De la molecule la celule

Articole asemănătoare

Aparitia primelor celule

Chiar si primele forme de viata (includem aici si organismele primitive precum bacteria) erau destul de complexe. Dar aceasta complexitate nu a aparut din senin in supa primordiala. Viata a trebuit sa faca pasi foarte mici, dar cu fiecare pas viata devenea din ce in ce mai complexa.

Moleculele organice simple reprezinta caramizile vietii si au fost implicate in originea vietii pe Terra. Experimentele au aratat ca moleculele organice au fost sintetizate in atmosfera Pamantului primitiv. Moleculele de ARN si ADN sunt doar lanturi de nucleotide simple, compuse din carbon, hidrogen, nitrogen, oxigen si fosfor.

Pentru ca evolutia sa functioneze si viata sa poata exista in continuare, organismele trebuiau sa se poata reproduce, facand o copie a materialului genetic; aceasta a fost cheia catre evolutia vietii, pentru ca fara reproducere, viata asa cum o cunoastem azi n-ar fi putut exista. Aceasta abilitate a evoluat probabil sub forma unei molecule ARN cu abilitatea de a se replica.

Abilitatea de a se copia, sau reproduce, a jucat un rol important in selectia naturala. O data cu aparitia unor astfel de molecule, unele variante ale lor s-au descurcat mai bine decat altele, transmitand mai departe informatia. Prin acest proces continuu de selectie naturala, micile modificari s-au acumulat in timp, iar sistemul de replicare a devenit din ce in ce mai eficient. Erorile au fost inlaturate natural, deoarece un sistem care nu functiona cum trebuie sau deloc nu putea sa se copieze si sa trimita mai departe informatia. Cele incapabile sa supravietuiasca au fost eliminate automat.

Mai tarziu, moleculele erau invelite cu o membrana, incapsuland codul genetic. Aceasta membrana a venit cu avantaje mari, iar organismele incepeau sa semene cu bacteriile moderne.

Unele celule au evoluat, putand realiza procese metabolice moderne. Pana in acest punct, viata s-a bazat probabil pe ARN pentru majoritatea sarcinilor. Dar totul s-a schimbat cand unele celule, sau un grup de celule, au evoluat pentru a folosi diferite tipuri de molecule pentru diferite functii: ADN-ul (fiind mult mai stabil decat ARN-ul). Proteinele au devenit responsabile pentru reactiile metabolice din interiorul unei celule, iar ARN-ul a ramas un simplu mesager, transmitand informatia din ADN la centrii de producere a proteinei din celule.

Organismele pluricelulare

O singura celula nu a fost suficient, iar acum 2 miliarde de ani, unele nu au mai plecat pe drumuri separate dupa ce s-au replicat, ci au evoluat formand un singur organism dar capatand functii diferite. Acestea au dat nastere primelor generatii de organisme pluricelulare precum cea din imagine, datand de acum 1,2 miliarde de ani.

Placozoa este o increngatura de animale nevertebrate multicelulare, insa fara diferentiere a organelor, fiind compus dintr-un strat de celule ventral si unul dorsal. Placozoa cuprinde o singura specie existenta – Trichoplax adhaerens – descoperita in 1883. Denumirea taxonului provine de la cuvintele grecesti “placo” insemnand plat si “zoa” – animal. Trichoplax adhaerens este recunoscut ca fiind cel mai primitiv animal multicelular viu.

Este imposibil a mai vedea astazi cum au aratat primele organisme. Acestea erau microscopice si aveau corpul moale. Nu numai ca nu s-au fosilizat, dar datorita dimensiunilor mici nici nu au lasat urme pe sau in substrat.

Va urma….

Vezi aici toate articolele din aceasta serie:

http://www.descopera.org/de-la-eucariote-la-omul-bionic/

 

Articole recente

Comentarii

  1. Rog autorul articolului sa nu se supere dar eu nu cred ca de la o molecula organica setrece prievolutie lacelula vie.Ce determina aceste molecule sa se reproduca/Accept ca aceste molecule sunt caramizile vietii dar unde este”zidarul”care le cladeste? Osimpla celula este atit de complexa incit oricite miliarde de ani ar trece aminoacizii tot nu se transforma in celule fara o interventie”inteligenta”.Si apropo de evolutie cum ramine cu ereditatea stiind ca organismele cu cod genetic alterat nu se reproduc.Cred ca viitorul va infirma teoria evolutionismului,atuncistiinta va dobindi mai multe cunostinte.

  2. Ma distreaza atacurile pseudostiintei, oameni carora le au trecut pe la urechi cativa termeni si apoi comenteaza. Evolutia nu mai este o teorie, este un fapt stiintific, intreaga biologie actuala cu toate ramurile si subramurile sale este bazata pe aceasta”teorie”. Cine e zidarul? Baiatul care a postat inaintea mea ar putea sa caute despre cum a fost creata viata in laborator pornind de la materia anorganica. http://www.realitatea.net/oamenii-de-stiinta-au-creat-viata-artificiala-in-laborator_714772.html Experimentul a durat mai bine de 15 ani, a primit o finantare imensa, este publicat si deschis pentru a fi probat si recreat de catre orice laborator interesat cu aparatura necesara. Dar probabil a fost prea interesat sa comenteze despre Isus pe forumuri crestine decat sa citeasca macar „Evolutia speciilor” a lui Darwin sau sa se documenteze cu privire la cele mai importante realizari stiintifice actuale.

  3. In tot Universul ,sint doua tipuri de Materie .Materia Bruta si Materia Vie .Ce vezi tu in tot ce te inconjoara ,referitor la ce a descoperit Omul despre MATERIE ? Eu vad o LOGICA existentiala ,PENTRU FIECERE ELEMENT al MATERIEI pe care OMUL o poate percepe prin propria-i logica .Evolutia nu pleaca de la bolovani spre Oameni ,EA pleaca de la particulele subatomice in care exista o ordine logica chiar in diviziunile si subdiviziunile atomice ,evolutia lor in contextul evolutiei intregului Univers .Exista o continua EVOLUTIE Constienta si CREATIVA ,de la Materia Bruta catre Materia Vie ,fapt care dovedeste ca informatia CREATIVA A EXISTAT ODATA CU APARITIA UNIVERSULUI .Tu daca nu gindesti si nu ai constinta creativa ,esti in stare sa faci ceva ? Sigur ca gindesti si o faci cu intreaga materie evolutiva .SUCCES! Si-mi cer umil scuze ,ca-ndraznesc ,dar cred in existenta Dumnezeiasca ,chiar daca sint un pacatos fanatic…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări