Bonobo – ruda apropiata a omului

Articole asemănătoare

bonoboDe cand cercetatorii au secventiat pentru prima data genomul unui cimpanzeu, in anul 2005, am stiut ca impartim 99% din ADN cu acestia. Insa cimpanzeii nu sunt singurele rude apropiate ale noastre.

Pana de curand se stia ca cimpanzeii (Pan troglodytes) reprezinta specia cea mai apropiata noua din punct de vedere genetic, asta pana cand o echipa internationala de cercetatori au secventiat genomul unui bonobo (Pan paniscus). S-a descoperit ca acesta impartaseste acelasi procent din ADN-ul sau cu noi, precum cimpanzeii. De asemenea, echipa a descoperit diferentele intre cele 3 specii – diferente care explica de ce bonobo si cimpanzeii nu arata si nu se comporta la fel ca noi, desi impartasim 99% din ADN.

In urma secventierii ADN-ului celor doua specii de maimute s-a descoperit ca acestea sunt foarte similare din punct de vedere genetic, desi cele doua populatii s-au despartit in Africa acum 1 milion de ani, probabil dupa formarea raului Congo, separand cele doua populatii. Astazi, maimutele bonobo se gasesc in salbaticie doar in Republica Democrata Congo.

Cercetatorii de la Institutul Max Planck au descoperit ca 98,7% din genele prezente la bonobo se regasesc si in ADN-ul uman si 99,6 din genele unui cimpanzeu se regasesc la bonobo. Aproximativ 1,6% din ADN-ul nostru este gasit si la bonobo, dar nu este gasit la cimpanzei. Diferentele sugereaza ca o populatie de maimute destul de mare si diversificata a dat nastere oamenilor, cimpanzeilor si a bonoboului.

bonobo3Odata ce stramosul oamenilor s-a despartit de stramosul cimpanzeilor acum peste 4 milioane de ani, stramosul comun al maimutei bonobo si al cimpanzeilor a pastrat o diversitate pana ce populatia lor s-a separat in doua grupuri in urma cu 1 milion de ani.

Maimuta bonobo este vazuta ca ruda mai pasnica a cimpanzeului. Cele doua primate arata similar, dar isi rezolva conflictele in mod diferit. In timp ce cimpanzeii isi rezolva conflictele batandu-se, maimutele bonobo prefera sa le rezolve prin sex (de unde si expresia “make love, not war”). Activitatile sexuale isi fac aparitia in situatiile de conciliere a conflictelor, in exprimarea afectiunii, ca expresie recunoscuta a statutului social, ca rezolvare a starilor de excitatie sau in scopul reducerii stresului. Activitatile sexuale se manifesta in aproape toate combinatiile dintre parteneri si printr-o varietate de pozitii. Acesta este un factor determinant pentru explicarea nivelurilor scazute de agresiune observate la bonobo in comparatie cu cimpanzeul sau alte maimute.

bonobo4O alta trasatura a maimutelor bonobo este ca sunt mult mai generoase cand vine vorba de mancare.

Bonobo, impreuna cu cimpanzeul obisnuit, este cea mai apropiata specie extanta de om. Deoarece niciuna dintre cele doua specii ale genului pan nu este buna inotatoare, este posibil ca formarea raului Congo sa fi dus la speciatia bonoboului. Bonobo traieste la sudul fluviului si astfel au fost separati de cimpanzei, in timp ce acestia din urma traiesc pe malul nordic.

bonobo6Maimutele bonobo sunt atat terestre cat si arboricole. Locomotia terestra este caracterizata de mersul patruped. Mersul biped a fost inregistrat in mai putin de 1% in salbaticie in timp ce in captivitate pana aproape de 19%. Aceste caracteristici fizice si postura verticala dau bonoboului un aspect mai asemanator cu cel al oamenilor decat cu cel al cimpanzeului. Bonobo are de asemenea caracteristici faciale extrem de individualizate asemenea oamenilor, o caracteristica adoptata pentru recunoasterea faciala in interactiunea sociala.

Nu exista date concrete privind numarul populatiei de bonobo, insa se estimeaza ca mai sunt in viata circa 30.000 – 50.000 de indivizi. Specia este listata ca fiind pe cale de disparitie pe lista rosie a IUCN si este amenintata prin distrugerea habitatului.

Bibliografie:

http://www.sciencemag.org/news/2012/06/bonobos-join-chimps-closest-human-relatives
http://www.livescience.com/20940-unraveling-bonobo-genome-secrets.html

Articole recente

Articolul precedentAducerea siliciului la viata
Articolul următorMateria si antimateria

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări