Cum ne va influența tehnologia 5G viața?

Articole asemănătoare

În ultima perioadă apar din ce în ce mai multe speculații legate de apariția 5G, următoarea generație de tehnologie de rețea mobilă cu viteze de cel puțin 10 ori mai mari decât rețelele 4G de astăzi.

În câteva locații de pe glob au fost făcute lansări parțiale pentru a crea oportunități fără precedent pentru inovație, cum ar fi inteligența artificială, fabricarea avansată sau asistența medicală de la distanță.

Între timp însă, cea mai mare parte a speculațiilor din domeniul afacerilor, comerțului și a presei s-a concentrat pe beneficiile potențiale ale rețelei 5G pentru consumatori. Acest accent pe bunurile și serviciile de consum pare să fie eronat deoarece este foarte puțin probabil ca cererea consumatorului  să justifice costurile uriașe ale construirii unui astfel de sistem.

Acest lucru se datorează faptului că viteza și capacitatea 5G este atât de mare încât va depăși cu mult capacitățile majorității dispozitivelor de consum la care este conectat. De exemplu televizorul 5G de generație viitoare va putea furniza mult mai mulți pixeli decât televizoarele HD sau chiar cele 4K din ziua de astăzi. Prețul pentru un display de ultimă generație va fi destul de mare deși nivelurile de definiție ale acestuia vor depăși acuitatea vizuală a majorității oamenilor, astfel că nu mulți vor găsi motive suficiente pentru a face un upgrade. Este ca și cum ne-am cumpăra un sistem audio care poate reproduce sunete de pana la 100 000 Hz, iar capacitatea noastră auditivă ne permite un maxim de 12 000 Hz.

Ceva similar s-ar putea întâmpla în lumea telefoanelor mobile, unde diverși producători se afla în curs de introducere a propriilor unități 5G. Folosind tehnologia actuala 4G este nevoie de câteva minute pentru a descărca un lungmetraj, dar cu 5G timpul ar fi redus la doar câteva secunde.

Deși diferența percepută de utilizator ar putea să nu fie atât de convingătoare, singura modalitate prin care rețelele de astăzi se pot adapta la cantitățile masive de date mobile este prin adoptarea unor sisteme de transfer mai rapide și mai eficiente.

Acestea fiind spuse, rețeaua 5G reprezintă încă o oportunitate uriașă pentru diferite organizații guvernamentale și industriale. Multe dintre ele implică dispozitive digitale conectate, denumite “internetul lucrurilor” (IoT). Unul dintre liderii tehnologiei 5G prevede 18 miliarde de dispozitive conectate la IoT până în anul 2022.

Impactul 5G asupra IoT este de așteptat să rezulte din viteza extrem de mare, reducerea costurilor și capacitatea sistemului de a capta cantități uriașe de date prin intermediul unor senzori sau a altor dispozitive conectate. Turbinele cu jet, turbinele eoline, locomotivele, căile ferate sau utilajele grele pot fi conectate la aceste sisteme IoT pentru obținerea unor rezultate mult mai rapide și mai eficiente.

Care sunt zonele unde impactul va fi mare în urma lansării tehnologiei 5G?

Sănătate – Spitalele nu numai că vor diagnostica, ci vor efectua operații și alte proceduri de la distanță.

Mediul înconjurător – Dispozitivele conectate vor transforma datele privind condițiile meteorologice, sănătatea plantelor, sănătatea culturilor, umiditatea, nivelurile minerale și chimice, prezența dăunătorilor și altele afectând direct alocarea forței de muncă, gestionarea costurilor și reducerea deșeurilor.

Clădiri inteligente – Controlul automat al fiecărui sistem de construcții, inclusiv instalațiile de climatizare, iluminatul, focul, securitatea, energia și utilizarea apei prin combinarea datelor de la mai multe structuri și sisteme vor depinde și ele de rețeaua 5G.

Orașe inteligente – Senzorii IoT vor monitoriza și colecta date despre orice, de la calitatea aerului, la consumul de energie pana la traficul rutier. 5G-ul va putea folosi inteligența artificială pentru a analiza cantitățile masive de date colectate pentru a automatiza procesele care în prezent sunt realizate manual.

Transport – Trecerea către automobilele care se conduc singure este deja în curs de desfășurare. Capacitatea de a comunica în timp real cu alte autovehicule și infrastructura rutieră vor fi esențiale, iar 5G-ul va fi incorporat în toate acestea.

Tehnologia 5G va fi ceva uriaș cu un impact profund asupra fiecărei activități umane. Aceasta va accelera inovația, va conecta comunitățile și va ajuta la securizarea lumii noastre.

Autor – Dinoiu Ovidiu Daniel – amcumparat.ro

Articole recente

Comentarii

  1. Daca 5g nu este nociv pentru sanatatea oamenilor, sunteti de acord sa faceti asigurari de viata si sanatate tuturor celor din raza de actiune a antenelor, routerelor si satelitilor 4g+ si 5g? Sunteti de acord ca toti cei care au participat la propaganda si implementarea 4g+ si 5g sa raspunda penal si financiar daca se dovedesc nocive?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări