Cavalerii de Malta

Articole asemănătoare

cavalerii-de-maltaIntr-o veche pictura bisericeasca la Manastirea Cozia din judetul Valcea, Mircea cel Batran (1386 – 1418) este reprezentat in costum de cavaler, purtand in piept semnul unui vechi ordin cavaleresc apusean. Este vorba de Ordinul cavalerilor ioaniti sau de Malta, creat in 1048 si purtand numele „Ordinul Ospitalierii Sfantului Ioan”. Initial, ordinul a avut sediul la Ierusalim, apoi in Cipru, apoi la Rhodos si dupa 1530 in insula Malta, daruita cavalerilor de imparatul Carol Quintul. De atunci, ordinul poarta si denumirea de Cavaleri de Malta. Acestia au stapanit aceasta insula pana in secolul al XVIII-lea, cand, in 1798, a fost cucerita de Napoleon I. Din 1834, Ordinul s-a stabilit definitiv la Roma.

Foarte putine ordine cavaleresti au supravietuit pana astazi, insa Ordinul Maltez nu numai ca a supravietuit de secole, dar a si crescut atat in semnificanta cat si in marime.

In Malta intre 1530 si 1798, in fiecare oras sau sat, fiecare colt de strada era dotat cu turnuri de aparare ce aduceau aminte de permanenta Ordinului. Luptele de aparare in care au fost implicati i-au facut sa fie considerati unul din cele mai glorioase Ordine a Cavalerilor.

Cel putin in Malta, gloria cavalerilor din trecut umbresc succesele cavalerilor de astazi. Cavalerii proveneau din familii crestine nobile, insa astazi ei provin din toate clasele sociale.

Simbolul ordinului este Crucea Malteza, o cruce alba in opt colturi, purtata pe o mantie neagra. Din acest motiv, Ospitalierii sunt „Cavalerii Crucii Albe”, spre deosebire de templieri care sunt „Cavalerii Crucii Rosii”.

Crucea Malteza a fost folosita de mai multe organizatii secrete, care, in mod fals, acreditau ideea ca ar avea o legatura cu Cavalerii Ioaniti.

Ordinul Suveral al Cavalerilor de Malta este unul dintre cele mai vechi ordine nobile, catolice existente, avand ca scop slujirea credintei si ajutorarea aproapelui.

Ordinul a fost infiintat de catre Sf Gerard ca o comunitate monastica, si a devenit cunoscut prin infiintarea unui spital pentru pelerini in Tara Sfanta. In 1113, printr-o Bula Papala, Papa Paschal II a aprobat infiintarea spitalului plasandu-l sub protectia Sfantului Scaun. Cavalerii ordinului erau defapt calugari legati prin juramantul lor de saracie, castitate si ascultare. Erau obligati sa-si asume si functia de protectie a pelerinilor si a celor bolnavi precum si a teritoriilor pe care cruciatii le cucerisera.

Datorita istoriei sale unice si a circumstantelor, Ordinul a devenit un subiect de dezbatere. Spre deosebire de organizatia Papala de la Roma, Ordinul Maltez nu are un teritoriu de suveranitate de la pierderea insulei Malta in 1798. Natiunile Unite clasifica acest Ordin ca fiind „entitati si organizatii interguvernamentale ce au primit invitatia de a participa ca observatori”.

Ordinul numara astazi 12.500 de membri, 80.000 de voluntari si un personal medical de 20.000 de persoane, incluzand doctori, asistente si paramedici.

La fel ca si Ordinul Templierilor, rolul lor initial a fost de apararea si protectia pelerinilor in drumul lor spre Pamantul Sfant.

Astazi, asemenea organizatii isi desfasoara activitatea in peste 120 de tari, inclusiv si in Romania.

Ordinul Maltez si-a inceput activitatea in Romania in 1932, insa a fost desfiintat pe perioada comunismului, reluandu-si activitatea din decembrie 1989.

Bibliografie:

http://www.maltez.ro

Articole recente

Articolul precedentEfectul Ganzfeld
Articolul următorTeorii unitare si teorii nedualiste

Comentarii

  1. Ce legatura ,macar teoretica, este intre legenda cavalerilor si asa -zisul imperiu financiar-bancar, creat in Eurooa Centrala,cam imediat dupa asa zisa” imprastiere” a Ordinului ? Daca datele sint publice, chiar mi-as dori sincer sa citesc mai mult.

  2. Şi mie îmi plac aceste articole despre cavalerism. Mai ales cavalerii de Malta.
    Vezi un site care contine referiri la cărţi, în limba romană, despre cavalerism. http://www.michaelvillmont.eu Cărti beletristice.Felicitări pentru preocupări pe acest subiect!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări