Siitii, ritualul Matam

Articole asemănătoare

ritualul-matamDupa moartea profetului Mohammed (632 e.n.) a inceput o noua perioada zbuciumata, o perioada importanta in istoria islamului. Comunitatea islamica a fost tensionata la desemnarea primului calif, fapt ce avea sa divizeze islamistii in khargiti, siiti si sunniti.
Siismul a aparut in perioada ultimului khalif rasudun (656-661 e.n.), var si ginere al Profetului, insa este posibil sa dateze din vremea lui Muhammed.

Fatima a fost fiica profetului Muhammed care i-a daruit lui Ali doi fii, Hasan si Hussein. Dupa asasinarea lui Ali, siitii din Kufa l-au dorit pe Hasan la putere, insa acesta a renuntat la califat. Hassan a fost ucis la Medina in anul 670 (unele surse indica anul 680).

siiti-ritualAstazi, milioane de musulmani siiti din intreaga lume comemoreaza Ashura, adica martiriul imamului Hussein.
Potrivit traditiei, la sfarsitul bataliei de la Kerbala, infrant, imamul Hussein a fost decapitat, iar trupul i-a fost mutilat de soldatii califului Yazid ca pedeapsa pentru ca refuzase sa depuna juramant de credinta invingatorului.
De aceea, flagelarile simbolizeaza remuscarea credinciosilor pentru ca n-au reusit sa-l salveze pe Imam. In fiecare an pe 10 octombrie este zi de doliu pentru siiti.

Urmasii lui Ali erau cunoscuti ca Siiti. Acestia si-au format doctrina infailibilitatii, lipsei pacatului si a dreptului divin de autoritate al descendentilor lui Ali, pe care ii numeau imami. Ultimul imam a disparut in anul 880, insa siitii inca mai asteapta reintoarcerea acestuia, moment in care cred ca se va face dreptate pe pamant.

ritualul-matamAutomutilare pentru credinta

Sta in firea umana sa comemoram fapte importante ale stramosilor si ale liderilor religiosi, sau sa retraim suferinte ale acestora. Unele culturi practica acest lucru in mod simbolic, altele si fizic, implicand ritualuri in care adeptii trec prin suferintele unui lider religios.

Credinciosii aduc in fiecare an un omagiu ultimului imam siit, Hussein. Acesta a fost nepotul profetului Mahomed, ucis in anul 670 de sunniti. Celebrarea este marcata de scene de autoflagelare.
Omagiul este adus prin ritualul Matam, unde adeptii isi lovesc pieptul cu pumnii, tinand intre degete lame rupte in doua. Ritualul este simbolic dar si fizic, participantii ramanand cu cicatrici serioase.
Desi in alte culturi asemenea ritualuri ar fi interzise, sau cel putin ar fi extrem de controversate, siitii isi duc si copiii sa participe la omagiu. Indiferent de varsta, cei mici accepta cu mandrie si curaj destinul ce le-a fost dat. Ritualurile pot parea traumatizante, insa acestia sustin ca ii pregatesc pentru a transcede moartea, pentru a depasi mai usor suferinta fizica si pentru a readuce in constiinta oamenilor sentimentul de regret.

Pe langa lame, sciitii mai folosesc si lanturi, cutite, sau alte obiecte taioase cu ajutorul carora se manifesta, retraind in fiecare an suferinta prin care a trecut Hussein. In acest mod, adeptii isi arata dragostea pentru Hussein, dar si remuscarea pentru ca nu au reusit sa-l salveze.

Siitii si Sunitii

In cardul islamismului se disting doua ramuri principale. Una este ramura sunita, iar cea de-a doua este ramura siita. Musulmanii suniti constituie marea majoritate in comunitatea lumii islamice. Termenul „sunna” inseamna „calea” si se refera la exemplul profetului Mahomed. Siitii urmeaza o cale alternativa, iar credintele in ce priveste succesiunea lui Mahomed difera.
Sunitii cred ca Mahomed a intentionat ca musulmanii sa aleaga un calif care sa conduca teocratia, iar siitii cred ca acesta l-a ales pe cumnatul sau, Ali, ca succesor al sau, si ca numai urmasii lui Ali si ai sotiei sale, Fatima, au dreptul sa guverneze comunitatea musulmana.
De aici si lupta dintre cele doua comunitati. In anul 2007, 29 de siiti au fost tinta unui macel. Au decedat in urma exploziei unei masini-capcane in orasul Bagdad. In anul 2006 peste 16.000 de oameni au murit in capitala irakiana, potrivit unui raport al ONU.

Articole recente

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări