De ce planetele sunt rotunde?

Articole asemănătoare

Isaac Asimov spunea că „atunci când oamenii au crezut că Pământul e plat, s-au înșelat. Când oamenii au crezut că Pământul e sferic, s-au înșelat. Dar dacă tu crezi că a considera Pământul sferic e la fel de greșit ca a-l considera plat, atunci viziunea ta e mai greșită decât cele două laolaltă.”

Mai exact, planetele sunt sferoide, adică turtite la poli și bombate la ecuator. Asta se datorează forței centrifuge, datorită rotației planetelor. Cea mai sferică planetă din Sistemul Solar este Venus. Ea se învârte atât de încet încât nu există forță centrifugă atât de mare încât să o bombeze la ecuator și să o turtească la poli. Pe de alta parte, cea mai „plată” planetă din Sistemul Solar este Saturn: datorită densității sale mici și a vitezei mari de rotație, diametrul ecuatorial e cu 10% mai mare decât cel polar.

De aici se poate naște următoarea întrebare: ar putea o planetă să se învârtă destul de rapid încât să devină plată, precum un disc? Foarte improbabil. Până să ajungă la forma respectiva, planeta pur și simplu s-ar dezintegra.

Forța gravitațională a unei planete trage materia spre centru. Materia atrasă de gravitația unui obiect va căuta mereu să ajungă cât mai aproape de centrul de greutate al acelui obiect, iar singura modalitate de a aduce toată masa cât mai aproape de centrul de greutate al planetei, este de a forma o sferă. Acest proces se numește „ajustare izostatică”. Însă multe dintre corpurile mici ale sistemului solar (precum cometele sau asteroizii) nu sunt rotunde, deoarece forța lor gravitațională este prea mică.

Pentru a scăpa de gravitația Pământului (care are o masă de 6 x 10 ^ 24 kg), trebuie să zburam cu aproximativ 11 km / secundă, sau aproximativ 40.000 km / oră. Pentru a scăpa de gravitația lui Comet 67P este nevoie de o viteză de doar 1 metru / secundă. Cometa 67P (în imagine) nu este deloc rotunda și are un diametru de 4,1 km x 3,3 km x 1,8 km.

Un corp mai mare de câteva sute de kilometri în diametru devine mai rotund.

Legile mecanicii clasice ale lui Newton afirmă că un corp în mișcare tinde să rămână în mișcare, iar cât de rotundă este o planetă depinde de masă, dimensiune și viteza ei de rotație.

Bibliografie:
https://www.britannica.com/story/why-are-planets-round
https://alexdoppelganger.com/planete-sferice/
https://www.livescience.com/32185-why-are-planets-round.html

Foto: https://nasa.tumblr.com/

Articole recente

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

VIDEO

Recomandări