Cine s-ar fi gândit că tehnologia va ajunge la un nivel atât de ridicat încât prin intermediul ei să ajungi să controlezi și ceea ce odată părea imposibil.

Cum ți se pare? Acum chiar se poate face asta prin intermediul neuroștiinței. 

O nouă metodă de a înregistra cu exactitate activitatea creierului a fost dezvoltată de cercetătorii de la Crick, Universitatea Stanford și UCL. Tehnica ar putea duce la noi dispozitive medicale pentru a ajuta persoanele care au suferit anumite amputații, persoanele cu paralizie sau persoane cu afecțiuni neurologice. 

Folosind cele mai noi tehnici de electronică și inginerie, dispozitivul combină tehnologia cipurilor de siliciu cu  microfibrele super subțiri, de până la 15 ori mai subțiri decât părul uman. Firele sunt atât de subțiri încât pot fi plasate adânc în creier, fără a provoca pagube semnificative. Pe lângă capacitatea sa de a monitoriza cu exactitate activitatea creierului, dispozitivul ar putea fi folosit și pentru a injecta semnale electrice în zone precise ale creierului.

„Această tehnologie oferă baza multor dezvoltări viitoare interesante dincolo de cercetările în domeniul neuroștiinței. Poate duce la o tehnologie care poate transmite un semnal din creier către o mașină, de exemplu, ajutându-i pe cei cu amputații să controleze o membrană protetică care să strângă o mână sau să stea în picioare. Ar putea fi de asemenea folosit pentru a crea semnale electrice în creier atunci când neuronii sunt deteriorați”, susține Andreas Schaefer, liderul grupului în neurofiziologia laboratorului de comportament la Crick și profesor. de neuroștiință la UCL.

Atunci când dispozitivul este conectat la un creier, semnalele electrice de la neuronii activi se deplasează pe microfibrele din apropiere până la un cip de siliciu, unde datele sunt procesate și analizate arătând ce zone ale creierului sunt active.

Scopul principal este acela de a îmbunătății viața persoanelor cu boli critice, inclusiv paralizie, deficiențe senzoriale și boli neuropsihiatrice rezistente la medicamente.

Sursa 

         

LĂSAȚI UN MESAJ