Planeta bolnava

Articole asemănătoare

planeta-pamantFie ca vorbim despre schimbarile climatice, manifestarile violente ale fenomenelor meteorologice sau topirea ghetarilor, fie ca aducem în discutie problemele resurselor de apa, aer sau sol, nu ne putem centra atentia în alta parte decât asupra omului si a obiceiurilor sale. Întrebarea este: Va reusi umanitatea sa prezinte un diagnostic si un tratament corespunzator Pamântului?

Schimbarile climatice

Topirea ghetarilor. Pe suprafata Terrei exista aproximativ 16 milioane de kilometri patrati de gheata, mai mult chiar decât China si India la un loc.

În emisfera nordica nu prea vom întâlni fenomene meteorologice extreme (furtuni de zapada sau vijelii) , acest lucru facând Polul Nord sa semene cu un desert acoperit de gheata. Ceea ce ar trebui sa ne trezeasca la realitate este faptul ca oamenii de stiinta sustin idea ca acest lucru s-ar putea schimba în câteva decenii.

Se estimeaza ca cea mai evidenta cauza a topirii ghetarilor o reprezinta cresterea temperaturii care, din anul 900 pâna în zilele noastre nu a fost mai mare de 0.6 grade Celsius. Este totusi de mirare faptul ca o crestere atât de mica a temperaturii poate aduce atât de multe probleme climei, însa ceea ce putini oameni constientizeaza este faptul ca valoarea de 0.6 grade Celsius reprezinta doar media temperaturilor înregistrate. Cresterea alarmanta a temperaturii se poate observa privind si nivelul marilor si al oceanelor sau volumul ghetarilor care este tot mai mic.

Ghetarii reprezinta cea mai mare resursa de apa dulce de pe Terra, însa dupa anii ’60, ghetarii montani au pierdut aproximativ 4000 km³ de apa, un volum mai mare decât debitul anual al fluviilor Mississippi, Orinoco si Congo, luate împreuna.

Printre consecinte se pot enumera inundatiile ce pot aparea datorita cresterii nivelului marilor si al oceanelor, lipsa apei potabile pentru milioane de oameni, distrugerea ecosistemelor si a habitatelor costiere. În anul 1941 o bucata imensa de gheata s-a desprins dintr-un ghetar din Peru si a patruns într-un lac, cauzând moartea a aproximativ 7000 de persoane. De asemenea, pasarile si animalele din zonele polare sunt amenintate cu disparitia, acestea depinzând în totalitate de hrana gasita la marginea calotelor glaciare. Cele mai recente statistici arata ca pâna în anul 2100, nivelul marii va creste cu 1,4 metri, de 2 ori mai mult decât se estimase anterior, iar peste 80% din populatia Terrei este în pericol din cauza lipsei apei potabile.

Cataclisme naturale: inundatii, cutremure, incendii de padure

El Nino se manifesta, de cele mai multe ori, prin tornade, cicloane, ploi abundente si prin secete, transformând anumite spatii în desert. Cele mai puternice uragane se manifesta în zona Americii Centrale, în Marea Caraibelor si în sud-vestul Americii de Nord. În ultimii 100 de ani s-au înregistrat 23 de fenomene El Nino, cauza principala a acestora fiind încalzirea globala a  climei.

Unul dintre cele mai studiate fenomene naturale de amploare este si cutremurul. În secolul trecut, cutremurele au luat milioane de vieti si au lasat în urma oameni fara adapost si raniti. Scoarta terestra este alcatuita din 12 placi tectonice care sunt în miscare, iar faliile se formeaza la maginile acestor placi. De pilda, în Turcia, cei peste un milion de oameni locuiesc cu spaima în suflet, aflându-se într-o zona expusa mereu cutremurelor.

Recent, în luna august 1999, la ora 03.00, în orasul Izmit un cutremur a omorât aproximativ 30.000 de oameni. În urma studierii acestui fenomen, oamenii de stiinta au aflat unde se va produce urmatorul cutremur: în Istanbul, oras cu peste 10 milioane de locuitori.

Din pacate, nimeni nu poate sti cu exactitate si când se va produce urmatorul cutremur. El îsi poate face simtita prezenta peste 1-2 secole sau chiar peste 1-2 ore.

În alta ordine de idei, Rusia s-a confruntat în vara anului trecut cu imense incendii de vegetatie ce au acoperit întreaga Moscova cu o patura de smog. Atunci, oficialii de la Moscova au anuntat ca numarul oamenilor ce au murit în oras a fost dublu decât de obicei. Cauzele au fost clare: fenomenul El Nino si schimbarile climatice ce au avut loc în Rusia în ultimii ani. O mare parte dintre padurile si animalele din jurul Moscovei au disparut în urma incendiilor devastatoare.

Un alt exemplu concret si recent poate fi cel al temperaturilor extrem de ridicate ce s-au înregistrat în România în luna noiembrie a anului trecut. Acest lucru a facut ca albinele sa iasa la cules de polen în plin sfârsit de toamna, iar ursii sa-si paraseasca bârlogurile în cautare de hrana.

Apa, aer sol – sursele de viata pentru lumea vie

Apa. Fara îndoiala ca cel ce participa activ la poluarea masiva a apei din întreaga lume este omul. O dovada concreta ar fi poluarea chimica a apei ce se efectueaza zilnic de catre societatile industrializate. Sursele de poluare ale apei sunt extrem de diverse, însa amprenta cea mai mare si-o aduc deseurile menajere, agrozootehnia si industria.

Factorii ce contribuie la degradarea apei (demografici, industriali, urbanistici, biotici si abiotici etc.) sunt reprezentati de numarul indivizilor care apartin unei populatii, de gradul de dezvoltare al acestora si de nivelul evolutiei economice. Deseori, microorganismele sunt supuse unor concentratii variabile de substante toxice, fapt ce duce fara îndoiala la distrugerea acestora. 70% din suprafata Terrei este apa, însa mai mult de un sfert este deja poluata.

Aer. Dintre toti componentii aerului atmosferic, oxigenul este indispensabil oricarui organism viu, ceea ce ar trebui sa influenteze omul în activitatea sa. Efectele poluarii aerului sunt însa vizibile printre oamenii de rând: cresterea mortalitatii, cresterea morbiditatii, aparitia unor modificari fiziologice minore etc.  Ca si efecte imediate se observa modificarea promta a mortalitatii unei populatii umane datorate ridicarii gradului de poluare a aerului din atmosfera. Un studiu recent efectuat a demonstrat faptul ca majoritatea oamenilor se sting datorita problemelor respiratorii si ale celor cardiace. Printre afectiunile respiratorii favorizate de concentratia de poluanti din aer se numara bronsitele, astmul sau emfizemul pulmonar.

Sol. Gradul de poluare al solului este dat de gestionarea necorespunzatoare a deseurilor menajere, lichide si solide, rezultate din activitatile omului de zi cu zi. Cele mai cunoscute metode de poluare ale solului sunt constituite din reziduuri alimentare si menajere, substante chimice utilizate în agricultura, poluarea radioactiva si poluarea industriala. Desi hrana omului depinde 100% de calitatea solului, prea putini sunt cei ce lupta pentru conservarea lui. Statisticile arata ca, daca nu se vor lua masuri în urmatorii 50 de ani, omenirea va pierde aproximativ 20% din beneficiile aduse se sol.

Biodiversitate: Se micsoreaza lumea vie!

Una dintre principalele urmari ale activitatii omului o reprezinta reducerea alarmanta a biodiversitatii! Cu alte cuvinte, plantele si animalele Terrei se afla într-un pericol imens, zeci de specii fiind amenintate cu disparitia în urmatorii ani. Ciclurile de viata sunt modificate, unele ecosisteme au devenit extrem de vulnerabile, iar tendinta de încalzire a planetei implica o “mutare” a vietii la altitudini mai mari. Alte cauze ar fi degradarea peisajelor, schimbarile climatice, deversarile de petrol în mari sau comertul international cu diverse specii. Ca de obicei, omul este constient, însa se opreste la vorbe si refuza sa treaca la fapte pentru a conserva mediul înconjurator, atât de vulnerabil conditiilor actuale.

Plante pe cale de disparitie. Un studiu recent efectuat de Key Royal Botanical Gardens arata ca 22% dintre plantele Terrei se afla pe lista celor amenintate cu disparitia. Astfel, 1 din 5 plante ar putea disparea în urmatorii ani daca nu se iau masuri radicale. Cauza principala a disparitiei acestora este reprezentata de pierderea habitatelor cauzata de defrisari.

Dintre cele aproximativ 380.000 de specii de plante ale Terrei, un sfert sunt în pericol, iar cele mai expuse acestui pericol sunt speciile din junglele tropicale. Asadar, în cativa ani, am putea auzi ca specii precum palmierii, gramineele, moraceele, orhideele, ferigile sau nucii de Para au disparut. Recent, cercetatorii au descoperit ca si bananele sunt pe cale de disparitie dupa ce o boala numita “Sindromul Panama” distruge complet mai multe soiuri.

Animale pe cale de disparitie

Programul Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) estimeaza ca aproximativ un milion de animale salbatice sunt ucise în fiecare an. Tari precum Peru, Brazilia si Columbia detin peste 75% dintre speciile de animale si pasari periclitate din America. Cele mai recente studii arata ca 10% dintre cele 1.9 milioane de specii sunt amenintate cu disparitia. Dintre acestea, 29% amfibieni, 20% mamifere, 12% pasari, 9,2% specii de vertebrate importante, 5% reptile, 4% pesti.

Desi natura a creat în câteva milioane de ani toate speciile de animale, omul dovedeste ca le poate distruge în doar câteva decenii. Specii memorabile si deosebit de superbe ne parasesc, fara ca noi sa luam vreo atitudine. De exemplu, în salbaticie mai traiesc aproximativ 100 de exemplare de lupi rosii, crocodili filipinezi, balene gri vestice sau condori californieni. Situatia nu este îmbucuratoare nici daca privim la speciile de rinoceri, balene, tigri, dihori, gorile, rechini sau urangutani. Se estimeaza ca mai traiesc în prezent doar 720 de gorile de munte, 300 de rinoceri de Sumatra, circa 1.500 de dihori si 500 de tigri siberieni.

Dupa toate aceste cifre si specii pe cale de disparitie, nu ramâne decât o singura întrebare: nu cumva omul va fi cel ce va urma drumul speciilor pe cale de disparitie?

Desi pare imposibil, Planeta poate fi salvata chiar prin gesturi simple, cooptate de viata fiecarui om.

Bibliografie:

Mihaela Serban, Revista “Terra Magazin”, Editura CDPress, Bucuresti, 2005 – 2009;
Marian si Violeta Petre, Revista “Terra Magazin”, Editura CDPress, Bucuresti, 2005 – 2009;
Ionela Panainte, “Miracolele vietii pe Terra”, Editura “Regina”, Iasi, 2006;
http://www.ecomagazin.ro
http://claudiacotici.wordpress.com

Autor: Lucian Timofte, articol trimis pentru concursul Descopera.org

 

Articole recente

Articolul precedentVals Im Bashir (2008)
Articolul următorSubconstientul

Comentarii

  1. Planeta bolnava – din pacate asa este, si daca nu vom lua masuri imediate va fi si mai rau. Noi suntem principalii paraziti, mai bine zis o parte dintre noi. Planeta va intra in razboi cu noi. Cei ce vor pierde vom fi tot noi. Nu vom distruge planeta, nu este creatia noastra, dar vom distruge mediul de care avem mare nevoie pt. a supravietui si implicit pe noi. Am si inceput. Eu am o varsta, dar va fi rau pentru cei ce vor urma.

  2. In decursul celor citeva miliarde de ani de existenta a planetei noastre au existat citeva momente in care viata a fost in pragul extinctiei totale . In unul dintre acesta cele doua calote polare au inaintat unul spre sud celalalt spre nord incit acestea s-au intilnit la Ecuator , planeta raminind complet inghetata citeva milioane de ani .Pe de alta parte glaciatiunile au alternat cu perioadele foarte calde in permanenta de-a lungul timpului. Factorul de schimbare a climei se gaseste in raportul mereu in schimbare a procentului apa dulce-apa sarata . Atunci cind procentul de apa dulce depaseste o anumita limita,din cauza sporirii activitatii solare sau in acest moment din cauza activitatii nesabuite a industriilor poluatoare , are loc si o oprire a circulatiei curentilor oceanici , factor determinant al stabilitatii climei . De exemplu , oprirea circulatiei curentului Golfului duce imediat la coborirea calotelor nordice pina la latitudinile Europei sau mai jos .
    Important este sa constietizam ca aceste procese odata declansate , ele nu mai pot fi oprite si ele se deruleaza intrun interval de timp extrem de scurt .
    Prin poluarea fara precedent a mediului , prin ” otravirea ” chimica a tuturor biosistemelor , omul grabeste declansarea acestor fenomene catastrofale

  3. vorbe si iar vorbe..trebuiesc luate masuri..daca nu la nivel inalt pt ca coruptia este in floare peste tot in lume, macar noi pamantenii de rand sa incercam sa protejam mediul inconjurator cu tot ce ne sta in putinta, protejand o insecta, plantand un copac, hranind o vietate, suntem inconjurati de distrugere si participam la ea cu sau fara voia noastra..sa incercam sa ne educam copiii in protejarea mediului ..sa ne educam pe noi insine..aceste crime impotriva naturii..a florei si faunei trebuie sa inceteze..sau macar sa aiba o mai mica amploare.. urmasii nostrii sa traiasca si sa se bucure de frumos si sanatos!!

  4. Frumoase vorbe si ganduri kirk, eu fac asta de multi ani si la ce foloseste…….Eu protejez un copac o floare o gaza. Nu poluez, merg cu bicicleta al serviciu si altii distrug padurile tari si ale lumii. Mafia lemnului a luat cea mai mare amploare din ultimii ani. Deverseaza deseuri toxice si nucleare, distrug animalele si alte specii ale pamantului. Eu ce rezolv?…Dar eu, oricum nu pot sa fac rau mediului nu cred ca este normal, atunci ce facem cu ceilalti? Cum rezolvam problema? Trebuie sa actionam rapid pana nu este prea tarziu Ar trebui destramate grupurile mafiote care expuateaza resursele pt. binele lor si inceputa urgent o educatie a copiilor pt protejarea mediului si a biodiversitati pamantului. Profesorii si parintii sunt cei mai in masura sa se ocupe de aceasta problema.
    Sa auzim de bine

  5. oare mai exista selectia naturala la oameni????in ultimul timp chiar avem nevoie de ea,dar medicina,bat-o vina!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări