Mitologia, inlocuita de filozofie?

Articole asemănătoare

„Omul traieste, ia atitudine, crede intr-o multiplicitate de valori, le ierarhizeaza si da astfel sens existentei sale prin optiuni care depasesc neincetat frontierele cunoasterii sale efective. Sinteza rationala intre credinte, oricare ar fi ele, si conditiile cunoasterii este ceea ce am numit-o „intelepciune” si aceasta ni se pare a fi obiectul filosofiei.”
J. Piaget15

Mitologia este inlocuita de filozofie? Si mitul in sine interpreteaza un fapt din viata sau ” cel putin ” pune probleme.

In timp, unele idei filozofice au fost interpretate tendentios ca o mentalitate preponderent mistica, indiferenta fata de valorile rationale si valorile progresului uman. Astazi insa, istoria gandirii este preocupata si de problema aparitiei gandirii.
Filozofia a aparut si ca o noua forma de percepere a lumii indreptata impotriva formei anterioare mitologice de gandire. Insa pentru mult timp gandirea filozofica a ramas impletita cu mitologia. In zilele noastre, mitologia este inlocuita de filozofie?

Chiar de la inceput filosofia a primit cele mai diverse interpretari, toate fiind insa orientate spre dezvoltarea spiritului omenesc. Filozofia este mai intai gand si fapta cumpanite.
Orice filosofie este o istorie a filosofiei, caci ea vine si din filozofiile anterioare ei, din lumea gandurilor filosofice care i-au premers. Ce contine istoria filozofiei? Este defapt „suita eternitatii” pe care o compun toate popoarele. Fiecare popor isi are gradul sau de perfectiune incomparabil cu altele si isi face bucata sa in mod specific. Acest fapt explica diversitatea in istoria filozofiei, dar nu constituie o simpla ingramadire de teorii deosebite, ci o integritate, un sistem in permanenta dezvoltare, in care invataturile filozofice succed, se impartasesc si se determina una pe alta in mod dialectic.

mitologie1-300x225Sunt cateva etape principale de dezvoltare a gandirii filozofice, de la aparitia ei in China, India, Mesopotamia, Egipt, Grecia si Roma Antica, pana la epoca contemporana. Nu vom intra aici in detaliu.
In Grecia, Herodot sustinea ca filozofia este o iscusinta deosebita de a descoperi lucruri intelepte si in orice directie. Platon numea filozofia cercetare si cunoastere a adevarului, iar Aristotel intelegea prin filozofie doua lucruri: filozofia ca descoperire a legitatilor si principiilor stintei si filozofia ca stiinta despre principile supreme ale existentei, protofilozofia, care mai tarziu a primit denumirea de metafizica.

Filosofia nu are atunci ca scop crearea mitului, ci se foloseste de carcaterul sau pentru a deveni accesibila.

Autor: Marius, www.descopera.org

Articole recente

Articolul precedentMarchizul de Sade
Articolul următorEudemonismul, eudaimonia versus arete

Comentarii

  1. C\nd Platon vrea să exprime un gând ce nu încape în gândirea discursiva,povesteşte un…mit!
    c.a.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări