Genghis Khan

Articole asemănătoare

genghis-khanGenghis Khan a fost fondatorul, Khan (conducator) si Khagan (împarat) Imperiului Mongol, care a devenit cel mai mare imperiu din istorie, dupa moartea sa. El a venit la putere prin unirea popoarelor de nomazi – triburile din nord-estul Asiei . Dupa fondarea Imperiului Mongol si dupa proclamarea ca „Genghis Khan”, a început invazia mongolilor care a dus în cele din urma la cucerirea celei mai mari parti din Eurasia. Acestea au inclus raiduri sau invazii asupra Hanatului Kara-Khitan , Caucaz , imperiului Khwarezmid si dinastiilor Xia si Jin chineze in Vest. Aceste campanii au fost adesea însotite de masacre ale populatiilor civile – în special în Khwarezmia . Pâna la sfârsitul vietii sale, Imperiul Mongol a ocupat o parte substantiala din Asia Centrala si China.

Înainte de moartea lui, Genghis Khan a lasat imperiul lui Ögedei Khan ca succesor al sau si a împartit imperiul în hanate printre fii lui si nepoti. El a murit în 1227 dupa ce a învins dinastia Xia de Vest. A fost îngropat într-un mormant nemarcat undeva în Mongolia, la o locatie necunoscuta. Urmasii sai au continuat sa întinda Imperiul Mongol în Eurasia prin campanii de cucerire si / sau crearea de state vasale din regiuni si tari precum China, Coreea , Caucaz , Asia Centrala si portiuni substantiale din Europa de Est , Rusia si Orientul Mijlociu . Multe dintre aceste invazii au dus la scara larga la sacrificarea populatiilor locale, care au dat lui Genghis Khan si imperiului sau o reputatie de temut în istoriile locale. Dincolo de marile sale realizari militare, Genghis Khan a avansat, de asemenea, Imperiul Mongol în alte moduri. El a decretat adoptarea Uyghurscript-ului in Imperiul Mongol ca sistem de scris. El a promovat, de asemenea toleranta religioasa în Imperiul Mongol, si a creat un imperiu unificat din toate triburile nomade din Asia de nord-est. Mongolii din prezent il vad ca parintele fondator al Mongoliei .

Din cauza lipsei de evidente scrise contemporane, exista foarte putine informatii concrete despre viata timpurie a lui Temüjin. Câteva surse care ofera o perspectiva despre aceasta perioada sunt de multe ori in conflict. Temüjin s-a nascut în 1162 se pare, într-un trib mongol lânga muntele Burkhan Khaldun si raurile Onon si Kherlen în Mongolia de azi , nu departe de capitala curenta Ulaanbaatar .Nascut sa fie lider conform traditiilor orale stravechi transmise ca Istoria Secreta, el a fost fiul unui sef de trib. Ca si alte triburi, au fost nomazi . Deoarece tatal sau a fost un sef de trib, asa cum au fost predecesorii sai, Temüjin a fost nobil prin nastere. Pictat in Cronici cu parul rosu si ochii verzi-albastrui, mongolul ajunge recunoscut si temut in intreaga lume drept o legenda vie.

Cu o tinerete foarte agitata, crescand printre straini, luptand pentru viata sa mereu, fiind luat prizonier si ducand o viata foarte dura ca viitor razboinic, si-a ucis propriul frate intr-o disputa de vanatoare si a fost nevoit sa-si paraseasca sotia. Inrobit de un alt trib, faima lui a devenit larg raspândita, dupa fuga din Tayichi’ud. În acest moment, nici una dintre confederatiile tribale din Mongolia nu au fost unite din punct de vedere politic, si casatoriile aranjate au fost deseori folosite pentru a consolida aliante temporare. Temujin a crescut cu respectarea climatului politic dur din Mongolia, care includea razboaie tribale, hotie, raiduri, coruptie si continua razbunare între diferitele confederatii, toate impuse si de interferenta fortelor straine, cum ar fi dinastiile chineze la sud. Dupa cum a fost aranjata de catre tatal sau casatoria, Temüjin s-a casatorit cu Börte din tribul Olkut’hun la 16 ani pentru a intari alianta între triburile lor. Börte a avut patru fii, Jochi (1185-1226), Chagatai (1187-1241), Ögedei (1189-1241), si Tolui (1190-1232). Genghis Khan a avut, de asemenea, multi copii cu alte sotiile sale, dar acestea au fost excluse de la succesiune. La scurt timp dupa casatoria lui Börte cu Temüjin, ea a fost rapita de catre Merkits. Temüjin a salvat-o cu ajutorul prietenului sau si viitorului rival, Jamuka , si protectorul sau, Ong Khan din tribul Kerai. Ea a dat nastere unui fiu, Jochi , noua luni mai târziu.

Religie

Principala religie atribuita hanului se specula sa fie Shamanismul sau Tengriism, care a fost foarte probabil printre popoarele nomade mongol – turcice din Asia Centrala. Dar el a fost foarte tolerant si interesat sa învete lectii de morala si filozofice de la alte religii. Pentru a face acest lucru, el a consultat calugari budisti , misionari crestini, negustori, musulmani si calugari taoisti.

Asia centrala in jurul anilor 1200 a fost împartita în mai multe triburi sau confederatii , printre care naimans , merkits , uiguri , tatari , mongoli si keraits care au jefuit, pradat si s-au razbunat intre ele. Temüjin a început lent ascensiunea sa la putere prin oferirea sa ca aliat (sau, potrivit unor surse, ca vasal) ca Anda (sub juramânt de frate sau frate de sânge ) lui Toghrul , care a fost Khan la Kerait , si este mai bine cunoscut de catre chinezi sub titlul de Ong Khan ( Wang Khan ). Intre timp,Jamuka, prietenul sau din copilarie a devenit el însusi Khan (conducator) in propriul trib, Jadaran. Cei doi au devenit frati de sânge ( Anda ) si au jurat sa ramâna vesnic credinciosi. Adversarii principali ai confederatiei mongole au fost Naimans la vest, Merkits la nord, Tanguts la sud, si dinastia Jin si tatarii la est. El a delegat autoritatea bazata pe merit si loialitate, mai degraba decât pe legaturile de familie, cum se procedase pana atunci. Cucerirea unui trib insemna si integrarea lui. Darurile pentru generali, soldati si nu numai i-au atras simpatia mongolilor. Senggum, fiul lui Toghrul a fost gelos pe cresterea puterii lui Temüjin si apropierea de tatal sau. El ar fi planificat sa-l asasineze pe Temüjin. Certandu-se cu hanul si refuzandu-i mana fiicei pentru fiul sau, Jochi, Temujin impreuna cu Jamuka inving tribul kerai. Amenintare directa de lânga Temüjin a fost tribul naiman cu care s-a aliat Jamuka, fiind numit ca Gur Khan , „conducator universal”, ajungand in razboi cu propriul frate de sange. Dupa mai multe lupte, a fost în cele din urma predat lui Temüjin de catre proprii sai oameni în 1206. Potrivit Istoriei secrete , Temüjin a oferit din nou prietenia sa lui Jamuka, cerându-i sa se întoarca la partea sa. Jamuka a refuzat oferta de prietenie si reuniunea, spunând ca nu poate fi doar un singur Soare pe cer, si a cerut o moarte nobila. Asa devine Temujin – Genghis Han.

Viata lui este marcata de de o serie de de tradari si conspiratii. Insa vasta retea de spionaj, gandirea avangardista pentru secolul sau, strategia militara excelenta, asa-numitul asediu impotriva Chinei, lupta pentru independenta unui mare trib mongol unit l-au transformat in Marele Han.

A invins Dinastia Xia de Vest in 1206, apoi Dinastia Jin, cucerind Beijingul de azi, apoi cu doar 20 000 de soldati in formatiuni numite –sageata- cucereste si Hanatul Kara-Khitan.

Revoltat de refuzul Imperiului Khwarezmian de a face comert si a-i oferi acces la Drumul de Matase, Genghis Khan a planificat una dintre cele mai mari invazii – aproximativ 200.000 de soldati. Cu cei mai buni generali si alaturi de fiul sau, imparte armata in 3 coloane bazandu-se pe strategia si tactica superioara. Genghis Khan a ordonat masacrul multora dintre civili si a înrobit restul populatiei pentru uciderea ambasadorilor. Asa a cazut marea si stralucitoarea capitala Samarkand.

Dupa înfrângerea Imperiului Khwarezmian în 1220, Genghis Khan a adunat fortele sale în Persia si Armenia pentru a reveni la stepele mongole. Genghis Khan a condus armata principala intr-un raid prin Afganistan si nordul Indiei spre Mongolia, în timp ce restul au defilat prin Caucaz si în Rusia cu generalii Jebe si Subutai. Ei au ajuns adânc în Armenia si Azerbaidjan . Mongolii au distrus regatul din Georgia, au devastat enclavele genoveze comerciale la cetatea Caffa , în Crimeea si în apropiere de Marea Neagra. La Batalia de la Kalka River in 1223, fortele lui Subutai au învins cea mai mare forta a Kievului, în timp ce pierde batalia de la Samara Bend împotriva bulgarilor pe Volga. Se faceau deja planuri pentru cucerirea Ungariei si intrarea in Europa. Expeditiile cavaleriei lui Subutai au încercuit întreaga zona a Marii Caspice si a învins toate armatele din calea lor, aceasta fapta ramanand de neegalat pana astazi. În 1225 ambele divizii au revenit in Mongolia. Aceste invazii au adaugat în cele din urma Transoxiana si Persia la un formidabil imperiu. În 1226, Genghis Khan a traversat Fluviul Galben. În 1227, armata lui Genghis Khan a atacat si distrus capitala dinastiei Xia. Aceasta a fost ultima batalie.

Motivul pentru moartea lui este nesigur si speculatiile abunda. Unii istorici sustin ca el a cazut de pe cal în timpul unei urmariri calare. Altii sustin ca el a fost doborât de o boala îndelungata, cum ar fi pneumonia . Genghis Khan a cerut sa fie îngropat fara marcaje, în conformitate cu obiceiurile tribului sau. Dupa ce a murit, corpul sau s-a întors in Mongolia si, probabil, la locul nasterii sale, în Khentii Aimag .

Genghis Khan lasat in urma o armata de mai mult de 129,000 barbatii; 28.000 au fost dati la diversi frati si fiilor sai. Tolui, fiul cel mai mic, a mostenit mai mult de 100.000 de barbati.Aceasta forta continea cea mai mare parte a elitei mongole de cavalerie . Prin traditie, cel mai tanar fiu mosteneste proprietatea sa. Jochi , Chagatai , Ögedei Khan , si fiul lui Kulan Gelejian au primit armate de 4.000 de oameni fiecare. Mama lui si urmasii celor trei frati au primit 3.000 de oameni fiecare.

Autor: Catalin Stanculescu, www.descopera.org

Articole recente

Articolul precedentUniversalitatea codului genetic
Articolul următorCe este timpul?

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări