Ce este timpul?

Articole asemănătoare

timpulIn mod traditional, timpul e vazut ca fiind masurarea distantei dintre evenimente. El e compus din trecut, prezent si viitor. Trecutul e considerat ca fiind ceva deja intamplat si nu poate fi schimbat. Viitorul, in schimb, e considerat ca fiind disponibil unei multitudini de posibilitati. Oamenii masoara timpul folosind multe unitati, unele bazate pe evenimente reale (rotatia Pamantului, in jurul Soarelui), altele sunt arbitrare. Descrierea clasica timpului facuta de Isaac Newton din lucrarea sa “Principia” e ca timpul “curge” constant, la fel pentru toti. Adica e independent de evenimentele ce au loc in cadrul sau. Aceasta descriere a timpului a fost eliminata de Einstein si teoria sa.

Ideea clasica de timp e partinitoare datorita felului in care oamenii percep “trecerea” timpului. Constientizam evenimentele dintr-un punct de vedere personal si presupunem ca asa e peste tot. Abordarea clasica a timpului nu explica de ce percepem timpul in acest mod si nici cum este dobandit acest efect. Celelalte teorii despre natura timpului pun in discutie “radacinile” acestui punct de vedere natural.

Relativitatea

Teoria Relativitatii apartine fizicianului Albert Einstein. La inceput a existat sub forma a 2 teorii: Teoria Speciala a Relativitatii a aparut in 1905 si afirma ca viteza de “curgere” a timpului nu este aceeasi in tot Universul – depinde de observator (adica e relativa). Unii oameni percep “curgerea” timpului altfel decat alti oameni. De exemplu, pe masura ce imbatranim, procesam mai putine informatii pe secunda despre mediul inconjurator, de aceea percepem trecerea timpului ca fiind mai rapida.

Dar teoria lui Einstein merge si mai departe. Relativitatea timpului nu e cauzata de varsta noastra, e cauzata de viteza miscarii prin spatiu. Cu cat mergem mai repede prin spatiu, cu atat mai incet ne deplasam prin timp. Teoria relativitatii ne cere sa vedem spatiul si timpul, nu ca entitati separate, ci sub forma unui concept numit spatiu-timp. Timpul devine cea de a 4 dimensiune ce se adauga la celelalte 3 dimensiuni ale spatiului cu care suntem obisnuiti (inaltime, latime si lungime). Aceasta reprezentare a timpului este cruciala pentru intelegerea celorlalte teorii despre natura timpului,

Oamenii poseda o retina bidimensionala, ceea ce inseamna ca vedem doar in 2 dimensiuni. Perceperea celei de a 3-a dimensiuni e rezultatul perspectivei si a vederii noastre binoculare. Daca am fi avut retine tridimensionale, am fi fost capabili sa percepem simultan toate laturile unei camere – peretii, podeaua si tavanul in acelasi timp!

Din acest motiv e foarte greu, daca nu chiar imposibil, pentru un om sa vizualizeze cea de a 4-a dimensiune.

Pentru a depasi aceasta piedica, este bine sa folosim analogii, ce contin un numar mic de dimensiuni, atunci cand vorbim de mai mult de 3 dimensiuni, chiar si atunci cand timpul e una din ele. In acest caz sa ne imaginam ca Universul are o forma cuboidala, iar oamenii sunt bidimensionali si au retine unidimensionale. Sa ne imaginam ca dimensiunile spatiale sunt latimea si inaltimea unei sectiuni de cuboid, iar oamenii se pot deplasa in sus, in jos, in stanga si in dreapta. Sa ne imaginam ca adancimea cuboidului e timpul.

Sa ne imaginam acum ca un om bidimensional se afla la jumatatea inaltimii cubului. El incepe sa se deplaseze in sus (prin spatiu, nu prin timp) pana ce va ajunge la marginea cuboidului. Acuma el se va deplasa in jos, dar in acelasi timp se va misca si  inainte prin timp. De data aceasta va dura mai mult sa ajunga in locul de unde a plecat deoarece el nu mai are o ruta directa – se deplaseaza si prin timp.

Dupa cum se vede deplasarea prin timp, incetineste deplasarea prin spatiu. Acelasi lucru e valabil si invers. Daca se mentine o pozitie fixa in spatiu si deplasarea se face doar prin timp, va dura mai putin pana la atingerea unui moment anume din timp decat atunci cand miscarea se executa in spatiu si timp. Deci miscare in spatiu iti incetineste miscarea in timp. Asta ne spune relativitatea despre timp. Dar procentajul de incetinire a timpului, in timpul miscarii prin spatiu, este foarte mic in timpul situatiilor cotidiene. Pentru a observa o diferenta notabila, e necesara o deplasare in spatiu cu o viteza egala sau cat mai apropiata de cea a luminii.

Relativitatea a fost demonstrata. Au fost puse ceasuri atomice in avioane ce se deplasau cu viteze mari. La sfarsitul zborului, ceasurile atomice au fost comparate cu cele de la sol. Au fost gasite mici diferente ce fusesera prevazute exact de ecuatiile matematice a relativitatii.

Teoria generala a relativitatii a fost publicata in 1916 si merge si mai departe. Einstein sustine ca masa curbeaza “tesatura” spatiu-timp pentru a crea iluzia gravitatii. Din nou, o analogie cu un numar minim de dimensiuni e ideala. Imaginati-va ca pe o folie de cauciuc se aseaza bile de bowling. Bilele curbeaza folia de cauciuc. Orice obiect ce se deplaseaza prin apropierea curburii, va incepe sa se miste in jurul curbei (miscare asemanatoare spiralei de la o scurgere). Ideea despre gravitatie a lui Einstein despre gravitatie este atat de simpla. Si a fost demonstrata. Einstein a facut predictii despre felul in care lumina va urma traiectorii curbate in jurul maselor mari, iar acest efect a fost masurat in timpul unei eclipse de soare.

Timpul si determinismul

Teoria relativitatii nu descrie doar “curgerea” timpului, ea descrie timpul intr-o maniera aproape identica cu cea in care ne gandim la spatiu. Relativitatea unifica spatiul si timpul. Toate punctele spatiale exista simultan, dar… toate punctele din timp exista simultan? Acest lucru ar sugera ca toate evenimentele din timp sunt deja “aici” si ca nu exista vreun motiv pentru a alege ce se va intampla in viitor. Se numeste determinism, deoarece evenimentele sunt predeterminate.

Relativitatea nu elimina ideea de liber arbitru, dar nici nu o sustine.

Timpul in lumile multiple a Teoriei Mecanicii Cuantice

Pentru a intelege aceasta teorie, trebuie sa ne intoarcem la exemplul cuboidului. Fiecare eveniment temporal este reprezentat de o sectiune a cuboidului. Oamenii percep dimensiunea timpului sub forma unei succesiuni de patrate. Asemenea cadrelor dintr-un film, acestea creaza iluzia trecerii timpului.

Lumea din jurul nostru pare a fi facuta special pentru a sustine viata. Universul are proprietati exacte care duc la aparitia vietii pe Pamant. De exemplu, la inceputul Universului a existat o “batalie” intre materie si anti-materie. Particulele cu anumite proprietati cuantice, denumite de noi “materie”, au castigat lupta din motive inexplicabile. Multi fizicieni sunt de parere ca acest eveniment si altele asemanatoare nu sunt doar simple coincidente.

Martin Rees, un astronom din Anglia, ne ofera analogia unei vizite intr-un magazin de haine. Daca te-ai duce intr-un magazin de haine ce vinde o singura marime, ar fi o coincidenta destul de mare daca ai descoperi ca e exact marimea ta. Pe de alta parte nu ar fi o coincidenta gasirea unor haine de marimea ta intr-un magazin ce vinde o varietatea de haine si marimi. Sa extindem acest exemplu si in cazul Universului. E foarte improbabil ca acest Univers sa existe din cauza felului partinitor fata de stabilitatea gravitationala si aparitia unei vieti diversificate. Dar daca luam in considerare posibilitatea ca Universul ofera o gama larga de “universuri” de diferite marimi, atunci nu va mai fi asa de surprinzator faptul ca universul nostru poate sustine viata. Aceasta teorie ar putea fi reprezentata sub forma unei multitudini de cuboizi intr-un vast univers de cuboizi, fiecare dintre ei avand propriul spatiu-timp. Fiecare cuboid reprezinta un univers ce are un set diferite de legi fizice, deci ar putea fi complet diferit de restul universurilor. Ar putea exista un mare numar de universuri ce sustin viata, dar cu mici diferente. Tot asa cum intr-un magazin de haine pot exista mai multe tricouri de marimea ta, dar in culori diferite.

Din acest punct de vedere exista linii temporale diferite. Unii oameni folosesc analogia unor sine de cale ferata pentru a explica acest punct de vedere. Noi ne miscam intr-o directie pe sine, dar exista si alte sine paralele cu a noastre. Fiecare din ele e diferita intr-un fel (unele chiar au trenuri pe ele). Din acest motiv, celelalte unversuril din cadrul acestui “multi-univers” se numesc unversuri paralele.

Un multi-univers al spatiu-timpului nu e doar o teorie ce rezolva problema intrebarii “De ce e mediul nostru atat de potrivit pentru viata?”. E totodata o teorie a mecanicii cuantice.

In teoria mecanicii cuantice exista multe evenimente ce au loc din cauza unor probabilitati aleatorii. De exemplu, curentul electric e compus din electroni ce urmeaza un traseu aleatoriu ce e influentat de campurile fortelor electrice pe langa care trec. Multi fizicieni considera ca odata cu fiecare decizie cuantica luata, fiecare posibilitate are un univers separat in care e pusa in aplicare.

In aceasta teorie – numita interpretarea mecanicii cuantice a lumilor multiple – fiecare posibilitate e pusa in aplicare. Din moment ce interactiunile cuantice sunt fundamentale pentru orice reactie macroscopica, putem ajunge la concluzia ca totul se intampla intr-un univers sau in altul. Daca trebuie sa iei o decizie, sa zicem sa pleci in vacanta in Bulgaria sau in Caraibe, va exista un univers in care pleci in Caraibe si un univers in care pleci in Bulgaria. Acest lucru e problematica din punctul de vedere al liberului arbitru. Daca toate  posibilitatile sunt aplicate, atunci totul e determinat de universul in care te nasti.

Exista o variatie a acestei teorii, dar e nevoie sa ne imaginam teoria cu o dimensiune in minus. In loc sa ne imaginam universurile ca fiind cuboizi, trebuie sa ni le imaginam ca fiind dreptunghiuri. Lungimea dreptunghiului va fi timpul, iar celelalte dimensiuni vor reprezenta spatiul. Dreptunghiul nu are adancime, deci daca asezam mai multe dreptunghiuri (universuri multiple) unul peste altul, nu se va schimba nimic.

Se observa ca in toate aceste teorii, timpul are doua directii, asemenea celorlalte dimensiuni. Teoretic nu exista nimic care sa ne impiedice sa mergem in directia opusa.

De ce percepem timpul in acest fel?

Daca timpul este doar o dimensiune asemenea celorlalte, de ce o percepem atat de diferit? Aceasta e intrebarea care il preocupa pe James Hartle de la Universitatea din California, Santa Barbara, impreuna cu fizicienii Stephen Hawking, Muray Gell-Mann si Steven Weinberg. Ei cred ca trecerea timpului e doar o iluzie.

Hartle crede ca timpul unidirectional e produsul felului in care procesam informatia. Gell-Mann a dat denumirea de “sisteme de colectare si utilizare a informatiilor” tuturor fiintelor ce proceseaza timpul in acest fel. Oamenii fac parte din SCUI. Din cauza retinei bidimensionale, nu putem procesa mai multe sectiuni de cuboid – “cadre” de timp – simultan. Colectam informatii despre acest “cadru” – mediul nostru inconjurator – folosindu-ne de simturile noastre, apoi stocam aceaste informatii intr-un “registru de intrari”. Acesta nu are o capacitate de stocare nelimitata, deci suntem nevoiti sa transferam informatia in memoria noastra, altfel nu putem procesa informatiile urmatorului “cadru”. Oamenii au o memorie de scurta durata si una de lunga durata, totodata mai avem la dispozitie si informatiile permanente din cerebel (de ex.cum sa innotam).

SCUI-urile mai au in componenta si o “schema”, un model generalizat al perceptiei noastre despre mediu. Aceasta schema contine reguli generale despre modalitatile optime de actiune dintr-un anumit set de situatii. Informatiile receptionate din mediul nostru e adaugata la schema pentru a determina felul in care reactionam in anumite situatii. Decizia e constienta, dar este procesata si la nivel inconstient. Partea constienta a SCUI-urilor umane se concentreaza asupra informatiilor din “registrul de intrare”, o numim prezent. Partea inconstienta se concentreaza asupra informatiilor din memorie, o numim trecut. Acesta e motivul pentru care constientizam prezentul si ne amintim trecutul.

Traficul informational ce are loc prin “registrii” SCUI-urilor creaza iluzia “scurgerii” timpului. Dar nu timpul este cel care se “scurge”. Fiecare SCUI are propria sa viteza a traficului informational dintre registri. Aceasta corespunde diferentelor de percepere a vitezei cu care trece timpul. Mustele, de exemplu, proceseaza mai multe informatii pe secunda altfel nu ar reusi sa zboare la viteze asa de mari si nu ar putea evita obstacolele comune. Prin urmare ele percep timpul ca fiind mai lent. Mustele traiesc putin (cateva zile sau saptamani) o durata de viata scurta pentru un om. Dar musca o percepe ca fiind mult mai lunga.

Deci este posibil ca modalitatea in care procesam informatiile sa fie motivul pentru care percepem diferit trecerea timpului.

Este timpul continuu sau este ca un film?

De regula ne gandim la timp ca timp ca fiind continuu – un sir de evenimente. Dar majoritatea teoriilor din fizica definesc timpul si spatiul ca fiind opuse unei treceri continue de evenimente. Teoria M si cea a gravitatii cuantice sunt teorii stiintifice serioase (dar nedemonstrate) care sustin ca timpul si spatiul au unitati minime. Exista o teorie a mecanicii cuantice care sugereaza ca timpul este format din  particule numite crononi. Cea mai mica durata de timp teoretica posibila se numeste timp Planck si este echivalenta cu 10 la puterea -43 secunde.

Daca aceasta teorie e corecta, atunci perceptia noastra temporala ar putea fi asemenea unui film. Filmele nu sunt continue: daca le incetinim suficient de mult, constatam ca sunt un simplu set de fotografii ce sunt prezentate rapid. Procesam informatiile despre mediul nostru si obtinem o imagine asemanatoare celei dintr-un film sau dintr-un desen animat. Atunci cand sunt prezentate intr-o succesiune rapida, ne creaza iluzia unei miscari line si continue.

Este timpul asemanator cu spatiul?

Pana acum, timpul a fost vazut ca fiind o dimensiune a spatiului, iar deplasarea sa intr-o singura directie e considerata o iluzie. Dar exista niste contra-argumente ce ne indica niste diferente majore, intre timp si spatiu, ce nu pot fi explicate ca fiind iluzii.

O modalitate de a sustine ideea ca “directia timpului” e irelevanta e prin demonstrarea faptului ca toate procesele sunt identice, indiferent daca se desfasoara “inainte” sau “inapoi”. In mecanica cuantica, majoritatea interactiunilor dintre particule sunt “simetrice in timp” – nu conteaza daca sunt observate din perspectiva trecut-viitor sau viitor-trecut, ele se desfasoara identic.

Dar acest lucru nu este valabil si in cazul obiectelor macroscopice. Paharele de vin se sparg in zeci de cioburi, dar rareori vedem cioburi de pahar ce se apuca sa formeze pahare de vin. Fizicienii pot explica de ce cioburile de sticla nu formeaza pahare de vin prin postularea existentei “sagetii termodinamice a timpului”. Termidinamica e in esenta o grupare de legi. Chimistul P.W. Atkins o rezuma ca fiind:

“Exista 4 legi. Cea de a treia, Legea a Doua, a fost formulata prima; prima lege, Legea Zero, a fost formulate ultima; Prima Lege a fost cea de a doua; iar cea de a treia s-ar putea sa nu fie nici macar o lege asemenea celorlalte”.

Esenta acestei idei e ca universul tinde sa devina dezordonat. Aceasta dezordine se numeste entropie si credem ca e in continuua crestere. Nimeni nu stie de ce e in continua crestere, dar e foarte clar acest lucru din multitudinea de experimente realizate. Acesta e motivul pentru care caldura se „scurge” in zonele mai reci si niciodata nu se intampla invers. Caldura nu e nimic altceva decat particulele dintr-un sistem ce vibreaza aleatoriu, o stare dezordonata. Lucrurile reci sunt mult mai ordonate deoarece particulele ce le formeaza se misca mai greu. Acesta e motivul pentru care obiectele macroscopice au interactiuni ireversibile.

Aceasta e o diferenta clara fata de spatiu. Daca ne gandim la manifestarea spatiala a unei mese, asta nu inseamna ca un capat al ei este mai dezordonat decat celalalt, dar masa respectiva va deveni mai dezordonata in viitor, in comparatie cu momentul in care a fost facuta. De aceea este o distinctie clara intre timp si spatiu.

Este timpul reversibil?

Daca „trecerea” timpului intr-o singura directie e o iluzie, atunci ce ne opreste sa ii inversam cursul? Teoretic, nimic!

Lawrence Schulman, de la Universitatea Clarkson din New York, crede ca timpul poate fi parcurs si in sens invers. Cioburile de sticla pot deveni pahare de vin, oamenii devin mai tineri si universul devine din ce in ce mai mic. Schulman sustine ca exista asemenea zone de timp inversat sub forma de spatii in cadrul universului nostru. O simulare virtuala a aratat ca regiunile cu directii temporale diferite nu se anuleaza si nici nu interactioneaza reciproc.

O alta posibilitate e ca directia temporala a universului (din punct de vedere termodinamic) se va inversa natural odata ce istoria universului ajunge intr-un anumit punct. Acest lucru creaza o simetrie perfecta in univers. Evident ca nu exista nici o dovada care sa sustina aceste idei, dar nu exista nici impotriva lor.

Deci ce este timpul? O dimensiune asemenea spatiului? Chiar „trece” sau e doar o iluzie? Este continuu sau asemenea cadrelor unui film? Poate fi inversat sau manipulat? Nu putem da raspunsuri certe la asemenea intrebari, dar data viitoare cand va mai intreaba cineva ce este timpul, poate va ganditi la un raspuns diferit.

Articole recente

Articolul precedentGenghis Khan
Articolul următorVals Im Bashir (2008)

Comentarii

  1. 1)Eu cred ca iluzia continuitatii e creata de numarul imens de discontinuitati care se succed. E mai plauzibila aceasta ipoteza deoarece daca ar exista o continuitate reala, inseamna ca un anumit lucru/eveniment/stare ar trece printr-o infinitate de sub-stari, si nu ar mai ajunge la un final incat sa dea senzatia de tranzitie.

    2)Ce se intampla cu punctele din univers unde temperatura e de 0 K? Nu cumva acolo nu trece timpul deloc? Din moment ce nu exista nicio schimbare sau vibratie a vreunei particule, inseamna ca totul sta pe loc, deci timpul nu trece, nu?

  2. 1. Asta zice si teoria.
    Timpul Plank=un cadru de film.
    2.Acolo unde nu exista miscari de particule se poate spune ca nu exista timp.
    Ce este timpul in absenta unui sistem de referinta?

  3. Bla. Timpul trece pe langa tine. In absenta/prezenta oricarui sistem de referinta. Timpul se misca sau noi ne miscam in timp?

  4. In realitatea concreta cred ca nici nu exista timpul asa cum il percepem noi (noi fiind sistemul de referinta), ci e doar multitudinea schimbarilor/degradarilor/combinarilor de materie. Avem impresia ca timpul e o „entitate” importanta deoarece constiinta exista in temporalitate (e dispare odata cu inceputul unei noi forme a suportului care o sustine: corpul nostru) si datorita multitudinii iluziilor mentale de reprezentare a realitatii. Daca Universul s-ar raporta la timp inseamna ca ar fi temporal si temporar, dar mi-e greu sa cred asta, pentru ca vedem ca in imensitatea Universului, timpul se pierde sau se distorzioneaza (de exemplu atunci cand vedem o stea aflata la 1 milion de ani distanta: noi vedem de fapt razele care au fost emise in trecut si care au sosit tocmai acum la „sistemul de observare” – ochiul, deci apare o distrosionare temporala: e ca si cum am trai cu un milion de ani in urma din punctul de referinta al stelei respective, si in acelasi timp in prezent – din punctul nostru).

    Eu tind sa cred ca timpul e o cauza a imperfectiunii materiei locale. Aceasta capata alta forma in mod continuu, Dar acest lucru se intampla cu un consum de energie. Daca materia ar ajunge la perfectiune, nu si-ar mai schimba forma, deci nu ar mai exista entropie, ar stagna, si teoretic timpul ar disparea. Punctele perfecte din Univers (unde temperatua este de zero absolut) nu au niciun motiv sa intre din nou in schimbare, si de aici se deduce ca acele puncte sunt eterne => Universul e etern => in realitate nu exista timp, ci e doar o marime inventata de oameni,

    Nu cumva timpul e o teorie a totul? (Cand spun „teorie” ma refer la capacitatile mentale ale oamenilor de a intelege un anumit lucru, deci, lucram in continuare cu aceasta iluzie a timpului). Toate procesele fizice (in lumea noastra imperfecta) se desfasoara in functie de timp. Toate formulele fizice arata asta (direct sau indirect).

  5. Timpul in sine e o notiune teoretica si are ca scop tinerea unei evidente a schimbarilor de ordin material din jurul nostru.
    Incearca sa aplici idee de timp in lipsa materiei…oare poti?

  6. Nu cred ca se poate, deoarece daca nu exista materie nu exista nici stari de tranzitie, care dau timpul, deci nu exista timp. E interesant cum spatiul din acea zona e in totalitate in afara timpului. E un eter vid etern.

  7. in timp ce ma deplasez cu masina avand o viteza aproximativa de pana n 60km/h volumul de la radio/cd ramane neschimbat….dupa acceleratie volumul creste odata cu ea si invers… de ce oare?

  8. Probabil se creaza niste interferente de tip rezonanta intre undele sonore ale radio-ului si ale motorului. In acest caz, amandoua undele au aceeasi lungime de unda si energia totala a undei finale se amplifica. Iar cand una dintre ele se deplaseaza cu L/2 (lambda/2), atunci amplitudinea scade. O ipoteza ar mai fi ca radio-ul nu e calibrat cum trebuie, si cand asupra lui actioneaza forte mari, se deregleaza. Dar nu cred ca are vreo legatura cu timpul.

  9. Incepind cu Marea Explozie , moment in care materia , spatiul , timpul , energia nu erau inca entitati separate , Universul pe care noi il cunoastem , se afla intr-o continua expansiune , acest lucru fiind dovedit si unanim recunoscut si acceptat . Din ce a fost constituit puncul primordial , din energie sau din materie extrem de concntrata , ce a fost inaintea acestuia , cum s-a format acesta , sau cine l-a creat , stinta nu poferii raspunde . Una din teoriile mortii Universului , sustine ca acesta se va extinde pina cind procesul de formare de noi galaxi , stele , sau planete se va opri , din cauza rarefierii prafului cosmic . si printr-o racire treptata , el la un moment dat va ingheta .
    Personal ma intreb daca procesul va avea , poate , un sens invers ? In momenul coliziunii galaxiilor , gaurile negre care exista in interiorul acestora ,se vor contopisi vor devenii din ce in ce mai mari , cu o masa si gravitatie din ce in ce mai mare , si vor intoarce la un moment dat si sensul expansiunii materiei
    Oare atunci si sensul de curgere a timpului , asa cum il percepe noi , se va scumba ?

  10. Interesanta ideea ta. Nu mai retin in ce carte am citit despre expansiunea universului, unde arata un om care sufla intr-un balon, facand o paralela intre acel balon si univers. Intr-adevar, daca acel om ar lua gura de la balon, va reveni aprope la formum spui tu. Dar totusi, in acea ima sa initiala, exact cagine on OM umfla balonul. in cazul universului? Energia primordiala a Big Bang-ului?

  11. Un articol interesant si inteligent explicat, cu comentarii la fel de pline de sens.

    De mult timp (cum altfel as putea spune…) ma macina si pe mine ideea despre o explicatie plauzibila a … TIMPULUI.

    Cand am gasit articolul, am citit pe nerasuflate explicatiile deja cunoscute din teoriile existente, cu gandul de a afla si parerea altora despre aceasta infailibila unitate de masura fizica.

    Comentariile si-au gasit si ele locul inspre acelasi sens, demult simtit intrinsec, astfel ca am aflat ca nu sunt singurul care banuia (nimeni nu a dovedit totusi asta) si anume, CA TIMPUL ESTE IN PRIMUL RAND O ENTITATE SUBIECTIVA (perceputa la nivel individual diferit -Einstein), DAR SI IN ULTIMUL RAND, CA EL CHIAR NU EXISTA !

    Explicatii nu am si nu am gasit in acest sens, si de aceea am evitat sa pronunt o astfel de concluzie pana acum.

    Materia este cea care declanseaza si impune modificari/ degradari continue, pe care sistemul nostru mental le stocheaza si eticheteaza ca pe niste input-uri elementare succesive creand astfel iluzia de continuitate temporala.

    Practic, daca nu am face la randul nostru parte din materie, ci numai din spirit, schimbarile de ordin material le-am privi firesc din afara materiei, de la inceputul procesului pana la sfarsitul acestuia (indiferent ce inseamna el ca timp material), cu o rapiditate fantastica (sa zicem viteza luminii), ceea ce ne-ar da senzatia de cunoastere absoluta. Practic nici nu a inceput bine procesul de transformare, ca deja stim ce se va intampla deoarece si vedem acest lucru.

    Dar ce presupune cunoasterea absoluta ? Ce presupune existenta in afara materiei, la viteze extraordinar de mari …

    Suntem toti absolut convinsi de faptul ca Timpul ca si unitate fizica apare ca/reprezinta o componenta de compensare a scaderii vitezei de deplasare a particulelor elementare (si in fapt a existentei noastre in afara materiei) produsa ca urmare a aglomerarii acesteia.

    Inglobarea in materie a spiritului (particula elementara cu viteza infinita) aduce cu sine limitarile spatiale si implicit temporale specifice materiei. Efectul acestei inglobari este ceea ce simtim si traim zi de zi, este ceea ce numim realitate. Un alt mod de viata, trait la niveluri inferioare, cu viteze inferioare. Simtim timpul. Il putem si defini ca masura a degradarii noastre materiale, insa stim in acelasi … timp … ca aceasta notiune ancestral si absurd, nici nu exista !

    Timpul este doar masura unei penitente divine cu scopul nobil de a ne constientiza de noi insine, ca indivizi distincti superiori, este un prim pas, o rampa de lansare, catre cunoasterea absoluta si PREGATIREA PENTRU TRECEREA LA O NOUA EXISTENTA SI VITEZA SUPERIOARA…cea a UNIVERSULUI DIVIN din care facem parte !

  12. 1 cum putem fi siguri ca exista timpul se arata el cumva? 
    2 daca cu toti am merge in vitor ce vitor ar mai fi? cine lar crea?  undeva in vitor sunt mort? am mai trait o data viata asta din moment ce is in vitor?

  13. Ray, intrebarile tale se refera la timpul pe care toti suntem obisnuiti sa il percem la fel: azi, ieri, maine, etc.
    Gresit. Timpul nu exista. Exista trecut ? exista viitor ? Raspunsul meu este NU !
    Ceea ce cu adevarat exista este AZI si ACUM, adica PREZENTUL.Traim mereu in prezent, si atat.
    Suntem prizonierii daca vrei sa-i numesti asa, ai PREZENTULUI. Restul este numai Science Fiction.
    Gandeste-te numai ce ar fi daca, materia biologica din care suntem construiti nu s-ar degrada … am trai miliarde de ani (numarati in timpul clasic), am fi eterni …Cum ai defini in acest caz timpul ? Mai exista aceeasi notinune ca cea actuala ? In nici un caz ! Deci timpul este ceva ce tine doar de descompunerea noastra, de fugara noastra existenta in materie. Nimic mai mult.

  14. Timpul,ca marime fizica,se foloseste pentru a descrie mai bine un fenomen.Timpul,in opinia mea are un singur sens trecut-prezent-viitor.Daca aaaam accepta ca timpul poata curgaaaaaaaaaae si in sens invers am obtine doar o valoare negativa a unui fenomen.Aceasta nu inseamna calatorie in timp.Sa presupunem totusi ca am putea calatori in trecut cu 10 sau20 de ani si ne-am vedea pe noi mai tineri.Poate cineva sa-mi explice de unde a aparut acel alter ego mai tinar?

  15. „Timpul” ,probabil, nu exista .De asemenea, nu exista posibilitatea calatoriei in timp.Sa va explic de ce: daca cineva ar fi calatorit in timp, din viitor in trecut de exemplu, atunci ar fi trebuit sa ne fi vizitat deja. Acest fapt nu s-a intamplat inca, probabil.

  16. ce este timpul. timpul a aparut imediat dupa big beng atunci universul a inceput sa se dilate asemenea unui balon cind este umflat  stim ca in spatiu  unde nu exista gravitatia pamintului secundele se scurg mai repede ca aici pe pamint  asta demonstreaza ca gravitatia  afecteaza timpul adica se scurge mai greu sub actiunea gravitatiei  asta demonstreaza ca timpul exista  si se scurge secunda cu secunda noi oameni il putem doar arbitra cu un ceas urmarind secundele  minutele orele 

  17. cind sa creat universul au fost nevoie de trei elemente ..SPATIU..MATERIE..ENERGIE..in urma acestor trei elemente sa format big bengul  dupa  big beng materia a inceput sa se dilate atunci a inceput sa existe timpul adica sa curga asemenea unui riu stim ca daca parcurgem o distanta anume cu o vitez mare ne miscam mai repede in timp ce dovada mai vreti  sa intelegeti ca timpul exista  curge …..Si daca ar exista o masina a timpului nu am sti pentru ca oameni de rind nu sunt pregatiti pentru  o  asemenea descoperire ar provoca panica . ar duce la distrugerea natiunilor.

  18. daca acceptam ideea unui big bang care a dat nastere universului atunci putem accepta si sfarsitul universului. atunci putem pune intre cele doua puncte de referire fara nici o reticenta, timpul.

  19. eu socot ca nu a fost inceputul univversului si nu va fi sfirsitul niciodata,deoarece timpul este un mod de a calcula si nu face parte din univers.e corect ca marirea vitezii miscarii materii este egla cu micsorarea vitezii timpului si invers dar si asta este o iluzie practica deoarece noi pur si simplu am explicat teoretic procesul de calcul a unui ciclu.

  20. Cred ca timpul este perceput de om doar atunci cand se raporteaza la trecut sau la viitor. Cand ne raportam la prezent timpul ingheata. Daca am reusi sa nu mai lasam gandurile sa ne duca in trecut sau in viitor noi nu am mai percepe trecerea timpului. Am sta in acel dreptunghi despre care dumneavoastra spuneti ca se deplaseaza in timp, iar pentru noi ar fi imposibil sa vedem unde se afla acesl dreptunghi, mai la stanga sau mai la dreapta.

  21. Consider ca timpul depinde de entropie. Astfel ceea ce este biologic nu este entropic fiind dependent.determinat de timp.Nebiologicul se supune entropiei si pt el timpul dispare.Orice graunte de nisip poate fi urma unei coloane din Atlantida sau rest din Sofocle. ganditi-va la asta !

  22. Consider ca timpul, spatiul lumina ,undele radio sunt o forma de energie , corpurile noastre functioneaza cu energie, atomii care ii vei micsora pana la cuarci si dincolo de ei ,sunt facuti din energie.Tot Universul este un singur lucru.Energia doar s-a separat pentru a crea ce vedem noi acum si ce vom descoperi.

  23. Eu presupun, ca universul ar fi infinit doar pentru ca acolo unde e materie se creeaza spatiu timp, unde nu e materie nu exista spatiu-timp, asta inseamna ca tu ca materie poti calatorii la nesfarsit pentru ca pe unde vei trece, se va creea spatiu-timp.

  24. “Exista 4 legi. Cea de a treia, Legea a Doua, a fost formulata prima; prima lege, Legea Zero, a fost formulate ultima; Prima Lege a fost cea de a doua; iar cea de a treia s-ar putea sa nu fie nici macar o lege asemenea celorlalte”.

    Tetraedru 🙂 V-ati intrebat vre-o data cum arata acest Void. Ideea Nimicului este inacceptabila fizic. Daca vidul asta e ceva mai dens , si ne impinge catre Soare, ar fi chiar logic faptul, ca energia solara nu, ne proiecteaza, in Cosmos.  Nimic nu absoarbe, totul este impins, catre un soare, catre o gaura neagra 🙂  Nu exista gravitatie in sensul in care o interpretam noi. Poate ca nu sunt atras de Pamant, poate ca sunt presat… de atmosfera 🙂 Iar in lipsa unei presiuni a Cosmosului, ce s-ar intampla cu aceasta atmosfera?  Iar ideea unui tetraedru, pare mult mai plauzibila perceptiei noastre, decat ideea unui cub, cel putin in viziunea mea 🙂 Conform perceptiei noastre, timpul apare odata cu spatiul, abia apoi urmez eu, observatorul. Expresia „spatiu-timp” pare a fi un pleonasm 🙂 ideea de latime, inaltime, adancime se confunda cu ideea de trecut, prezent, viitor. Se naste intrebarea, care este forma timpului…  pare o tampenie la prima stigare 🙂 Dar daca mareria curge prin spatiu, transcede timpul… cam ce forma ar trebuii sa aiba acest neant, pentru ca materia sa, se cearna, prin el?  Forma materiei fiind sferica( atom, proton, electron).  Incercati cu tetraedul, si o sa intelegeti altceva 🙂 Care e treaba cu treimea, care e treaba cu cercul, cine este acest, „a fost, este si v-a fi” 🙂 ce vi se intampla 🙂

  25. Eu cred că timpul este o substanță în care pe parcursul vieții încercăm să ajungem la un numitor comun
    Dumnezeu ne poate vedea…cum? El a învins acea materia a timpului de aici rezultă că ochiul atotvăzător există și fiecare pas este deja scris întrun  cip care e situat în corpul pmenesc.

  26. Cît despre sfîrșitul universului eu cred că el va fi la un moment dat asta va fi.Universul este precum o scînteie care se produce într-o unitate de timp la un moment dat el se va compacta 

  27. Scuze! Sunt un om obisnuit,intresat de astfel dr probleme.Timpul perceput de mine este cel comun.acum aflu ca timpul este….materie ! Mai aflu ca spatiul se curbeaza…..! Ca totul este relativ in functie de observator…Ceva asemanator filozofiei subiective; daca mor universul dispare!! Dar daca nu exista observator ? Sau mai bine ne imaginam ca suntem D-zeu !omniprezenti !! In acelas timp pretutindeni !!Observatorul perfect !Si observam evenimentele…Oare cum curge timpul ??Sta pe loc ??curge uniform ?Spatul nu are nicio proprietate fizica…este nimicul !Cum interactioneaza materia cu nimicul? Cum se curbeaza nimicul sub influenta materiei ? Doar daca materia este curba.Spatiul preia forma materiei Asadar spatiul exista inaintea materiei altfel universul nu se poate extinde

  28. Eu am ajuns sa inteleg ca in univers exista doar energie plus informatie indisolubil legate si care creaza forme ale ralitatii functie de perceptiile observatorului,curgeria timpului din viitor spre trecut poate fi o perceptie ce tine de viziunea observatorului,vezi contractarea timpului incetinirea ceasurilor cind observatorul traieste stari de constiinta modificata in relatie cu simtaminte inalte de iubire neconditionate,de beatitudine,de pace extinsa,etc,deci ca o concluzie atunci cind constiinta se conecteaza la nivele superioare de perceptie a realitatii, timpul sufera influente acest lucru posibil ca arata existenta concreta doar a unui singur si unic timp,PREZENTUL viitorul,trecutul fiind perceptii subiective ale observatorului functie de ,,programele,,implementate despre timp din constiinta lui.

  29. Salut! Sunt elev de clasa a 11 si cred ca calatoria in timp va fii realizabila atunci cand vom reusi sa schimbam cursul electronilor unui atom in sens invers pe o periada medie , la viteze mari si f mari . In plus cred ca primul pas a fost facut pentru construirea masinii timpului . Dar o data cu evolutia asta , vom distrude miliade de universe alternative si o data plecati dintr-un timp precis nu ne putem intoarce in acelasi timp , chiar daca diferenta de timp intre cele 2 momente ar fii de cateca milisecunde

  30. Îmi plac comentariile voastre, dar cred că majoritatea sărim peste câteva detalii. Nu s-a pus problema următoare – există materie în trecut? Dar în viitor? Dacă în trecut există materie, înseamnă că masa Universului crește continuu în 4D, ca un covor în lucru pe un război de țesut. Iar în acest caz, călătoria în trecut nu e posibilă, fiindcă ne vom ”ciocni” de materia lăsată în urmă.
    O altă întrebare – de ce vi se pare absolut firesc să vedem doar prezentul? Știți că anumite persoane care au fost aproape de moarte au avut viziunea întregii vieți simultan. Din ce am aflat, savantul rus A. Kozyrev a ajuns la concluzia că ființele care emit unde cu frecvența sub nivelul frecvenței timpului văd doar prezentul, fiind împinși din urmă de această forță extraordinar de mare, ca un fel de banc sonic (nu putem procesa informația în ritmul în care ea vine spre noi). Dacă creierul nostru va emite unde cu frecvență superioară, vom vedea întregul nostru trecut simultan, ca pe un zgârie-nori în construcție. Nu vom putea însă vedea și viitorul, ci doar variante ale acestuia.
    Nu vă amăgiți cu ideea că timpul nu există, nu se va rezolva nimic cu asta. Unii susțin că masa mare a Pământului e cea care ne creează iluzia unui timp unidimensional și unidirecțional, dar privită din spațiu lumea ar arăta altfel. Există voci care afirmă chiar că pe suprafața Terrei, încă din antichitate au fost plasate, de către o civilizație extraterestră, antene care emit pe frecvențe joase tocmai pentru a ne împiedica să percepem corect realitatea și a nu putea ieși din acest Matrix.

  31. 2.Marimea fizica ce caracterizeaza Timpul este Durata – D ce se masoara prin acumulare (integrare) a unui TIMP primordial,curent – continuu – curgator ( fire-fibre temporale ) prin toate punctele Spatiului S3 numit – Cymp temporal.Energia – W a acestui cymp primar se calkuleaza pe baza Duratei -D la fel ca si la cympul termic E :: kT prin relatia W(t) :: aD unde ,, a ” este Constanta fizica fundamentala (CFF)I. La fel se gaseste si energia Spatiului W (s) :: b V ,V este volumul iar b la fel prezinta CFF. Foarte interesante sunt Statisticile Hrononilor si Spationilor !!?? Fie aceata intrebare Problema de concurs.( Ajutor: Aveti de afacere cu superfluide ce se misca cu viteze net superioare Vitezei luminii – c .
    VR

  32. Timpul este o dimensiune imaginara, respectiv una conventionala. M-as bucura daca oamenii de stiinta, ar renunta la propria prostire in primul rand, si apoi si la prostirea in masa, si ar recunoaste faptul ca timpul, este doar o dimensiune a propriei frustrari – si implicit a orgoliului – generate de incapacitatea/nimicnicia de a percepe si pricepe corect – respectiv ADEVARAT *perpetuu, vesnic, etern( si nu doar REAL, adica doar in dimensiunea imaginara, halucinanta, artificaiala si nicidecum naturala supra_numita TIMP – forma de manifestare a spatiului, a mediului inconjurator. Una dintre recomandarile biblice chiar zice: sa nu-ti faci niciodata chip cioplit, caruia sa i te inchini/prosternezi. Pedeapsa nerespectarii acestei recomandari, se autoadministreaza … ca orice alta con_damnare de sorginta exclusiv DIVINA … supra_omeneasca !

  33. Sunt constient ca este aproape deloc probabil, ca masoneria inter_nationala sa lumineze vreodata lumea – fie si impotriva propriei vointe – atata vreme cat miza ei este: substituirea – inlocuirea – naturii, cu scopul aservirii acesteia. Daca ilustrul Mihai Eminescu si-a putut gasi linistea intre 4 scanduri – fara sa faca scandal inter_national – atunci si eu ma pot impaca cu toate gandurile ….. lasand talibanii sa-si duca treaba la bun sfarsit.

  34. Pentru Marius „27 ianuarie 2011 at 2:27 am
    in timp ce ma deplasez cu masina avand o viteza aproximativa de pana n 60km/h volumul de la radio/cd ramane neschimbat….dupa acceleratie volumul creste odata cu ea si invers… de ce oare?”

    Raspuns: in setarile audio, vei gasi raspunsul. Acolo, exista un factor de amplificare la viteza de peste 60 km/h, pe care il poti seta la ce valoare doresti. Nu este nicio explicatie stiintifica. O zi buna!

  35. Ce este timpul?

    Foarte multi oameni si-au dat intrebarea aceasta, la care exista numeroase opinii, si numeroase perceperi. La randul meu, asa cum percep eu, eu cred ca timpul este relativ totul, tot ce se creaza se creaza datorita timpului (fara indoiala pentru a crea ceva este nevoie de timp) adica timpul ne creeaza pe noi si pe tot ce ne inconjoara, si la rindul nostru noi prin actiiunile noastre (dezvoltare sau degradare), sub orice forma de miscare cream timpul, un ciclu continuu, daca nu ar exista timpul nu ar exista nimic, si daca nimic nu ar exista nu ar exista timpul, adica totul depinde unul de altul, totul ce ne inconjoara cream un sistem unic – un sistem de a produce timpul. Si da, timpul curge, si curge doar inainte, asta e sensul la o miscare unidirectionala (la timp). Si deja notiunile de spatiu, de energie, se supun notiunii timpului, ca fiind legate una de alta foarte strins, sau chiar este tot aceeasi putin percepute altfel (de aici si perceperea spatiu-timp), aici as mentiona si notinea de materie (ceva care produce altceva, acel altceva mai produce ceva, si invers), care este ca un tot intreg, legat strins de celelalte notiuni. Problema e doar ca noi si tot ce ne inconjoara, absolut tot, suntem intr-un ciclu continuu de creare a timpului fara sa realizam asta (si cum am mai mentionat timpul creeaza totul (spatiu, materie, energie)). Timpul si producerea lui este inevitabila, aceasta va exista vesnic. Problema este alta, durata existentei planetei noastre si a vietii pe Pamant. Noi oamenii, plantele si animalele (intreg Pamantul si fenomenele lui) suntem doar un rezultat al timpului, un rezultat uimitor si foarte bine reusit, si ar trebui sa pretuim asta, ar trebui sa pretuim timpul si tot ce ne inconjoara. Ganditi-va la asta, nu numai din punct de vedere stiintific.
    M-am straduit sa ma exprim cit mai clar ceea ce inteleg eu, nu vreau sa supun ideea mea la nimeni, ficare o percepe in felul lui. Multumesc

  36. Materia , energia , spațiul și timpul , cei patru stâlpi fundamentali ai universului , cele „văzute” și cele nevăzute ! Nici unul dintre elemente nu poate exista fără celelalte și se află într-o relație de interdependență … Materia este energie condensată iar energia este materie care și-a pierdut densitatea ! În plan fizic există numai materie și energie , spațiul și respectiv timpul există doar în plan potențial , intuitiv … Spre exemplu :
    Moartea cuiva , există în mod cert , dar încă nu se manifestată încă în planul fizic ci doar în planul potențial … „Teoria” lui Eine (un) Stein (pietroi , bolovan) este o elucubrație la fel și „teoriile” lui Hawking … Doar „teorii” , ipoteze … Au creeat un fals conflict între religie și „știință” îndepărtând oamenii de la ADEVĂR ! „Știința” (cunoașterea) ar trebui să meargă mâna în mână cu religia iar dacă asta nu se întâmplă , probabil că există un motiv … Care ar putea fi acela ? Simplu ! Avansul tehnologic duce la regres spiritual și … Ghiță Bercea ! În Atlantida (lumea înainte de potop) , tehnologia era atât de avansată tehnologic încât decăzuse complet din punct de vedere spiritual ! Începând cu Adam , cel cu tehnologie ZERO și spiritualitate MAXIMĂ (stătea deseori la taifas cu Dumnezeu în Eden) , omenirea s-a tot dezvoltat tehnologic și a regresat spiritual până când s-a produs ruptura de Dumnezeu și s-a produs dezastrul ! Prin comparație , astăzi avem genomul „cartografiat” , avem „nano-roboți” injectabili , putem modifica genetic oamenii , avem telefoane mobile , supercomputere , dar cum stăm spiritual ? Ne jucăm de-a Dumnezeu , dar unde este Dumnezeu într-o societate „trans-umanistă” ? Ne aflăm exact cam în acel punct premergător potopului dar … Dumnezeu a promis că nu va mai distruge lumea prin apă (apa spală păcatele) ! Știu și eu ? Focul o fi bun ? Recomand „Cele 12 tăblițe de smarald ale lui Enoh-Hermes-Sarmis-Toth Atlantul” , veți fi uimiți câte veți afla acolo ! Și câte veți înțelege ! Nu vă pripiți , la început vi se vor părea puerile , scrise parcă pentru niște copii idioți dar chiar asta sîntem , față de străbunii nostrii care au trăit în vremea „când zeii (îngerii) trăiau alături de oameni pe pământ” ! „Apocrifă” sau nu , „Cartea lui Enoh” merită citită , Dumnezeu nu cenzurează pe nimeni , diavolul da … Domnul a spus : „pecetluiește cuvintele acestea pentru ca cercetându-le să-i crească omului știința și să descopere ADEVĂRUL fiindcă ADEVĂRUL îl va elibera” ! Adevăratul locaș al Domnului nu este o clădire numită biserică , moschee ori sinagogă , ci templul PLĂMĂDIT de Domnul (trupul) după Propriul CHIP și ASEMĂNARE și în care a pus DUH de VIAȚĂ adică s-a pus pe sine … Nu pângăriți templul Domnului cu măști și cu vaccinuri , lăsați „știința” satanei , dogmele religioase lăsați-le slujbașilor diavolului și voi căutați ADEVĂRUL fiindcă „libertatea” diavolului vă duce în robie dar robia Domnului vă face LIBERI !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări