Imaginează-ți că pătrunzi într-un mediu extraterestru, în adâncul oceanului, unde întâmpini o creatură cu o înfățișare înfiorătoare. Tocmai ai întâlnit Phronima, o creatură marină ce probabil a inspirat monștrii din seriile Alien. Din fericire nu prezintă un pericol deoarece măsoară nu mai mult de 2,5 centimetri.
Phronima face parte din familia Phronimidae. O creatură ce seamănă destul de mult cu celebrii xenomorfi din seriile „Alien”, create de H. Giger. Se găsește în toate oceanele lumii, cu excepția regiunilor polare. Deși s-au găsit și la suprafață, Phronima trăiește în zona pelagică, care se întinde de la 2.000 m până la cele mai mari adâncimi, la temperaturi ce se apropie de 0°C.
Phronima are un corp transparent pentru a o face mai puțin vizibilă pentru prădători. Deși phronima nu se naște din pieptul altor vietăți precum în filmul „Alien”, exista câteva asemănări. În adâncurile oceanelor trăiesc multe nevertebrate gelatinoase și semitransparente, precum sifonoforele sau meduzele, ce pot apărea individual sau în lanțuri uriașe. Femelele Phronima atacă aceste creaturi vulnerabile și le transformă în gazde. Apoi se folosește de gură și de gheare pentru a îndepărta interiorul, realizând un fel de cilindru, pentru a pătrunde ca să-și depună ouăle. Femelele apoi propulsează aceste „butoaie” prin apă, pe măsură ce larvele se dezvoltă.
Această simbioză ridică o întrebare: este Phronima un parazit sau un parazitoid? A omorât nevertebrata înainte de a o transforma în gazdă, sau era deja moartă? Recent s-a descoperit că nevertebratele folosite drept gazdă erau încă vii atunci când au fost găsite, ceea ce înseamnă că Phronima ar trebui considerată o specie parazitoid, deoarece gazda într-un final moare.
Spre deosebire de majoritatea crustaceelor, femelele au mare grijă de descendenții lor. Ele depun ouăle, le protejează și le hrănesc. Phronima, la rândul său, reprezintă o legătură importantă în lanțul trofic și este o pradă pentru unele specii de pești.
Bibliografie:
https://theconversation.com
https://www.britannica.com
https://bie.ala.org.au
Foto: Alexander Semenov https://ro.pinterest.com