Telescoape refractoare vs. reflectoare

Articole asemănătoare

Dacă doriți să investiți într-un telescop, primul pas este să decideți ce tip de telescop vreți să achiziționați. Cele mai populare sunt telescoapele optice reflectoare și refractoare. Diferența între ele este că telescoapele reflectoare folosesc oglinzi pentru a colecta lumina, iar cele refractoare folosesc lentile. Există multe tipuri de reflectoare, dar, în general, urmează același design de bază.

Telescopul refractor

Telescopul refractor mai este numit și lunetă astronomică sau telescop cu refracție și este compus din 2 lentile: una mare, plasată în partea frontală și numită „obiectiv”, care colectează lumina, și una mică în partea posterioară, „ocularul”, care focalizează razele luminoase în ochiul observatorului.

Acest tip de telescop poate suferi de aberație cromatică. Pentru a rezolva această problemă au apărut două variații diferite ale refractorului.

Prima variantă, refractorul acromatic, este cel mai ieftin dintre cele două variații, folosind două lentile pentru a reduce aberația cromatică. Telescoapele refractoare acromatice nu sunt ideale pentru astrofotografie.

Cel de-al doilea tip, mai scump, este telescopul reflector apocromat care elimină aberația cromatică și poate fi folosit în astrofotografie.

Telescopul refractor a fost utilizat de Galileo Galilei în anul 1609 pentru a privi Luna.

Avantajele telescopului refractor

Acest tip te telescop are câteva avantaje față de alte tipuri de telescoape. Deoarece tubul este închis la ambele capete (cu lentile), praful nu poate intra înăuntru. De asemenea, datorita etanșeității, nici aerul (mai cald sau mai rece) din exterior nu poate intra, oferind astfel imagini mai clare și mai stabile.

Acest tip de telescop nu necesită întreținere sau calibrare, ceea ce îl face ideal pentru începători.

Dezavantajele telescopului refractor

Telescoapele refractoare sunt mai lungi decât echivalentul ca putere al telescoapelor reflectoare. Acest tip de telescop poate suferi de aberații cromatice, unde apare un curcubeu de culori în jurul imaginii. Pe măsură ce lumina trece prin lentila primară, ea se desparte în culorile componente luminii, la fel cum o prismă proiectează un curcubeu de culori pe perete. Culorile nu ajung în același timp în punctul focal.

Un alt dezavantaj al telescopului refractor este dat de costul ridicat al lentilelor. Obiectivele cu deschideri mari, de 1-2 metri, sunt un domeniu evident al telescoapelor reflectoare. După o anumită dimensiune lentilele devin atât de scumpe și grele, încât sunt, din punct de vedere tehnic și economic, impracticabile.

Telescopul reflector

Unul dintre cele mai des întâlnite tipuri de telescop reflector este telescopul newtonian ce poartă numele inventatorului, Isaac Newton. Telescopul Newtonian are tubul deschis la un capăt.

Razele luminoase intră în tub și sunt reflectate de o oglindă concavă, numită oglindă primară, montată în celalalt capăt. Lumina este direcționată înapoi către o altă oglindă mai mică, în partea de sus, numită oglindă secundară. Această oglindă direcționează mai apoi razele către un orificiu aflat în partea laterală a telescopului, unde este montat ocularul.

Această configurație poate face ca privirea prin ocular să fie mai puțin comodă, în special la telescoapele newtoniene mari, unde este posibil să aveți nevoie de o scară pentru a ajunge să vedeți prin ocular.

O variantă a telescopului newtonian este reflectorul Cassegrain, o combinație între oglinda concavă primară și o oglindă convexă secundară. Acest design pune punctul focal într-o locație în spatele oglinzii primare, iar secundarul convex adaugă un efect de teleobiectiv creând o lungime focală mult mai lungă fără a crește lungimea telescopului.

Avantajele telescopului reflector

Telescoapele reflectoare nu suferă de aberații cromatice iar oglinda oferă o fidelitate bună a culorilor. Efectele de difracție sunt mai mici și spre deosebire de telescopul refractor, la același diametru, telescopul reflector este mai ușor și mai puternic.

Oglinzile fiind mai ieftine decât lentilele, puteți găsi telescoape reflectoare cu un diametru de 600 mm sau chiar mai mult, în timp ce telescoapele refractare, în general, nu depășesc 200 mm.

Dezavantajele telescopului reflector

Telescopul newtonian poate fi mai greu de folosit în special datorită faptului că necesită colimare. Colimarea este un proces care constă în alinierea perfectă a oglinzilor primare și secundare. Acest lucru ar trebui să fie realizat în mod ideal periodic, sau sau când începeți o sesiune de astrofotografie. Oglinzile, de asemenea, trebuie curățate periodic și tubul trebuie acoperit cu capacul atunci când nu este folosit.

Care este mai potrivit pentru dumneavoastră?

Cu cât deschiderea telescopului este mai mare, cu atât va putea capta mai mulți fotoni, deci, puteți vedea mai multe lucruri pe cer. Însă o dată cu creșterea diametrului, crește și prețul.

Dacă sunteți în căutarea unui telescop de până în 100 mm, atunci un telescop refractor poate fi alegerea ideală. Telescopul refractor este ușor de utilizat, rezistent și poate fi transportat cu ușurință. Dacă doriți un telescop mai mare de 100 mm diametru, atunci telescopul reflector este mai potrivit. Design-ul newtonian devine într-adevăr rentabil la aceste dimensiuni.

Articole recente

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări