Evanghelia dupa Iuda

Articole asemănătoare

Un text apocrif, un manuscris pierdut

Dupa 1600 de ani, filele de papirus ale acestei evanghelii pierdute au fost gasite. Un text care nu mai fusese vazut de nimeni inca din primii ani ai crestinismului si despre care unii credeau ca nici n-a existat vreodata.
Se stia ca Iuda era arhetipul tradatorului in intreaga istorie. Insa, in aceasta evanghelie Iuda este prezentat ca un erou. Conform acestei interpretari, Isus ii cere lui Iuda sa-l tradeze. El este singurul apostol care il intelege cu adevarat pe Isus.
Societatea National Geographic a publicat textul acestei remarcabile evanghelii, pentru prima data de cand a fost condamnata ca eretica de catre Sfantul Irineu in anul 180.

No Captions ReceivedInformatiile despre acest codex sunt putine. El se afla in Elvetia, la indemana unor universitari care il studiaza fara a face comunicari, conform cerintelor Fundatiei Maecenas care detine manuscrisul. „Evanghelia dupa Iuda” e o povestire scrisa sub forma unei marturii asa-zis directe a unui apostol despre faptele lui Iisus. Sunt cunoscute 34 de evanghelii dar doar 4 au fost canonizate (Marcu, Matei, Luca si Ioan) celelalte fiind considerate apocrife, nefiind recunoscute de Biserica. Si cea a lui Iuda e considerata tot apocrifa.

Iuda l-a ajutat pe Isus sa-si duca planul la capat?

Este logic ca Isus, cel care stia ce urma sa se intample, sa stie si cine urma sa il tradeze, si la fel de logic, Iuda nu poate fi acuzat de tradare pentru simplul motiv ca fara el, lucrarea Domnului nu ar fi putut exista.

Insa „Evanghelia dupa Iuda” nu a fost scrisa chiar de Iuda. In aceasta evanghelie Iuda ar fi fost ucenicul preferat, singurul care ar fi inteles misiunea lui Isus, respectiv a „eliberarii” omului de ignoranta si de materie, ce este considerate drept sursa raului. Astfel, Iuda apare ca cel care l-ar fi ajutat pe Isus sa-si implineasca misiunea.

Evanghelia dupa Iuda si gnosticismul

Textul reia astfel temele gnostice specifice: mantuirea depinde de cunoastere (cu cat mai secreta, cu atat mai „adevarata”); negarea firii umane a lui Isus (adica a realitatii Intruparii).
O alta tema tipic gnostica se gaseste in acest text: respingerea totala sau partiala a celorlalte scrieri din Vechiul si Noul Testament impreuna cu respingerea totala a autoritatii Bisericii si a traditiei ei, ceea ce arata incompatibilitatea radicala dintre sistemele gnostice filozofico-religioase si crestinism.

Aceasta incompatibilitate subliniaza inca o eroare, caci nu se poate vorbi despre „gnostici crestini” atata vreme cat una din dogmele fundamentale ale crestinismului este invierea trupurilor, adica tocmai ceea ce pentru gnostici reprezinta suprema absurditate.

In contextul unui astfel de amalgam, venirea lui Hristos este oarecum de prisos, avand cel mult rostul de a confirma ceea ce multi au crezut si cred ca stiu dintotdeauna: ca lumea materiala a aparut printr-un accident, ca trupul e rau iar „mantuirea” ar costa in sublimarea trupului si in desprinderea de materie. Astfel, toata miza Intruparii si toata noutatea crestinismului dispar, de vreme ce este anulata insasi de jertfa Fiului Intrupat; caci ce nevoie mai este de jertfa daca omul nu mai are nevoie de mantuire? Felul mortii lui Iuda demonstreaza insa contrariul.

Isus si liberul arbitru

Isus mai prevede si viitorul stiind fara de gres ca Iuda il va trada, deci adio liber arbitru.
In mod clar, repetat si documentat istoric dovezile arata exact inversul invataturii bisericesti. Exista alte evanghelii la fel de adevarate si chiar mai reusite, care nu sunt recunoscute. Cat valoreaza asta in ochii cuiva care cauta Adevaratul Adevar? N-ar trebui sa valorize nimic, dar atatia ani de abrutizare religioasa pun ochelari de cal.
Daca exista liberul arbitru, Dumnezeu / Isus nu ar avea de unde sa stie cine il va trada. Daca am presupune ca asa a fost „stabilit” de la inceput, ar insemna ca era predestinat, ca atare nu detinea propriul arbitru.
Si daca nici macar Fiul nu a putut alege si a trebuit sa implineasca ce este scris, cum putem sustine ca un simplu muritor isi poate alege soarta?
Fiul nu a avut libertate de alegere. El isi accepta rolul, mai bine zis povara, in gradina Ghetsimani. Intrebarea ramane: ca sa dovedeasca ca ce? Ca Tatal are Puterea? Ca va invia din morti? Chiar Isus il inviase pe Lazar, ceea ce a fost o greseala teribila.

Fiul a ales sa se intrupeze?

Era oare pre-constient, precum in Buddhism? Misiunea sa, in ciuda scopului, finalitatii, dar mai ales a promiscuitatii a fost compromisa inca din momentul invierii lui Lazar. El a contrazis natura umana si divina. El nu a inteles pe deplin misiunea si mai ales, n-a inteles ca ii va fi fatala. Tatal a incercat sa refaca prin Fiu legatura cu Omul. Foarte frumos pana aici, dar de ce printr-o Jertfa? Nu este oare prea pagana modalitatea?
Cand si de ce a pierdut aceasta legatura? Viata lui, chiar daca a fost un rol, a fost supusa unui plan mai mare. A fost Isus manipulat in termeni profani de propriul tata? Un Fiu-declaratie?

Isus implora sa-i fie luat paharul. Jertfa lui, departe de a fi benevola, este una impusa, cruda si inutila atat in termeni profani cat si teologici. Sangele lui ar fi trebuit sa stearga pacatul originar in umbra caruia toti oamenii de la Cain si Abel traiesc. Dar iata ca exista un precedent in care un alt Fiu este inlocuit cu Mielul.

Daca Dumnezeu e un arhitect, Iuda a fost doar una din piesele de care s-a servit, pentru a conferi structurii rezistenta si aparentele atat de necesare.
Insa adevaratul mister de abia acum apare, daca Iuda a facut intr-adevar voia lui Isus si tinand cont de faptul ca, conform manuscriptului, el era cel mai apropiat de Isus. Iar intrebarea de un milion de dolari e… de ce s-a spanzurat Iuda, sau oare chiar s-a spanzurat?

Uneori legendele locale disimuleaza sau modifica substantial realitatea istorica. Probabil asta s-a intamplat si in cazul celui mai mare „tradator”.
Istoria l-a oprimat, l-a fortat sa se sinucida. Poate a emigrat, poate a dus mai departe adevarata credinta, poate… cine stie?

Autori: Catalin Stanculescu, Marius Ignatescu.

Articole recente

Articolul precedentConan Bacterianul
Articolul următorSoldatii robot ai viitorului

Comentarii

 1. Nu intelegeti nimic ?!
  Singura modalitate prin care omul e mantuit (sufletul elibertat de sub puterea mortii si implicit de sub puterea lui Satan) este jertfa Domnului Isus Hristos, doar prin sangele Lui sfant, varsat la Golgota, omul devine ‘viu’ in ochii lui Dumnezeu, daca accepta aceasta jertfa (liberul-arbitru), daca nu ramane sub pedeapsa preconizata lui Adam cand a calcat porunca divina de a nu manca marul cunoasterii. De fapt la Ghetimanu Domnul Isus stia ca trebuie sa patimeasca pentru a elibera omenirea de sub judecata pacatului, DAR CEEA CE IL INGROZEA PE EL ERA CA ATUNCI CAND ACCEPTA SA SE INCARCE CU TOATE PACATELE OMENIRII LEGATURA (PARTASIA) LUI NECONTENITA CU DUMNEZEU-TATAL ERA INTRERUPTA !!!!! Dumnezeu cand vede pacatul trebuie sa-l pedepseasca ! Si cand Fiul Sau a luat asupra lui pacatele omenirii EL a trebuit sa-l pedepseasca. Vedeti ce supne Domnul Isus inaintea lui Pilat ” El se supunea Dreptului Judecator” nu de Pilat era El judecat ci de insusi Dumnezeu. Asa ca El a spalat toate pacatele omenirii cu sangele Sau

 2. Inca ceva….
  In vechile profetii se prezicea jertfirea Filui Omului, problema ca Iuda l-a tradat este de fapt ca trebuia cineva sa-L vanda pe Mantuitor, dar Iuda Iscarioteanul e cel care a acceptat acest rol (” Satana a cerut sa va cearna” ) si Iuda a ‘ramas’ netreierat ca sa folosim o metafora. Vanzarea trebuia sa se petreaca dar vai de cel prin care s-a realizat ! Nu uitati ce spune Domnul Isus lui Petru ” Eu m-am rugat pentru tine” deci oricine din cei 12 putea pica testul Satanei…..Domnul s-a rugat in mod special pentru Petru deoarece ……mai bine nu va spun….cititi si voi de ce si nu motivul principal nu e ca el a devenit apostolul evreilor, desii e scris clar ca apostolul Pavel e apostolul Neamurilor, unii pretind ca ar fi Petru (in fine este scris ca ” omul firesc nu poate pricepe lucrurile duhovnicesti, caci pentru el sunt o nebunie”). Sa va ajute Domnul ca toti sa cereti ajutorul Duhului Sfant pentru a intelege asa cum trebuie Biblia.

 3. Daca toate pacatele noastre au fost spalate inseamna ca….. am devenit imaculati?
  Cred ca intrebarea de baraj pentru cei ” dusi rau” , ca sa citez pe cea de mai sus , este urmatoarea : prin jertfa lui Isus am scapat de blestemul pacatului originar sau nu ?

 4. PAMPU, te compatimesc (popa sigur). De mirare ca nu ai priceput ca nu in revista asta se scriu cele zise de tine.Articolul explica , dar dogma „fixa” din capul tau nu te lasa sa pricepi. In „Descopera” se demonstreaza ce spui.

 5. in fine este scris ca omul firesc nu poate pricepe lucrurile duhovnicesti, caci pentru el sunt o nebunie). pampu…..nici tu nu cred ca le ai priceput…nimeni nu o sa le priceapa … daca ai citit de 10 ori biblia crezi ca ai inteles-o ?….sau daca ai inceput tu sa faci anumite crecetari asupra bibliei ai facut o mare gresela 😉 „crede si nu cerceta …caci misteroase sunt caile Domnului”

 6. sa nu uitam sunt doar pareri…… iar povestea lui ISUS, se repeta in fiecare tip de religie, de mii de ani. Si inca ceva, daca nasterea lui ISUS este pusa la aceleasi date cu sarbatorile barbare, ce ne impiedica sa credem ca defapt nu este (BIBLIA) o noua versiune a povestirilor mitologice????

 7. numai cei ce cred vor fi mintuiti sa nu uitam ca credinta este darul lui Dumnezeu care vine in urma auzirii cuvintului deci sa ne rugam sa ne dea o inima buna si credincioasa sa putem tine cuvintul in ea ca sa nu pacatuim impotrva Sa:.caci nu depinde de cine alearga ci de cine se indura Dumnezeu: PENTRU CA INIMA OMULUI ESTE DEOSEBIT DE REA SI NECREDINCIOASA :daca Dumnezeu se indura sa o curete …. ai parte de fericire dar orcine il poate face sa se indure prin rugaciune .pentru ca scopul lui isus a fost sa se jertfeasca pentru mintuirea tuturor oamenilor .va spun ca este adevarat am experimentat . si numai daca pune el dragoste in inima poate sa alunge raul care sta de mult in ea .PENTRU CADRAGOSTEA NU VA PIRI NICIODATA : acesta este planul lui Dumnezeu.de aceea si a sacrificat fiul pentru ca altfel nu ar fi putut privi spre om , omul fiind pacatos si plata pacatului este moartea . de aceea si astazi avem intrare la el pri isus macar daca mai avem greseli fara voie pentru ca nu mai exista nevoie de nici o jertfa deoarece jertfa lui cristos a fost gasita de Dumnezeu desavirsita. va doresc mintuirea tuturor,.

 8. niky,foarte frumos scrii si adevarat.da,ce-ai experimentat?ca eu tot nu reusesc sa trec de faza,adica nu pricep,cum e cu dragostea?.eu nu pricep cum poti sa iubesti pe toti ciudatii din jurul tau.Poate experienta ta ma va ajuta sa pricep.eu cred foarte mult in dumnezeu,da nu pot pricepe si ma obsedeaza ca imi doresc tare mult sa pricep chestia cu dragostea.poate nu-i nimic de priceput .da eu nu stiu cum sa pot iubi pe toti ciudatii din jurul meu.ma scuzi ca ma repet da e o problema veche si doresc tare mult s-o pot rezolva,dar…cum?

 9. sa ii iubesti pe cei din jurul tau ar insemna mai intii sa ii intelegi, ca oamenii sunt ne-egali de la natura, unii se nasc orbi, strambi, altii mai „desavarsiti” la fel si cu inteligenta, unii sunt nascuti sa fie sclavi, sa fie condusi, altii sunt pt a conduce pe cei mai „pacatosi”. chiar si hristos ia numit pe oameni ca sunt oi,deci el iubea pe oameni adica pe oi, ca in calitate de pastor si nu de oaie.

 10. abureli cat casa !!! Evanghelia lui iuda nu exista !!!! pe langa un continut absurd!!! ” Iuda a facut un lucru bun vanzandu-l pe Isus…” hai ca asta-i buna !!!!
  Cei care sunteti destepti spuneti-mi CAND a scris Iuda o Evanghelie? inainte de a-l trada pe Isus sau dupa, intr-o noapte , sau … dupa ce s-a spanzurat???/ 🙂 lamuriti-ma ! iar daca n-a scris-o el, atunci cine a scris-o in locul lui ???? cine poate face afirmatii pertinente despre simtirile altcuiva ???? spuneti-mi !

 11. dintr-o data s-au descoperit toto felul de asa zise ” evanghelii” , dupa Iuda , dupa Toma , dupa Maria ( Magdalena) dupa nu stiu mai cine . Mai sa vezi !!! Ba mai mult s-a descoperit mormantul lui Iisus si al familiei sale !!! asta e tare de tot! ce chestie !!! Oameni buni ! nu credeti in prostiile astea! spre binele sufletului vostru ! CHRISTOS E FIUL LUI DUMNEZEU, AL SINGURULUI DUMNEZEU! Fara Cristos nu exista mantuire , fara Christos nu exista Dumnezeu ! iar fara Dumnezeu suntem ” biete animale rationale si vorbitoare care venim de nicaieri si ne indreptam spre nicaieri ” ( Citat P Tutea). Credeti asta si n-aveti decat de castigat, lasati-i pe ceilalti sa creada ce vor.

 12. Se pare ca n-ai auzit de textele de la Nag Hammadi si nici de evangheliile apocrife! Numai un crestin „efervescent” ar crede ca ar putea fi scrise chiar de Iuda,Maria Magdalena,Filip,etc. Lipsa de informatie si denaturarea specifice.
  Poarta numele acestora datorita continutului.
  In plus,tot ce stii despre Iisus si Dumnezeul tau vine direct din Biblie.Nu ai alta sursa de „inspiratie”! Ca atare Biblia = evanghelii. Si ghici ce? Evangheliile despre care vorbim mai sus sunt tocmai acelea care nu corespundeau „liniei directive” impuse de „partidul” de atunci.
  Trebuiau sa puna bazele unei noi religii. Discrepantele,coincidentele,analogiile,dizidentele trebuiau eliminate.
  Toate aceste evanghelii sunt prin excelenta gnostice.
  Uite un citat inspirat la fel:
  „(de la ????????? apokripto = a ascunde, ????????? apokrifos = ascuns, nesigur, secret)
  apocrife carti pretins sfinte, pe care Biserica nu le recunoaste ca inspirate si autentice si nu le admite n Sf. Scriptura. Cartile apocrife ale Vechiului Testament si au originea n scrierile compuse de unii iudei care, dupa obiceiul popoarelor pagne (asirieni, babilonieni, greci, romani) de a scrie astfel de carti si a le atribui zeilor, cuprindeau nvataturi ascunse destinate celor initiati; acesti iudei au compus si ei astfel de carti, pe care le atribuiau unor personaje din Sfnta Scriptura (regi sau profeti) pentru a le da autoritate. Aceste carti, cuprinznd nvataturi secrete, pretindeau chiar ca ua caracter sacru si revelat si cauta sa fundamenteze filozofic, alegorii, simboluri si nume enigmatice, pentru a explica misterele divine si umane, fenomenele naturale si interpretarea scrierilor biblice, mai ales pe cele privitoare la profetiile mesianice”

  Tot unii iudei au scris si evangheliile recunoscute, si ei credeau prosteste ca sunt inspirate de zei.
  Incercati sa trasati o paralela intre coborarea Sf. Duh care ii face sa „scrie” pe profeti si inspiratia divina in stil zoroastrian.
  Toata lumea fura!!!

 13. Drogba! te vad tare nedumerit(a)!….
  In primul rand te „crucesti” de niste afirmatii total scoase din context.
  Mai intai, La cina cea de taina, Iuda a fost „invitat ” de Isus sa ‘faca ce are de facut”. Daca Lucrul Acesta nu era planuit dinainte de Isus si Iuda…De unde stia Iuda ce are de facut????
  Daca Iuda planuise asta de capul lui, mai era nevoie sa fie „invitat de Isus” sa-l tradeze?
  N-ar fii facut-o el oricum? Si nu cu mult inainte de sugestia din seara respectiva? daca vrei sa tradezi pe cineva…nu astepti „aprobarea” lui, corect???
  In plus…mi se pare absolut aberant faptul ca Iuda il saruta pe Isus si il numeste invatator..PENTRU CA ROMANII SA STIE PE CINE SA ARESTEZE, din moment ce Isus era o celebritate. L-ar fi recunoscut oricine…oricand.
  Si ca sa merg pe firul logic, Nu era nevoie ca Isus sa fie tradat de cineva, deoarece el nu se ascundea. putea fii arestat oricand. Nu in ascuns, nu noaptea si nu la sugestia vreunui ucenic. Ma gandesc ca romanii erau un imperiu prea mare ca sa le fie rusine sa aresteze pe cine doareau, chiar si fara vreun motiv.
  Deci daca Isus a fost arestat la un moment bine stabilit, si efectiv, FARA MOTIV….daca nu e plan…ATUNCI CE E?
  ce-i oprea pe romani sa se debaraseze de o persoana incomoda in orice moment?…ar zice unii crestini… frica de reactia poporului evreu????
  erau evreii vreo putere mondiala de care sa le fie frica romanilor si nu stiu eu????
  Poate ar mai fii cazul sa amintesc de unele coincidente stranii privitoare la moartea lui Isus…pentru a dovedi ca era necesar ca Iuda sa-l vanda EXACT la momentul potrivit.
  mai intai trebuie amintit faptul ca Isus a studiat in templu pana la varsta de12 ani…avand acces privilegiat la ceea ce evreii numesc azi „kabala” (cunostinte avansate despre corpul uman, viata si filosofie)
  …motiv pentru care isus reuseste de-alungul timpului sa faca tot felul de „minuni” pe care oamenii cu cunostinte modeste…le considerau miracole. si de la a vindeca bolnavi, a merge pe apa…si a transforma apa in vin…pana la a invia din morti mai era decat un pas. era nevoie de inducerea mortii clinice si revenirea la viata in conditii bine stabilite dinainte. (exact asa cum se induce pacientilor infectati cu virusul turbarii o coma de cateva zile pentru a fii tratati …si apoi scosi din coma imediat dupa tratament)
  Singura problema era ca nu cumva in timpul celor trei zile de aparenta moarte trupul sa nu pateasca ceva. Iar asta era chiar o problema..tinand cont ca la evrei imediat dupa moarte se face imbalsamarea trupului si depunerea lui in mormant.
  Dar!!! Tocmai aici intervine Iuda. El il tradeaza pe Isus EXACT vineri seara! Si nu intamplator. pentru ca vineri seara se intra in sabat…si pana duminica dimineata..la iesirea din sabat…evreii nu fac imbalsamari. deci imbalsamarea lui Isus a trebuit amanata pana Duminica dimineata. Ceea ce.. :-)) nu s-a mai intamplat pentru ca…duminica dimineata Isus deja nu mai era de gasit. El „inviase”!
  DUBIOASA COINCIDENTA, NU??
  Oare cine e fost acel Inger al Domnului care a furat trupul lui Isus pazit de soldati romani? Daca Isus avea ceva de demonstrat..de ce nu a inviat in vazul tuturor.??…ci..pe ascuns????
  Oare intaplator a murit Isus EXACT cand un soldat i-a dat sa guste otetul din burete?? sa fi fost acela exact „otetul”care trebuia sa-i induca coma de 3 zile???? Sa fii fost o coincidenta faptul ca isus a ales sa moara exact in zi cu eclipsa de soare?? Oare a murit la varsta aceea doar ca sa astepte Eclipsa de care avea nevoie ca sa aiba intuneric si cutremur la moartea sa??

 14. imi cer scuze pentru umrmatoarea intrebare: exista oare vreo dovada a existentei celor patru evanghelii? adica vreun manuscris original…pentru ca multe persoane tind sa creada ca noul testament este o simpla opera artistica… exista vreun document original sau orice alt ceva autentic ce se leaga de biblie?

 15. Ma alatur celor care au dubii serioase in privinta bibliei si a lui Iisus.Mereu am fost sceptica,recunosc ca nu am citit biblia pentru ca nu am avut rabdare,dar am studiat foarte mult pe marginea acestui subiect(dogmatica,mitologie,tratate).Din punctul meu de vedere biblia este asemenatoare Legendelor Olimpului,sau a unui roman.Am citit de curand o carte a lui Pavel Corut
  (Mantuirea de dupa cumplita ratacire) si v-as recomanda-o,e ceva splendid dar foarte dur la adresa religiei.Totul e doar o afacere si o manuire polititca.Nu degeaba la inceputurile crestinismului preotii spovedeau poporul doar pentru a avea o arma in ajutorul manuirii sale.E pacat ca am fost nascuti in minciuna si traim in ea.E pacat de toti pelerinii care se inghesuie si se omoara sa atinga moastele unui presupus sfant,adica oasele unui anonim.E pacat de noi ca suntem manipulati de niste mituri,suntem ingroziti de diavol(sarpe),etc.

 16. CARTEA CARTILOR suflata de DUMNEZEU inspirata de DUHUL SFINT IN CUVINTE prin oamenii alesi de DUMNEZEU se incheie cu cartea APOCALIPXA cu cuvintele:AP.CAP.22.VERS.18…,daca va adauga cineva ceva la ele,Dumnezeu ii va adauga urgiile scrise in cartea aceasta ….aceasta pecete se aplica la intreaga BIBLIE .Scriptura este si ramine singura carte cu autoritate din partea lui DUMNEZEU IN MATERIE DE CREDINTA IN DUMNEZEU….Miezul scripturii este EVANGHELIA HARULUI LUI ISUS CRISTOS FIUL LUI DUMNEZEU FIUL OMULUI saminta femeii omul fara de pacat MIELUL LUI DUMNEZEU MINTUITORUL NEAMULUI OMENESC .A CELOR CE CRED in EL dupa cum ESTE SCRIS…….CU privire la ce Este Scris IN CEEA CE PRIVESTE Evanghelia Harului si ADEVARULUI FIULUI LUI DUMNEZEU AP.PAVEL consemneaza in EP.catre GALATENI CAP.1VERS.6-7 Ma mir ca treceti asa de repede dela CEL ce v-a chemat prin harul lui CRISTOS ,la o alta Evanghelie . v 7 Nu doar ca este o alta Evanghelie ;dar sint unii oameni care va tulbura si voiesc sa rastoarne EVANGHELIA LUI CRISTOS..si vers 8 Dar DACA NOI INSINE sau un inger din cer ar veni sa va propovaduiasca o Evanghelie ,deosebita de chare v-am propovaduit-o noi sa fie anatema…e clar nu ?…aceste pseudo evanghelii APOSTOLUL marturiei ADEVARULUI le numeste BASME EVREESTI noi nu trebuie sa fim superstitiosi sau lesne crezatori sau dea dreptul prosti in ceea ce priveste ADEVARUL SPIRITUAL …..Apocrifele +minciuni++anticristi=basme =neghina deavolului .IATA ce ne indeamna IUDA AL SCRIPTURII nu Iscarioteanul EP.IUDA vers.3…..m-am vazut silit sa va indemn sa luptati pentru credinta ,care a fost data sfintilor odata pentru totdeauna. v4oameni neevlaviosi,care schinba in desfrinare harul Dumnezeului nostru ,si tagaduiesc pe singurul nostru Stapin si Domn ISUS CRISTOS..e clar nu ? inca din tinpul apostolilor sa pornit aceasta lucrare deavoleasca ANTICRISTICA de care avertiza Sfintii Apostoli ca fiind Duhul faradelegii ce lucreaza in lume aceasta a carui sfirsit sa apropiat Din ne fericire BISERICA pe care o stim noi ca institutie caRELIGIIE nu este ce ar trebui sa fie ‘STILPUL SI TEMELIA ADEVARULUI sia ratat menirea dovada sunt tocmai APOCRIFELE si ceea ce se numeste SFINTA TRADITIIE adica ce ei au adaugat la CUVINTUL INSPIRAT A LUI DUMNEZEU care ESTE SCRIS nu alceva dechit sfinta MINCIUNA cu care falsii locratori lucreaza nelegiuirea si duc in pierzare sufletele oamenilor lesne crezatori si superstitiosi ei promulgheaza superstitia nu CREDINTA DATA SFINTILOR O DATA PENTRU TOT DEAUNA ……Ssi tin in robie spirituala sufletele oamenilor sa inplinit CUVINTIL care ne spune cu privire la vremea in chare traim caci Satana se va preface intrun inger de lumina vedem ca asa fac si slugitorii lui sa ne uitam in ograda CATOLICISMULUI plina de oasele mortilor POPI asa zisi preoti honosexuali pedofili lacomi de averi si in cadrul carora activeaza societatile secrete cu acordul papei IEZUITI FRANCMASONI ILUMINATII AIA DE SE INCHINA LA BUFNITA ETC.CEsa mai spunem de papa seamana el chitusi de putin cu ISUS DE CHARE NE VORBESTE SI NIL PREZINTA BIBLIA ?astai cum se numeste el arhireul lui Cristos pe pamint? mai de graba e arhireul satanei prefacut ininger de lumina .Sa nu ne lasam inselati de aparente sigur nui urmasul ceui nascut in ieselea BETLEEMULUI care a marturisit inaintea lui PILAT ce rprezenta pe inparatii lumii acesteia .DA EU SUNT INPARAT EU PENTRU ACEASTA M-AM NASCUT SI AM VENIT IN LUME CA SA MARTURISESC DESPRE ADEVAR ce este adevarul?putem afla asta de la catolicismi de la religiile acestea care nu sunt alceva dechit niste secte iudeo-crestine cu falsi preoti dupa ce rinduiala se numesc ei preoti ca sa fie in felul acesta in care se prezinta ei ar trebuii sa fie iudei din semintia lui Levii dupa rinduiala lui ARON si in iigoare ar trebii sa fie slujba de la tenplu /E clar nu? nu au nici un suport BIBLIC de aceia au introdus in lacasurile lor de inchinate ICONOSTASELE care reprezinta CATAPETEASMA chare era in Tenplul din IERUSALIMsi separa locul sfint de SFINTA SFINTELOR unde intra doar MARELE PREOT DUMNEZEU A sfirtecat acea catapeteasma o data cu rastignirea pe cruce si omorirea in trup pe cruce a Mielului lui Dumnezeu Deschizind accesul tuturor oamenilor credinciosi accesul la partasie cu DUMNEZEU PRIN TRUPUL LUI CRISTOS CARE SA INALTAT LA CER SI A INTRAT CA MARE PREOT IN ADEVARATUL LOC CERESC DIN CER CE A FOST sinbolizat reprezentat pe pamint in tenplul .Si uite cum ce a sfirtecat DUMNEZEU ADRACII ASTEA DE POPI AU CUSUT DIN NOU SUB FORMA A CEEA CE VEDEM IN CASELE LOR PLINE DE IDOLATRIE SI OASELE MORTILOR NUMIT iconostasAici se inplineste de asemenea CUVINTUL-Caci voi aveti cheile Inparatiei LUI Dumnezeu nici voi nu intrati si nici nu lasati pe altii sa intre .Vedem ca pe cei ce cauta sa scape din latul acestor PASARARI pentru ca nu pot fi numiti preoti ei ii numesc nici mai mult nici mai putin dechit rataciti si sectari .SA NE TREZIM din acest somn al mortii in care ne leagana traditiile si apocrifele jmecherii acestia ce tin in robie spirituala sufletele oamenilor si trag la greu foloase materiale dumnezeul lor este pintecele .ASTAZI IN NUMELE SI MERITELE DOMNULUI ISUS PRIN HAR SUNTEM CHEMATI SA AVEM O relatiie pesonala cu DUMNEZEU PRIN PREOTIA UNIVERSALA a MARELUI PREOT care a spus si ESTE SCRIS”IN EVANG.IOAN .CAP.4V.23DAR vine ceasul si acum a si venit ,chind inchinatorii adevarati se vor inhina Tatalui in duh si in adevar :fiindca asfel de inchinatori doreste si TATAL…Sa lasam deci Religia in treaba ei sa ne intoarcem cu credinta la Dumnezeu primind in inima noastra cu pocainta pe domnul ISUS MARELE PREOT sa ne intoarcem la izvorul curat al scripturii la izvorul viu lasind basmele APOCRIFE POPILOR si sa inaltam in inimele noastre pe cristos ca mintuitor si domn personal stiind ca putem si ca si Dumnezeu doreste ca sa avem o relatie cu el personala cu EL avind ca unic MIJLOCITOR PE MARELE PREOT ISUS Si cu privire la Biserica care nu este alceva dechit stringerea la o lalta a credinciosilor nici de cum vreo cladire ;;aceasta se concretizeaza de la doi si trei adunati in NUMELE LUI ISUS MINTUITORUL ei undei papa de la vatican lam pierdut pe vicarul dracului pe acest anticrist sa iesim din latul pasararilor sa ne intoarcem la acredinta vie DATA SFINTILOR PENTRU TOT DE AUNA CRE NE MINTUIE –CA-CI PRIN HAR ATI FOST6 MINTUITI PRIN CREDINTA SI ACEASTA NU ESTE DE LA VOI CI ESTE DARUL LUI DUMNEZEU PENTRU FIIECARE CARE CREDE CUM ESTE SCRIS IN FIUL LUI DUMNEZEU ….sa lasam apocrifele basmele superstiitiile spiritiste popesti traddtiile dracesti caci slujitoriilor sunt ca niste nori fara apa cum consemneaza IUDA SCRIPTURII si pentru ei este pastrata negura intunericului acesti spiritisti nu va fie frica de ei nici nu pot sa inchida nici sa deschida inparatia lui dumnezeu minte papa de jaba se lauda cheiile lui sunt false.Adevaratele chei sunt in biblie si sunt spirituale versetele cheie ale HARULUI LUI CRISTOS MINTUITORUL pe care ei nul pot cuprinde si tine in dogmele lor preotesti CRISTOS A INVIAT DOMNUL ESTE VIU voi popilor o sa fiti cei mai uluiti chind don\mnul va venii dupa cum ESTE SCRIS ;-ATUNCI VA FI ULUIALA LOR

  ;

  =

 17. pentru comentariile postate anterior ce iese in evidenta faptul ca pentru a justifica ne credinta in biblie ca fiind cartea inspirata de Dumnezeu si a nega ADEVARUL EVANGHELIEI LUI ISUS MINTUITORUL FIUL LUI DUMNEZEU se apeleaza la RATIUNE SI MORALA LA STIINTA LA STELE SI NU IN ULTIMUL RIND LA EXTRA TERESTRII FENOMENUL ACESTA CARE ESTE REAL si este aratat i BIBLIEA PE CARE CAPETE RATIONALE CA A LUI CORUT SI UNORA ASEMENEA CA EI CAUTA SA O DISCREDITEZE .Ei nu vreau sa ma dau vreun teosof sau vreun iluminat am si eu inca lipsuri dar stiu sigur ca tot bazat pe SCRIPTURA SI PE ISUS CEL CE A INVIAT CUM SPUNE SCRIPTURA si care ESTE INPARAT PE TRONUL DE DOMNIE A UNIVERSULUI ‘….asa ca acesti extra terestrii ii sunt subordonati si nu sunt dechit DEMONII CARE NEAU MAI INVADAT ODATA PAMINTUL IN VREMEA LUI NOIE .ISUS DOMNUL NEA avertizat si ESTE SCRIS rationalilor in cartea pe care cu ratiunea Omului cazut a carui Tata este DIAVOLUL insusi cautati de altfel sinceri si rational sa o discreditati cu elementele mentionate anterior O imensa vina pentru care rationeaza omul in felul acesta o poarta desigur RELIGIA MOARTA A SECTELOR IUDEO-CRESTINEcum am vazut ca lea numit pe buna dreptate CORUT la o emisiune de T.V.Aici are dreptate din punct de vedere rational ce iimagine dau acesti RATATI cu privire la DOMNUL ISUS care domneste in cer pe TRONUL UNIVERSULUI.religia asta se da drept a fii BISERICA aceasta organizatiie lumeasca de preoti falsi prezinta un isus micut bun doar pentru ignoranti supersttiosi mosi batrini si maicute virgine nu ca as avea ceva cu aceste categorii de oameni sper sa ajung si eu mosneag daca va voii DUMNEZEU .Alceva doresc sa subliniez faptul de al cunoaste pe domnul ISUS CA CEL GLORIFICATsa avem in vedere ca EL MIELUL LUI DUMNEZEU este si LEUL DIN SEMINTIIA LUI ISAI IN NUMELE caruia Dumnezeu a fagaduit ca vor fi binecuvintate toate semintiile pamintului la aceasta REALITATE trebuie sa ne ancoram sufletele noastre sa o gasim in mod spiritual Caci insasi firea suspina si asteapta descoperirea FIILOR LUI DUMNEZEUcei risipiti.Spune SCRIPTURA :-EI SE VOR NUMII FII DUMNEZEULUI CELUI VIU …..Privind rational la ce avem ca sa spun asa pe piata ce vede CORUTsau alti oameni chind se uita la tagma popilor si le ghiceste motivatiile lor pioase la cei ce se numesc Biserica ?Dar ceva le scapa rationalilor din vedere ce a marturisit Domnul ISUS da sunt INPARAT ..DAR….Inparatiia Mea nu este din lumea aceasta Va amintesc tuturor faptul ca IUDEII au vrut de mai multe ori sa il proclame INPARAT si ELnu a voit ba mai mult chind lau urmat si lau gasit dupa ce ia hranit prin minunea inmultirii piinilor si a pestilor lea vorbit de o alta paine vie .si atunci ar fi voit sal faca inparat si drept raspuns ISUS lea spus ca au de tata pe DIAVOL atunci ei au facut aluzia pe care pina in vremurile noastre acea categorie de iudei o probaga_noi nu sintem feciori din curvie noi avem ca TATA pe Avraam nu ci pe Diavol lea raspuns domnul ei aici CUM RATIONEZI CORUT ,SAU prietene care te semnezi CREATOR tu voi noi dupa nasterea din carne a cui copii suntem cine a contribuit la rasa asta umana numita aziOMUL VECHI? DRACU nui evident de unde provine tragedia mortii rautatii razboaiele pacea falsa RELIGIA ,RELIGIILE IDOLATRE …..INPARATIA MEA NU ESTE DIN LUMEA ACEASTA A SPUS DOMNUL ISUS.Dar ESTE SCRIS-CAUTATI MAI INTAI INPARATIA LUI DUMNEZEU SI NEPRIHANIREA LUI …….Aici cum rationezi moralistule omule de bine NU CA AS AVEA CEVA INPOTRIVA OAMENILOR CORECTI INTELIGENTI SI MORALI SAU EVLAVIOSI SI HARNICI .Sunt incontestabili calitati prin care omenirea a supravietuit si datorita stiintei a progresat UN asfel de om a fost si FILIP chind a fost chemat de un apostol sa il cunoasca pe ISUS a zis cu sinceritate -POATE IESI CEVA BUN DIN NAZARET?Domnul ISUS LA PRIMIT CU CUVINTELE_Iata un iudeu in care nu este viclesug .vedem si de aici ce slogan prostesc au scos falsii crestini genul CREDE SI NU CERCETA FALS CA si nu face ce face popa ci ce spune popa Astazi se ridica oamenii case prin stiinta au ajuns sa zboare pe luna si nu mai sint dispusi sa inghita balivernele popilor in GURA CARORA CUVINTUL LUI DUMNEZEU A AJUNS MINCIUNA .Dar de la acest aspect al slugitorilor falsi si pana a pune la indoiala faptul ca DUMNEZEU este altul dechit AUTORUL SCRIPTURII si ca afirmatia ca EVANGHELIA NU ESTE ADEVARATA deja rationalule moral si muncitor corect liber cugetator om de stiinta ai zbircito in IDOLATRIEsi din stiinta tiai facut RELIGIE si te asigur ca in felul acesta nu ai sal gasesti pe CREIATOR nici privind printre stele cu telescopul nici calatotind cu vreo nava inter galactica nici primind tehnologie moderna de la asa zisii extr terestrii pe care ia contactat deja unele guverne si chiar papalitatea si a caror mesaj a fost transmis pe un post de televiziune poate si pe mai multe eu de unul stiu .DAecstra terestrii sunt reali a se citi DOMONIda ne vine progres tehnic siIDOLII CEI NOI o vreme cum a fost si in tinpul luiNOIEinainte de POTOP da ne asteapta o invazie demonica si ceea ce se vehiculeaza de mai mult tinp .Noua ordine mondiala Guvernul mondial care va fi condus de ANTICRIST un om rezultat din o femeie umana ce se va inpreuna cu un asa zis EXTRATERESTRU a se intelege DEMON.Si aici clovnul lui Dumnezeu cauta sa il imite pe Creator si da nastere unui Cristos mincinos ce promite omenirii Pace si prosperitate EI rationalilor de unde stiu toate aceste lucruri care se inplinesc sub ochii nostrii pai tocmai din BIBLIE cartea pe care de rationali ce sunteti o puneti la indoiala si de la isus o stiu el nea spus ca asa va fii ei acuma unde va este ratiunea ?Lasai in biata lur de Papi si popi pe care pe buna dreptate CORUT AI DEMASCA CA NE SINCERI SI INAPOIATI Daca rationati corect veti vedea linpede si veti recunoaste caBIBLIA ESTE CUVINTUL INSPIRAT DE DUMNEZEUL CREATOR SI ISUS ESTE FIUL SAU MINTUITORUL SI DOMNUL CELOR CREDINCIOSI.Daca aici pe pamint nu il vom cunoaste si primii in inima noastra pe dumnezeu de geaba o sa il cautati printre stele si sa nu va inselati NU CU O.Z.ENEUL VINE ISUS Domnul si va spun un secret….dar mai bine nu vil spun CAUTATI CU SINCERITATE IN BIBLIE SI O SA IL GASITI DACA O SA IL CAUTATI DIN TOATA INIMA ………………..

 18. adevarul si dreptatea nu putem sa le stabilim noi.despre biblie sau evangheli ori cat de destepti ati fi voi si cu toata tehnica din ziua de azi si tot nu ati afla nu trebuie sa punem la adoiala biblia sau credinta ortodoxo si nici sa ocomentam de rau mai bine sa credem si sa ne rugam pentru viata de dupa moarte cea vesnica pt ca acolo o sa petrecem dupa moarte.Pe pamant suntem trecatori si ne legam prea mult de partea materiala de case avutii etc. ganditiva ca la un exemplu ce ati alege un an la un job frumos usor si bine platit si restul zilelor an vacanta pe o plaje ansorita unde nu trebuie decat sa va relaxati unde nu ne trebuie nici mancare nici haine nici bani nimic material sau an loc de vacanta ati alege sa mergeti la munca silnica antro ocna unde nici lumina nici odihna nu e cam asa stau lucrurile credinta in DUMNEZEU.VIATAde dupa moarte ar trebui sa ne angrijoreze pe toti si sa ne angrijim de suflet ca si cum am muri maine sa lasam partea materiala dar nu de tot sa muncim ca si cum nam muri niciodata si sa nu uitam nici de cine nea creat asa cum ati spus mai anainte animale co constiinta dar sa nu uitati ce e mai inportant cu suflet de la duhul sfint el va fi cercetat de DUMNEZEU ce am facut cu el cat bine sau rau am facut pe lumea asta………….

 19. Buna.Nu comentez niciunul din comentariile celorlalti.Doar subscriu la intrbarea lui Drogba:CAND A SCRIS IUDA CEEA CE I SE ATRIBUIE?In cele cateva ore dinaintea sinuciderii?Si daca a scris-o altcineva …cine stie cand …si cum?De scris inainte …nu poate fi vorba…ar fi fost mentionat in celelalte evanghelii!RAMANE O VARIANTA …FOLOSIREA LOGICII… ADICA :a fost scrisa dupa … de cineva …si nu putem sti daca intr-adevar prezinta faptele asa cum au fost.Texte au fost si vor mai fi.Cine garanteaza autenticitatea manuscriselor de la NAG HAMMADI?????? Se pare ca multi NU au urmarit pe discovery un documentar despre o metoda infailibila de fabricare a falsurilor si anume folosind materiale din jurul ruinelor antice(nisip ,piatra,caramizi etc) si care trec testul cu carbon 14 si alte teste .Si cand aceste falsuri sunt prezentate de somitati in istorie si arheologie aproape ca nu ai dubii asupra originalitatii lor si a faptelor ce le evoca…Foarte greu s-a depistat acea ,,fabrica” de dovezi arheologice…si dupa foarte multi ani (10-12!!!) cand deja vanduse mii de asa zise vestigii arheologice din Tara Sfanta.Asa ca orice argument se aduce in aceasta dezbatere…el poate fi combatut…RAMNE SA CREADA FIECARE IN CE VREA, DACA VREA .

 20. In ziua de astazi ,stiinta ,medicina,GANDIREA OAMENILOR,au avansat foarte mult si probabil o sa ajungem mult mai departe,nu mai suntem in anii 160,1000,1600,1900 cand erau bunicii,strastrabunicii nostril, copii,care nu stiau decat munca pamantului si cresterea animalelor,si puteau fi foarte repede manipulati cu orice Gandire Buna sau Rea, astazi trebuie sa ne gandim foarte bine ce este DUMNEZEU cine a fost IISUS,ce scrie in BIBLIE sa putem comparam, gandi logic, simti spiritual, adica trebuie neaparat sa ne punem intrebarile simple DE CE?CUM?PENTRU CE?…..Hristos a Inviat, dar nu l-au vazut decat doua sau trei persoane, DE CE nu a inviat in fata imparatului roman in fata multimii de oameni fara prea multa carte sa creada toti, DE CE nu apare acum pe cer sa il vedem cu totii si sa traim asa cum scrie in Biblie daca cineva iti da o palma tu sa ii intorci si partea cealalata, DE CE sa credem in Evangheli, manuscrise etc. din anii 0,1..160, eu unul nu as face decat sa traiesc cu iubirea in IISUS, in BIBLIE, in DUMNEZEU daca l-as vedea pe cer impreuna cu toti oamenii de pe pamant si trebuie intodeauna sa cred in ceva ce cica a fost si-mi convine, nu-mi convine eu trebuie sa cred si pe langa asta toata filosofia din Biblie trebuie sa o inteleg ca sa pot discuta cu DUMNEZEU, DE CE? iti trebuie atata inteligenta, DE CE musulmanii cred in Mohamed in loc sa creada in IISUS, budisti in BUDA, probabil ca ei nu au crezut in IUDA, in BIBLIA noastra,probabil ca pana la urma tind sa cred ca pamantul este impartit in 4,5,6 in funtie de religii si 4,5,6 DUMNEZEI. Intrebari de genul acesta si-au pus foarte multi oameni, parerea mea este ca toate aceste religii, iar acum ma refer mai mult la a noastra credinta in Biblie in Iisus, toata povestea asta este facuta pt ca noi, oamenii trebuie sa credem in ceva si sa ne ghidam dupa anumite gandiri ale altora pt ca este logic, in Biblie nu scrie de rau ci numai de bine, de prea mult bine chiar,este normal sa fim deacord cu ea ,este normal sa credem ca IISUS a inviat pt ca si noi vrem sa inviem la fel ca el dupa moarte, dar trebuie sa fim constienti morti fiindca am murit. Groaznica ideea asta, nu? Dar dupa moarte lucrurile stau atfel NU AVEM NOI PUTERE SA INTELEGEM,,trebuie doar sa credem.
  Daca unii oameni s-au nascut bolnavi, cu malformatii,logic ar fi ca pe mine care sunt sanatos DUMNEZEU ma iubeste mai mult iar pe altul care s-a nascut cu probleme il iubeste mai putin , binenteles filosofia din Biblie iti poate spune ca de fapt pe ala cu probleme il iubeste mai mult,acum ma intreb de ce nu suntem egali in fata lui DUMNEZEU, DE CE sa traim unii in saracie , mizerie, suferinta, iar alti in bogatie si sanatate, Raspunsul meu la toate aceste intrebari este urmatorul:DUMNEZEU in care cred a facut lumea asta, ne-a lasat sa traim in pacat,si ne-a daruit tuturor o putere divina aflata undeva in subconstientul nostru iar noi ne putem folosi de ea daca ne dam seama,Atentie acolo nu este DUMNEZEU, ci doar creatia lui, pe care o putem folosi intr-un mod bun sau rau, iar toate gandurile pe care le invatam de mici cum ar fi BIBLIA, ISUS, DUMNEZEU,stiinta, medicina, le avem la dispozitie acum este alegerea noastra sa stim cum sa ne folosim de ele sau altii deloc ,referitor la ateii, iar concluzia este simpla subconstientul ne poate ghida viata, destinul, suntem liberi sa facem ce vrem, daca vrem sa fim bogati atunci putem fi, daca vrem sa traim saraci saraci vom fi,de ce sa cred vorba aceea din Biblie FERICITI CEI SARACI,ca pe lumea cealalta vom fi cei mai fericiti si cei mai tari o prostie scrisa in BIBLIE.
  Si ce vreau sa mai relatez aici este urmatoarea idee nu mai credeti in prostiile altora credeti doar in voi si in puterea care v-a fost daruita de DUMNEZEU parerea mea aflata in subconstientul fiecaruia, iar judecata adevarata singur ti-o vei face in sensul ca daca nu ai fost invatat de mic sa furi si furi cand esti mare tot subconstientul tau te va judeca pt ca vei avea regrete dupa ce te-ai imbogatit furand iar tu stiai ca nu este bine, singur o sa crezi ca iti va muri copilul in accident pt ca meriti asta pt ca ai furat ,ATENTIE NU TE POTI MINTI SINGUR NICIODTA PE TINE ,si daca crezi prea mult in moartea fiului tau el va muri intr-un accident de retinut ai grija ce iti doresti in viata cum culegi ganduri pt ca tot ele te vor judeca pt ca asa ne-a lasat Dumnezeu si nu ne intreaba niciodata ce vrem sa facem in viata, totul este la alegerea noastra iar prin subconstient El ajuta sa facem ce vrem , minunata ideea asta.

 21. oameni buni! o parte din raspunsuri le veti gasi in JURNALUL FERICIRII de NICOLAE STEINHARDT un evreu care s-a convertit la ortodoxism in inchisorile comuniste

 22. imi pare rau pentru tine andrey, dar daca tu crezi in Dumnezeu si spui despre ceva care e scris in Biblie ca e o proistie inseamna ca nu cunosti biblia cu adevarat…stii doar din auzite..tinere..te intreb, ai citit vreodata biblia?…daca ai citit-o poate ai ajuns si la versetul care zice: „toata biblia este insuflata de Duhul lui Dumnezeu si este de folos ca sa mustre, sa invete….”…cum poti spune despre ceva din Biblie ca ar fi „o prostie”…ai ajuns si acolo unde scrie ca Dumnezeu a pus in fiecare om gandul vesniciei?…ai ajuns?…asta e ceea ce numesti tu SUBCONSTIENT…si daca e sa continui ar trebuii sa iti spun ca Isus inainte de a se inalta la Cer a spus ca ne va trimite un Mangaietor, un Duh al Adevarului…un Ajutor…e acel Duh Sfant..si El e cel care-ti spune ca esti pacatos, ca gresesti si ca ai nevoie de Isus Hristos, singurul care poate da mantuirea…repet singurul, pentru ca sunt oameni care cred ca preotul poate da mantuirea…oameni buni, treziti-va…si daca scrieti fara sa cunoasteti..apucati-va de citit Sfanta Scriptura…vreau sa ies acum din subiect, sper ca ai inteles prietene andrey…acum vreau sa vorbesc despre liberul albitru, cine a scris articolul nu cunoaste absolut nimic din ce tine de relatie cu Dumnezeu sau spiritualitate…in primul rand exista o diferenta intre a stii ce se va intampla si a influenta ceea ce se va intampla…Dumnezeu stie ce vei face..El a hotarat timpul, totul…El stie…dar nu El e cel care decide pentru tine…sa va dau un exemplu: ne aflam intr-un vapor in Anglia..si vrem sa ajungem in Spania….in timpul calatoriei tu poti alege sa faci ce vrei, poti pescuii., poti sa te joci carti, sa citesti sau sa te uiti la un film, dar nu poti schimba destinatia…nu poti schimba sensul vaporului…destinatia e Spania..ei bine asa e si in viata…Dumnezeu cunoaste sfarsitul vietii noastre…dar noi alegem cum o traim…daca vrem sa traim in pace cu toti oamenii, daca traim asa cum a trait Isus…daca il acceptam si credem ca a inviat din morti..vom ajunge in Rai, daca nu…ne asteapta „plansul si scrasnirea dintilor”…luati aminte oameni buni…exista un singur Dumnezeu..si calea de a ajunge la El e credinta in Isus Hristos, fiul Lui…va las cu pace!

 23. „toata biblia este insuflata de Duhul lui Dumnezeu”
  Deci e clar. Enigma rezolvata. Daca scrie acolo il credem pe cuvant pe nenea care a scris.

 24. Salut….

  Problema timpului cand ar fi putut Iuda scrie acest manuscris cred ca sa pus gresit..Si anume…..In acea perioada toti invatati , educati scriau catrene despre ce a vazut in razboi din expeditia din teritoriile vecine din viata de zi cu zi.
  Raportat la ultima parte cea din viata de zi cu zi si azi tineri isi mai fac JURNALUL…..in care trec ceea ce au facut in pe ziua in curs ….
  Deci daca Iuda ar fi scris seara ceea ce i sa intamplat ziua …. in ultima zi inainte sa se „spanzure”…..si-ar fi putut termina ultima foaie……Mai ramane doar autenticitatea documentului

 25. salut,sincer nu pot s zic k sunt nici credincioasa nici necredincioasa(desi kndva eram fff credincioasa).sunt o persoana normala care inceark in fiekre zi s ia decizii kt mai bune in asa fel sa nu fak rau sau sai deranjeze p cei din jur pt k sunt satula d raul p krel vad in jur si e pakt pt k lumea pamantul chiar sunt frumoase,de acceea incerc s cred k exista un Dumnezeu,pt k ar insemna k exista cv bun p lumea asta,cineva caruia ii pasa cu adevarat de toti nu doar d el insusi sau de cei apropiati sau doar d o parte,ci de toti!mie imi place s cred k suntem toti egali in drepturi.oricum nu pot spune dekt un singur lucru:adevarul adevarat il vom descoperi doar duppa c vom muri…kt despre raspunsurile voastre la intrebarile p kre vi le puneti cred k va mai trebui s asteptati pana la mometul cu pricina,atunci cu sigurantza vetzi sti TOT sau NIMIC….

 26. Andrei „.Hristos a Inviat, dar nu l-au vazut decat doua sau trei persoane, DE CE nu a inviat in fata imparatului roman in fata multimii de oameni fara prea multa carte sa creada toti, DE CE nu apare acum pe cer sa il vedem cu totii si sa traim asa cum scrie in Biblie daca cineva iti da o palma tu sa ii intorci si partea cealalata,„ ….consecinta a ceea ce spui u aici ar fi o mantuire fortata a tuturor fara ca oamenii sa faca nici un efort pentru mantuirea lor , atunci „liberul arbitru„ cel mult contestat nu ar mai exista iar tu ai fi doar un simplu robotel in mana lui Dumnezeu ,ceea ce cred ca nu ti-ar convenii . O alta consecinta a cererilor tale de mai sus (ca Mantuitorul sa se arate tuturor cand a Inviat ) ar fi mantuirea tuturor oamenilor de acolo si impliciti Sfarsitul ,deci daca Mantuitorul facea asa ceva tu nu te mai nasteai sa pui asemenea intrebari :)) …ideea e urmatoarea ..inainte sa pui asemenea intrebari eu zic ca e bine sa citesti mai multe carti si sa lasi internetul . Cititind iti vei satisface setea de cunoastere si cu siguranta iti vei gasii singur raspunsul la intrebarile tale de mai sus .Sa incerci tu singur sa gasesti raspuns la acele intrebari fara macar sa citeste cate ceva ….cam greu …eu stiu ca vrei sa fi independent si liber in gandire si „trendy„ :)) dar totusi acorda o sansa si anumitor consemnari din vremea respectiva , citeste Sfanta Scriptura si scrierile Sfintilor Parinti ..poate te vei lumina

 27. „Daca exista liberul arbitru, Dumnezeu / Isus nu ar avea de unde sa stie cine il va trada. Daca am presupune ca asa a fost “stabilit” de la inceput, ar insemna ca era predestinat, ca atare nu detinea propriul arbitru.”

  Sa ne intelegem. Prestiinta nu este egala cu predestinarea. Conform prestiintei, Iisus (Dumnezeu Fiul, parte din Sf Treime) stia ce urmeaza sa se intample – asta nu inseamna ca a incercat sa predetermine, ci a lasat lucrurile sa se desfasoare asa cum le-a vazut ca se vor intampla deja. Stia ce alegere va face Iuda (conform liberului sau arbitru), asta nu inseamna ca Iuda era predestinat / determinat de Dumnezeu sa o faca. Se putea razgandi oricand Iuda, insa a ales sa nu. Nu faceti comentarii, nu interpretati fara sa faceti distinctie intre termeni, fara sa cercetati in profunzime. Cautati Adevarul, nu interpretari senzationale. Nu comercializati interpretari eronate.

 28. Ori esti atotstiutor ori nu esti si punct.
  Nu o mai da la intors.
  Faptul ca Iisus a ales sa nu intervina e egal cu zero si inclina balanta in defavoarea lui…iar din nou si inca odata.

 29. Andrei,suntem liberi sa citim tot ce putem citi,atit biblia cit si scrierile istorice ale vremii din timpul lui Isus si apar controverse,sa vedem: istoria ne zice ca in acea perioada limba aramaica se pare avea 1500-2000 de cuvinte iar biblia din ziua de azi are peste mia de pagini,un istoric roman al vremurilor in care a trait Isus ne mai zice ca Isus a fost procreat de Maria cu un soldat roman,iar biblia ar trebui sa contina 33-34 evanghelii,pt. mine este cert ca un creator exista,iar biblia e un instrument al bisericilor care de la Isus si pina azi sunt cam 200 la numar si aste 200 venereaza pe Isus.Asa ca citeste tot ce poti citi.

 30. Adrian, sfatul meu ar fi sa incerci macar sa scrii corect. Faptul ca tu scrii numele lui Dumnezeu ca pe un substantiv comun spune multe despre educatia ta (cel putin cea religioasa).

  Numai bine!

