Nicolae Vasilescu Karpen s-a nascut la 22 decembrie 1870 la Craiova si a decedat la 2 martie 1964 la Bucuresti lasand o vasta opera stiintifica.
A fost un renumit om de stiinta, fizician, inginer si inventator roman, lucrand in domeniul elasticitatii, termodinamicii, ingineriei civile, electrochimiei si telefoniei la distanta. Nicolae Vasilescu Karpen a fost si membru titular al Academiei Romane.
Printre cele mai mari realizari ale sale se enumera telefonia prin cablu la mare distanta. In anul 1909 a propus Academiei de Stiinte a Frantei – pentru prima data in lume – folosirea curentilor purtatori de inalta frecventa pentru telefonie la mare distanta. Brusc, capitala stiintei mondiale a luat in seama ingineria romaneasca. Dar probabil inventia prin care este mai cunoscut reprezinta „pila lui Karpen”, sau „pila K” care functioneaza folosind exclusiv caldura mediului ambiant.
Pila electrica se afla astazi la Muzeul National Tehnic „Dimitrie Leonida” si functioneaza fara intrerupere de 56 de ani.
Nicolae Vasilescu a inceput sa lucreze la teoria unei pile electrice care sa genereze energie la nesfarsit, inca inainte de primul razboi mondial. A primit brevetul in anul 1922. Lucrarea sa teoretica se refera la dimensiunile pe care trebuie sa le aiba aparatul si materialele din care trebuie construit. Vasilescu-Karpen sustine in aceasta lucrare ca pila inventata de el va furniza energie electrica la nesfarsit.
Dupa ce teoria a fost scrisa, s-a apucat de lucru. Vasilescu Karpen dorea sa demonstreze printr-un prototip ca tot ceea ce calculase era corect. Prototipul a fost finalizat in 1950.
Mecanismul de functionare
Vasilescu-Karpen a realizat doua pile electrice legate in serie, care alimentau un minimotor galvanometric. Acesta la randul sau, misca o paleta conectata la un comutator. La fiecare jumatate de rotatie, paleta deschidea circuitul, iar la a doua jumatate de rotatie il inchidea. Timpul de rotatie era calculat in asa fel incat pilele sa aiba timp de reincarcare, respectiv pentru refacerea polaritatii in perioada cat circuitul era deschis. Motorul si paletele aveau drept scop demonstrarea faptului ca pilele furnizeaza energie electrica.
Pilele electrice sunt stramosul bateriilor de azi si nu pot functiona mai mult de 5-10 ani, deoarece unul dintre electrozi se corodeaza, iar inlocuirea lui inseamna… o pila electrica noua. Pila Karpen, care exista intr-un seif in Muzeul Tehnicii din Bucuresti functioneaza si astazi, la 60 de ani de la construire.
Controverse
Vasilescu-Karpen dorea sa demonstreze ca se poate realiza o pila care sa furnizeze energie electrica la nesfarsit.
Insa oamenii de stiinta sustin ca nu poate exista un perpetuum mobile, mai exact, pila lui Karpen incalca cel de-al doilea principiu al termodinamicii si mai ales teoria lui W. Thomson care spune ca este imposibil ca o masinarie sa functioneze la infinit alimentandu-se singura.
Principiul al doilea al termodinamicii precizeaza conditiile in care are loc transformarea energiei termice in energie mecanica, referindu-se la caracterul calitativ si nu la cantitatile de energie schimbate. Acest principiu este o particularizare a principiului general al schimburilor de energie, conform caruia transformarile spontane de energie se realizeaza de la potentialul mai inalt spre cel mai scazut.
Insa pila lui Karpen nu este una obisnuita. Folosirea electrozilor din metale nobile a crescut timpul de functionare datorita eliminarii efectelor parazite ale reactiilor chimice care ar fi aparut in cazul utilizarii altor metale. In timp ce anumiti critici sustin ca incalca cel de-al doilea principiu al termodinamicii, altii afirma ca in realitate, pila nu contravine acestui principiu si nici principiului zero in formularea generalizata. Datorita materialelor din care este realizat este posibil ca durata de viata sa creasca considerabil, insa si costul realizarii este pe masura.
Exista si sustinatori care spun ca Vasilescu-Karpen nu a construit un perpetuum mobile, ci doar o pila care foloseste ca sursa de energie temperatura mediului ambiant. Pila lui Karpen ramane destul de controversata.
Alexandru Mironov relata in revista Stiinta si Tehnica ca dispozitivul avea „un electrod de aur, un altul de aur platinat, inchisi in doi cilindri de sticla, muiati in acid sulfuric pur si un mic motoras electric (de fapt, un fel de osciloscop) care imi arata ca pila functioneaza. Functiona atunci, deja, de 31-32 de ani, si, cu cilindrii de sticla umpluti cu H2SO4, va functiona in vecii vecilor. Iata ce mister avem noi langa parcul Libertatii, lasat mostenire de un oltean extraordinar, inginerul-fizician Nicolae Vasilescu-Karpen”.
Autor: Marius, www.descopera.org
Daca avem un asemenea mecanism care produce energie electrica non stop,de ce nu se pune in aplicare la scara mare pt a produce energie nepoluanta si ieftina ,ce fel de stat e asta care tine asemenea inventii ascunse, nefolosite,ce fel de stat e asta care da energie electrica la populatie prin 6 intermediari…!!!??
Ce fel de stat ? unul care nu stie sa faca altceva decat sa te fure !!!
oare cine controleaza sistemul de invatamint?…oricum nu sint romani si nici filoromani.
cum este posibil ca nici un manual de fizica pre si post-decembrist sa nu aminteasca de aceasta pila? (se pare ca nu-i pila din moment ce nu se consuma)
cum este posibil ca sa nu fi fost facuti pionieri la muzeul cu pricina in fata minunii?
cum este posibil ca nici macar la laboratoarele de la facultate sa nu fi avut proiect construierea uneia?
ceva-i putred in Danemarca!
in afara tarii nu se stie la nivel popular nimic…in schimb dai cu extraterestrii, dinozauri si alte baliverne ne-verificabile. un alt exemplu ar fi motorul Stirling nestudiat nici in liceu nici la faculatate nicaieri in lume si-i „vechi de cind lumea” si are eficienta aproape de cea a ciclului Carnot.
Nu stiu prea multe despre aceasta pila, mai mult decat am scris in articol. Insa eu cred ca nu e eficienta. Costul e ridicat (electrodul e din aur – tocmai aici e secretul). Pila alimenteaza un motoras prin impulsuri (nu in mod continuu), iar in pauza in care nu este alimentat pila se regenereaza. Nici macar nu e un motoras, e un voltmetru care indica doar 1 volt. Intregul mecanism (care nu e asa de mic) abia va putea alimenta un ceas electronic de mana. Si toate astea cand e mai simplu sa se foloseasca celule fotovoltaice mult mai mici si mult mai eficiente.
Pila e o reusita, un artificiu tehnic, insa doar atat. Asta daca chiar functioneaza precum se zice.
citez din articolul lui I golea ăla, din ziua, articol dispărut de pe net deja;
„Pila” a fost brevetata in 1922 …. Vasilescu Carpan sustine in aceasta lucrare ca pila inventata de el va furniza energie electrica la nesfarsit.
nu e vorba de un neica nimeni aici, e un profesor universitar, întemeietorul învătământului electrotehnic din românia interbelică … la acelasi nivel cu un spiru haret de exemplu … so pentru cei care nu știu cu ce se mănâncă un brevet/patent astea nu se dau pentru povești cu zâne si spiriduși CI PENTRU CHESTII REPRODUCTIBILE … un PATENT/BREVET e informație publică ca să poată fi reprodus/verificat fenomenul … a depus o lucrare care explică fenomenul …
întrebarea mea e ce număr are brevetul? unde îl putem găsi? citi? reproduce dispozitivul? lucrarea care explică funcționarea dispozitivului unde e? dacă au dispărut e dezolant și nu face decât să confirme teoria conspirației și existența ocultei mondiale care împiedică eliberarea civilizației umane de sub talpa grea a reptilienilor lui pavel coruț …
e nevoie de un nou prometeu să ne dea lumina cunoașterii sau de data asta ne luăm singuri soarta în mâini?
;-D
cf unui articol Ziua (probail la care va referiti) pila a fost scoasa din circuitul muzeal!!! la cererea politiei! pentru ca nu au dispozitiv de protectie adecvat. pare, la prima vedere, o initiativa buna daca si faceau ceva si minumea raminea expusa.
eu gasisem lunile trecute o lucrare in format PDF de la Politehnica Bucuresti; era in engelza si incerca o formulare matematica a pilei. desigur nimic despre cum a fost construita si nimic despre lucrarea originala dar cine stie poate au informatiile.
On intrebare elementara: exista o confirmare credibila, oficiala, ca aceasta pila functioneaza de atata timp? Ar fi interesant de stiut daca s-au facut ceva studii sa se determine daca electrodul sau electrolitul se modifica, sau daca se consuma. In final, chiar daca nu este un adevarat „perpetuum mobile”, viabilitatea comerciala a unui asemene generator de energie este determinata de costul materialelor consumate, raportata la valoare energiei generate.
Aveti cumva idee de unde se poate obtine o descriere/documentatie in legatura cu designul pilei?
http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Nicolae_Vasilescu-Karpen
citez:
„Biografie
În 1891 a obţinut diploma de inginer în construcţii al Şcolii naţionale de poduri şi şosele din Bucureşti, ca şef de promoţie, iar în 1900 diploma de inginer electrician al Şcolii superioare de electricitate din Paris. Doi ani mai târziu a devenit licenţiat al Facultăţii de ştiinţe din Paris, în specialităţile fizică, mecanică şi matematică. În 1904, la Universitatea Sorbona din Paris, şi-a susţinut cu succes doctoratul în ştiinţe, în faţa profesorilor Gabriel Lippmann, Henri Poincaré şi Henri Moissan, cu teza „Recherches sur l’effet magnétique des corps electrisés en mouvement”. În 1941 a primit titlul de doctor honoris causa al Politehnicii din Bucureşti.
Între 1891 şi 1894 a lucrat ca inginer la Ministerul lucrărilor publice. După absolvirea studiilor Şcolii superioare de electricitate din Paris, în 1901 a fost profesor de electrotehnică la Universitatea din Lille, Franţa. Între 1905 şi 1940, în calitate de profesor de electricitate si electrotermică, a predat la Şcoala naţională de poduri şi şosele din Bucureşti. În urma unui amplu studiu şi a unui proiect în acest sens, a obţinut aprobarea pentru transformarea Şcolii în Şcoală Politehnică. Timp de 20 de ani, de la înfiinţare şi până în 1940, Nicolae Vasilescu-Karpen a fost rector al acestei instituţii universitare. Între 1904 şi 1938 a fost membru al Consiliului Tehnic Superior, iar o perioadă a îndeplinit şi funcţia de director (1909-1919) sau preşedinte (1928-1936) al acestui consiliu. Între 1906 şi 1907 a fost şef al Diviziei tehnice a P.T.T..
Pe plan ştiinţific, a realizat o serie de cercetări originale în domeniile elasticităţii, aero-dinamicii, termodinamicii, atomisticii, teoriei cinetice, electrostaticii, electro-magnetismului, electricităţii, fizico-chimiei, pilelor electrice şi electrochimiei. Prima realizare în acest sens, care a dus la elaborarea tezei de doctorat, a fost studierea efectului magnetic al corpurilor electrizate în mişcare. Ca rezultat notabil al acestor studii, a reuşit să demonstreze faptul că mişcarea de translaţie a Pământului nu poate fi pusă în evidenţă prin măsurarea câmpului magnetic al corpurilor electrizate antrenate astfel în mişcare.
În domeniul electro-magnetic, a stabilit relaţiile dintre energiile câmpurilor magnetice şi electrice şi tensiunea şi repulsia liniilor de forţă ale acestor câmpuri. A determinat rolul electronilor în transmisia energiei electrice prin fire, precum şi existenţa electronilor liberi sau solvataţi în electroliţi. A studiat distribuţia liniilor de inducţie magnetică şi cauza reacţiei magnetice a indusului maşinilor dinamo. A conceput şi realizat practic pilele K, care îşi iau energia necesară funcţionării exclusiv din căldura mediului ambiant. A proiectat centrale electrice şi reţele de electrificare pentru oraşele Câmpina şi Constanţa.
Nicolae Vasilescu-Karpen a activat şi în domeniul telecomunicaţiilor. În 1909 a propus în premieră, într-o notă adresată Academiei de Ştiinţe din Paris, folosirea curenţilor purtători de înaltă frecvenţă pentru telefonia prin cablu la mare distanţă. Până în 1914 a fost una dintre cele mai avizate personalităţi ştiinţifice din lume în domeniul transmisiei multiplexată, la înaltă frecvenţă, a semnalelor prin cablu, oferind soluţii teoretice şi tehnologice competitive. În 1914 a construit postul T.F.F. de la Băneasa.
În domeniul construcţiilor, a realizat studii privind aderenţa fierului la beton în betonul armat, publicând rezultatele în 1915 şi în 1946. De asemenea, a studiat presiunea internă a lichidelor şi mecanismul presiunii osmotice.
În 1913 a fost preocupat în cercetare şi de mecanismul zborului păsărilor pe vânt variabil.”
repet din nou, Nicolae Vasilescu Karpen nu e un neica nimeni, era profesor universitar, a definit și dezvoltat timp de 20 de ani ca rector universitatea politehnica bucurești! ia pus bazele și a condus-o aproape toată perioada interbelică!
confirmare oficială nu e decât dacă ne asociem noi doi, luăm o bâtă mare și îi dăm la șuturi în fund și bastoane în cap la politrucul care conduce acum Muzeul National Tehnic “Dimitrie Leonida” până scoate pila din cutie și o pune la loc în vitrină … deocamdată e la cutie și dacă mișcă ceva acolo mișcă incognito, fără martori, pe întuneric … când vezi știri de genul ăsta îți vine să iei oamenii de pe stradă la pumni de supărare …
și după aia tot noi doi, cu bâta din dotare luăm la rând teveurile și dăi la șuturi în fund și bâte în cap la toți până scot manelele de pe sticlă și fac loc la senzaținala știre că un perpetuum mobile de speța II, că parcă ceva de genul ăsta e adică are o sursă externă de energie nefolosită până acum, există, e creeat de un român și mișcă de 50 de ani!
De pe alt sait http://www.energobiologie.ro/index.php/Energii/O-sursa-inepuizabila-de-energie-pila-Karpen.html
„Pila Karpen
In literatura de specialitate pila Karpen se intilneste (foarte rar) si sub denumirea de pila K sau pila VK. Aceasta pila, spun „specialistii”, este o pila de concentratie, in pofida faptului ca inventatorul a denumit-o „pila termoelectrica cu temperatura uniforma”. Si spre deosebire de ceea ce se numeste pila de concentratie ce are doua vase cu electrolit de concentratii diferite, pila Karpen este alcatuita din doua pile legate in serie. Acestea alimenteaza un motoras ce actioneaza un microintrerupator, astfel ca la jumatate de rotatie a rotorului circuitul este deschis si la cealalta jumatate este inchis. Astfel motorasul este alimentat in impulsuri cu factor de umplere ½, pe perioada a jumatate de rotatie, cealalta jumatate permitind pilei sa se regenereze, sa reincarce energia consumata. Si treaba asta o face de 60 de ani.
Concluzii
Pila Karpen nu se poate studia, nici macar nu poate se poate vedea.
Pila Karpen functioneaza folosind exclusiv energia termica a mediului ambiant, acesta fiind un seif sau un git.
Pila Karpen a fost catalogata ca pila de concentratie fie dintr-o intelegere gresita a fenomenului, fie din necunoastere,evident, fie in mod voit, dezinformativ pentru a nu putea fi reprodusa si utilizata pe scara larga. Se crede totusi ca este folosita, nedovedit insa, de agentii spatiale si in aplicatii militare.
Dezinformarea este completata cu extraordinar de slaba informare. Vechi articole au disparut, cele ramase contin informatii contradictorii, foarte multe gresite si se folosesc metode de „pierde-urma” cum ar fi rebotezarea inventatorului: astfel el poate fi gasit sub numele de Carpen sau chiar Carpan.
Locul unde se afla pila Karpen se banuieste a fi seiful muzeului, dar platina si argintul pot fi foarte bine si la gitul unei farmaciste sau a unei europarlamentare.
Nicolae Vasilescu – Karpen a descoperit ceva ce nu trebuie stiut. In „Annales de l’Academie Roumaine” din 1944 el scrie articolul „Nouvelle théorie des piles électriques. Rôle des électrons. Piles contre¬disant le second principe de la thérmo¬dynamique” (Noua teorie a pilelor electrice. Rolul electronilor. Pile ce contrazic principiul al II-lea al termodinamicii). Oare de ce ne este atit de greu sa ne dezbaram de conceptii invechite, de preconceptii indoctrinate, de blocaje mentale, de buchia manualului tiparit in prima editie in 1956 ? Dupa Newton a urmat Einstein, dar putini sunt cei ce stiu asta.
Si o ultima concluzie: Rominia este singurul mediu ostil dezvoltarii inteligentei rominesti.”
Credeti ca daca se inventeaza un lucru incredibil, o sa se faca public???? Cred ca visati. Stati linistiti ca exista perpetuum mobilae si motoare de super super eficiente, dar nu are nimeni interes ca oamenii sa stie despre lucrurile astea. Cine ar mai cumpara benzina? Cine ar mai cumpara baterii? La asta nu va ganditi? Politicienii, oamenii de afaceri, generalii din diferite tari cunosc lucrurile astea si se folosesc mai ales in armate.
Voi stiati ca exista o masinarie de provocat cutremure???? Probabil ca NU. Culmea e ca e oficial adica exista brevet, se cunoaste cate ceva despre principiul de functionare, dar nimeni nu stie unde este dupa ce a fost cumparata de armata americana.
cum sa faci bani din piatra seaca? sau cum sa controlezi populatia?
teoria precum ca petrolul vine din putrezirea dinozaurilor (alt domeniu cu picioarele in aer) este puerila. exista si teoria abiotica a originii petrolului, teorie imbratisata de oameni celebrii in domeniile lor:
– Louis Joseph Gay-Lussac
– Marcellin Berthelot
– Dimitri Mendeleev
– Kudryavtsev (autorul teoriei moderne a originii abiotice), si altii.
in citeva cuvinte: petrolul vine din magma si doar trebuie sa sti cum sa-l scoti si sa-l exploatezi altfel este practic inepuizabil….
http://www.gasresources.net/index.htm
…si acum sa ne imaginam ca pietrele ar avea ceva utilizare energetica. cineva le stringe, chiar si de pe marginea drumului, si le vinde la pret…face si tot posibilul ca nimeni altul sa nu mai poata stringe (legi, monopol etc). cam asa si cu petrolul…cine le da dreptul marilor petroliere sa exploateze ceva ce este dat de natura indestulator si sa controleze pretul si productia?
cam la fel si la curentul hidro-electric; ce merit au cei ce-o vind ca ploua si este gravitatie?
florin a scris:
„Voi stiati ca exista o masinarie de provocat cutremure???? Probabil ca NU. Culmea e ca e oficial adica exista brevet, se cunoaste cate ceva despre principiul de functionare, dar nimeni nu stie unde este dupa ce a fost cumparata de armata americana.”
pina la proba contrarie nu cred ca exista asa ceva….dupa cum nici bomba si energia nucleara nu exista.
Candva in anul 1970,am citit un articol mai lung despre „PILA lui N.V.Karpen. Nu spunea nimic nici despre Nr. de brevet 16.824 din 1922.,depus la Paris la Muzeul Tehnici Nationale, nici nu scria despre „DREPTUL de AUTOR”. Degeaba am trimis scrisosre la redactia ziarului ,dupa inundatiile din 14 Mai 1970 toata lumea era preocupat cu recostructia”EPOCI DE AUR”,si nu mi-a mai raspuns nimeni.Acum dupa moartea unui prieten de al meu am gasit un articol sumar despre pila lui N.V.Karpen. Oare unde as gasi descrierea constructiei baeriilor K1,K2,K3, pentru reconstructie si chiar experimentare a lor pentru dezvoltare.Nu ar fii problema nici electrozi,daca ar da randament.
Daca cunoaste cineva cum se poate ajunje la documente de peste 100 de ani, anuntati si pe mine .Kiss_Vasile @ Yahoo.de.
La modul serios, incearca la Paris, direct la Muzeu; vad ca stii numarul de brevet si anul depunerii, cred ca este suficient. Motivezi ca pregatesti o licenta ceva, asta ca sa-i sensibilizezi, si poate obtii un raspuns favorabil. Incearca pentru ca nu ai ce pierde!
Vezi linkurile externe din josul paginii de Wiki
http://en.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Vasilescu-Karpen
Aici ai o imagine a pilei
http://www.electrica.ro/content.asp?id=519
Aparent ai detalii mai multe in paginile acestui topic
http://forum.computergames.ro/93-stiinta/101547-perpetuum-mobile/page-6.html
http://www.elforum.ro/viewtopic.php?f=74&t=51683&start=15
BUNA TUTUROR. Perpetuum mobile exista permanent. Universul e un perpetuum, pentru ca materia mereu e in miscare. Cele doua mari forte (+) si (-), alb si negru, lumina si intuneric, plus infinit, minus infinit. Universul functioneaza ca 2 clepsidre in forma de cruce ca 4 virtejuri sau 4 pilnii totul in forma de sfera, in cotinua expansiune, si miniexpansiune. Ce e sus e si jos, mini si macrocosmosul. Toata lumea e condusa dupa teoria lui Platon (platon, care si-a inveninat profesorul, pe Socrate, si n-a continuat scoala lui Socrate, ci o scoala ,scoala platon sau falsa democratie): O minciuna, spusa. la nesfirsit, se termina prin a fi crezuta. Asa e si cu banii. Ne fac sclavi. Banul trebui sa fie unitate de masura ca metru sau kg. dar banul e marfa si se vinde, deci o inselatorie. Nu putem sa fim datori la nimeni, niciodata. LEGILE trebui sa fie legi nu minciuni sau inselatorii. SINGURILE legi adevarate sint cele ale naturii. Natura nu minte niciodata. CU respect. M.C.
Sunt foarte impresionat de inventia acestui geniu roman, Multi savanti cunoscuti( Da Vinci, Villard,Aristotel,Arhimede) au incercat sa construiasca un perpetuum mobile si spre deosebire de N.V.Karpen nu au reusit. RESPECT N.V.KARPEN
Nu e un perpetuum mobile, asa ceva nu poate exista. Poate din acest motiv se tine ascunsa, ar disparea tot misterul 🙂
Perpetuum mobile exista.CINE POATE SA-MI RASPUNDA DACA EXISTA UN DISPOZITIV CARE IN MOMENTUL DE FATA CAND SCRIU POATE PRODUCE ENERGIE ELECTRICA DE CEL PUTIN 3 ANI FARA SA CONSUME NIMIC?FARA SA PRODUCA S-AU SA CEDEZE CALDURA,FARA SA PRIMEASCA S-AU SA CEDEZE LUCRU MECANIC DIN AFARA,SA FIE ECOLOGIC 100%,SA NU PREZINTE PERICOL DE INCENDIU S-AU EXPLOZIE,SA NU PREZINTE PERICOL DE INFECTARE RADIOACTIVA,SA NU AIBA PIESE IN MISCARE,SA NU FACA ZGOMOT,SA PRODUCA IN SPATII RESTANSE CANTITATI MARI DE ENERGIE ELECTRICA(-EX,INTR-O SUPRAFATA 1500m2 se produca cca.1200MWAT/AN),SA NU FOLOSEASCA FORTA VANTULUI,FORTA APEI,CALDURA SOARELUI SI LUMINA ZILEI,SA NU FOLOSEASCA COMBUSTIBILI LICHI SI SOLIZI,SA NU FOLOSEASCA GENERATOARE ELECTRICE S-AU MOTOGENERATOARE CU ARDERE INTERNA ??????.VA RASPUND TOT EU EXISTA PENTRU CA EU SANT IN POSESIA UNEI INVENTII IN PRCEDURA DE CERERE DE BREVET DE INVENTIE CE A FOST APROBATA SI PUBLICATA IN MONITORUL OFICIAL LA CAPITOLUL BREVETE DE INVENTIE-LUNA IANUARIE 2012-COLOANA DIN STANGA PAG.-50.ARE TITLUL.:INSTALATIE ELECTRICA DE CURENT CONTINUU PE BAZA DE MODULI ELECTROLITICI CELULARI,CU ELECTROZI DE CUPRU-ZINC,INTR-UN ELECTROLIT DE NaCl+H2O.Experienta este facuta in baza unui modul artizanal executat si care functioneaza din data de 01-iunie-2009 care reuseste sa aprinda un bec de 12Vcc-220mA,inf,pe DiscutiEcoo si altele pe WWW Ecosapiens.ro s-au forumul wwwSoftpedia.roMultumesc.IONEL .
M.C., alb si negru, lumina si intuneric, frig si caldura….. astea nu sunt opuse. Ca sa il citez pe Einstein: „Frigul nu e opusul caldurii, ci absenta ei”. El facea referire la existenta divinitatii.. cum ca raul este absenta binelui, dar aici nu conteaza contextul. Insasi universul nu are un ciclu cunoscut. Eventual tot hidrogenul va disparea si laolalta cu departarea galaxiilor si alte fenomene, se va produce un scenariu de moarte al universului. Poate ca are un ciclu, dar acela este necunoscut inca. Pana la urma.. energia data de stele la randul ei poate fi transformata in materie, cum spune teoria big bangului ca la inceput a fost doar energie. Vorba ramane: nimic nu se consuma, totul se transforma
Si totusi, un minim simt practic (ca sa nu sune pretentios, simt al fizicii sau al masurii), pune pe primele doua locuri urmatoarele doua fapte incontestabile:
1) genereaza doar 1Volt
2) pilele de marimea unui alambic de tuica.
Daca impartim la marimea unei baterii actuale ce genereaza 1Volt (jumatate de unghie) ne da un raport de peste 100.000 la 1 – care probabil ca se reflecta si-n raportul de pret. Daca durata de functioare a unei baterii actuale de 1Volt e de 1 an jumate, inmultim factorul de multiplicare de mai sus si rezulta ca e foarte probabil ca pila sa functioneze peste 150.000 de ani, daca ar fi la fel de eficienta ca o baterie de 1Volt de pe piatza. Daca peste acest interval de timp va mai fi inca in functiune va trebui sa ne intrebam cum e posibil, dar avand in vedere ca pila foloseste jumatate de timp pentru consum, jumatate pentru incarcare (partiala evident, fiindca nu exista perpetuum mobile), acest interval de timp ar trebui inmultit cu un factor proportional cu procentul de reincarcare atunci cand se inverseaza polaritatea, fata de cat a consumat. De exemplu, daca ar tine 300.000 de ani, inseamna un factor de inmultire 2, adica s-a reincarcat cu jumatate din cat a consumat, adica un randament de 50%… Deci pana la perpetuum mobile (chiar si de gradul 3, nu 2, ca 1 e imposibil o stiu si copiii mici) e cale extrem de lunga. E adevarat ca principiul e folosit electronic la anumite incarcatoare de baterii, sau in circuite capacitoare care speculeaza modul de folosire a consumatorului – faptul ca nu consuma tot timpul, si durata de functionare e mult prelungita, dar ca si principiu al fizicii nu contine nimic nou, ci doar ca punere in practica, e mai eficienta in combinatie cu un circuit electronic care sa simuleze switch-ul lui Karpen, la fel, cu aplicabilitate redusa, fiindca necesita o baterie mai mare decat voltajul propriuzis folosit, si capacitoare mari: imaginativa un ceas de mana de 5cm cu o baterie de 1V de 4cm si capacitoare de 2cm, dar cu durata de functionare de 30 ani in loc de un an jumate si marimea bateriei de 5mm. Desi aplicat microelectronic, probabil ca principiul ar putea folosit astfel incat sa aiba si aplicabilitate practica, daca nu cumva a fost deja simulat „pe tacute” in microcircuite – ca tranzistorii de odinioara, cu micro-injectii de Siliciu si Germaniu.
Mariana Panait – nota 10+. Intamplator fara sa stiu e pila lui Karpen sau de ce vrea Ionel Dragos sa breveteze m-am jucat si eu acum 7-8 ani cu o pila Cu, Zn si apa de la retea…recent am reluat experimentele si am constatat si eu ce a constatat Karpen mai de mult si Ionel astazi ca daca „storci” toata energia odata dintr-o celula nu faci mare afacere, insa daca iei exact optimul deja e alta socoteala. Apoi am ajuns la concluzia ca daca pui cateva milioane de microcelule, cativa microni electrodul cu cateva molecule de apa si condensatori intercalati fiecare incarcati de cate o celula si care sa se descarce dupa o secventa controlata de un microcalculator, se poate obtine o „baterie” inteligenta care ar functiona 1000 de ani fara greturi….dar…colac peste pupeze ea mai genereaza si hidrogen….care la puteri mari de ordinul MW ar putea fi recuperat pentru a produce mai multa energie, tot curata….adica am avea un ciclu combinat. Pana una alta s-ar putea sa ma inham la un proiect de cativa W care sa alimenteze o LFC. Chiar daca poate costa 400 ron bucata, unii or fi dispusi sa aiba asa ceva prin curte si sa lumineze cat or trai, sau cat timp au LFC-ul intact.
Buna FGR,te rog trimite-mi niste date de contact la marcel@seneco-energy.ro daca crezi ca putem dezvolta ideea!!!
Multumesc.
Ma intereseaza sa investesc in ideea ta FGR
lexapp@yahoo.com
interesant,insa prea putina energie–o instalatie mai mare pentru un mic habitat!…DA.
Salutare,
suna foarte interesant ce spui tu FGR. As dori sa cumpar si eu o astfel de baterie daca o va fi creata. Daca e nevoie pot participa si eu la proiect cu aport dpdv „electronica aplicata”
Alaturi de multe marturii antice (piramidele si interpretarea lor, statuile din Insula Pastelui, ramasite tehnice si astronomice Maya, bateriile egiptene, bilele din Peru -cred -, descoperiri botanice, schelete uriase – si in Romania- , geniul Michelagelo, da Vinci, Tesla…si etc., etc.) geniul romanesc isi etaleaza personalitatea.
Acestea fac parte din: cunoaste/te pe tine insuti…
E necesar o mai incisiva prezentare in paralel cu religiile, in contrapartida cu scandalurile politice pe care le dezauvez, homosexualitatea, adevarata istorie a lumii si a omenirii, in paralel cu adevarul OZN sau aspecte paranormale de neinteles din lume sau din Romania despre limbajul delfinilor ori inteligenta porcinelor sau ale corbilor-ciorilor s.a.m.d. …
Avem foame de adevar si de cunostinte ce nu ne sunt accesibile zilnic.
FGR trebuie ajutat cu ori ce se poate.Este o idee pentru cei care vin.
FGR ai dreptate,totul se rezuma la a nu stoarce acea sau acele pile.Dupa mai mult de 6luni de functionare nu se observa vreun semn de oboseala sau consumare a anodului sau catodului.Continua…
IONEL PARDOS tu chiar vrei sa brevetezi ceva ce eu am invatat la scoala???????si folosesc de mult ???apa si sarea folosesc si eu de ………. 15 ani ,doar la electrozi este o mica diferenta, eu utilizez aluminiu nu zinc
ps . in mod cert este deja brevetat
Ai avansat cu proiectul bateriei? Ai reusit sa faci un prototip comercial? De unde esti? Ai nevoie de ajutor? M-ar interesa sa ma implic in acest proiect.
Am inventat pila de combustie Aluminiu-Oxigen,un auto electric face 800 km cu un rezervor de 50 litri de hipoclorit de sodiu.Caut investitori.
Dumitru Bucuresteanu c.bucure@gmail.com
Am inventat pila termica ce transf.caldura reziduala dintr-un motor termic in energie electrica.
Dumitru Bucuresteanu c.bucure@gmail.com
Pentru Aries,
Proiectul este mult mai avansat,lucrez la un prototip de 11o volt,150 amperi,sint din P.Neamt,plecat in Italia din 2000,am nevoie de ajutor,caut partener
Dumitru Bucuresteanu oo403482831343
O celula aluminiu-cupru alimentata cu hipoclorit de sodiu ce produce 2,2 V si 6 A nu va intereseaza ?
Multiplicata de 100 de ori sint peste 50 de kw.Un auto electric cu un rezervor de 50 L poate parcurge peste 800 km
Dumitru Bucuresteanu c.bucure@gmail.com