Racheta V-2 – 3 octombrie 1942
Prima incercare de a trimite un obiect realizat de om in spatiu, a apartinut unor ingineri din Germania in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. In 3 octombrie 1942, racheta V2 a fost primul obiect realizat de om care a ajuns in termosfera, la o altitudine de 85-90 km.
Racheta V2, sub numele tehnic Aggregat-4, a fost o racheta dezvoltata la inceputul celui De-al Doilea Razboi Mondial in Germania. A fost primul artefact realizat de om ce a ajuns in spatiu si precursorul tuturor rachetelor moderne.
Pana in septembrie 1944 Germania a lansat peste 3000 de rachete V2 impotriva inamicilor, atacurile provocand 7250 de morti.
Realizarea rachetei
Spre sfarsitul anului 1920, Wernher von Braun a facut rost de o copie a cartii lui Hermann Oberth, “Die Rakete zu den Planetenräumen” (racheta in spatiul interplanetar). Incepand cu 1930, fiind student la Universitatea Tehnica din Berlin, l-a asistat pe Oberth la testele rachetelor propulsate cu combustibil lichid. Atunci cand Partidul Nazist a venit la putere, Von Braun lucra la doctoratul sau. A lucrat pentru capitanul de artilerie Walter Dornberger, iar teza, constructia, teoriile si solutiile experimentale ale lui Von Braun au ramas strict secrete pana in anii 60. La sfarsitul anului 1934, a reusit sa lanseze cu succes doua rachete care au atins altitudinea de 2,2 si respectiv 3,5 kilometri.
In acea perioada, germanii erau interesati de cercetarile fizicianului american Robert H. Goddard. Inainte de 1939, fizicienii germani il contactau pe Goddard ocazional cu intrebari tehnice. Von Braun a folosit planuri din diverse jurnale de-ale lui Goddard, incluzandu-le in constructia seriei de rachete Aggregat.
Dupa succesul celor doua serii de rachete, in vara anului 1936, Wernher von Braun si Walter Riedelbegan s-au gandit sa realizeze o serie noua de rachete V3, mult mai mari. Datorita instabilitatii aerodimaice a rachetelor, proiectul A-4 a fost amanat pana in 1938. Punctele cheie care au jucat un rol important in succesul acestei rachete au fost aerodinamicitatea si ghidarea giroscopica. La acea vreme, Adolf Hitler nu era multumit de rachetele V-2 punand la indoiala eficienta lor datorita costurilor mari de fabricare. Insa Hitler nu a oprit construirea lor, ba din contra, a autorizat construirea mai multor rachete, fiind impresionat de entuziasmul constructorilor dar si de necesitatea de a avea o “arma minune” care sa mentina moralul armatei. Intre 1944 si 1945 au fost construite 5200 de rachete.
SUA – 10 mai 1946 – primele experimente stiintifice
Dupa razboi, SUA a folosit cercetatorii germani si rachetele lor in diverse programe militare si de cercetare. Primul experiment stiintific realizat a fost asupra razelor cosmice, pe 10 mai 1946. Lansarea rachetei V2 modificata de catre SUA folosita in acest experiment, a fost un prim pas catre primele misiuni spatiale cu echipaj uman ce urmau sa devina realitate 15 ani mai tarziu.
SUA – Racheta V2 – 1946. Primele imagini ale Terrei realizate din spatiu
Racheta V2 a fost prima racheta balistica construita vreodata. Prima lansare a avut loc in 1942, fiind folosita in scopuri ofensive intre septembrie 1944 si martie 1945. Pe perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, nazistii au lansat rachete V-2 catre tinte urbane majore precum Londra si Anvers, folosind lansatoare mobile.
In 24 octombrie 1946, Statele Unite ale Americii, folosind racheta V2, au efectuat diferite experimente stiintifice asupra razelor cosmice si au reusit sa surprinda pentru prima data, Pamantul vazut din spatiu. Desi, rachetele au fost folosite in cel De-al Doilea Razboi Mondial, SUA a reusit sa imbunatateasca capabilitatile lor si sa le foloseasca in scopul stiintei.
inca nu sunt robot ,am bifat