De ce Pământul nu este plat?

Articole asemănătoare

Bine ai venit în anul 2018. Pământul a mai efectuat încă o rotație în jurul Soarelui. Dar nu toți oamenii cred asta și din ce în ce mai mulți oameni adera grupului “Flat Earth Society”, printre care și celebrități precum rapperul B.o.B, sau jucătorul NBA Kyrie Irving. Este oare Pământul plat?

Adepții acestei teorii cred că NASA, guvernul și întreaga comunitate științifică fac parte dintr-o conspirație – omul n-a ajuns pe Lună, NASA cheltuie bugetul pentru a fabrica dovezi ale existentei altor obiecte celeste în loc sa exploreze spațiul. Tot aceștia cred ca Big Bang-ul precum și mare parte din fizica cunoscută sunt doar niște ipoteze nedemonstrate.

Pentru a elimina orice urma de îndoiala, putem efectua unul din experimentele de mai jos.

Poziția stelelor

Cea mai simpla și ieftină modalitate de a observa ca Pământul nu este plat este să privești cerul noaptea. În orice moment, anumite stele și constelații vor avea o anumită poziție pe cer. În funcție de locația ta pe Pământ, poți vedea anumite stele. De exemplu, Steaua Polaris (Alpha Ursae Minoris) poate fi văzută în emisfera nordică, dar nu și din cea sudică.

Pe măsura ce ne deplasam de la nord la sud sau invers, putem vedea constelațiile cum urcă sau coboară pe cer, iar stele noi apar sau dispar. Acest efect nu s-ar întâmpla dacă Pământul ar fi plat.

Folosind bețe

Două persoane aflate la distanțe diferite de ecuator pot folosi doua bețe de aceeași lungime. Înfipte în Pământ, umbrele celor doua bețe vor avea lungimi diferite. Dacă Pământul ar fi plat, umbra ar avea aceeași lungime. Cu ajutorul acestui experiment nu doar că putem demonstra că Pământul nu este plat, dar putem calcula chiar și circumferința Pământului. Metoda a fost folosita și de Eratostene in secolul III E.n. (mai multe puteți citi aici: Eratostene – Cum a calculat circumferinta pamantului)

Forța gravitațională

Pentru următorul experiment este nevoie de o sfoara și o piatră. Legați piatra cu acea sfoara și lăsați-o sa atârne. Astfel am realizat un instrument de măsurare a gravitației. Gravitația va face ca piatra să atârne, perpendicular pe suprafața Pământului. Pe o planetă plată, piatra ar trebui să tragă spre centrul Pământului, deci cu cât am fi mai departe de centru, cu atât unghiul dintre fir și suprafața Pământului ar fi mai mic.

Forța gravitațională face ca planetele, inclusiv Pământul nostru, să fie rotund și nu plat.

Forța gravitațională a unei planete trage materia spre centru. Materia atrasă de gravitația unui obiect va căuta mereu să ajungă cât mai aproape de centrul de greutate al acelui obiect, iar singura modalitate de a aduce toata masa cât mai aproape de centrul de greutate al planetei, este de a forma o sfera. (Mai multe puteți citi aici: De ce planetele sunt rotunde).

De asemenea, susținătorii “Flat Earth” susțin că gravitația nu există – adică acea forță care tine Universul laolaltă.

Existența anotimpurilor

O altă dovadă că Pământul nu este plat sunt anotimpurile. Atunci când este iarna la noi, în Australia este vara. Când va fi vara la noi, în Australia va fi iarna. Acest lucru se întâmplă pentru ca razele Soarelui ating Pământul la diferite unghiuri. Cu cât unghiul este mai aproape de 90 grade, cu atât acolo va fi mai cald.

Diferența de fus orar

Dacă Pământul ar fi plat, apusul și răsăritul ar avea loc la aceeași ora atât la Sibiu cât și la Tokio. Însă acest lucru nu se întâmplă.

Observarea altor planete

Întradevăr, Pământul este diferit de alte planete. Planeta noastră este plină de viață și până acum n-am găsit o altă planetă care sa aibă forme de viață. Cu toate acestea, există anumite caracteristici fizice universale, iar planeta noastră nu face excepție de la ele.

Cu alte cuvinte, dacă alte planete care au fost create în locații și circumstanțe diferite prezintă aceeași proprietate, probabil ca și planeta noastră prezintă aceeași proprietate. Toate observațiile noastre arată că toate planetele sunt sferice. Și nu doar că știm cum sunt create, dar știm și de ce au această formă (vezi De ce planetele sunt rotunde).

Este clar că celelalte planete și sateliți din sistemul nostru solar sunt sferice, oricine le poate analiza cu un telescop. Am trimis oameni pe Luna (12 oameni au pășit pe suprafața lunară), 14 roboti pe planeta Marte, dintre care 2 sunt operaționali și astăzi: Curiosity și Opportunity. Și culmea, n-au picat de pe planeta.

Înconjurul lumii

Aceasta metodă ar fi ceva mai costisitoare, însă cu siguranță nu veți pica atunci când veți ajunge la “marginea Pământului”. Și în plus, ați avea parte de o experiență de neuitat.

Primul ocol al Pământului fără oprire a fost realizat de Fortele Aeriene ale SUA în 1949. În 26 februarie, de la baza Fortelor Aeriene Carswell din Fort Worth, Texas, căpitanul James Gallagher și un echipaj de 14 persoane s-a îndreptat spre est folosind un Boeing B-50, numit și “Lucky Lady II”. Avionul a fost alimentat de 4 ori în aer, folosind avioane Boeing KB-29 dotate cu cisterne. Cursa s-a terminat pe 2 martie, după ce a parcurs 37.743 km în 94 de ore, având o viteză medie de 389 km/h.

Fotografii din spațiu

În ultimii 70 de ani de explorări spațiale, am lansat mii de sateliți și sonde, dar și oameni. Sateliții orbitează Pământul și ne transmit imagini uimitoare din spațiu. În toate aceste fotografii, Pământul este sferic. Curbura Pământului este, de asemenea, vizibila în nenumărate fotografii făcute de astronauții de la bordul Stației Spațiale Internaționale. Există și stream-uri live pe Internet, transmise de camerele video instalate pe stație.

Viteza orbitală a Stației Spatiale Internaționale este de 7,67 km/s, adică 27.600 km/h. O orbită (rotație în jurul Pământului) durează 92,65 minute și într-o zi, stația dă ocol Pământului de 15,54 ori.

Bibliografie:
http://www.iflscience.com
https://www.didyouknow.cd
https://blogs.ei.columbia.edu

Foto: https://medium.com

Articole recente

Comentarii

  1. „O alta dovada ca Pamantul este plat sunt anotimpurile” (vezi intertitlul „Existenta anotimpurilor”). Sună ca dracu’ și mă duce cu gândul la „racheta Fifor”.

  2. De ce nu face nici un institut al lumii filmare cu balonul live să demonstreze lumii întregi că pământul este rotund? Sau cu avionul. Sau cu miile de sateliți care se invirt mereu în jurul pământului. Tot ce ai prezentat mai sus sunt niște teorii, informații și doar atit. Așa Cum prezintă și susținătorii teoriei pământului plat că totul este o parodie. Toate experimentele ce leai descris pot fi posibile și pe un pământ plat. Ce nimeni nu calculează este că noi putem trăi ca mașini biologice intro realitate virtuala , și atunci tot ce vedem, auzim, simțim și credem este doar o iluzie. Tu Îți imaginezi că biblia spune despre asta de acum peste 2 mii de ani? Și că noi proștii nici acum nu înțelegem că totul este în zadar ?

  3. Îți voi da un exemplu cu o scurtă poveste, poți să îi spui sf. Să spunem că tu, eu și toți pe care îi vedem și auzim sunt ființe infinite dintro lume infinită, și noi am găsit ca modalitate de evoluție spre marginile inteligenței infinite sau dezvoltare un joc sau o treaptă numită VIAȚĂ TERESTRĂ UMANĂ. Noi din existența initiala ne intrupam la naștere intrun corp fizic și suntem limitați finit în această lume, limitați fizic, spiritual sau intelectual neputind niciodată deosebi nimic peste limita noastră finita atita timp cit suntem sub această formă. Această experiență a noastră fiind doar o singură și unică dată în care noi putem experimenta finitul. Cind murim ajungem să preluăm înapoi forma noastră reală și infinita noastră inteligență care o aveam inițial. Acum spunemi Cum noi doi orbi ne putem masura sau explica unui altuia că pământul este rotund sau plat?

  4. Tot ce ai descries mai sus sau ai Explicat , nu sunt decat relatari din alte presupuneri, si istorisiri, iar ceea ce tu sustii nu este altceva decat indoctrinare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări