Vals Im Bashir (2008)

Articole asemănătoare

bashir„Vals cu Bashir” este un documentar animat. Poate suna paradoxal, dar in timp ce a rulat la Canne, a fost comparat cu „Persepolis”, o autobiografie animata. Un alt element comun al celor doua filme este mesajul anti-razboi, dar conceptul si executia sunt total diferite. Si ar mai fi un lucru comun pentru cele doua filme, ambele au ales animatia ca mod de executie, nu pentru ca arata mai bine, ci pentru ca reprezenta cea mai buna cale de exprimare a regizorului. In cazul lui Ari Folman, alegerea a fost dictata de punctul de vedere unic din care a ales sa isi spuna povestea: subiectivitatea. Folman, asemenea multor tineri israeleni din anii 80, a fost incorporat pentru a lupta in Lebanon. Credea ca isi serveste tara in cel mai bun mod posibil. Odata ce razboiul s-a terminat, carierea lui Folman a inceput sa se formeze. In prezent e un actor talentat, regizor si scriitor. Dar nu a reusit sa treaca peste experienta sa de razboi. Acesta a fost motivul pentru care s-a apucat de „Vals cu Bashir”, dorea o exorcizare a demonilor sai. Odata cu aceasta exorcizare, a reusit sa creeze unul dintre cele mai indraznete si puternice documente despre adevarata natura a acelui conflict.

Totul incepe cu o serie de amintiri lipsa. Aparent, el si cativa soldati, au probleme in a-si aminti ce s-ar intamplat in Lebanon. Tot ce au sunt visele, cosmaruri macabre asa cum este cel de la inceputul filmului. Pornind intr-o expeditie de gasire a adevarului, regizorul reuseste sa gaseasca o parte din martorii acelor evenimente. Sirul de anecdote personale si de secvente visate, a facut imposibila prezentarea unui material real care sa exprime ideile regizorului, de aceea s-a recurs la animatie. Aceasta era singura modalitate de a prezenta o secventa de vis intr-un film documentar. Exceptia apare la sfarsitul filmului, acea unica scena reala reprezinta si justificarea acestui documentar.

Calatorie spre auto-descoperirea personala, cinematografie pe post de psihanaliza, un document despre trecut, un avertisment pentru viitor. „Waltz with Bashir” reprezinta toate aceste lucruri si mai mult.

IMDB

Trailer

Articole recente

Articolul precedentCe este timpul?
Articolul următorPlaneta bolnava

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări