat ca mor totuși copii nevinovați

  5. Dincolo de orice alte cotroverse stiintifice, formulari de genul „Este clar ca beneficiile vaccinurilor nu se pot pune la indoiala…”, ”Nu exista dubii cu privire la eficienta vaccinurilor…” etc. evidentiaza, din perspectiva Comunicarii, un nivel constient sau nu al MANIPULARII, prin inducerea unor idei ale ”autoritatii” care sunt situate dincolo de orice discutie si cercetare…
    Si pentru ca informatiile pe acest subiect sunt tot mai ample si stufoase, ofer doar urmatorul link, pt a se vedea cam cum sta treaba, cat se poate de practic, cu aceste ”vaccinuri sigure” – spun toate acestea, atat din perspectiva ”specializarii” in comunicare, cat si ca medic militar (r) : :http://www.rapcea.ro/2016/03/13/cum-am-procedat-eu-cu-vaccinarea-fetiei-mele/ (veti vedea perspectiva unui avocat *de succes* :).

  6. Salut,

    Am citit si eu articolul de mai sus (al lui Rapcea) la ceva vreme dupa ce s-a nascut fii-miu. Prima mea reactie nu a fost legata de vaccinuri, ci de idiotenia de care da dovada „nea’ blogger-avocat”. Adica stii bine ca o sa nasca sotia (doar n-ai fost pe front in ultimul an), stii bine ca se fac o serie de vaccinuri la nastere, dar tu vrei sa fii mai cu mot si in ziua nasterii iti pui intrebari de genul „oare ce o contine vacciunul pe care il face copilului meu?”. Dupa care te duci acasa si scrii pe blog.

    Cataloghez articolul, ca multe alte articole de altfel, in categoria „am internet si o tastatura … hai sa-mi scriu parerea online”. Prost articolul. Foarte prost! La fel si modul in care a abordat nasterea.

  7. P.S. Nu inteleg ce-i cu tiomersalul asta … ca in vaccinurile pe care i le-am facut lui fii-miu nu exista … vedeti ema.europa.eu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări