Primele animale in spatiu

Articole asemănătoare

racheta-v2SUA – 1947

In 1947 SUA lanseaza o racheta V2 modificata, la bordul careia au urcat cateva musculite. Acestea au devenit primele organisme vii care au ajuns in spatiu (ignorand bacteriile care probabil au fost lansate accidental in misiunile precedente). Scopul rachetei nu a fost sa orbiteze Pamantul, obiectivul principal fiind studiul radiatiei si cum aceasta poate afecta organismele vii. Musculitele au fost gasite in viata dupa parasutarea capsulei inapoi pe Pamant. Tocmai fusese facut primul pas catre explorarea spatiului de catre om.

In anii 50, americanii au efectuat mai multe zboruri cu soareci la bord, primul dintre ele avand loc la 31 august 1950.

SUA – Racheta V2 – 18 iunie 1948. Prima maimuta… astronaut

In perioada 1948 – 1960 au avut loc mai multe lansari ce au avut la bord primate ale caror semne vitale au fost monitorizate de pe Pamant.

Americanii de la Air Force Aeromedical Laboratory au fost primii care au incercat sa trimita o maimuta in spatiu. In dimineata zilei de 18 iunie 1948, maimuta Albert – de unde provine si numele proiectului – a fost inchisa intr-o capsula, plasata in varful unei rachete V-2.

Din pacate, proiectul a fost lovit inca de la inceput de o serie intreaga de esecuri operationale. Aparatul ce detecta miscarile respiratorii ale maimutei a esuat inainte de lansare, ceea ce arata eronat, ca murise datorita dificultatilor de respirare. Chiar si sistemul de recuperare n-a functionat corespunzator. Chiar daca Albert ar fi supravietuit experimentului, ar fi murit oricum in urma impactului.

Aparatul ce inregistra activitatea fiziologica a maimutei a fost recuperat, insa a aratat ca nu a existat activitate pe toata durata zborului – ceea ce inseamna ca fie murise inainte de lansare, fie nu doar mecanismul care detecta respiratia, ci si aparatul electrocardiografic incetase sa functioneze.

Zborul a durat aproximativ 6 minute si a atins altitudinea de 62 kilometri. Albert a devenit primul mamifer astronaut din istorie.

SUA – Racheta V2 – 14 iunie 1949 – Prima maimuta care a ajuns in spatiu

Americanii nu s-au dat batuti, astfel, Albert al II a devenit primul mamifer care a ajuns in spatiu, pe 14 iunie 1949. A trecut de linia Karman (aflata la 100 Km), linia recunoscuta international ca fiind granita dintre atmosfera Pamantului si spatiul cosmic. Racheta a ajuns la o altitudine de 134 kilometri. Din pricina parasutei, la intoarcere, capsula s-a zdrobit de pamant. Datele inregistrate de aparatele ce monitorizau activitatea respiratorie si cardiologica au aratat ca Albert a supravietuit pana in momentul impactului.

Albert al treilea si Albert al patrulea au incheiat aceste experimente. Cele patru maimute-astronaut au pierit pentru progresul stiintei. Proiectul “Albert” nu a fost popularizat de guvern si a fost oarecum tinut secret.

Maimutelor le-au fost administrate anastezice si au fost studiate prin numerosi senzori si camere de filmat. Experimentele au fost necesare pentru a preveni pierderi umane in viitoarele misiuni cu echipaj uman ce urmau sa aiba loc in urmatorii ani. Insa a fost nevoie de 10 ani pana sa reuseasca sa trimita maimute in spatiu si sa le aduca inapoi tefere pe Pamant.

Bibliografie:

http://en.wikipedia.org/wiki/Monkeys_in_space

http://history.nasa.gov/afspbio/part1.htm

Articole recente

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări