Specia umana – originea si evolutia omului

Articole asemănătoare

Suntem speciali? Pentru cei mai multi, omul a fost “incununarea Creatiei”, iar Charles Darwin a provocat un soc teribil atunci cand a inclus specia umana in regnul animal, ca descendenta a stramosilor primatelor. Astazi, este un consens in randul oamenilor de stiinta, ca omul descinde din antropoide. Oamenii au structuri anatomice asemanatoare cu cele ale antropoidelor africane, mai ales cu ale cimpanzeilor.

Inainte de Homo Sapiens

Istoria primatelor isi are originea acum 65 de milioane de ani, in grupurile de animale care au supravietuit cataclismului ce a dus la disparitia dinozaurilor. Cea mai veche specie de primate numita Plesiadapsis provine din America de Nord, dar s-au raspandit in Eurasia si Africa in perioada Paleocenului si Eocenului, datorita climei.

Clima a fost marcata de formarea primilor ghetari in Antarctica, acum 30 de milioane de ani. Notharctus este unul dintre animalele care a trait in aceasta perioada. In anul 1980 s-au descoperit fosile de Notharctus ce dateaza de acum 16,5 milioane de ani, cu 1,5 milioane de ani mai mult decat speciile similare din Africa de Est. Acest lucru pune la incercare ideea ca stramosii omului isi au originea in Africa.

David Begun este de parere ca aceste primate au trait mai intai in Eurasia iar mai apoi au migrat pana in Africa.

Kamoyapitecus dateaza de acum 24 milioane de ani, si se crede ca este inrudit cu Aegitopitecus, Proplitecus si Parapitecus, care au trait acum 35 de milioane de ani. Saadanius este un alt gen de primate care dateaza din perioada Oligocenului, fiind in stransa legatura cu cel mai recent stramos comun al maimutelor. Saadanius este reprezentat de o singura specie, Saadanius hijazensis, fosilele descoperite dateaza de acum 29 de milioane de ani.

In Miocenul timpuriu, acum 22 de milioane de ani, speciile s-au diversificat si mai mult. S-au descoperit fosile de Vitoriapitecus, Proconsul, Rangwapitecus, Dendropitecus, Limnopitecus, Nachlapitecus, Equatorius, Nyanzapitecus, Afropitecus, Heliopitecus, Kenyapitecus, toate in Africa de Est. Clima si conditiile in bazinul Mediteranean au ajutat foarte mult la diversificarea speciilor. S-au descoperit fosile ale multor specii in Franta, Spania si Austria, iar hominizii Oreopitecus au fost descoperiti in Italia, datand de acum 9 milioane de ani.

Nakalipitecus este o specie inrudita cu ultimul stramos comun al gorilelor, cimpanzeilor si oamenilor si a fost descoperita in Grecia. Dovezile genetice arata ca gorilele s-au despartit de linia noastra acum 8 milioane de ani, iar cimpanzeii acum 4 milioane de ani. ADN-ul uman este intr-o proportie de 98,4% identic cu cel al cimpanzeilor.

Sahelantropus tchadensis (7 milioane de ani) se afla pe aceeasi linie de evolutie cu oamenii, urmate de Ardipitecus (5,5 – 4,4 m.a), cu speciile Ar. kadabba si Ar. ramidus, Australopitecus (4,1 – 1,8 m.a) cu speciile Au. anamensis, Au. afarensis, Au. africanus, Au. bahrrelghazali, Au. garhi si Au. sediba. Apoi Kenyanthopus (3 – 2,7 m.a), Paranthopus (3 – 1,2 m.a) cu speciile P. aethiopicus, P. boisei si P. robustus. In cele din urma, Homo (2 m.a – prezent), cu speciile Homo habilis, Homo rudolfensis, Homo ergaster, Homo georgicus, Homo antecessor, Homo cepranensis, Homo erectus, Homo heidelbergensis, Homo rhodesiensis, Homo neanderthalensis, Homo sapiens idaltu, Arhaic Homo sapiens si Homo floresiensis.

Homo sapiens este singura specie care a supravietuit din genul sau, Homo. Alte specii ale acestui gen au fost fie stramosi de-ai nostri, fie rude separate de linia noastra ancestrala. Inca nu s-a ajuns la un consens cu privire la cum ar trebui acestea privite, ca specii separate sau ca sub-specii.

Omul a fost un animal de trib inca de cand s-a ridicat in doua picioare, acum mai bine de patru milioane de ani. Mersul biped a avut numeroase avantaje, bratele puteau fi folosite la apucarea obiectelor, insa a avut si dezavantaje. Era mai dificil sa fuga pentru a scapa de pradatori. Insa, prin cooperare, puteau face fata oricarui pradator.

Timp de doua milioane de ani, hominizii au trait in grupuri, asemenea cirezilor de animale ierbivore, iar mai apoi, au devenit adevarati vanatori; si inca mai sunt. Traind in grupuri, instinctele de iubire, compasiune, cooperare, curiozitate si inventivitate au evoluat odata cu ei. Instinctele erau necesare ca specia sa poata supravietui. In timp ce instinctele nu se pot modifica prin educatie, comportamentul lor putea fi modelat de semeni. Intelectul s-a dezvoltat incet, timp de 4 milioane de ani, odata cu dezvoltarea uneltelor si a vietii din ce in ce mai complexe pe care o traiau.

Antropogeneza

Dovezile sunt adesea insuficiente si sunt ilustrate in buna parte de descoperirea fosilelor. Originea omului dateaza de acum 2 milioane de ani, undeva in estul Africii. Primele fosile descoperite, recunoscute ca fiind primii oameni au fost denumiti “homo habilis”. Insa, de curand, s-a constatat ca specimenele descrise sub acest nume erau prea variate pentru a apartine unei singure specii. In functie de particularitatile corpului si a creierului au fost impartite in mai multe specii. De exemplu, cele cu creierul mai mare au fost numite “Homo rudolfensis”. Aceasta specie se deosebea de Australopithecus: bratele erau mai scurte si picioarele erau mai lungi, molarii erau mai mici iar incisivii erau mai mari. Insa pe masura ce se descopereau noi fosile, interpretarea se schimba radical. Adeseori, o noua descoperire aducea mai multa confuzie. Anumite fosile pareau sa nu descinda din nicio specie de Australopithecus. Si asta, tocmai pentru ca viata a evoluat gradat cu modificari aproape insesizabile.

Intrebari precum “care este originea noastra?” sau “cine sau ce a dat nastere lumii?” exista de cand lumea. Pornind de la curiozitate si dorinta de cunoastere, omul nu a incetat niciodata sa-si puna intrebari. La inceput, miturile triburilor aveau raspuns la orice intrebare, existenta lumii a fost considerata de la sine inteleasa, iar despre originea omului au aparut nenumarate legende. Mai tarziu, filozofii si fondatorii religiilor au incercat si ei sa ofere raspunsuri, preluate din vechile mituri si credinte. Astazi, stiinta ne-a aratat ca Pamantul nu este plat, Soarele nu se invarte in jurul Pamantului si ca evolutia nu poate fi pusa la indoiala.

Evolutia este un concept foarte profund, fascinant si plin de enigme, poate cel mai influent dintre conceptele formulate in ultimele doua secole. Charles Darwin nu a fost primul, insa a avut o contributie majora asupra gandirii evolutioniste, si de atunci, s-au facut multe progrese in intelegerea modului in care actioneaza evolutia.

Evolutia trebuie inteleasa nu numai de oamenii de stiinta, ci si de publicul larg, pentru a intelege lumea inconjuratoare in care traim. De asemenea, evolutia este cel mai important concept din biologie. Ca si definitie, evolutionismul reprezinta “modificarea in timp a proprietatilor populatiilor de organisme”.

Antropologia releva trecerea omului din starea de animalitate la cea de umanitate, fiind conditionata de trei coordonate esentiale: starea bipeda, limbajul articulat si gandirea. Prin acestea, omul se diferentiaza de orice alt animal. Evolutia omului (ca si a tuturor speciilor) este considerata continua si ascendenta, adica, trecerile nu au fost bruste, de la un nivel mai putin evoluat (maimute) la un altul mai evoluat.

Specia umana s-a raspandit pe tot globul datorita schimbarilor geo-climatice si a progresului tehnologic. Pornind din Etiopia, valea Omo si Hadar, homo sapiens s-a raspandit in intreaga Africa, Asia de Sud si respectiv Europa de sud. In perioada paleoliticului superior, homo sapiens a ajuns pana in nordul Europei. America a fost populata probabil in timpul glaciatiei de acum 20 – 30 de mii de ani i.e.n, in mai multe etape, dintre care, ultima, acum 12.000 – 10.000 i.e.n.

Fosilele descoperite ne-au aratat ca au existat doua mari migratii, sprijinind modelul “out of Africa”. Specia noastra, Homo sapiens, se pare ca isi are originea in estul Africii, fosilele datand de acum 200.000 de ani. Homo sapiens a migrat catre nordul Africii acum 100.000 de ani. Aceasta etapa a fost denumita “Out of Africa II”.

“Omenirea mai intai s-a ridicat in picioare, apoi s-a desteptat” – spunea Stephen Jay Gould, paleontolog si biolog evolutionist.

Desi fiintele umane au in comun multe trasaturi biologice cu alte organisme, in special cu mamiferele, caracteristicile lor unice le fac sa fie una dintre cele mai dezvoltate specii de pe Pamant. (In imagine, schelet uman si schelet de cimpanzeu). Asa cum nicio alta fiinta n-a mai facut-o vreodata, oamenii au dat forma propriei vieti, modificand mediul in care traiesc si lucrurile vii din el. Se deosebesc de alte animale prin mersul vertical (biped), capacitatea uriasa de a invata, vorbire, scriere, citire, gandire abstracta, constiinta de sine, creativitate, diversitate culturala.

Evolutia umanitatii

Radacinile umanitatii se afla in Africa. Oamenii s-au raspandit colonizand si alte regiuni ale lumii. Au evoluat atat din punct de vedere biologic, cat si intelectual.

Omul modern sau Homo sapiens („omul intelept”) formeaza o ramura foarte tanara a vertebratelor, din categoria mai larga a primatelor, in baza unor trasaturi fizice si genetice distincte. Fosilele gasite in Africa sunt dovada inaintasilor omului modern. Oamenii s-au raspandit de pe acest continent in urma cu cca 100 000 ani si au colonizat alte regiuni, eliminand in acest proces hominizii mai vechi, cum ar fi neandertalieni europeni. Cimpanzeii sunt astazi cele mai apropiate rude ale oamenilor, si asta pentru ca au stramosi comuni. De fapt, cimpanzeii se aseamana din punct de vedere genetic mai mult cu oamenii decat cu alte primate mari, precum urangutanii.

Cum am devenit oameni?

Oamenii si-au dezvoltat caracteristici care ii deosebesc total de alte specii. Hominidul timpuriu, australopitecul, a inceput sa mearga vertical in urma cu trei milioane de ani. Acest lucru s-a intamplat din cauza schimbarilor climatice de pe glob din timpul erelor glaciare, care au dus la rarirea padurilor si raspandirea stepelor cu grupuri izolate de copaci. Primatele mari arborescente erau dezavantajate comparativ cu cele terestre, care aveau mersul vertical, puteau sa-si caute hrana pe pamant, puteau vedea teritorii deschise si folosi unelte. Hominizii timpurii (Homo habilis) au creat si folosit unelte simple de piatra in urma cu cca doua milioane de ani, intr-o epoca in care creierul lor mai mare decat al altor specii de primate le permitea acest lucru.

Homo habilis vana animale pentru a se hrani, dar aduna si fructe sau radacini. Homo erectus a aparut in urma cu 1,5 – 2 milioane de ani si a fost prima specie de om timpuriu care a migrat din Africa in regiuni de clima nordica. Unul dintre motive ar putea fi nevoia de hrana, care l-a determinat sa caute locuri de vanatoare mai bune. Se presupune ca folosirea focului ar fi jucat un rol important in aceasta migratie.

Robustul neandertalian si omul modern, mai inalt si mai slab (Homo sapiens) s-au dezvoltat din aceste specii de hominizi timpurii. Oamenii moderni au aparut recent in peisaj, acum 130 000 ani, in Africa.

Au traversat peninsula Arabia, dupa cum o facuse si Homo erectus cu 100 000 ani inainte, si s-au raspandit in Europa, Asia, Australia si in Americi, unde au coexistat cu alti oameni timpurii vreme de mai multe milenii.

Dezvoltarea intelectuala si culturala

Dezvoltarea culturala este o caracteristica a oamenilor si se explica prin evolutia lor biologica. Marirea continua si plierea sporita a creierului uman, plus instruirea parentala a progeniturilor, le-a permis oamenilor timpurii sa-si dezvolte limba si cultura. Cele mai importante patru zone de dezvoltare psihologica au fost gandirea abstracta, crearea unui plan de perspectiva, inovatia si simbolismul. Multe dintre trasaturile fizice descrise mai jos au o legatura directa cu dezvoltarea intelectuala a oamenilor.

De exemplu, perioada copilariei la oameni dureaza mai mult decat la cimpanzei, deoarece copiii se nasc intr-un stadiu mai timpuriu de dezvoltare, astfel incat craniul lor mare sa poata trece prin pelvisul mamei in timpul nasterii. Dupa nastere are loc dezvoltarea semnificativa a creierului uman, stimulat ulterior de mediul inconjurator si de oamenii din preajma.

Performante mai mari s-au obtinut datorita creierului uman mai mare si a circumvolutiilor accentuate ale acestuia, care au permis utilizarea mai eficienta a spatiului cranian, lucru care a dus la o inteligenta superioara si la capacitatea de a vorbi. Capacitatea de a invata, care este valabila pe durata intregii vieti, comportamentul social complex au constituit premisele aparitiei culturii. Evolutia intelectuala si culturala a oamenilor timpurii a devenit cunoscuta in urma descoperirii obiectelor „culturale”, cum ar fi uneltele.

Comportamentul sexual uman nu este influentat doar de instincte, ci in mare masura si de sentimente. Exprimarea afectiunii joaca un rol semnificativ in acest proces. Sexualitatea umana poate afecta si structurile sociale din cadrul culturilor, ca de exemplu prietenia pe viata.

Va urma.

Vezi aici toate articolele din aceasta serie:

http://www.descopera.org/de-la-eucariote-la-omul-bionic/

Articole recente

Articolul precedentCum vedem noi viata?
Articolul următorPerceptia si comportamentul uman

Comentarii

  1. Imi pare rau ca si astazi mai citesc asemenea informatie eronata. De 40 de ani teoria evolutionista a fost infirmata deoarece varsta universului nu depaseste 7000 de ani lucru clar demonstrat stiintific. 
    Apoi din prima fraza i se atribuie lui Charles Darwin ceva ce nu a debitat niciodata. Ce a scris el se numeste Evoutia speciilor, domnilor. ceea ce inseamna ca dinitr’un caine pot iesii mai multe rase de caini si nu girafe. 
    Religia evolutionista este o inventie a secolului 20. Incercati sa faceti din stiinta altceva decat o religie. Chiar exista lucruri mult mai utile in stiinta decat sa vorbesti de 65 de milioane de ani. nici macar nu suntem in stare sa relatam corect ultimii 2000 de ani sau ultimul secol. Chiar aveti curajul sa manevrati asemenea informatie??? 

    Cu stima,

  2. sunt perfect de acord cu eholhos. nu stim bine ultimii 2000 de ani si facem speculatii doar pe baza izotopului de carbon despre varsta universului,

  3. Ignorantilor, daca nu stiti despre ce vorbiti, mai bine taceti.
    Religia e dogma, religia nu greseste niciodata.
    Stiinta se autocorecteaza in permanenta.

    Stiinta face SPECULATII si emite TEORII ce mai apoi sunt infirmate sau nu prin practica.
    Care dintre afirmatiile de baza a religiei au fost verificate prin PRACTICA pana acum?

    Stiinta permite experimentarea unei teorii valide de catre orice alt cercetator ce doreste sa verifice afirmatiile colegului sau.
    Cand a facut religia asta?

    Ignorantilor….

    Teoria evolutionista dupa o perioada lunga de timp poate duce la pierderea tuturor caracteristicilor de baza a unor rase din cadrul unei specii. Un caine poate deveni girafa daca i se acorda suficient de mult timp.

    A relata corect ultimii 2000 de ani e una, a data corect un obiect de acum 2000 de ani e alta. Ignorantule.

  4. Evolutia si stiinta sunt doua lucruri diferite.
    Stiinta are fapte la baza, fapte observabile, care pot fi repetate. Ceea ce nu a putut niciodata sa faca evolutia.
    Daca evolutia este un fapt dovedit, atunci ar trebui sa aiba loc si azi. De exemplu o dovada pentru aceasta este veriga lipsa intre specii. Dar cei mai mari savanti inca nu au gasit-o. Si inca ceva oare se stie ca multi dintre cei care reconstruiesc scheletele antice, gasesc un dinte sau o bucata din schelet, dupa care reconstruiesc intregul schelet. Pe ce baza? (Pe ce viseaza cineva)

    Evolutia este un sitem religios, si Crestinismul deasemnea. Doar ca prima crede in Explozia din Nimic, iar a doua ]ntr-un Dumnezeu Preexistent care a creat ceva.

    Oare se stie ca cei mai mari savanti au fost CRESTINI?! (Vernen vonBraun, Edison, Faraday).
    Oare se stie ca Isaac Newton a petrecut cealalta parte a vietii studiiind teologia (studiul despre Dumnezeu), si acesta a fost unul dintre marii savanti. Oare nu cumva era si el ignorant?!

    Si inca ceva multi din savantii de azi recunosc lacunele si insuficienta teorii evolutiei de a raspunde privitor la aparitia vietii, deaceea oricine este de o parere diferita de a d-stra nu ar trebuie numit ignorant doar pentru faptul ca gindeste altfel. Si ce daca el are dreptate? Sau sunteti d-stra cumva cel care cunoaste totul in aceasta lume?!  Nici chiar Stephen Hawkings –  unul dintre cel mai mare savant de azi  –  nu sustine asta. 

    P.S. Inainte de a da cineva un nume autorilor, ar fi bine sa fie precaut ca ceea ce spune, descrie mintea noastra, or fiecare da ce are…  „Din prisosul inimii vorbeste gura!”

  5. Stie cineva sau poate sa raspunda de ce tot mai des ‘prostimea’ foloseste termenul general de ”rasa uma” in loc de specia umana??????!!!!!!!!…asta asa macar de dragul stiintei si nu al politicii corectioniste de globalizare a umanitatii.

  6. @jsalvat clar esti indobitocit de catre parintii tai care nu te-au lasat sa evoluzi dar sa involuezi da. Ce mama dracului vrei evolutie in 2000 ani? 2000 ani reprezinta o picatura in ocean, evoultia a avut loc de-a lungul a mii, milioane de ani. Si o dovada ca evoluam este faptul ca multor oameni nu le mai apar „maselele de minte” ca urmare a schimbarii hranei ce a evint mult mai moale si usor de sfasiat cu dintii din fata. Despre ce veriga lipsa vorbesti? ai auzit si tu ceva si dai copy paste, iar faptul ca multi oameni de stiinta au fost crestini HAHAHA!! dar de budisti? de musulmani? de hindusi? sau ..chiar atei.nu n-ai auzit. Faptul ca esxista o entitate spirituala sau nu nu are legatura cu umanitatea in felul prezentat de relgie prin diversele carti

  7. Felicitari pentru articol. Ma bucur sincer ca exista inca romani destepti si ca oscurantismul religios nu ne-a luat mintile la toti.
    1 nu sint verigi lipsa, exista o continuitate ADN
    2 cercetarile astrofizice privind universul nu au legatura cu izotopul de catbon, folosit doar pentru datari arheologice, paleontologice, terestre
    3 aberatiile crestine nu tin loc de argumente stiintifice, si ce bine ca a disparut inchizita, tot crestina evident, ca altfel aveam discutia asta pe rug, da, una din metodele crestine de reeducare.

  8. Si ia zi ebolhos, cum ai demonstrat tu ca universul are doar 7000 de ani??? Dinozaurii vin atunci din alt univers, putin mai batrin? Stii ce sustinea crestinatatea acum cinteva sute de ani? Ca planeta sta pe niste broaste mari, si apoi ca soarele se invirte in jurul pamintului…. Tu ce crezi? Ca dumnezeu a facut tot, absolut tot in 6 zile? Si ca femeia e facuta dintr-o coasta?????? LOL
    Si vezi ca internetul si calculatoarele sint lucrarea diavolului…..care, nu-i asa, are coarne si coada….scoate repede sigurantele si baga zece tatal nostru.

  9. baaa bdhnj daca doi prieteni vin la tine si iti zic ca au vazut un accident si fiecare povesteste diferit iar unul are dovada pe telefon si celalalt a scris pe caiet ca asa e in biblie aia au scris pe caiet pe cine crezi taci dreak stiinta dovedeste adevarul ai tu dovezi ca ex….dzeu

  10. Alt argument idiot e cel al verigilor lipsa.

    Daca avem A > B > …. > D> E
    Iar C-ul e veriga lipsa
    In clipa in care va fi gasita vom avea

    A > B > C1 > C > C2 > D> E

    Pentru ca daca  intre B si D lipsa unui element creaza un spatiu gol, umplerea lui va genera 2 spatii goale, C1 si C2.

    Daca intre B si D am gasit veriga lipsa C, atunci unde e veriga lipsa dintre B si C si C si D?

    Si tot asa la infinit.

  11. Cea mai veche fosila de hominid descoperita pana in prezent are o vechime de 7 milioane de ani , a fost gasita in centrul Africii si a primit numele de Tumai what means : hope of life ( speranta de viata) Acesta avea mai bine de doua ori varsta lui Lucy -3,2 milioane de ani , hominidul gasit in in depresiunea Afar din Etiopia considerat stramosul direct al hominizilor bipezi . De-a lungul acestor perioade de timp au coexistat in permanenta simultan mai multe specii de hominizi . Datorita schimbarilor climatice aceste specii au fost nevoite sa migreze fiecare dintre ele din zona de savana unde se considera ca au aparut , in momente si directii specifice fiecareia dintre acestea . Homo Sapiens ( omul inteligent ) apare in Africa de Est , in zona Marelui Rift acum aprox 195 000 de ani . Din cauza racirii climei datorate ultimei glaciatiuni inceputa acum 100 000 ani Sahara dobandeste o fauna de savana , nivelul oceanului planetar scade , inlesnind trecerea homo sapiens din Africa in Asia prin peninsula arabica apoi in Asia , urmand colonizarea succesiva a celorlalte continente .
    Este extrem de interesant faptul ca atunci cand homo sapiens ajunge in Asia de est , acest vast teritoriu era deja ocupat de stramosul acestuia – Homo Erectus ( omul biped). Am ascultat intrerviuri ale unor antropologi chinezi care il considera cu argumente pe acesta din urma stramosul direct al popoarelor existente astazi in Asia de est si de sud-est .
    Deasemenea , atnci cand stramosii omului modern ajuge in Europa aici deja exista omul de Neanderthal cu care convietuieste o buna bucata de timp inpreuna .
    Una din marile intrebari care se pun astazi este aceea a lipsei parului de pe corpul uman ceea ce antropoidele – conform teoriei evolutioniste , din care noi evouluam , il au . ( desi , paradoxal , in zona friguroasa din nord , ar fi fost foarte necesar . Una din explicatii ar fi aceea a posibilitati corpului uman in a se racorii in perioadele de anduranta , ceea ce maimutele nu o au .
    Insa , de departe cea mai importanta intrebare pentru evolutionism este aceea a limbajului . Este imposibil de explicat acea veriga „lipsa” care s-a derulat acum 50 000 de ani , moment in care apare vorbirea si odata cu aceasta gandirea logica . Acest interval de timp sete absolut insuficient pentru un asemenea „pas utias ” ! Nici una din speciile care au evoluat miloane , zeci de milioane sau sute de milioane ( crocodilienii) de ani nu au „reusit” acest urias pas -vorbirea , gandirea , progresele tehnologice actuale , in cateva mii de ani !
    As dorii sa inchei amintind ca singura specia noastra are gena numita FOX P 2 -„gena vorbirii” aparuta in acel moment probabil , cea care „a facut diferenta ” ipoteza care pune sub mare intrebare teoria evolutionista , astazi unanim recunoscuta ca fiind cea viabila .

  12. Mai continua evolutia si astazi ? As vrea sa vad un exemplu concret, nu povesti de acum milioane si milioane de ani. De ce nu incep si acum unele specii de maimute sa vorbeasca ?

  13. mel, amice, esti idiot! da, evolutia continua, nu o vezi!? azi noapte a avut loc un episode dar tu dormeai, l-ai ratat! din fericire – ca sa mori prost si neimpacat,nu de alta- evolutia nu are loc in timpul vietii tale, insignifiante la scara istoriei. evolutia are loc in milioane de ani imbecilule. nu, nu o sa apuci ziua cand vreo specie de maimute se va apuca de vorbit.

  14. Ed, nu te mai da atotstiutor ( nimeni nu este). Dogmele crestine nu sunt aberatii. Sunt chiar fundamente ale culturii. Apropo, cuv. cultura provine din cuv. cult. Civilizatia europeana s-a claditit pe crestinismn. Stiinta, apare intr-o Europa crestina. Ce spui de inchizitie, ea nu apartine Crestinismului (Evangheliei lui Hristos) ci unei anume confesiuni : romano-catolicismului.Mai este de mentionat ca revolutia franceza care s-a voit reformatoare (inlaturand orice forma de religie) a facut mai multe crime decat inchizitia.

  15. Toate Evangheliile scrise personal de re-numitul Christos sunt adevărate și tot ce a spus despre evoluție este adevărat. Pământul este chiar concav de plat ce este .

  16. @leonte
    Nu te mai da rotund. Dogmele crestine sunt aberatii, tot la fel cum sunt si dogmele romane si grecesti pe care s-a INTEMEIAT civilizatia europeana. Stiinta apare intr-o Europa crestina din niste carti distruse de crestini si pastrate de arabi. Sa stii si tu ca daca se inchina la isus, atunci se numeste crestinism, indiferente de ce mai adaugi langa el.
    Poate ca revolutia franceza a facut mai multe victime decat inchizitia, dar crestinismul a facut mai multe decat cele doua la un loc. Ba inca mai face, cu ajutorul misionarilor ce promoveaza sexul fara prezervativ si anticonceptionale. Dar tu, european ghftuit de toate binefacerile stiintei lipsite de dumnezeu, de unde sa fii interesat de problemele reale ale altora.

  17. Eu sunt un surd din nastere. Cum omul se trage din maimută? se poate sa vorbească si lucrează…..???? nu mai există si neadevărat! Păcatele suntem noi! Există Dumnezeu si i-a creat… Bărbat si Femeie! Da desgiur. :))

  18. Mai nou s-au descoperit primate care au evoluat si vaneaza cu sulita si au facut un fel de altar unde duc ofrande unor presupusi zei ….dar vai, eu nu sunt primata …eu sunt special ..ooo, am tot doi ochi , dau din cur sa fac copii si manac carne si fructe ….am inima , ficat si pancreas …am unghii …am tot ce are o primata si cu toate acestea suntem facuti de zei dupa asemanarea lor , nu? Si daca noi am facut roata si motorul ,acum gata? Nu mai suntem mamifere ? Noi ne inmultim prin rugaciune ? sau cum? …Nu mai fiti ignoranti si subiectivi …suntem ca orice animal si pana nu ne vedem varful nasului nu vom putea fi superiori cu nimic . Mai multa modestie si intelepciune decat ignoranta si inganfare !

  19. Ok , aproape toate informatiile de mai sus pot fi adevarate . Daca folosim o explicatie științifică intelegem ca omul a evoluat si sa adaptat la un mediu propice pentru el , daca stam sa ne gandim ca acum 50 de ani anumiti oameni au fost supusi la lagărele de exterminare stiind ca o minoritate de persoane au rezistat si s au adaptat la temperaturi negative , sa manance resturi , grasimi si gunoaie . Acesti oameni sunt si au fost dovada vie a unei evoluti chiar daca omul din secolu” 21 incet , incet involueaza din cauza tehnologiei care ofera o viata usoara fara provocari prea ridicate , parerea mea.

  20. Evoluția omului. Noi ca specie umană de unde dracu am aparut, din senin. din maimuță, doar că odată cu trecerea mileniilor ne-am dezvoltat din toate punctele de vedere. documentațivă. ORIGINILE SPECIE UMANE. mai lasatima cu D.zeu. lati vazut pe D.zeu undeva?

  21. Cum judecăm, dacă există asemănări între două mașini sau două aparate electronice, înseamnă că au evoluat unul din altul, nu că le-a făcut cineva?
    Iar evoluția, cu atât mai mult ,fiind vorba de milioane de ani,nu poate fi probată, nu există documente scrise, nu poate fi reprodusă în laborator Dacă există atâtea dificultăți în a proba evenimente de acum mii de ani sau chiar mult mai recente, cum poți pretinde că urmărești evenimentele pe milioane de ani?
    Apropo care sunt maimuțele alea care vânează cu sulițe și depun ofrande pe altare,unde e documentat așa ceva?
    Ce argumente aduceți pentru a infirma miracolele religioase,cum le dovediți ca falsuri dacă susțineți evenimente mult mai vechi cum e evoluția de acum milioane de ani?

  22. Conform evoluției, omul, mai bine zis, strămoșii lui, a apărut acum câteva milioane de ani. Iar mai înainte, ce zeci, sute de milioane de ani au existat era mezozoică și era paleooica.Poate a auzit cineva de descoperirile de la Paluxy Texas,când în stratul geologic pentru Mezozoic, printre fosile de dinozauri s-au descoperit urme de picior uman.Apoi altă descoperire de urme umane dintr-un strat din Carbonifer,Paleozoic.. Dan Apostol, ,,Din tainele naturii”,ed.Sport Turism,1987,cap.Vânătorii de dinozauri. Dan Apostol, nici pe departe nu era un susținător al creștinismului nici al dogmatismului religios.
    Referitor la cei ce întreabă care sunt dovezile creștinismului ,să se aplece serios să cerceteze, că sunt multe lucrări, cu cazuri documentate.Chiar toate alea pot fi minciuni?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări