Ce efecte secundare poate produce vaccinul realizat de Pfizer și BioNTech?

Articole asemănătoare

Reacțiile alergice grave la vaccinurile bazate pe ARN mesager sunt foarte rare, până în acest moment 29 de indivizi din 1.9 milioane vaccinați în SUA au avut reacții alergice anafilactice (aproximativ 0,0011%).

Reacțiile nu se datorează ARNm-ului în sine, ci unor lipide care înconjoară și protejează ARNm-ul. Atât vaccinurile Pfizer / BioNTech cât și Moderna conțin o lipidă numită polietilenglicol (ALC-0159). Această lipidă nu a fost folosită până acum într-un vaccin, însă e gasită în multe medicamente, unele care au declanșat anafilaxia.

Polietilenglicolul se mai găsește în șampoane, pastă de dinți, lubrifianți și laxative. Cea de-a doua lipidă cu potențial alergic este ALC-0315.

Imunologii cred că un număr mic de persoane expuse la aceste lipide pot avea niveluri ridicate de anticorpi împotriva acestuia.

Vaccinul este contraindicat persoanelor care știu deja că au alergie la una din componentele sale. Persoanele care au o reacție alergică severă la administrarea primei doze de vaccin nu trebuie să primească a doua doză.

Au fost observate și alte reacții ușoare precum durere la locul vaccinării, dureri de cap, frisoane, oboseală și febră. Efectele secundare apar de obicei în primele trei zile după vaccinare și dispar după aproximativ două zile.

Aceste efecte secundare sunt incomparabil nesemnificative în comparație cu infectarea cu SARS-CoV-2 precum și a urmării acestei infectări.

Articole recente

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări