Suntem singuri in Univers?

Articole asemănătoare

suntem-singuri-in-universPoate ca extraterestrii nu comunica cu noi prin cercuri in lanuri de grau, nu rapesc oameni pentru a-i studia si nu apar cu farfuriile zburatoare pentru a aparea in ziare, dar lasand glumele la o parte, care sunt sansele sa existe viata inteligenta in Univers?

In Univers, exista aproximativ 200 de miliarde de galaxii. Fiecare galaxie poate contine de la 10 milioane (galaxiile pitice) pana la un bilion (galaxiile gigante) sau chiar mai multe stele, orbitand in jurul unui centru de gravitatie comun.

Majoritatea galaxiilor contin un numar mare de sisteme stelare, de clustere stelare si multe tipuri variate de nebuloase.

Dimensiunea galaxiilor cat si distanta dintre ele este foarte greu de imaginat. Lumina ar avea nevoie de sute de mii de ani lumina pentru a strabate o galaxie, iar distanta intre doua galaxii este de milioane de ani lumina. Unele galaxii cuprind in structura lor si alte galaxii mai mici, numite galaxii satelit. Avand in vedere aceste numere astronomice, este foarte posibil sa existe viata inteligenta si pe alte planete.

Punctul albastru

Pana acum, nu exista nicio dovada ca extraterestrii au vizitat mica noastra planeta. Obstacolele unei civilizatii extraterestre pentru a ne intalni sunt foarte multe si mai mari decat un guvern de pe o mica planeta care ascunde „dovezile”.

In primul rand, distanta e o mare problema. Chiar si cea mai apropiata stea de noi (exceptand Soarele) se afla la o distanta de 4,37 ani lumina, adica 37 de mii de miliarde de kilometri. Daca luminii Soarelui ii sunt necesare 8 minute pentru a ajunge pe Pamant, lumina altor stele din Univers ar ajunge in milioane de ani. Ceea ce inseamna ca exista sansa ca acele stele sa nici nu mai existe macar in momentul cand le privim.

Presupunand ca pe o planeta ce orbiteaza in jurul unei astfel de stele exista o civilizatie foarte avansata – asa cum facem de obicei – chiar si daca ar calatori cu viteza luminii, distanta tot ar fi un impediment. Chiar daca maine un echipaj al unei civilizatii extraterestre ar pleca spre Pamant, pana vor ajunge, specia umana nu va mai exista.

Radiatia

Presupundand ca distanta nu ar fi o problema, radiata cosmica reprezinta un alt obstacol. Cel putin pentru noi, asta reprezinta un obstacol care ne impiedica sa exploram (nu prin intermediul robotilor) planeta Marte. Ufologistii cred ca nu ar fi un impediment si ca datorita tehnologiei lor avansate ar fi construit un scut pentru nava care sa-i protejeze.

Cum ne-ar putea gasi?

Daca o singura civilizatie extraterestra ar fi cu mult mai avansata ca noi iar „fereastra” de viata a planetei lor ar fi suficient de mare incat sa aiba timp sa-si dezvolte o astfel de tehnologie, ce sanse ar avea sa ne gaseasca intr-un Univers atat de mare?

SETI, institutia care cauta semnale extraterestre inca n-a descoperit nimic. Sansele sunt foarte mici datorita tehnologiei si a fondurilor limitate, dar si datorita faptului ca nu stim nici ceea ce cautam exact. Exista „zvonuri” ca extraterestrii ar fi depasit obstacolele distantei, timpului, radiatiei etc, si ar fi ajuns pe Pamant. Dupa atatea eforturi, ei ar pleca inapoi spre planeta lor, lasand doar urme in lanurile de grau si cateva poze sau filme ca dovezi pentru pamanteni. S-ar strecura oare extraterestrii in gradina din spate pentru a face asta? Daca o asemenea civilizatie ar ajunge pe Pamant, probabil nu s-ar furisa, la fel cum nici noi nu am face-o. O asemenea intalnire ar fi poate cel mai important eveniment din istoria intregii civilizatiei umane si probabil si a lor.

Exista oare o posibilitate sa existe viata si pe alte planete? Din punct de vedere stiintific, se poate aproxima probabilitatea prin ecuatia lui Drake.

Ecuatia lui Drake

Ecuatia lui Drake este utilizata pentru a estima numarul potential de civilizatii extraterestre din galaxia noastra. Este folosita in exobiologie si in proiectele de cautare a inteligentei extraterestre (SETI) si a fost conceputa de Frank Drake in 1961. Cititi mai multe aici.

Desi este mai mult o speculatie, aproximarea ne arata ca ar exista 10 civilizatii capabile sa comunice cu noi.

In anul 2008, Voyager a fost al treilea obiect realizat de om care a reusit sa iasa din sistemul nostru solar si sa patrunda in spatiul interstelar. Pioneers 10 si 11, lansate in 1972 si 1973 au transportat informatii identificand timpul si locul originii lor pentru a putea fi gasite de alte civilizatii in viitor. Voyager 1 si 2 a reprezentat un fel de capsula a timpului, cu scopul de a arata povestea noastra si altor civilizatii extraterestre, continand imagini, muzica, ganduri dar si sentimente. Poate ca nu vor fi descoperite niciodata, sau poate vor fi descoperite prea tarziu pentru noi. Continutul inregistrarilor a fost ales de Carl Sagan si asociatii sai, continand 116 imagini si o varietate de sunete din natura. Au fost adaugate selectii muzicale din diverse culturi, salutari in 15 limbi si mesaje rostite de Jimmy Carter. Colectia de imagini a cuprins atat ecuatii matematice cat si unitati de masura, sistemul solar si planetele sale, ADN-ul uman, anatomia umana si modul de reproducere. S-au inclus imagini cuprinzand diverse specii de animale, insecte, peisaje sau arhitecturi. Unele imagini contin indicatii despre compozitia chimica si toate unitatile de masura folosite in imagini sunt definite folosind referinte fizice care sunt foarte probabil, aceleasi oriunde in univers.

Civilizatia umana a depus toate eforturile pentru a contacta alte civilizatii extraterestre. Chiar si asa, datorita distantei foarte mari, sansele ca o astfel de civilizatie sa ne contacteze in timpul potrivit, in locul potrivit, cu o interpretare corecta a datelor trimise, cu o tehnologie suficient de avansata si cu posibilitatea de a calatori pana la noi sa ne intalneasca sunt foarte mici.

Ultima frontiera

Primul contact cu o civilizatie extraterestra ar fi fara indoiala, cel mai important eveniment din istoria umanitatii. Undele radio emise in spatiu inca de la prima difuzare a emisiunilor TV sau radio ar putea fi ascultate undeva, candva, departe in Univers. In prezent, incercam sa cautam modalitati de a ne depasi pe noi insine, motivate de minunile ce inspira miturile si legendele umanitatii, precum „Cerurile” sau Valhalla.

Articole recente

Comentarii

 1. Per total e un articol bun, dar fraza aceasta: „Chiar daca maine un echipaj al unei civilizatii extraterestre ar pleca spre Pamant, pana vor ajunge, specia umana nu va mai exista.” este prea subiectiva.

 2. Pentru noi aceste distante spatiale masurate in ani lumina abia daca le intelegem in acest moment al evolutiei noastre . Am „deschis ” ochii doar de citeva decenii iar acest lucru vis-a-vis de evenimente care se petrec in sute de ani lumina la distante asemanatoare ,ma fac sa cred ca suntem doar la stadiul de speculatie spre empiric….

 3.    Extraterestri nu foloses pentru comunicare, unde hertziene (electromagnetice0,  Foarte credibil ca ei comunica la viteze de: C  ori un milion, sau mai mari. A ma contrazice, ar insemna ca stii totul despre univers.

 4. niciodata nu vom putea patrunde in totalitate cunostinta totala asupra universului …
  poate doar atunci cand vom trai vesnic …
  exista un creator .. si acest lucru este extraordinar…

 5. Exercitiu de logica:

  1. Omul este mult mai tinar decit universul, deci desigur si mult mai putin complex si evoluat decit universul
  2. Universul nu este complex, ci dimpotriva, ESTE MULT MAI COMPLEX DECIT NOI NI-L PUTEM IMAGINA
  Concluzie:
  TOT ceea ce omul isi poate imagina, este posibil sa fie cuprins in complexitatea universului.

 6. Asta nu inseamna ca Universul e complex la infinit.

  Iar, citez, „TOT ceea ce omul isi poate imagina, este posibil sa fie cuprins in complexitatea universului.” face trimiterea la universurile alternative.
  Eu imi imaginez un univers in care e alt univers,citez, MULT MAI COMPLEX DECIT NOI NI-L PUTEM IMAGINAConcluzie:TOT ceea ce omul isi poate imagina, este posibil sa fie cuprins in complexitatea universului.”

  Chiar si unul in care ii dau suturi in fund lui Dumnezeu.

 7. viata este un accident. daca suntem singuri sau nu nu are importanta. totul a pornit din nimic. cum, nu putem intelege. ca dumnezeu ar exista….sa admitem…..sa admitem ca el a creeat totul…dar interesant este ce a fost inainte de aparitia creeatorului….
  acest articol , marius are mult bun simt in ce spune dar il asigur ca in afara de acest miracol care veste planeta noastra nu mi exista nici macar un microb. ….si din pacate acesta superba bijuterie a univrsului va disprea…iar despre noi ce sa mai zucem…ne stingem in cea mai cumplita pedeapsa a naturi:batranetea.

 8. Dar de ce nu se vor cunoscute lucrurile pe care le-au gasit in ultimii 100 de ani pe Pamant si totusi doresc ei sa stabileasca comunicare cu alte civilizatii extra….terestre ? Fantezia si imaginatia oamenilor ce nu au nimic de ascuns este alimentata de mici descoperiri stiintifice, de progrese si mult trambitate realizari in tehnologie, medicina etc. Si totusi sunt trecute sub tacere dovezi referitoare la civilizatii ce au existat pe Terra.
  Interesele financiare , politice si strategice sunt cu mult mai importante decat adevarul !
  Suntem urmasii unor civilizatii au lasat constructii , obiecte , cunostiinte pe care cercetatorii de azi inca nu isi explica cum le-au realizat !
  Civilizatiile evoluate care au lasat dovezi inca nesterse inca , care sunt studiate in secret de zeci de ani , fara ca multimea avida de cunoastere sa afle ca sunt nenumarate lucruri mult mai interesate pe Terra , intr-o suta de de ani ai mai multe sanse sunt sa descoperi ceva sub pamant decat in spatiul infinit.

 9. Atunci cind abordati probleme de stiinta, univers (fizica); -va rog sa va debarasati de: dogme, credinte, fantasme. Puneti in cap, va rog, cit mai multa ratiune, gindire profunda.

 10. BRAVO neluuuu/ multa lume comenteaza doar din imaginatie ,fara macar sa aiba cunostintele elementare ale universului

 11. gindind logic ,prin anumite reactii chimice la anumite temperaturi se poate realiza viata si poate evolua intr-un anumit mediu ,asa ca uitati ca nu va facut nu stiu cine dupa chipul si asemanarea sa, cind noi asa zisa specia umana ,sintem mai prosti in etapa de a supravietui decit dinozaurii ,care au evoluat dintr-o specie in alta milioane de ani,avind in vedere ca si acele fiinte au evoluat din nanobacterie, bacterie, formata pe pamint sau venita din univers ,daca s-ar inventa in zilele noastre cum sa mergi prin spatiu mai repede ca acum ,poate orice om nu mai crede ca moise a despartit marea in doua sa treaca toti fraierii care stau cu capul in biblie ,

 12. Eu stiu un lucru daca exista cuvintu extraterestru  atunci exista pentru ca Dumnezeu nea facut pe noi toti prin Cuvint si luna si stelele si soarele”si a mai spus ceva a zis sa se faca ziua sa facut a zis sa se faca noapte sa facut” numai Dumnezeu stie tot ce se intampla si numai Dumnezeu daca ar vrea sa ne dea atata intelepciune incat sa ajungem acolo 

 13. @mihai du-te putin mai incolo…tu nu ai ce cauta pe un site cu asemenea continut stiintific…Felicitari pentru Post

 14. virta universului cca.16,5 miliarde.ani- virsta pamintului cca.4,5 miliarde ani.-homo sapiens 50 mii ani?
  intrebari:-
  -la cit se estimeaza durata de viata a unei specii inteligente dezvoltata tehnologic( 100 mii ani )?
  -pe o planeta cu conditii de viata de virsta universului( de 4 ori cea a pamintului) oare de cite ori a fost reluat ciclul vietii si oare sub ce forme?(identice sau radical diferite)
  -de ce credem ca trebuie sa fim contemporani cu alte civilizatii cind este posibil ca acestea sa fi disparut de mult sau sa fie in formare in diverse stadii.
  -cred ca numai datorita limitari tehnologice si a intelectului din acest moment suntem singuri si vom ramine asa foarte ,foarte mult timp 
  -dupa umila mea parere toate civilizatiile dezvoltate se autodistrug pina la urma , prin limitare demografica,cresterea duratei de viata a individului,cumoastere si evolutie.

 15. Unde sunt ei de ce nu ne cauta ,suntem noi nai la inceputul explorari spatiului, si multe alte intrebari pe care ni le punem dar nu vrem sa aflam raspunsul si daca il avem nu vrem sa credem ca e real.Ei sunt sunt chiar aproape de noi ,universul e plin de fiinte ca noi dar cu o dezvoltare diferita ,Dar sa stiti toti cred in Dumnezeu ca sunt fiinte razboinice sau pasnice toti cred in puterea creatiei .Noi ca fiinte nu cautam pacea sufleteasca si dezvoltarea armonioasa ca sa stapanim o parte din infinitul univer si de aceia nu cautam sa comunicam cum ar trebui ,noi cautam frecvente dar cei ce sunt cu sute de generati in fata noastra nu mai comunica in acest mod . Ca un final noi suntem ei sunt si Dumnezeu e creatorul ,inceputul e sfarsitul si sfarsitul e un nou inceput.

 16. Bai fratilor ce cautati cu concepte vechi si antice , ale unor oameni ce stiau ca pamantul are doar 6000 ani si ca e centrul universului??? mergeti ma la biserica cand vi se face rau nu la doctor !! terminati ma o data cu concepte de a le Babei Dochia , de zei Dumnezei etc. Universul si viata in sine e asta !!!!!!!!!!!!!! nu e nevoie de forta supranaturala , sa ti aline tie amaratule frica ca esti muritor si esti o fiinta ca oricare alta !!!!!!!!!!! treziti va si lasati aberatii in care amestecati o carte banala aberanta Biblia cu dovezi clare stiintifice !!! mergeti naibii in padure si traiti doar si pentru ala care va apara si face totul , lasati oameni de stiinta si internetul in pace !!! buimacilor !!! ce credeti in balivernele, crimele ,aberatiile unei carti asa zis sfinte !!

 17. john doe cum poti spune ca biblia e banala.mie scarba de voi si saitul vostru de cacat.imi pare rau ca imi pun mintea cu cretini ca voi

 18. Asa Teo!
  Nu te lasa!
  Trebuie sa incepi de undeva. Intai iti este scarba de site-ul asta de cacat, maine o sa iti fie scarba de Biblia aia de cacat. Dar trebuie sa iti zic ca gustul de cacat pe care il simti e de la igiena bucala proasta. Orice dentist stie ca dupa ce pupi mana cu care popa se sterge la fund, e obligatoriu sa te speli pe dinti.

 19. anonimule eu nu sunt ortodox ca tine.ai dreptate site ul nu i de cacat dar eu sunt gay si imi este teama sa recunosc asta fata de familie, prieteni si mai ales fata de Isus.
  Eu cred ca si Isus a fost gay, altfel nu ar fi zis sa ne iubim aproapele.

 20. Imi pare bine sa aud ca exista si crestini gay care il iubesc la propriu pe Isus.
  De la inghitirea trupului sau si sorbirea sangelui pana la o relatie barbat-barbat bazata pe iubire, era doar o aruncatura de bat.
  Sa ai mare grija si sa nu pacatuiesti totusi. Este ok sa fii gay si sa saruti alti barbati, dar sa nu fii gay cu prezervativ.
  Isus nu a folosit niciodata. Tot asa cum nu a folosit nici pasta de dinti, sapunul sau hartia igienica,

 21. afara pe stada numai cacati de caini iar pe saituri cacati de oameni ca tine.esti prea dobitoc sa mai pierd timpul cu un frustat ca tine.se pare ca esti unul din acei baietei care se dau mari pe net iar in realitate sunt niste fraieri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări