Zirconiul a devenit rapid materialul de electie pentru realizarea coroanelor dentare in stomatologie. Acest material este utilizat pentru realizarea coroanelor dentare, puntilor dentare, dar si in implantologie. Acest lucru se datoreaza calitatilor inegalabile ale acestui material : estetica, biocompatibilitate si rezistenta.
Precizia lucrarii din zirconiu este garantata de realizarea structurii interne de catre computer prin taierea dintr-un bloc solid de oxid de zirconiu. Datorita adapatarii extrem de precise a coroanelor de zirconiu, ele pot fi cimentate cu materiale biocompatibile care nu produc iritatii pulpare.
Tehnologia sofisticata utilizata pentru realizarea lucrarilor din zirconiu, precum si faptul ca zirconiul de calitate este scump, fac ca pretul unei coroane de acest tip sa fie ridicat. Zirconiul este un material de calitate obtinut printr-un proces tehnologic complex, iar calitatile sale justifica pe deplin pretul ridicat.
Zirconiul are o transluciditate similara cu cea a dintilor naturali, ceea ce sporeste efectul estetic. Datorita absentei suportului metalic, lumina este reflectata de o coroana de zirconiu la fel ca la un dinte natural.
Astfel, zirconiul are cel mai bun efect din punct de vedere estetic, ceea ce este foarte important daca noile coroane sunt localizate la nivelul dintilor frontali si mai ales daca ele se vor invecina cu dintii naturali.
O alta calitate majora a zirconiului este absenta coroziunii. Astfel, reactiile gingivale cum ar fi lizereul (dunga cenusie) din jurul marginii coroanelor metalo-ceramice nu mai apar. De asemenea lipseste gustul metalic atat de deranjant.
Riscul de alergie in cazul zirconiului este nul. Nu exista pacienti alergici la acest material, este biocompatibil si bioinert.
Oxidul de zirconiu este un material foarte rezistent utilizat de exemplu in medicina generala pentru proteze de sold.
Rezistenta deosebita la presiune il face capabil sa suporte solicitarile masticatorii si uzura zilnica fara a se fractura.
De asemenea coroanele de zirconiu sunt mai usoare decat cele pe suport metalic, deci acomodarea cu noile lucrari protetice se realizeaza mult mai repede. Acest lucru este foarte important in special in cazul puntilor dentare cu multe elemente.
Zirconiul este considerat cel mai biocompatibil material pentru restaurarile protetice si este supranumit “materialul mileniul III”.
Dental Design Timisoara
Dr. Andreea Milos – 0722 19 20 18
Dr. Bogdan Fondrea – 0723 74 54 37