Trimite un articol

Înainte de a începe să scrieți articolul, vă rugăm să ne contactați folosind formularul din pagina de contact și să specificați subiectul articolului despre care doriți să scrieți.

Câteva cuvinte despre noi

Descopera.org este o organizație neguvernamentală, având ca scop popularizarea științei și realizarea de proiecte educaționale și științifice.

  • Popularizarea științei

Unul din principalele scopuri ale site-ului nostru este cel de popularizare a științei. Deși unele articole sunt destul de tehnice, în general încercăm să traducem știința pentru a fi pe înțelesul tuturor, folosind analogii sau prin descrierea proceselor într-un limbaj mai puțin tehnic, acolo unde este posibil.

Descopera.org este un pod ce leagă literatura științifică de public, iar scopul este de a traduce metodele și exactitatea științei, dar în același timp utilizând un limbaj mai accesibil. Aici trebuie depusă o mare atenție deoarece o prea multă simplificare poate avea efecte negative.

  • Anti-pseudoștiință

Avem o categorie dedicată special pseudoștiințelor, așadar puteți oricând să abordați unul din numeroasele credințe false. Folosiți știința ca pe un distrugător de mituri.

Atribuire

Puteți trimite articole spre publicare, dar dacă doriți să deveniți colegul nostru, contactați-ne. Ca editor, veți avea multe avantaje. Suntem în căutare de voluntari pentru popularizarea științei.

Cum ajungeți să publicați un articol pe descopera.org?

Ca editor nou, veți trece printr-un proces rapid de îmbarcare. În calitate de editor, vă veți decide propria cadență. De exemplu, puteți publica 2-3 articole pe săptămâna, sau un articol pe lună.

Pentru a deveni editor, este nevoie în prealabil să ne trimiteți un articol de probă precum și câteva cuvinte despre dumneavoastră.

Cum trebuie să fie scris un articol?

Calitatea articolelor și corectitudinea lor din punct de vedere științific este crucială în acceptarea acestora pentru publicare. Așadar, vă rugăm să citiți cu atenție acest mic ghid.

Articolul trebuie să fie scris corect gramatical și cu diacritice.

Articolul trebuie să fie original, să nu fie copiat de pe alte site-uri, cărți sau alte surse de informare.

Titlul articolului

Titlul articolului trebuie să exprime cât mai clar și corect conceptul la care se referă articolul.

Folosiți imagini pentru a explica conceptele mai dificile. Contactați-ne dacă nu aveți cunoștințe de editare digitală și aveți nevoie de realizarea unei imagini.

Organizare

Articolul trebuie să înceapă cu o definiție sau o descriere clară a subiectului pregătind cititorul să-și facă o idee generală asupra temei articolului.

Articolul trebuie împărțit în secțiuni (subtitluri) care organizează conținutul într-o formă logică.

Conținut

Corectitudinea informațiilor este esențială. Principalele caracteristici ale site-ului Descopera.org sunt seriozitatea și corectitudinea. Prin urmare, se impune folosirea unor surse credibile de informații și verificarea lor din cât mai multe alte surse / autori.

Articolele trebuie să fie corecte și precise în exprimare. Deși probabil ați învățat că nu este bine să utilizați de 2 ori același cuvânt într-o propoziție, uneori este mai important ca exprimarea să fie precisă.

Citiți de mai multe ori articolul și verificați dacă există greșeli de tipar sau greșeli gramaticale.

Nu folosiți abrevieri și acronime în introducere. Atunci unde sunt folosite acronime în conținut, asigurați-vă că explicați într-o paranteză ce înseamnă respectivul acronim.

O parte importantă în procesul de scriere a unui articol este re-scrierea. Dacă un paragraf nu este suficient de clar sau formularea nu este potrivită, rescrieți-l.

Documentarea articolului

Chiar dacă subiectul articolului vă este foarte familiar, este recomandat să aveți la îndemâna câteva surse de încredere de informare precum enciclopedii, lucrări de specialitate etc.

Materialele folosite în documentarea articolului se vor indica la final în secțiunea “Bibliografie”. Dacă documentarea a fost făcută online, se vor menționa site-urile respective. Trebuie cerută aprobarea autorilor pentru orice text preluat sau tradus.

Condițiile de acceptare a articolelor

Articolul trebuie sa fie original, să fie scris cu diacritice și să nu fie copiat de pe alte siteuri, cărți, sau alte surse de informare.

Articolul trebuie sa aibă cel puțin 500 cuvinte (ideal ar fi peste 1000).

Pentru alte întrebări, nu ezitați să ne contactați.