 31. scrisul si gramaticalul nu este legat de credinta inimiii omului
  cereti intelepciune dintr o inima curata
  eu sunt un om fara scoala prea multa ca voi dar am credinta in domnul isus care ma va mintui in ziua de apoi

 32. Daca esti un om needucat, asa cum spui, de unde ai aflat de domnul Iisus, si de unde stii ca e domnul TAU?

 33. Interesanta abordarea finala mai ales. Am ajuns la concluzia ca putem intelege cam orice din cartile „sfinte” sau „apocrife”,depinde doar de cat de deschisi suntem.M-am intrebat de multe ori ce s-a intamplat cu adevarat cu Iuda pana la sfarsit. Faza cu sinuciderea pare atat de simpla,iar pilda e prea scolareasca.Cert e si ca adevarurile mari stau ascunse in lucrurile simple.Dar…de ce e pus la zid Iuda de toata lumea,daca se stie clar ca fara el nu se putea duce la bun sfarsit opera lui Isus pe Pamant???Am intrebat un profesor de religie,care mi-a ras in nas(avea probabil si el dreptatea lui!) de ce nu exista o zi in calendarul bisericesc in care sa fie amintit,nu celebrat,si Iuda? Sunt foarte multe intrebari fara raspunsuri prea exacte, in ultima vreme. Mi se pare mie sau lucrurile incep sa scape de sub un control de sute de ani??? 🙂

 34. Cuvintele sunt simple etichete,sabloane,simboluri.pentru ADRIAN cred ca esti penticostal,In cine crezi in Dumnezeu sau in Isus Cristos?astept raspuns,pe urma iti voi spune totul

 35. Dragi cititori as fi curios daca dupa ce va fi publicata s-au dupa ce vom afla adevarul din acel papir ”daca nil vor spune adevarul,, as fi curios daca ati face aceleas comentarii

 36. Oameni dragi,aceasta evanghelie daca as putea-o numi asa,este un fals.da este edevarat ca iuda la vandut pe MANTUITORUL,dar acest lucru sa facut intamplator.In sfanta scriptura exista doar 4 evanghelii nu 34.este o aberatie.sunt teolog si las sfatui pe dl autor sa mai studiezi din cand in cand si credinta ortodoxa.multumesc,iertati indrazneala.Doamne ajuta

 37. Va sfatuiesc,oameni buni ,sa nu judecati nici o opinie,parere,etc.Religia este un act voluntar,deci …,As pune o intrebare,Daca preotii nostri asa duhofnici si credinciosi intru Domnul,pot face schimb un an,cu cei din Tibet,adica calugarii Budisti???Oare pot sta fara masini?,oare pot fi vegetarieni?,etc etc,va scriu ca nu cred acest aspect.DUMNEZE INSEAMNA DRAGOSTE,FIECARE ARE LIBERUL LUI ARBITRU.va multumesc,sunt multe de scris.

 38. Liberul arbitru nu exclude stiinta mai dinainte a lui Dumnezeu. Ba mai mult, daca Dumnezeu nu ar putea sa priveasca in viitor inseamna ca nu ar fi un dumnezeu adevarat. Deci faptul ca lui Isus i-a fost descoperit prin Duhul lui Dumnezu ca Iuda era cel care il va vinde, nu il transforma pe Iuda intr-o unealta fara putere. El a beneficiat de liberul arbitru, ca noi toti, si astfel a putut sa hotarasca sa faca acest lucru. Faptul ca Dumnezeu a cunoscut mai dinainte inimile oamenilor pe care i-a creat, nu elimina liberul arbitru

 39. consider ca fiecare om bun  isi are vrasmasul,fiecare pagina a bibliei poate avea 10 pagin ce vor scrie impotriva ei,biblia a fost scrisa pentru indrumarea simplului om ce intzelege ca e trecator pe pamant si ca in trecera aceasta trebuie sa dedice o scurta viatza DOMNULUI ,pt una vesnica.avem dreptul la opinie,la pareri,si la alegeri.deci nimeni nu poate spune ca iuda a fost un pion.suntem liberi sa traim corect sau nu pe acest pamant si in functzie de ce vom face vom plati in vesnicii.deci exista DMNEZEU dar exista si diavol.sunt marile exemple ale binelui si raului,fara bn nu stim raul,si viceversa.parerea personala este ca bisericile ascund multe,cele ortodoxe in general,pt ca ne place sa credem jumatatea frazei ce ne avantajeaza ,nu toata fraza.cum poate cineva sa contrazica BIBLIA permisa tuturor?,cu un manuscris ce poate fi scris de orisicine ?greseala o fac cei ce sunt siguri pe ei,au aruncat o parte dar n-au spus tot,de ce oare?sa fim realisti.restul se face uitat pt ca nu e in castigul bisericii sau un castigul celor ce contrazic BIBLIA.sa nu uitam, cn va scoate sau va adaga cuvant in biblie va plati scump.omenirea insa nu-si mai cunoaste rostul,incearca marea cu degetul si trage concluzii…diavolul are oamenii  pe pamant,ei vor incepe apocalipsa ce ne bate la usa.nu cer decat sa va trezitzi pt ca vai de noi,maine poate suna ceasul apocalipsei si ei ce fac?cauta dovezi impotriva?este dovedit ca tot ce este scris s-a implinit,se implineste si cred ca se va implini.

 40. Citiţi Biblia! Daca esti preot sau nu, tot traducerea Cornilescu ramane esenta. si impliniti Cuvantul ce-l cititi.
  Duhul Sfant sa va caluauzeasca cu lumina si intelegere.

 41. mic comentariu la articolul de mai sus:1)Iuda este tradatorul prin excelenta, deoarece un „prieten” nu poate provoca durere aproapelui sau, mai ales lui „rabbi”, invatatorul, autoritatea suprema in cultura iudaica. planul divin putea fi dus la indeplinire si fara Iuda, tradatorul putand fi altcineva. Iisus nu a stiut ca Iuda il va vinde, ci ca unul dintre cei doisprezece o va face, traducerea din Cornilescu fiind putin tendentioasa si facandu-se in contextul celor intamplate. chiar daca Iisus stia ca Iuda va fi tradatorul, liberul aritru al lui iuda putea sa intoarca situatia si sa nu faca fapta abominabila, dar in evanghelii se mentioneaza ca iuda iubea banii, iar atunci cand l-a vandut pe Iisus a intrebat lui ce i se cuvine si astfel a primit cei 30 de arginti(care era o suma infima), pretul Celui nepretuit. 2) disculparea lui iuda din Evanghelia sa este una „normala” in epoca primara crestina cand iertarea si mantuirea era una generala, astfel ca pentru iuda s-a gasit o modalitatev de a fi reabilitat. asa-zisul sau scop era eliberarea fiintei divine din temnita unui trup perisabil, astfel ca iuda devine cel care il intelege pe iisus si il ajuta sa se elibereze, devenind din tradator, erou. in primele secole aceasta reabilitare generala are ceva normal, e se vedea erezia lui origen cu privire la iubirea absoluta a lui Dumnezeu care ii va ierta si pe cei pacatosi, realizandu-se inclusiv iertarea demonilor. 3) Iisus a avut libertatea de a alege paharul suferintei sau nu, dar cum prin neascultare a intrat pacatul in lume, tot asa prin supunere si ascultare trebuia sa se implineasca mantuirea omului, chiar daca ritualul jertfei pare unul pagan. sangele curatirii lui Iisus este cel care incheie jertfele sangeroase si se incepe jertfa iubirii dintre om si om si dintre om si Dumnezeu. Hristos nu a fost manipulat de Tatal pentru ca jertfa a fost consimtita in sanul treimic din vesnicie, adica inca de dinaintea caderii omului. scopul venirii lui hristos in lume este unul clar: propovaduirea imparatiei cerurilor si mantuirea neamului omenesc prin jertfa consimtita, pentru ca ranile noastrea le-a purtat… 4)e simplu dar complicat, usor de zis greu de simtit. credinta este ceva liber consimtit, la care aderam conform unor convinger pe baza a ceva palpabil cele 34 de evanghelii apocrife nu sunt negate sau incuiate in locuri nestiute, daor ca ele nu releva adevarul canonic si istoric al celor intamplate si se afla si sub influente mistice locale, legende sau mituri pentru a legifera ceva sub autoritatea divina a lui Hristos. mult de vorbit….

 42. Stiam toate aceste lucruri inainte sa le fi citit,mai mult am inteles ca Biserica Ortodoxa care detine manuscrisele in original si care a mai cenzurat Biblia Bogata refuza sa intregeasca aceasta carte desavarsita sub pretext ca este scris ca si daca ar veni un inger din ceruri sa ne aduca o alta evanghelie sa nu l primim,dar e vorba de Vestea Buna care se traduce ca fiind Evanghelie nu la ce a insuflat Duhul Sfant ca sa se scrie si sa alcatuiasca Cuvantul Lui Dumnezeu.Sa nu uitam ca tot ei au pus stapanire pe ce zic ei ca se gaseste Locul Sfantului Mormant,au cladit un locas de cult care zic tot ei ca e singurul care are parte de miracolul Luminii in Noaptea de Inviere.Tot la fel stim ca si Satana se transforma in Inger de Lumina.Eu zic ca de o altfel de Lumina, launtrica,nu materiala au nevoie oamenii nu de magiile Satanei.Stim bine mai ales noi romanii ce inseamna Ortodoxism,vedem si acum dupa 23 de ani puterea intunericului foarte deslusit,ce fac calugarii,calugaritele si preafericitul Daniel care si a desmostenit fratii si multe altele care nu se pot spune aici.Domnul sa se indure de oameni si sa vada Adevarul care v a fi cu atat mai evident cu cu cat va fi mai aproape venirea Lui.”Vino Doamne Isuse!”

 43. Ca bine zici mai frate Mircea ca multi au mers in Tara Sfanta au vazut Lumina Invierii,Sfantul Mormant,Ghetsimani,Zidul Plangerii etc,apoi tot degeaba, ca s au dus boi si au venit vaci.Ai dreptate ca schimbarea trebuie sa vina din interior.Doamne ajuta penru aceasta,sa eliberam ce i bun in noi,omul ascuns care tanjeste dupa Dumnezeul care l a creat!

 44. Oameni buni,tari la cerbice,ia mai terminati cu balivernele ca eu unul nu am somn de cand a aparut aceasta Noua Evanghelie.M am gandit si Domnul mi a pus pe inima sa va anunt si pe voi ca Iuda la fel ca si ceilalti apostoli au dus la indeplinire lucrarea Domnului.Credeti ca Petru cand s a lepadat de Domnul a fost mai presus decat Iuda?Nicidecum,de aceea eu propun sa l canonizam ca si sfant,Sf.Iuda.Evanghelia acestui viitor sfant se termina cu Cina Cea De Taina tocmai ca el mai departe nu a mai fost alaturi de Mantuitor,ceea ce denota adevarul acestei Evanghelii.Se stia mai demult despre aceasta carte dar Cineva nu a ingaduit sa fie inca alaturi de celelalte in cuprinsul Bibliei,dar Domnul va purta de grija si sunt sigur ca pe viitor Adevarul va iesi la Lumina!

 45. toata scriptura este insuflata de Duhul Sfant iar daca si aceasta Evanghelie este la fel Domnul va purta de grija sa si aiba locul acolo unde o merita mai devreme sau mai tarziu.Asa ca orice comentariu e de prisos,sa nu ne trezim ca vorbim impotriva lui Dumnezeu.Daca aceasta lucrare este de la oameni va disparea cum a aparut

 46. Daca nici comentariul meu anterior nu i dezmorteste pe fratii ortodocsi,e mare bai cu Religia noastra nationala.Bunicii mei is in Oastea Domnului si s tare mandri De Lumina Invierii de la Biserica Sfantului Mormant si na r lasa o sa o profaneze cineva pentru nimic in lume.Bine ca la DD comentati si trimiteti sms pe bani sa l imbogatiti pe Satana ca apoi sa se indrepte impotriva voastra,iar aici unde i gratiut nu comentati nimic.Foarte bine va sade.Voi nu vedeti ca deja in Grecia leaganul Ortodoxiei sunt probleme iar Sarcozi ne baga alaturi de Bulgari cu ei, de fapt in aceeasi oala cu Rusii toti fiind ortodocsi_Nu vedeti ca Fiara din Apocalisa,Catolicismul,adica,se indreapta imotriva Ortodoxismului singura credinta care a dainuit de milenii.Cum zice cineva o prostie o vedeti dar lucrurile adedvarate nu.Bravos natiune,halal sa ti fie!

 47. Cat de penibili puteti fi..Duhul Sfant,Domnul va purta de grija si sunt sigur ca pe viitor Adevarul va iesi la Lumina,Take a Life!!verrry fasssttt niste muritori stau si se gandesc la nemurire si viseaza…cam departe,serios mergeti faceti o baie dupa va utati in oglinda si o sa vedeti cat de penibili sunteti…Simplu niste oameni mai inteligenti au vrut sa manipuleze dobitoci ca voi sa va puna niste limite si sa credeti toate cacaturile,mai bine zis sa nu sariti gardul.Ratati!!!!

 48. Dragi cititorii vreau sa va spun ca toata scriptura este insuflata de Duhul Sfant si cand sa canonizat scriptura Duhul Sfant era prezent si si sau canonizat doar 4 Evanghelii cat despre aceasta asa zisa evanghelie dupa iuda eu cred ca daca ar fi asa cu e scris mai sus ca Isus lar ruga pe iuda sa-L vinda inseamna ca lsus ar fi cu viclesug sau a pacatuit pe cand scriptura documenteaza ca Isus a trait o viata fara pacat si in al doilea rand trebuia sa se implineasca profetiile cu privire la Iuda „TRADAT DE UN PRIETEN”.

 49. jolanda are dreptate, schimbarea omului vine din interior!!!
  chiar sf. pavel (mai precis paul) a spus ca discutiile astea nu se vor termina niciodata si doar scandaluri vor aduce.
  multi sint crestini cu vorba dar interiorul le este putred.
  ce s-a intimplat in acele vremuri doar ei stiu, nu are rost sa filozofam noi!
  noi trebuie sa primim pe Domnul in sufletul nostru si nu doar prin vorbele noastre!
  luam fiecare din scripturi ce este mai bun si intelegem fiecare ce ne este dat sa intelegem.
  e plina lumea de filozofi si oameni de stiinta dar fara habar!!!
  Domnul sa va binecuvinteze pe toti !

 50. „multi sint crestini cu vorba dar interiorul le este putred.”
  Crestinismul e o religie a maselor, e normal sa gasesti multe „putreziciuni” cum zici tu.

  „e plina lumea de filozofi si oameni de stiinta dar fara habar!!!”
  Stiam asta… Doar crestinii cunosc adevarul, iar „oamenii de stiinta”, ateii si altii de alte religii habar n-au pe ce lume traiesc.

 51. da ai dreptate!!
  din pacate crestinii nu stiu tot adevarul.
  ne-a fost ascunse multe lucruri si biblia pe care o avem a fost schimbata de-a lungul secolelor!
  inquizitia a facut ce-a vrut in evul mediu ca-ci doar a avut „puterea suprema”, n-am dreptate?
  daca-l primesti pe Domnul in suflet, El te va calauzii pe calea cea buna!!!
  exista mii de religii, pe care sa o urmezi ?
  God bless us all !!!

 52. Am fost ironic cand am spus ca ei stiu tot adevarul. Din mesajul tau anterior asta mi s-a parut ca reiesea.

  „exista mii de religii, pe care sa o urmezi ?”
  Pe niciuna. Religia si credinta in zei nu e necesara pentru supravietuire sau pentru perpetuarea speciei. Dovada stau ateii; ei exista. De ce trebuie sa aderam la un grup sau cult religios?

  Acum am citit si eu mesajele mai vechi de pe articolul asta… Eu nu intru pe alte siteuri ca sa las mesaje ca sa renunte la credinta in Zeul Papucului, precum fac crestinii pe aici cu noi. Ei vin sa ne arate noua care-i calea cea dreapta si ca trebuie sa ne pocaim. Vor sa creada in spiridusi, zane si zei? Foarte bine, dar sa nu mai faca prozelitism religios.

  „daca-l primesti pe Domnul in suflet, El te va calauzii pe calea cea buna”
  Nu primesc niciun domn. Prefer domnisoarele.

 53. fiecare ne alegem calea mai devreme sau mai tirziu !!!
  exemplu ne sta sf. paul (sau cum ne-am lu-at noi dupa rusi sf pavel),
  el si multi altii.
  El e peste tot , trebuie doar sa ne deschidem sufletul si-l vom simtii!
  nu are rost sa batjocorim lucruri care nu le intelegem (deocamdata)

 54. De ce comentati fara sa fi citit traducerea documentului? Ce avem aici e numai un comentariu si cu intrebari ce trimit mintile catre directii nefolositoare.

 55. O data sa stem adevarul  numai sa ai repdare si sa cetiti qoranul si o sa aveti drumul care le cautati cine este domnul isos si sa steti qoranul  a venit dupa crestenismul.

 56. toata religia e facuta pentru a manipula oamenii si pentru a le da un rost in viata (pentru cei care nu sunt in stare sa si-l gaseasca) si e facuta pentru cei slabi care in momentele grele nu sunt in stare sa gaseasca alta solutie decat sa se bazeze pe cineva superior… de obicei oamenii care sunt foarte foarte religiosi sunt si foarte foarte incuiati… fiecare crede ce vrea si avem si dreptul sa ne spunem fiecare parerea… o sa muriti si nu o sa mai aveti ocazia sa va para rau pentru viata traita in minciuna pe care o traiti acum 😉

 57. Daca exista liberul arbitru, Dumnezeu / Isus nu ar avea de unde sa stie cine il va trada. Daca am presupune ca asa a fost “stabilit” de la inceput, ar insemna ca era predestinat, ca atare nu detinea propriul arbitru. 
  [chestia asta nu e adevarata ,sunt mai multe dar nu stau sa le explic pe toate ,…………ex.daca doctoru stie ca un om esti bolnav de cancer asta nu inseamna ca dr e cauza ………. dumnezeu nu are nici o zlabicune ,deci prima afirmatie cade…….si omu e asa din cauza pacatelor ,mintea sa divizat nu mai e un intreg incat ajunge sasi doreasca rau si nusi mai doreste binele nu mai face ce e firesc ………

 58. vedeti ma ca satan nu doarme si va vine tot felu de prostii in minte tuate is de la el da cu credinta in Domnul noistru mantuitor Isus si prin Duhul lui cel Sfant ne calauzeste el cararile si ne duce pe drumunl adevarului amin!

 59. Religia este una singura indiferent de adeptii ei,toti cred in cineva indiferent de numele lui,mai ne trebuie cel putin 2000 ani sa ajungem la intelepciunea stramisilor nostri de acum 2000 de ani ,atata informatie care ne inunda fie ea adevarata sau falsa nu face decat sa ne distraga de la adevar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări