De la eucariote la omul bionic

Articole asemănătoare

Ne vedem de viata noastra de zi cu zi neintelegand aproape nimic despre lume. Daca ne uitam spre cer, vedem o intindere albastra, dar foarte putini se gandesc ce anume da aceasta  culoare, sau care este mecanismul care genereaza lumina ce face viata posibila pe Pamant. Privim organismele vii, viata si natura ca fiind creatii ale unor zei, fara sa constientizam complexitatea lor in amanunt, fara sa intelegem cum am evoluat si care sunt mecanismele care ne-au transformat ireversibil, adaptandu-ne pentru mediul inconjurator. De cele mai multe ori, doar copiii nu stiu destul pentru a nu pune intrebari importante… Exista insa si copii mari, curiosi, care incearca sa dezlege tainele universului si ale vietii.

In aceasta serie am incercat sa facem o scurta incursiune in istoria timpului, de la primele organisme pana in zilele noastre si chiar mai departe. Gasiti in continuare, articolele din aceasta serie.

Originea vietii

Astronomii au estimat ca Universul a luat nastere acum 15 miliarde de ani. La inceput, avea dimensiunea zero si era infinit de fierbinte. Pe masura ce acesta se extindea, temperatura radiatiei scadea. La doar o secunda dupa Big Bang, temperatura a scazut la circa zece miliarde de grade. El continea in majoritate fotoni, electroni si neutrini si antiparticulele lor, impreuna cu protoni si neutroni. Temperatura a continuat sa scada, iar ratele cu care perechile de electroni / antielectroni erau produse in ciocniri au scazut sub rata la care erau distrusi prin anihilare. Totusi, majoritatea electronilor si antielectronilor s-au anihilat reciproc producand fotoni, ramanand doar cativa electroni.

Cititi aici articolul complet

Gandirea evolutionista si teoria evolutiei

Evolutionismul a starnit inca de la inceput numeroase controverse, deoarece contrazicea fiecare idee promovata de creationism si religii. Evolutionismul a reprezentat poate cea mai mare revolutie intelectuala, sfidand credintele si explicand evolutia natural, fara a se folosi de puteri, zei sau forte supranaturale, ci prin fenomenele si procesele pe care oricine le putea observa in natura.

Daca pana in 1859, odata cu publicarea cartii “Despre originea speciilor”, Cartea Facerii cuprinsa in Biblie era unanim acceptata, situatia s-a schimbat, putem spune, peste noapte.

Cititi aici articolul complet

De la molecule la celule

Chiar si primele forme de viata (includem aici si organismele primitive precum bacteria) erau destul de complexe. Dar aceasta complexitate nu a aparut din senin in supa primordiala. Viata a trebuit sa faca pasi foarte mici, dar cu fiecare pas viata devenea din ce in ce mai complexa.

Moleculele organice simple reprezinta caramizile vietii si au fost implicate in originea vietii pe Terra. Experimentele au aratat ca moleculele organice au fost sintetizate in atmosfera Pamantului primitiv. Moleculele de ARN si ADN sunt doar lanturi de nucleotide simple, compuse din carbon, hidrogen, nitrogen, oxigen si fosfor.

Cititi aici articolul complet

Argumente pentru evolutionism

Chiar si cel mai simplu organism, o bacterie de exemplu, are un genom alcatuit din mii pana la milioane de perechi de baze. Observarea atenta a dus la concluzia ca fiecare pereche de baze este supusa unor mutatii intamplatoare. Populatii diferite sufera mutatii diferite, iar daca populatiile sunt izolate unele de altele, acestea devin cu timpul, inevitabil tot mai diferite intre ele.

Daca adaugam si alte procese biologice precum recombinarea si selectia, ritmul evolutiei accelereaza exponential. Evolutia nu este doar o ipoteza, ci este o realitate indiscutabila. In acest articol vom discuta despre dovezile in favoarea evolutionismului.

Cititi aici articolul complet

Speciile

Termenul de “specie” a fost inventat atunci cand se credea ca tipurile de animale sunt statice, ca ele nu pot evolua si nu pot disparea.

In prezent, sunt clasificate aproape 4 milioane de specii de organisme si cu toate acestea, au ramas nedescrise probabil, intre 5 si 20 de milioane de specii. Mamiferele si pasarile sunt cele mai bine cunoscute, desi in fiecare an, se descopera circa 3 specii noi.

Multi termeni pe care-i folosim astazi pentru a descrie viata precedeaza teoria evolutiei.

Cititi aici articolul complet

Cum vedem noi viata?

Cel mai potrivit mod de a vedea organismele este sa nu le privim ca “specii diferite”, ci ca insule genetice, unde istoria genetica a tuturor organismelor este sub nivelul apei si nu o putem vedea. Insulele si continentele pot fi observate separat, ca fiind niste bucati de pamant neconectate una de cealalta, dar noi astazi stim ca sunt unite. In cazul vietii, pentru a vedea “ce se afla sub apa” este putin mai dificil, pentru ca asta ar insemna sa privim in trecut; nu putem observa asta in mod direct. Timpul si mecanismele evolutiei sunt singurele lucruri care separa “speciile”.

Cititi aici articolul complet

Specia umana – originea si evolutia omului

Suntem speciali? Pentru cei mai multi, omul a fost “incununarea Creatiei”, iar Charles Darwin a provocat un soc teribil atunci cand a inclus specia umana in regnul animal, ca descendenta a stramosilor primatelor. Astazi, este un consens in randul oamenilor de stiinta, ca omul descinde din antropoide. Oamenii au structuri anatomice asemanatoare cu cele ale antropoidelor africane, mai ales cu ale cimpanzeilor.
Inainte de Homo Sapiens

Istoria primatelor isi are originea acum 65 de milioane de ani, in grupurile de animale care au supravietuit cataclismului ce a dus la disparitia dinozaurilor. Cea mai veche specie de primate numita Plesiadapsis provine din America de Nord, dar s-au raspandit in Eurasia si Africa in perioada Paleocenului si Eocenului, datorita climei.

Cititi aici articolul complet

Perceptia si comportamentul uman

Nu doar structurile fizice au evoluat in timp, ci si comportamentul organismelor, inclusiv al nostru. Chiar si perceptia si simturile noastre au jucat un rol important in comportamentul uman.
Perceptia si simturile

Noi nu percepem realitatea intr-un mod direct, ceea ce experimentam este un model al realitatii care este construit in creierul nostru, cu ajutorul simturilor. Organele noastre senzitive detecteaza diverse aspecte ale lumii materiale inconjuratoare si creaza semnale ce sunt trimise catre creier, iar acesta, construieste un model bazat pe aceste semnale.

Cititi aici articolul complet

Uneltele

Uneltele confectionate din piatra sunt cele mai vechi urme ale activitatii umane. Ar fi greu de imaginat viata fara unelte. Stramosii nostri au confectionat primele unelte acum cel putin 2.5 milioane de ani – cu mult timp inaintea omului modern. De atunci, abilitatea noastra de a inventa ne-a dus dincolo de nevoile primare de hranire si de construire a adapostului. Ei au invatat sa loveasca o piatra cu o alta pentru a le ascuti folosindu-le mai apoi la taiere.

Dupa cum ne-au aratat descoperirile arheologice, acum 1.5 milioane de ani oamenii primitivi au inventat toporul, prima unealta cu o forma bine definita.

Cititi aici articolul complet

Cultura si evolutie

Istoria culturii cuprinde o lunga perioada de timp, incepand in preistorie, o data cu aparitia limbajului, pana la tendinta de astazi de globalizare. Cultura si aparitia limbajului a actionat ca un catalizator, unind grupurile comunitatii in numele supravieturii.

Perioada Renasterii a pavat drumul spre elaborarea conventiilor sociale si politice in Epoca Iluminismului. Istoria culturii clarifica legaturile din trecut si prezent si contribuie la o mai buna intelegere a lumii contemporane, marcata de tendinte accentuate de globalizare prin extinderea mediilor de comunicare.

Cititi aici articolul complet

Religia, mituri si credinte

Religia este o forma a constiintei sociale caracterizata de credinta in transcederea omului dupa moarte intr-o lume diferita, superioara. Credinta se situeaza adesea intre pietate si sentimentul de siguranta. In religie, o importanta foarte mare reprezinta si ritualurile religioase. Acestea apropie omul de puterea suprema si prin acestea el isi arata respectul, iar experienta unei comunitati este legata de practicarea religiei.

Religia reprezinta stradania oamenilor de a intra in contact cu forme existentiale superioare. Experienta religioasa asigura explicatii cuprinzatoare si modele interpretative ale lumii.

Cititi aici articolul complet

Crestinismul

Miscarea crestina a luat nastere printre cei saraci si needucati, din acest motiv nici nu avem scrieri ale primilor crestini. Crestinismul a prins credibilitate si influenta, iar ideile s-au conturat in timp. Zeul crestinismului a fost influentat de Platon si Aristotel, cat si de Zoroastrianism. Platon si Aristotel credeau ca un creator puternic a creat lumea; insa era un concept filozofic si nu era venerat. Platon (427 – 327 i.E.n) credea in imortalitatea sufletului si existenta a doua realitati, lumea materiala corupta pe care o traim cat timp suntem pe Pamant si o alta lume spirituala, perfecta, lumea in care va ajunge sufletul dupa moarte.

Cititi aici articolul complet

Declinul civilizatiei si renasterea

Am mentionat intr-un articol precedent ca ideile evolutionismului au o vechime de peste 2500 de ani.

Cartea “Respingerea tuturor ereziilor”, scrisa de Hipolit in secolul III, nu este singura sursa care ne arata povestea reala a declinului civilizatiei vestice. Toate cunostintele si conceptele care au fost condamnate de crestinism au fost considerate erezii si au fost eliminate. Principiile care le intelegem azi ca fiind produse ale “stiintei moderne” au fost intelese de acum 2000 de ani, insa primii crestini au distrus aproape orice dovada a existentei lor.

Cititi aici articolul complet

Scurta istorie a tehnologiei si singularitatea

Tehnologia in perioada medievala poate fi descrisa cel mai bine ca fiind o simbioza intre traditie si inovatie. In timp ce tehnologia a fost aratata ca fiind un pas inapoi pentru evolutie, alti scriitori au aratat cu degetul catre biserica, pentru ca se opunea progresului.

Printre cele mai comune masinarii realizate de om in perioada medievala sunt ceasurile mecanice, morile de vant si busola, atat de necesara mai tarziu in perioada explorarilor.

Cititi aici articolul complet

Stiinta secolului XX

Acum cateva zeci de mii de ani, cunostintele se transmiteau de la o generatie la alta pe cale orala. De exemplu, porumbul se cultiva acum 9000 de ani in sudul Mexicului, inainte de inventarea scrisului. Intr-un mod similar, dovezile arheologice indica dezvoltarea unei bune cunostinte astronomice in societatile preliterate. Dezvoltarea scrisului a dus la posibilitatea ca aceste cunostinte sa fie pastrate si transmise mai departe cu o mai mare fidelitate.

Dezvoltarea agriculturii a dus la un surplus de mancare, permitand evolutia societatii pe mai multe planuri. Oamenii nu-si mai pierdeau timpul incercand doar sa supravietuiasca, ci isi permiteau sa fie devotati anumitor domenii ale cunoasterii.

Cititi aici articolul complet

Biologie si tehnica: bionica

Oamenii au admirat intotdeauna inventiile naturii. Fluturele “ochi de paun” uimeste pe savanti posedand antene care functioneaza la fel de precis ca un radar. Floarea soarelui se roteste permanent dupa Soare, iar lumina produsa de animale (bioluminescenta), prin reactii intracelulare, prezinta cel mai ridicat randament energetic cunoscut: aproximativ 98% din energia chimica se poate transforma in energie luminoasa.

Omul desi este cel mai inteligent de pe Terra, simturile nu sunt la fel de dezvoltare precum la alte specii. Anumite specii precum porumbeii, sunt calatori extraordinari, putandu-se orienta in spatiu, lucru pe care omul nu-l poate face fara busola.

Cititi aici articolul complet

Viitorul evolutiei umane

Oare specia umana se va desparti in mai multe specii? Raspunsul pare a fi negativ, deoarece omul a ocupat toate nisele ecologice posibile, din Antarctica pana la tropice si in plus, nu exista izolare geografica intre populatiile umane. Populatiile umane, oriunde s-au dezvoltat ele in ultimii 100 000 de ani, s-au imperecheat imediat cu alte populatii o data ce contactul a fost restabilit. Insa asta nu inseamna ca evolutia a incetat.

Dar cum vor arata oamenii in viitor? Stim cum am aratat in trecut, observam cum aratam astazi, dar tot ce putem face este sa ne imaginam…

Cititi aici articolul complet

Omul bionic

Ceea ce ne da caracterul nostru uman este creierul. Oricare alta parte a anatomiei noastre poate sa fie asemanatoare sau inferioara unei structuri corespunzatoare unei alte specii. Creierul este foarte asemanator cu cel al altor mamifere, mult mai mici si mai simple. Miliardele de sinapse, zeci de tipuri de neuroni diferiti, unii probabil specifici omului, fac ca acesta sa fie diferit, special. Ca si structura, creierul uman pare sa nu se fi schimbat catusi de putin de la prima aparitie a lui Homo Sapiens, acum circa 150 000 de ani. Ascensiunea culturala si tehnologica pare sa se fi produs fara o crestere apreciabila a dimensiunii creierului.

Cititi aici articolul complet

Articole recente

Articolul precedentOmul bionic
Articolul următorKokuhaku (2010)

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări

Dilemele nemuririi

Care este scopul vietii?

Viata dincolo de Terra

Viata si entropia