Viermii mâncători de oase – Osedax

Articole asemănătoare

Viermele Osedax are o lungime de 2 până la 7 cm și a fost descoperit pentru prima dată în oasele unei balene cenușii de pe fundul unei mări. De atunci, s-au descoperit cinci specii de Osedax conform Registrului Mondial al Speciilor Marine.

Osedax, numit uneori și „viermele zombie”, este un gen de polichete ce trăiește la adâncime iar numele său provine din latină și înseamnă „mâncător de oase”.

Viermele Osedax digeră mineralele și grăsimile din oase și măduvă, dar stilul lui de a mânca e destul de ciudat pentru că nu are gură și nici stomac. Viermele secretă un acid care dizolvă osul, eliberând nutrienții prinși în os. Apoi, bacteriile simbiotice care trăiesc în acesta digeră grăsimea și proteinele. Modul în care Osedax dobândește substanțele nutritive din bacterii nu este cunoscut: viermele poate pur și simplu să digere bacteriile, sau nutrienții sunt cumva transferați către vierme.

Osedax nu are o dietă diversificată. Se hrănește cu oase de pește, de balene sau de alte animale care pică în apă și mor.

Însă ciudățenia nu se oprește aici. Spre deosebire de multe specii de animale, femelele sunt mult mai mari decât masculii. Atât de mari încât ar încăpea 50-120 de masculi într-o singură femelă. Și nu doar că încap, ci chiar trăiesc în ele, într-una dintre cele mai bizare hareme ale naturii.

Femelele sunt cele care „forează” în oase pentru hrană. S-a găsit într-o femelă nu mai puțin de 111 masculi. Acest lucru probabil elimină situația plictisitoare de a fi nevoită să-și caute un partener. Singurul scop al masculilor, din ce știm până acum, este de a asigura sperma necesară reproducerii.

Viermele se reproduce în mod continuu. Acest lucru explică și de ce este un gen atât de divers, în ciuda rarității hranei. Femelele ajung rapid la perioada de maturitate și se pot reproduce în mod eficient într-un habitat alimentar bogat, dar foarte izolat, precum în cadavrul unei balene. Larvele nou-născuților pot supraviețui timp de 10 zile fără a mânca; suficient timp pentru a găsi o nouă sursă de hrană.

Comportamentul sexual ciudat al viermilor poate fi o explicație pentru succesul lor în colonizarea rapidă a balenelor moarte.

Bibliografie:
http://deepseanews.com
https://ocean.si.edu

Articole recente

Articolul precedentExpresia fantasticului
Articolul următorMemoria amintirilor

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări