Campanie de informare despre vaccinarea COVID-19

Articole asemănătoare

Această campanie este lansată în vederea informării corecte cu privire la vaccin și campania națională de vaccinare, precum și în sprijinul încurajării vaccinării.

Pentru informații actualizate despre campania națională de vaccinare accesați platforma ROVACCINARE.

Un aspect cheie este finanțarea – pentru realizarea vaccinurilor împotriva COVID-19 s-a contribuit din fonduri publice cât și private, eliminând astfel problema financiară cu care se confruntă dezvoltatorii de vaccinuri. Mai mult, cererea și urgența n-a fost niciodată atât de mare, iar suportul financiar a fost pe măsură.

Un alt factor care a contribuit la realizarea vaccinului în mai puțin de 1 an este tehnologia bazată pe ARN mesager. Deși vaccinul Pfizer / BioNTech este primul vaccin bazat pe ARNm care a fost aprobat pentru utilizare asupra oamenilor, tehnologia de producere este în curs de cercetare și dezvoltare de 2 decenii.

Un alt avantaj care a dus la dezvoltarea rapidă a vaccinului este datorat numărului mare de dezvoltatori. Zeci de vaccinuri produse de diferite companii au fost dezvoltate și testate în paralel. Unii au folosit ținte diferite, alții au folosit tehnologii diferite – și având acest nivel de diversitate și saturație a dus la rezultate rapide într-un timp foarte scurt. Dacă un vaccin nu a trecut de testele clinice, au existat altele care au putut veni din urmă și astfel nu s-a pierdut timp pentru a relua totul de la capăt.

Articolul complet îl puteți citi aici: Cum a fost realizat vaccinul atât de repede?

Substanța activă este de tip ARN mesager monocatenar cu capăt 5’, produs prin utilizarea unei transcripții in vitro acelulare, de la modele de ADN corespunzătoare, cu codificarea proteinei S (spike) virale a SARS-CoV-2. Vaccinul mai conține lipide, săruri și sucroză.

Lista detaliată a substanțelor conținute de vaccin o găsiți aici: Ce substanțe conține vaccinul Pfizer-BioNtech?

Substanța activă a vaccinului Pfizer / BioNTech este de tip ARN mesager. Aceasta este o moleculă foarte fragilă și nu poate rezista mult timp în afara unei celule înainte să înceapă să se dezintegreze.

Vaccinul trebuie păstrat la temperaturi cuprinse între -90° C și -60° C. După decongelare, vaccinul trebuie diluat și utilizat imediat. Datele privind stabilitatea în timpul utilizării au demonstrat că, după ce a fost scos din congelator, vaccinul nediluat poate fi păstrat înainte de utilizare timp de până la 5 zile, la temperaturi de 2-8 grade Celsius, sau timp de până la 2 ore, la temperatură de până la 30 grade Celsius.

După diluare, vaccinul trebuie păstrat la temperaturi de 2 până la 30° C și utilizat în decurs de 6 ore. Dacă nu este depozitat corespunzător, ARNm-ul va fi distrus iar vaccinul nu va mai avea efect.

Mai multe detalii puteți citi în articolul complet: De ce vaccinul trebuie păstrat la temperaturi așa de scăzute?

Reacțiile alergice moderate sunt foarte rare. Reacțiile nu se datorează ARNm-ului în sine, ci unor lipide care înconjoară și protejează ARNm-ul. Atât vaccinurile Pfizer / BioNTech cât și Moderna conțin o lipidă numită polietilenglicol (ALC-0159). Această lipidă nu a fost folosită până acum într-un vaccin, însă e gasită în multe medicamente, unele care au declanșat anafilaxia.

Vaccinul este contraindicat persoanelor care știu deja că au alergie la una din componentele sale. Persoanele care au o reacție alergică severă la administrarea primei doze de vaccin nu trebuie să primească a doua doză.

Au fost observate și alte reacții ușoare precum durere la locul vaccinării, dureri de cap, frisoane, oboseală și febră. Efectele secundare apar de obicei în primele trei zile după vaccinare și dispar după aproximativ două zile.

Aceste efecte secundare sunt incomparabil nesemnificative în comparație cu infectarea cu SARS-CoV-2 precum și a urmării acestei infectări.

Articolul pe larg, îl puteți citi aici: Vaccinul NU produce efecte secundare grave!

ARN-ul mesager se găsește în toate celulele vii și este practic precum o fotocopie temporară a unor porțiuni de ADN. Aceste bucăți de cod acționează ca niște intermediari chimici între ADN-ul din cromozomii noștri și mașina celulară numită ribozom care produce proteinele de care avem nevoie pentru a funcționa.

Odată ce proteina este produsă, ARNm-ul este degradat. La oameni, procesul este întotdeauna același, din ADN este realizat ARNm-ul și eliberat în citoplasmă, apoi ARNm-ul este citit de ribozomi (cu ajutorul ARNt – acid ribonucleic de transfer) pentru a crea proteina necesară. Procesul invers nu este posibil deoarece celulele noastre nu au un asemenea mecanism.

Mai multe detalii puteți citi aici: Vaccinul NU modifică ADN-ul uman!

În urma trial-urilor, a rezultat că vaccinul BNT162b2 este eficient într-un procent de 95% în prevenirea Covid-19 cu o eficiență similară la toate subgrupurile definite în funcție de vârstă, sex, rasă, etnie și indicele de masă corporală.

Mai multe puteți citi aici: Cât este de eficient vaccinul Pfizer / BioNTech?

Vaccinul este eficient chiar dacă virusul a produs mutații?

Studiul realizat de BioNTech și publicat pe 19 ianuarie 2021 arată că mutațiile variantei din UK (B.1.1.7) nu fac vaccinul mai ineficient. Cel puțin, momentan, nu se știe pe viitor ce alte mutații se vor produce.

Raportul publicat de Imperial College arată că două mutații sunt de tip deleție, și anume, a doi aminoacizi numiți H69 și V70, o mutație N501Y, identificată într-o variantă sud-africană numită 501.V2 și mutația P681H. Cele două din urmă fac ca virusul să fie mai contagios.

Mai multe despre mutații și eficiența vaccinului aici: Vaccinul este eficient chiar dacă virusul a produs mutații?

Purtarea măștilor și distanțarea socială ajută să reduci șansele de a fi expus la virus, dar aceste măsuri nu sunt suficiente. Vaccinarea va fi un instrument important pentru a ajuta la stoparea pandemiei.

Infectarea cu SARS-CoV-2 poate oferi o protecție temporară naturală, însă poate avea urmări pe termen lung.

Spre deosebire de imunizarea naturală, prin vaccinare, vaccinul va pregăti sistemul imunitar pentru a lupta împotriva virusului, fără a fi expus riscului infectării sau chiar a decesului. COVID-19 nu este o simplă gripă!

Oprirea pandemiei necesită utilizarea tuturor instrumentelor pe care le avem la dispoziție, iar vaccinul este unul dintre acestea.

Articole recente

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări