Astăzi Descopera.org împlinește 10 ani! Astăzi s-a încheiat și concursul nostru, „Descoperă Universul”. Mulțumim sponsorilor noștri Astroshop și Librarie.net pentru premiile oferite și tuturor participanților!
Câștigătorii concursului nostru sunt:
Premiul 1: Gheorghe Herdean
Un telescop Omegon AC 70/700 AZ-2
Premiul 2: Nicoleta Ghinda
– Cosmos
– Un palid punct albastru. Viziune asupra viitorului omenirii in spatiu
– Miliarde si miliarde: ganduri despre viata si moarte in pragul mileniului
Premiul 3: Nicole Gabriela Gircoveanu
„Bun venit in Univers”, Neil deGrasse Tyson.
Descopera.org a apărut în anul 2008, într-o perioadă în care site-urile de popularizare a științei erau practic inexistente în România.
Ne vedem de viața noastră de zi cu zi neînțelegând aproape nimic despre lumea în care trăim. Dacă ne uităm spre cer, vedem o întindere albastră, dar foarte puțini se gândesc la ce anume dă această culoare sau care este mecanismul care generează lumina ce face viața posibilă pe Pământ.
Privim organismele vii și natura ca fiind creații ale unor zei, fără să conștientizăm complexitatea lor în detaliu, fără să înțelegem cum am evoluat și care sunt mecanismele care ne-au transformat ireversibil. De multe ori, doar copiii manifestă curiozitate și pun întrebări importante…
Descopera.org este unul dintre primele site-uri din România dedicat popularizării științei și de 10 ani scriem articole pentru toate vârstele, inclusiv pentru elevi. Pentru a ne asigura viitorul trebuie să investim în educație și să îndrumăm cu atenție intrarea în viață a generației următoare.
Înțelegerea lumii fizice înseamnă să descoperi legile care guvernează materia, iar cea mai bună modalitate de a trezi interesul unui copil pentru știință, este sa-l duci într-un loc unde să poată descoperi singur. Numai atunci apare acea schimbare în gândire și comportament, cunoscută sub numele de “învățare”. Dacă ești părinte, atunci un cadou precum un telescop, un microscop, o carte sau un kit electronic i-ar putea schimba viața celui mic.
Știința este peste tot. Autobuzul sau mașina cu care mergem la școală sau la lucru este rezultatul multor domenii ale științei și tehnologiei. Drumurile, luminile și alte infrastructuri sunt proiectate de ingineri. Calculatoarele, telefoanele mobile sunt miracole ale științei moderne.
Dacă privim pe fereastră, copacii transforma lumina Soarelui în energie și creează oxigenul de care avem nevoie pentru a supraviețui. Fie ca este „natural” sau realizat de om, fiecare aspect al vieții este plin de știință – începând cu modul cum funcționează corpul uman până la televizorul din sufragerie.
Iar pentru cei mici, știința este doar o extindere a lumii lor. Nu trebuie să îi învățăm cum să se schimbe, să descopere și să exploreze, deoarece ei fac asta în mod natural. Ne naștem exploratori, suntem curioși din fire. Însă nici cei mari nu trebuie să piardă această curiozitate, iar aici este nevoie de tine.
Trebuie sa educăm în mod constant publicul cu privire la ceea ce este și ce nu este știința și cum este aceasta utilă. Responsabilitatea este răspândită în multe industrii și profesii. Pentru viitorul nostru ca națiune – și mai departe, ca omenire – mass-media, oamenii de știință, profesori și mulți alții trebuie să devină toți ambasadori ai științei. Pentru că educația nu se termină o dată cu școala. Progresul științelor de bază până la științele aplicate, tehnologie sau medicină, depind de un public informat. Acest lucru se datorează și faptului că, în cele din urmă, publicul controlează politicile care permit științei moderne să progreseze. Ceea ce o persoană nu înțelege, tinde să o respingă. Trebuie să angajăm publicul în provocările secolului nostru și să-i captivăm imaginația și dorința de cunoaștere.
Descopera.org – plăcerea de a cunoaște.
10 ani?
Astept centenarul 🙂