Bine ai venit in anul 2018. Pamantul a mai efectuat inca o rotatie in jurul Soarelui. Dar nu toti oamenii cred asta si din ce in ce mai multi oameni adera grupului “Flat Earth Society”, printre care si celebritati precum rapperul B.o.B, sau jucatorul NBA Kyrie Irving. Este oare Pamantul plat?

Adeptii acestei teorii cred ca NASA, guvernul si intreaga comunitate stiintifica fac parte dintr-o conspiratie – omul n-a ajuns pe Luna, NASA cheltuie bugetul pentru a fabrica dovezi ale existentei altor obiecte celeste in loc sa exploreze spatiul. Tot acestia cred ca Big Bang-ul precum si mare parte din fizica cunoscuta sunt doar niste ipoteze nedemonstrate.

Pentru a elimina orice urma de indoiala, putem efectua unul din experimentele de mai jos.

Pozitia stelelor

Cea mai simpla si ieftina modalitate de a observa ca Pamantul nu este plat este sa privesti cerul noaptea. In orice moment, anumite stele si constelatii vor avea o anumita pozitie pe cer. In functie de locatia ta pe Pamant, poti vedea anumite stele. De exemplu, Steaua Polaris (Alpha Ursae Minoris) poate fi vazuta in emisfera nordica, dar nu si din cea sudica.

Pe masura ce ne deplasam de la nord la sud sau invers, putem vedea constelatiile cum urca sau coboara pe cer, iar stele noi apar sau dispar. Acest efect nu s-ar intampla daca Pamantul ar fi plat.

Folosind bete

Doua persoane aflate la distante diferite de ecuator pot folosi doua bete de aceeasi lungime. Infipte in Pamant, umbrele celor doua bete vor avea lungimi diferite. Daca Pamantul ar fi plat, umbra ar avea aceeasi lungime. Cu ajutorul acestui experiment nu doar ca putem demonstra ca Pamantul nu este plat, dar putem calcula chiar si circumferinta Pamantului. Metoda a fost folosita si de Eratostene in secolul III E.n. (mai multe puteti citi aici: Eratostene – Cum a calculat circumferinta pamantului)

Forta gravitationala

Pentru urmatorul experiment este nevoie de o sfoara si o piatra. Legati piatra cu acea sfoara si lasati-o sa atarne. Astfel am realizat un instrument de masurare a gravitatiei. Gravitatia va face ca piatra sa atarne, perpendicular pe suprafata Pamantului. Pe o planeta plata, piatra ar trebui sa traga spre centrul Pamantului, deci cu cat am fi mai departe de centru, cu atat unghiul dintre fir si suprafata Pamantului ar fi mai mic.

Forta gravitationala face ca planetele, inclusiv Pamantul nostru, sa fie rotund si nu plat.

Forta gravitationala a unei planete trage materia spre centru. Materia atrasa de gravitatia unui obiect va cauta mereu sa ajunga cat mai aproape de centrul de greutate al acelui obiect, iar singura modalitate de a aduce toata masa cat mai aproape de centrul de greutate al planetei, este de a forma o sfera. (Mai multe puteti citi aici: De ce planetele sunt rotunde).

De asemenea, sustinatorii “Flat Earth” sustin ca gravitatia nu exista – adica acea forta care tine Universul laolalta.

Existenta anotimpurilor

O alta dovada ca Pamantul nu este plat sunt anotimpurile. Atunci cand este iarna la noi, in Australia este vara. Cand va fi vara la noi, in Australia va fi iarna. Acest lucru se intampla pentru ca razele Soarelui ating Pamantul la diferite unghiuri. Cu cat unghiul este mai aproape de 90 grade, cu atat acolo va fi mai cald.

Diferenta de fus orar

Daca Pamantul ar fi plat, apusul si rasaritul ar avea loc la aceeasi ora atat la Sibiu cat si la Tokio. Insa acest lucru nu se intampla.

Observarea altor planete

Intradevar, Pamantul este diferit de alte planete. Planeta noastra este plina de viata si pana acum n-am gasit o alta planeta care sa aibe forme de viata. Cu toate acestea, exista anumite caracteristici fizice universale, iar planeta noastra nu face exceptie de la ele.

Cu alte cuvinte, daca alte planete care au fost create in locatii si circumstante diferite prezinta aceeasi proprietate, probabil ca si planeta noastra prezinta aceeasi proprietate. Toate observatiile noastre arata ca toate planetele sunt sferice. Si nu doar ca stim cum sunt create, dar stim si de ce au aceasta forma (vezi De ce planetele sunt rotunde).

Este clar ca celelalte planete si sateliti din sistemul nostru solar sunt sferice, oricine le poate analiza cu un telescop. Am trimis oameni pe Luna (12 oameni au pasit pe suprafata lunara), 14 roboti pe planeta Marte, dintre care 2 sunt operationali si astazi: Curiosity si Opportunity. Si culmea, n-au picat de pe planeta.

Inconjurul lumii

Aceasta metoda ar fi ceva mai costisitoare, insa cu siguranta nu veti pica atunci cand veti ajunge la “marginea Pamantului”. Si in plus, ati avea parte de o experienta de neuitat.

Primul ocol al Pamantului fara oprire a fost realizat de Fortele Aeriene ale SUA in 1949. In 26 februarie, de la baza Fortelor Aeriene Carswell din Fort Worth, Texas, capitanul James Gallagher si un echipaj de 14 persoane s-a indreptat spre est folosind un Boeing B-50, numit si “Lucky Lady II”. Avionul a fost alimentat de 4 ori in aer, folosind avioane Boeing KB-29 dotate cu cisterne. Cursa s-a terminat pe 2 martie, dupa ce a parcurs 37.743 km in 94 de ore, avand o viteza medie de 389 km/h.

Fotografii din spatiu

In ultimii 70 de ani de explorari spatiale, am lansat mii de sateliti si sonde, dar si oameni. Satelitii orbiteaza Pamantul si ne transmit imagini uimitoare din spatiu. In toate aceste fotografii, Pamantul este sferic. Curbura Pamantului este, de asemenea, vizibila in nenumarate fotografii facute de astronautii de la bordul Statiei Spatiale Internationale. Exista si stream-uri live pe internet, transmise de camerele video instalate pe statie.

Viteza orbitala a Statiei Spatiale Internationale este de 7,67 km/s, adica 27.600 km/h. O orbita (rotatie in jurul Pamantului) dureaza 92,65 minute si intr-o zi, statia da ocol Pamantului de 15,54 ori.

Bibliografie:
http://www.iflscience.com
https://www.didyouknow.cd
https://blogs.ei.columbia.edu

Foto: https://medium.com

2 COMENTARII

  1. „O alta dovada ca Pamantul este plat sunt anotimpurile” (vezi intertitlul „Existenta anotimpurilor”). Sună ca dracu’ și mă duce cu gândul la „racheta Fifor”.

LĂSAȚI UN MESAJ